ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σύγκλητος ΕΚΠΑ: Μόνο με με αρνητικό αποτέλεσμα αντιγόνου για τον ιό SARS-CoV-2 η πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια, στις κλινικές, στις ανασκαφές, στις γραμματείες και σε όλες τις υπηρεσίες του Ιδρύματος

Δημοσίευση: 02/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνεδρίαση της 26ης Αυγούστου 2021, σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων, τονίζει ότι:

1)  Τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές ασκήσεις, οι ανασκαφές και η πρακτική άσκηση των φοιτητών θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Οι Σχολές και τα Τμήματα, εφόσον αυτό είναι εφικτό, δύνανται να δημιουργήσουν τμήματα με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων.

2)  Σε κάθε υπηρεσία και δομή του ΕΚΠΑ, θα ορίζεται ένας υπεύθυνος ή περισσότεροι, όταν απαιτείται από τη φύση, το μέγεθος ή τη διασπορά της νόσου COVID-19, για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και την προστασία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι ανωτέρω υπεύθυνοι, θα ενημερώνουν και θα προτρέπουν για την εφαρμογή των εν ισχύι μέτρων και θα αναφέρουν και εισηγούνται στον επικεφαλής της υπηρεσίας ή δομής.

3)  Η πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια, στις κλινικές, στις ανασκαφές, στις γραμματείες και σε όλες τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, θα πραγματοποιείται με χρήση μάσκας και θα επιτρέπεται σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), καθώς και σε άτομα με αρνητικό αποτέλεσμα  αντιγόνου για τον ιό SARS-CoV-2. Αυτά τα tests_θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας.

4)  Προτρέπει τους φοιτητές, τις φοιτήτριες και όλο το στελεχιακό δυναμικό του Ιδρύματος να εμβολιασθούν, καθώς επιστημονικά έχει τεκμηριωθεί η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός. Είναι η μόνη ασφαλής επιλογή -για όλες και όλους - για την επάνοδο στη διά ζώσης καθημερινότητα της ακαδημαϊκής ζωής.

5)  Τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της λειτουργίας τουλάχιστον 4 εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους του ΕΚΠΑ για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2021.

6) Ζητεί την καλύτερη δυνατή προστασία όλου του υγειονομικού προσωπικού, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα Νοσοκομεία. Είναι σημαντικό να προτεραιοποιηθεί η χορήγηση της 3ης δόσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού για το υγειονομικό προσωπικό, δεδομένου ότι για αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα, έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από την 1η και τη 2η δόση των εμβολίων.

7) Τονίζει την επιτακτική ανάγκη, δεδομένων και των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας πλέον των Πανεπιστημίων, να ενισχυθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των κατηγοριών με την προκήρυξη νέων θέσεων και την άμεση κάλυψη από τούδε όλων των αποχωρήσεων σε κάθε κατηγορία.

8) Εκφράζει την ανησυχία της για την ανάπτυξη κλινικών COVID περιορίζοντας τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η εκπαίδευση των φοιτητών.

9)  Σχετικά με τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν, εκφράζει την ανησυχία της για την παρατεταμένη αστάθεια και την έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή, η οποία συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα βίας κατά των γυναικών και γενικότερα των αμάχων. Καταδικάζει τη χρήση βίας και καταγγέλλει τα εγκλήματα που συντελούνται. Εκφράζει την ανάγκη ουσιαστικής διασφάλισης του απόλυτου σεβασμού της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα, καθώς και των Συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού και κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Είναι απόλυτη προτεραιότητα να αποφευχθεί μία ακόμα ανθρωπιστική κρίση.

Σχόλια (14)

 
Βιοπληροφορική
04 Σεπ 2021 11:15

@mike: άσε τις τζιριτζάντζουλες και κάνε πρώτα το εμβόλιο. Τα τεστ είναι μετά.

 
mike
04 Σεπ 2021 09:55

Το εμβολιο δεν αποτρεπει σιγουρα την μεταδοση. Δωρεαν υποχρεωτικα τεστ σε ολους.

 
Στις αίθουσες μπορούμε να κλειδώσουμε την πόρτα.
03 Σεπ 2021 11:36

Στα αμφιθέατρα, όμως, δε γίνεται.
Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει ένα παρουσιολόγιο. Δύσκολο για θεωρίες σε ΑΕΙ αλλά τι να κάνουμε, σε ολόκληρο βτον πολιτισμένο κόσμο υπάρχει έλεγχος πρόσβασης είτε στην είσοδο του campus είτε στα μαθήματα.

 
Μέλος ΔΕΠ
03 Σεπ 2021 09:59

@ ΔΕΠ ΕΚΠΑ02 Σεπ 2021 21:46
Κύριε ΔΕΠ ΕΚΠΑ δεν γνωρίζετε πως κατά τη διάρκεια του μαθήματος μπαινοβγαίνουν πολλοί φοιτητές για διάφορους λόγους. Οι αίθουσες είναι ανοιχτές και η πρόσβαση ελεύθερη. Θα κάνετε έλεγχο κάθε 5 λεπτά λοιπόν σε όποιον μπαινοβγαίνει ή θα κλειδαμπαρώσετε τις πόρτες; Επιτέλους οι άσχετοι να σταματήσουν να μιλάνε γιατι τα πράγματα είναι ΣΟΒΑΡΑ και η αντιμετώπιση του υπουργείου ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ.

 
Μέλος ΔΕΠ
03 Σεπ 2021 09:03

Ερώτημα προς @ ΔΕΠ ΕΚΠΑ.
Υπάρχει κάποια οδηγία για την "αντιμετώπιση" πιθανόν περιστατικών με ανεμβολίαστους και αρνητές που θα ζητούν να μπουν στα μαθήματα;
Μικρή μερίδα των φοιτητών έχει εμβολιαστεί και μεταξύ αυτών που δεν εμβολιάζονται υπάρχουν αρκετοι φανατικοί κατά των εμβολίων (ακόμα και αρνητές).
Πώς θα τα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα ένα μέλος ΔΕΠ;

 
@ ΔΕΠ ΕΚΠΑ
02 Σεπ 2021 21:46

Οι φοιτητές κτλ θα κάνουν rapid test σε μικροβιολογικό εργαστήριο επί πληρωμή και όχι self test σπίτι τους. Άρα ότι βγάλει το test, θα δηλώνεται από τον μικροβιολόγο στο σύστημα και θα εκτυπώνει τη βεβαίωση ο ενδιαφερόμενος. Self test που δηλώνεις ότι θέλεις μόνo οι μαθητές στους οποίους θα διανέμεται δωρεάν το kit από τα φαρμακεία όπως πριν το καλοκαίρι. Ο έλεγχος (υποθέτω) θα γίνεται από το διδάσκοντα. Προσωπικά εγώ ως διδάσκων θα τον κάνω. Ουσιαστικά στους εμβολιασμένους θα κάνω μόνο μια φορά στην αρχή του εξαμήνου. Στους υπόλοιπους σε κάθε μάθημα.

 
Ελεγχος;;
02 Σεπ 2021 21:44

Απο ποιον θα γινεται και πως...;;
διοτι το πανεπιστημιο ειναι χωρος που μπαινει οποιος θελει και οποτε θελει.
Στα κυλικεια γινεται χαμος, στα εστιατορια και φυσικα σε αρκετες αιθουσες που στοιβαζονται πολλοι φοιτητες - ειδικα οι πρωτοετεις το πρωτο διαστημα...

 
Σοβαρά τώρα
02 Σεπ 2021 19:00

@αρα, ολοι, αυτό κατάλαβες;;;

 
Δεν οφείλει
02 Σεπ 2021 18:12

Ας κάνουν τεστ και ας πηγαίνουν στα μαθήματα, αφού φοβούνται τόσο τις βελόνες.

 
Μέλος δεπ
02 Σεπ 2021 18:02

Προς "άρα ολοι"
Όχι, τα μαθήματα θα γίνονται αποκλειστικά δια ζωσης

 
ΔΕΠ ΕΚΠΑ
02 Σεπ 2021 16:56

Με το self test ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει.
Το ποιος θα κάνει τους ελέγχους δεν το έχουν πει ακόμα.

 
Δεν οφείλει
02 Σεπ 2021 16:54

να παρέχει εκπαίδευση με παράλληλο τρόπο. Εφόσον παρέχεται δωρεάν εμβόλιο, πολύ απλά θα εκπαιδευτούν όσοι εμβολιαστούν ή όσοι θα διαθέτουν το απαιτούμενο ποσό για τα αντιγονικά τεστ.

 
@άρα, όλοι...
02 Σεπ 2021 16:03

Ξεκάθαρα στο 1 το λέει " Τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές ασκήσεις, οι ανασκαφές και η πρακτική άσκηση των φοιτητών θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης."

Τι δεν καταλαβαίνεις. Δεν εμβολιάστηκες και δεν κάνεις τεστ, δεν μπαίνεις στα μαθήματα. Σωστά ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Σε αυτήν την περίπτωση κάνεις τα τεστ. Όπως θα νοικιάσεις σπίτι για να πας να σπουδάσεις, όπως θα πληρώσεις λεωφορείο για να πας να παρακολουθήσεις, έτσι θα πληρώνεις το τεστ για να πας να παρακολουθήσεις. Τίποτα από αυτά κανένας δεν σε υποχρεώνει να κάνεις. Δεν τα κάνεις, δεν σπουδάζεις. Μόνο το ΕΑΠ είναι εξ αποστάσεως. Αμάν πια με την ευκαιρία που βρήκαν όλοι οι τυχοδιώκτες να σπουδάσουν εξ αποστάσεως.

 
αρα, ολοι
02 Σεπ 2021 15:05

οι υπολοιποι θα κανουν εξ αποστασεως....
διοτι ο εμβολιασμος σε φοιτητες ΔΕΝ ειναι υποχρεωτικος, πραγμα το οποιο σημαινει οτι το ΔΗΜΟΣΙΟ πανεπιστημιο
οφειλει να παρεχει τα μαθηματα και με εναλλακτικο τροπο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ