Παιδιά και έφηβοι έχουν αυξήσει το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

31/08/2021

Άκουσε το άρθρο

Έχει παρατηρηθεί από νωρίς ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19, ενώ η παρουσία της μπορεί να αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων επιπλοκών. Από την άλλη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία COVID-19 μπορεί να σχετίζεται με αύξηση του βάρους στους ενήλικες. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, διερεύνησε για πρώτη φορά τις πιθανές μεταβολές στο σωματικό βάρος που έχει επιφέρει η πανδημία σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν αναδρομικά στοιχεία από 191.509 μαθητές (49,6% κορίτσια) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ηλικίας 5 ως 17 ετών (μέση ηλικία 11,6 έτη), χωρίς προβλήματα υγείας. Τα παιδιά αυτά είχαν σίγουρα 1 μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, BMI σε kg/m2) πριν την πανδημία και 1 μέτρηση τουλάχιστον 3 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Με τη χρήση αναλυτικών στατιστικών μοντέλων, ανευρέθηκε ότι παιδιά και έφηβοι έχουν αυξήσει το σωματικό τους βάρος. Η μεγαλύτερη αύξηση του BMI παρατηρήθηκε σε παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών (+1,57 kg/m2) σε σύγκριση με μικρότερες αυξήσεις σε εφήβους 12 ως 15 ετών (+0,91 kg/m2) και 16 ως 17 ετών (+0,48 kg/m2). Τα ποσοστά υπέρβαρων (ΒΜΙ 25-30 kg/m2) και παχύσαρκων (ΒΜΙ >30 kg/m2) παιδιών αυξήθηκαν κατά 8,7%, 5,2% και 3,1% στις ηλικίες 5 ως 11, 12 ως 15 και 16 ως 17 ετών, αντίστοιχα.

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε σημαντική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μεταξύ μαθητών στην Καλιφόρνια, κυρίως στις παιδικές ηλικίες. Τα ευρήματα αυτά, ειδικά αν επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, υποδηλώνουν αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα της σύγχρονης κοινωνίας.

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2783690

Σχόλια (6)

προοδος
|

Στην Αρχαία Αθήνα τη μισή μέρα οι μαθητές μάθαιναν

μαθηματικά και μουσική και την άλλη μισή έκαναν γυμναστική .

Βέβαια τότε ε'ιχαν συχνά πολέμους και έπρεπε οι μαθητές να

σκληραγωγηθούν για πόλεμο . Σήμερα βέβαια έχουμε προοδεύσει και δεν

έχουμε πολέμους , άρα δεν μας χρειάζεται η γυμναστική . Άρα γιατί παραπονιέστε ?

Δον Κιχώτης
|

Φταίμε κι εμείς οι γονείς!
Έχω δει σε μεγάλη αλάνα είκοσι-είκοσι πέντε παιδιά από δέκα έως δεκαπέντε χρονών, να κάθονται τα περισσότερα στις πεζούλες μ΄ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι στο χέρι, δίπλα πέντε-έξι να παίζουν με την μπάλα κι άλλα τόσα, όπου ένας κρατούσε μια μπάλα και οι άλλοι συζητούσαν κοιτώντας τα κινητά τους. Καθόμουν απέναντι στο καφενείο με μια παρέα και πού και πού τα κοίταζα, δέκα λεπτά, είκοσι, τριάντα. Ξεχάστηκα κι όταν τα ξανακοίταξα μετά από δυο ώρες περίπου, η ίδια εικόνα!
Είχαν βγει για να παίξουν!...

Φυσική Αγωγή
|

Υποχρεωτικό μάθημα στο Λύκειο, τουλάχιστον 4 ώρες ανά εβδομάδα, είναι απαράδεκτο έφηβοι 16-17 ετών να είναι κολλημένοι νυχθημερον μπροστά από οθόνες κάθε μεγέθους.

Επίσης, πρέπει να ενισχυθούν οι Αθλητικές Ομάδες σε όλα τα Πανεπιστήμια γιατί και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Ειδικά με τα περιοριστικά μέτρα τους τελευταίους 18 μήνες έχει φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.

ΙΩΑΝΝΑ Κ.
|

Μπράβο σας. Με την υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής παντού, πετύχατε όλα τα παραπάνω. Σε τούτο τον άμοιρο τόπο όμως, δεν θα έχει ευθυνη κανένας.

ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. Κ.
|

Θα λυθούν τα προβλήματα με την εισαγωγή των Αγγλικών στα Νηπιαγωγεία, στη θέση της Γυμναστικής. Με την χρόνια αδιοριστία των Γυμναστών. Με τις μειούμενες ώρες Γυμναστικής, σε όλη την Εκπαίδευση. Συγχαρητήρια σε όλους τους Υπουργούς Παιδείας, για τα παραπάνω αποτελέσματα.

Δον Κιχώτης
|

Εμείς το πρόβλημα το έχουμε από παλιά!... Άρχισε να αχνοφαίνεται τη δεκαετία του 80 όπου μέχρι τότε ήμασταν σχεδόν όλοι λιανοί. Μετά ήρθε η «Αλλαγή» και χάθηκε το μέτρο και η παράδοση. Γυμναστική, Γυμναστική, Γυμναστική!
Να ανοίξουν τα απογεύματα όλες οι σχολικές μονάδες για να γυμνάζουμε τα παιδιά κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Να αυξηθούν και οι ώρες της Γυμναστικής στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Μία ώρα Θρησκευτικά, μία ώρα Γεωγραφία και λιγότερες ώρες στη Μελέτη Περιβάλλοντος. Το «Περιβάλλον» είναι έξω!.. Να δούμε επιτέλους παιδιά με γρατσουνισμένα γόνατα, σαγόνια πεισματάρικα και παντελονάκια αέρινα...
Αξίζει επίσης να γίνει και μία έρευνα για το δεκατιανό των παιδιών στα διαλείμματα. Έχουν δει τα μάτια μας!...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ