Placeholder

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Συνεχίζονται οι επιμορφώσεις Β’ επιπέδου ΤΠΕ για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών

Προβλέπεται η επιμόρφωση 27.600 ακόμη εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων
Δημοσίευση: 03/09/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προγράμματα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. και Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε. για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, πρόκειται να υλοποιηθούν στο διάστημα 2022-2023.

Εγκρίθηκε η συνέχεια, ο δεύτερος κύκλος υλοποίησης της Πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη υλοποιηθεί περισσότερες από 35.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (2017-2019).

Η νέα Πράξη δράσεων επιμόρφωσης για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Β’ επίπεδο Τ.Π.Ε.), όπως και η προηγούμενη, υλοποιείται για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τελικό δικαιούχο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) – «Διόφαντος» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), και στοχεύει κυρίως στην επιμόρφωση και πιστοποίηση μεγαλύτερου πλήθους εκπαιδευτικών, περιλαμβανομένων των νεοδιοριζόμενων (βλέπε Απόφαση Ένταξης εδώ).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιμόρφωση 27.600 ακόμη εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ειδικότερα, προβλέπεται 12.600 εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στην επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. (Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε.) και 15.000 στην επιμόρφωση Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε. (Προχωρημένη Επιμόρφωση για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη). Την επιμόρφωση θα ακολουθούν διαδικασίες πιστοποίησης των εκπαιδευτικών για τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες.

Επιπρόσθετα, πρόκειται να επικαιροποιηθεί και να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο και το επιμορφωτικό υλικό των προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ανατροφοδότησης και εσωτερικής αξιολόγησης από τα προγράμματα που έχουν ήδη «τρέξει», τις τεχνολογικές και παιδαγωγικές εξελίξεις, καθώς και τις τρέχουσες ανάγκες και συνθήκες υλοποίησης. Ειδικότερα, για την επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. προβλέπονται προσαρμογές και εμπλουτισμός περιεχομένου για την διάκρισή του σε περισσότερες συστάδες κλάδων εκπαιδευτικών και παράλληλα, ενσωμάτωση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την πλήρη εφαρμογή μεικτού μοντέλου επιμόρφωσης.

Οι επιμορφώσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2022, ενώ στο πλαίσιο της προϋπάρχουσας σχετικής Πράξης προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο 2021 η έναρξη διεξαγωγής εξετάσεων πιστοποίησης των ήδη επιμορφωμένων εκπαιδευτικών, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες διαχείρισης της πανδημίας Covid-19 προβλέπουν τη δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων, στα οποία διεξάγονται οι εξετάσεις.

Σχόλια (5)

 
@Αθανάσιος
05 Σεπ 2021 13:37

Άλλο και τούτο. Πρώτη φορά ακούω εκπαιδευτικό (?) να μιλάει σαν μαθητής. Άκου εκεί είχες φόρτο εργασίας και δεν πήγες να εξεταστείς και τώρα θες πιστοποίηση δωρεάν.

Έλεος πια.

 
Αθανάσιος
04 Σεπ 2021 16:58

Το 2014 παρακολούθησα 90 ώρες επιμορφωτικών συναντήσεων. Εκπόνησα σενάριο το οποίο πήρε κολακευτικά σχόλια από τον εκπαιδευτή μου και το εφάρμοσα σε τμήμα της Α Λυκείου (δίωρη διάρκεια). Όλα πήγαν καλά, αλλά δεν πήγα να εξεταστώ γραπτώς γιατί στα μέσα Ιουνίου που ήταν η εξέταση, είχαμε απίστευτο φόρτο εργασίας: διόρθωση γραπτών στο βαθμολογικό, λυκειακές επιτροπές, ενδοσχολικές εξετάσεις κλπ. Θυμάμαι οτι και πολλοί άλλοι συνάδερφοι (του Λυκείου), δεν πήγαν στην εξέταση για τον ίδιο λόγο. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου, να μας δινόταν πιστοποίηση χωρίς πρόσθετη εξέταση εφόσον ήδη είχαμε αξιολογηθεί στην πράξη.

 
ΚΜ
04 Σεπ 2021 16:29

Κάποιοι συνάδελφοι που έχουν ολοκληρώσει το Β επίπεδο των 120 ωρών (96+24 ώρες) και δεν έχουν δώσει εξετάσεις πότε προβλέπεται ότι θα δώσουν;

 
Μαρία
04 Σεπ 2021 01:42

13 σενάρια και τόσες ώρες! Τι χρειαζόμαστε και τις εξετάσεις;και γιατί όχι ηλεκτρονικά; φοβούνται μην αντιγράψουμε;
Αισχος με την δυσπιστία και την κουτοπόνηρια στην Ελλάδα

 
ντροπή!
03 Σεπ 2021 19:40

Μετά από 2 χρόνια που παρακολουθήσαμε τα Β! και Β2 θα γίνει τώρα η πιστοποίηση, λες και δεν μπορούσε να γίνει άμεσα τότε. Την εποχή της τεχνολογίας την επικαλούμαστε όταν μας βολεύει μόνο....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ