Κυβ. Εκπόσωπος: Ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών η τήρηση των μέτρων για τη δια ζώσης έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους

Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα εγκατασταθεί στα ΑΕΙ όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες

07/09/2021

Ενημερώθηκε: 07/09/2021, 15:31

Άκουσε το άρθρο

"Το επόμενο διάστημα, είμαι σίγουρος ότι οι Πρυτανικές Αρχές, οι οποίες φαντάζομαι ότι και εκείνες θα θέλουν τα μαθήματα, οι εξετάσεις, να γίνονται δια ζώσης, να αναλάβουν και από τη δική τους πλευρά πρωτοβουλίες, για να δουν πώς θα εξασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων, στο βαθμό που κάθε Πανεπιστήμιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, για να μην παρατηρηθούν τα προβλήματα που είπαμε και προηγουμένως".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου , στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας στην  ερώτηση "ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά των φοιτητών ή τα rapid tests;".

Οσον αφορά την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας  στα Πανεπιστήμια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε:Όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν και όταν εκπαιδευτούν επαρκώς, όπως πρέπει για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποία ιδρύθηκε και θα κληθεί να εκτελέσει”.

Σχετικά με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα Πανεπιστήμια ο Γ. Οικονόμου σημίωσε πως “αν θεωρηθεί ότι είναι ένας πρόσφορος τρόπος, προφανώς και θα γίνει”.  

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δημοσιογράφος: Πρώτη του Οκτώβρη ανοίγουν και τα Πανεπιστήμια και φαίνεται ότι η ηλικιακή ομάδα των φοιτητών, δηλαδή 18 έως 24 ετών, δεν είναι εμβολιασμένη όσο θα έπρεπε για να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια τα Πανεπιστήμια. Φοβάστε τυχόν φασαρίες έξω από τις πανεπιστημιακές σχολές στα προαύλια; Και ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά των φοιτητών ή τα rapid tests;

Γ. Οικονόμου: Η δική μας απόφαση είναι, όπως σας είπα προηγουμένως, η δια ζώσης εκπαίδευση να ισχύσει σε όλες τις βαθμίδες. Αυτό περιλαμβάνει και τα Πανεπιστήμια. Περιλαμβάνει και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Είναι γνωστά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν. Και εκεί παρατηρούμε ότι βαίνει θετικά ο εμβολιασμός. Το επόμενο διάστημα, είμαι σίγουρος ότι οι Πρυτανικές Αρχές, οι οποίες φαντάζομαι ότι και εκείνες θα θέλουν τα μαθήματα, οι εξετάσεις, να γίνονται δια ζώσης, να αναλάβουν και από τη δική τους πλευρά πρωτοβουλίες, για να δουν πώς θα εξασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων, στο βαθμό που κάθε Πανεπιστήμιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, για να μην παρατηρηθούν τα προβλήματα που είπαμε και προηγουμένως.

Δεν είναι ίδια η κατάσταση σε όλα τα Πανεπιστήμια. Υπάρχουν οι μεγαλύτεροι χώροι, υπάρχουν οι μικρότεροι χώροι. Υπάρχει μια ευελιξία να διαμορφωθούν τα προγράμματα με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Υπάρχει το πλαίσιο, υπάρχουν οι συστάσεις των ειδικών, υπάρχουν και τα ίδια τα Πανεπιστήμια, οι Πρυτάνεις τους, τα όργανα που διοικούν τις σχολές, που είμαι βέβαιος ότι θα αναπτύξουν όποια μέριμνα χρειάζεται, προκειμένου να μην κλείσουν οι σχολές, να μην αναγκαστούν οι φοιτητές να παρακολουθήσουν μια ακόμη χρονιά από απόσταση μέσα από την τηλεκπαίδευση και να μην προκληθεί και οποιαδήποτε σύγχυση στις οικογένειες. Γιατί, πέρα από αυτό, υπάρχει και η διάσταση που μας θέτουν πάρα πολλοί γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα: «Να ενοικιάσουμε σπίτι, θα γίνει κανονικά η χρονιά»; Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι εμείς έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια δια ζώσης.

Δημοσιογράφος: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα υπάρχει το Φθινόπωρο στα Πανεπιστήμια ή πάει πίσω;

Γ. Οικονόμου: Όπως γνωρίζετε, η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις. Όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν και όταν εκπαιδευτούν επαρκώς, όπως πρέπει για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποία ιδρύθηκε και θα κληθεί να εκτελέσει. Αντιλαμβάνονται όλοι την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και την πολύ καλή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν σε διάφορες πτυχές όσοι άνθρωποι κληθούν να εκτελέσουν αυτό τον ρόλο, θα κάνει τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε.

Δημοσιογράφος: Παραμένει στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα Πανεπιστήμια; Είχε ειπωθεί πριν από μερικές εβδομάδες ως σκέψη.

Γ. Οικονόμου: Σε κάθε πολίτη έχουμε φροντίσει να δίνουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο θέλει, όποτε θέλει και με τρόπο που να μην του δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις. Είναι μία επιλογή, η οποία εξετάζεται. Προφανώς θα συζητηθεί και με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και τις Πρυτανικές Αρχές. Η  Πολιτεία,  το Κράτος, έχει, χωρίς αμφιβολία, τη δυνατότητα να παράσχει αυτή την επιλογή στους φοιτητές, τις φοιτήτριες, στους καθηγητές, τις καθηγήτριες, στο προσωπικό των Πανεπιστημίων. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Αν θεωρηθεί ότι είναι ένας πρόσφορος τρόπος, προφανώς και θα γίνει. 

Σχόλια (19)

ερωτήσεις
|

Είναι σοβαρή απάντηση αυτή του εκπροσώπου Τυπου; Πλάκα κάνουμε; Υπάρχουν ή όχι υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται σε κλειστούς χώρους; Και ποιος θα αναλάβει να το εξειδικεύσει σε κάθε περίπτωση; Ο Πρύτανης; Πως μπορεί ένα Πανεπιστήμιο να ορίζει δικό του πρωτόκολλο; Με τι αρμοδιότητα; Που τα έχετε ξανακούσει αυτά σε οργανωμένη πολιτεία; Να λέει ένας αστείος τύπος πως το κράτος παίρνει την απόφαση αλλά για την εφαρμογή της δεν έχει καμία ευθύνη. Πως τους ανεχόμαστε ακόμα; Και για πόσο καιρό ακόμα;

win-win
|

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Το πως θα γίνει αυτό όμως δεν την αφορά στο ελάχιστο. Ας κόψουν τον λαιμό τους οι Πρυτάνεις. Κι έτσι και τολμήσουν να αρθρώσουν οποιαδήποτε αντίρρηση ή ενδοιασμό θα τους πουν τεμπέληδες και άχρηστους που βολεύονται με την τηλεκπαίδευση. Win-win για τον θίασο που κυβερνάει τον εσμό του που περιφέρεται στα πετσοκάναλα.

Προφήτης
|

Επίκαιρη όσο ποτέ η ρήση του Προφήτη από τον Αρκά:
"Υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις ιδέες τους με τη ζωή σου."
Η συνέχεια στα "ανοιχτά" πανεπιστήμια.

τοποτηρητής των μέτρων
|

... εκτός εάν θέλουν να δημιουργήσουν "κίνητρα" από τα ιδρύματα που αντιδρούν, για να δεχτούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, αρχικά ως "ελεκτές" της κοινότητας των ΑΕΙ (αφού τα ιδρύματα, αποδεδειγμένα, δεν θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν). Παρά το ότι κάποιοι "λαγοί" βιάζονται να εξαγγείλουν ότι αυτό (ο έλεγχος covid) δεν θα είναι στα καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

ετοιμασιες για δια ζωσης μαθηματα
|

Ειμαι καθηγητης του ΕΚΠΑ. Τους τελευταιους 18 μηνες περιπου, οι αλλαγες που εγιναν στις αιθουσες για να προετοιμασουμε τη δια ζωσης εκπαιδευτικη διαδικασια, ειναι οι εξης: μηδεν.

(1) Τα μεγαλα αμφιθεατρα δεν εχουν παραθυρα. Το συστημα κλιματισμου ανακυκλωνει τον αερα,

(2) Σε αυτα συνωστιζονται 120+ φοιτητες τις πρωτες εβδομαδες των μαθηματων και δημιουργειται μετα την πρωτη ωρα μαθηματος (προ κόβιντ) αποπνικτκη και με δυσαρεστη οσμη ατμοσφαιρα.

(3) Το υπουργειο κανει λογο για αυξηση του αριθμου των τμηματων διδασκαλιας. Ομως αυτο δεν ειναι εφικτο καθως ο αριθμος διδασκοντων ειναι ο ιδιος τα τελευταια 2 χρονια.

(4) Δεν εχουμε πεισει τους φοιτητες να μην κανουν συχνες καταληψεις, να μην καπνιζουν στους διαδρομους και να μην αναβαλουν μαθηματα με τις συνεχείς γενικες συνελευσεις τους. Επομενως το να αναμενουμε να ακολουθησουν οδηγιες που θα επιτρεπουν την εισοδο 25 φοιτητων σε αμφιθεατρο που προ κόβιντ φιλοξενουσε 120+, ειναι αφελες. Και η πραξη θα οδηγησει σε υγειονομικα επικινδυνες κατασταστεις.

(5) Οτι μπορει να γινεται ελεγχος απο το μοναδικο φυλακα ποσοι απο τους εκατονταδες φοιτητες ημερησιως θα εισερχονται στο κτηριο, ειναι εξωπραγματικο.

Για μενα προσωπικα πρεπει στα πολυπληθη μαθηματα να υπαρχει η δυνατοτητα της απο αποσταση εκπαιδευσης. Αυτη ειναι παγια πρακτικη σε πολλα πανεπιστημια της Ευρωπης και Β. Αμερικης το τρεχον εξαμηνο.

Εικασία επιστημονικής φαντασίας
|

Μην ανησυχείτε ίσως μόλις ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, ομάδος με μεγάλη επιρροή, βεβαίως, βεβαίως, θα έρθει και το εξ αποστάσεως.

Γιάννης
|

Η διδασκαλία θα γίνει δια ζώσης. Φαρσοκωμωδία ήταν τα εξ αποστάσεως. Αρκετά με όσους βολεύονται. Τεστ, μάσκα ότι προσοχή.

Γονιός
|

Και πέρυσι τα ίδια έκαναν και πληρώνουμε άδεια διαμερίσματα ένα χρόνο τώρα.

VM
|

Ως μέλος ΔΕΠ σε ΑΕΙ, βρίσκω αδιανόητο οι θυρωροί μας να μπορούν να ελέγχουν τις μερικές χιλιάδες φοιτητών που θα μπαινοβγαίνουν στα κτίριά μας τον Οκτώβρη που η προσέλευση είναι υψηλότερη. Συνεπώς οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δείχνουν είτε έλλειψη σοβαρότητας είτε έλλειψη αντίληψης για το ποια είναι η κατάσταση στα ΑΕΙ.

Στελιος
|

Γενικοτητες, προχειροτητα, αδιαφορια για τα παντα. Ολα στη τυχη, και στο τελος φταινε τα παιδια.

@ φαρσοκωμωδία
|

πες ΕΝΑ άλλο θέμα σε αυτό το υπουργείο που να πήγε καλά και να μην είναι μπάχαλο , όπως φαίνεται ή και πιο στενό υπηρεσιακό εσωτερικό. Πες ΈΝΑ, δεν θα βρεις.

Ιωάννης Κ.
|

Νίπτουν τα χείρας τους οι άνθρωποι, όπως έχουν συνηθίσει να κάνουν όταν δεν έχουν να προτείνουν τίποτε. Το έχω ξαναγράψει. Αυτό το Υπουργείο θα έπρεπε πρώτο να αξιολογηθεί από εξωτερικούς κριτές και μετά όλα τα πανεπιστημιακά Τμήματα. Και είναι σίγουρο πως θα κοβόταν στην όποια αξιολόγηση.

τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
|

πείθουν φυσικά τους σανοφάγους ψηφοφόρους τους άσχετους με εκπαιδευση

μπράβο , βολευτά μου

Εφαρμόσιμες λύσεις
|

Ο έλεγχος ταυτότητας και πιστοποιητικών είναι ανεφάρμοστος πρακτικά. Σε πολλά campus μπαίνει λεωφορείο μέσα.
Η εφαρμόσιμη λύση είναι η εξής:
Είτε θα βγάλει υποχρεωτική οδηγία το υπουργείο για εγγραφή φοιτητών στο εξάμηνο υποχρεωτικά μόνο με εμβολιασμό και αναστολή σπουδών για τους υπόλοιπους, ή πάμε σε εξ αποστάσεως από την αρχή να τελειώνουμε.

Παναγιώτης
|

Αν αυτό που λέει είναι αλήθεια... Ότι έχουν κάνει ότι περνά από τα χέρια τους... Τότε μάλλον η σωστή πρόταση θα ήταν δεν έχουμε κάνει τίποτα. Κοιτάξτε ΑΕΙ να ανοίξετε και να μην έχετε κρούσματα γιατί το φταίξιμο φυσικά θα είναι δικό σας!

Τίποτα δεν έχουν κάνει 2 χρόνια σχεδόν τώρα σε όλες τις βαθμίδες για την αντιμετώπιση του κοβιντ. Πέρσι μας έλεγαν δεν μιλάνε τα παιδιά, έδειχναν σχεδιαγράμματα από ακαδημαϊκούς (ο Θεός να τους κάνει) ότι κολλάνε περισσότερο τα παιδιά αν είναι 15 σε μια τάξη σε σχέση με τα 25!!!!!!
Τα εργαστήρια στα ΑΕΙ πως θα γίνουν με τις περισσότερες αίθουσες να είναι μικρές και με βάση τον νόμο θα έπρεπε να βάζεις 8-12 άτομα; Δηλ ένα μέλος ΔΕΠ αν έχει μόνο ένα μάθημα μαζί με το εργαστήριο και 100 φοιτητές θα πρέπει να κάνει 23 ώρες μάθημα την εβδομάδα, να καθαρίζει πάγκους και αντικείμενα 10! φορές κλπ.

Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν θα πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με την προετοιμασία του κράτους για το άνοιγμα των σχολείων και ΑΕΙ της χώρας.....

Φιλικά Δρ Π

Χαιρετίσματα στον πλάτανο
|

Οι 19-27 είναι ομάδα σε κυρίαρχο βαθμό ανεμβολίαστη. Βέβαια υπάρχουν και πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία φοιτητές, όπως και μεταπτυχιακοί, αλλά δεν είναι πλειοψηφία. Δεν θα μπορούν να ανοίξουν τα ΑΕΙ και να κάνουν όλοι μέρα παρά μέρα τεστ. Ανέφικτο. ίσως θα μπορούσαν να γίνουν διά ζώσης κάποια μικρά μεταπτυχιακά με όριο ατόμων πιλοτικά για το φθινόπωρο.

Μέλος ΔΕΠ
|

Δηλαδή πετάνε το μπαλάκι στις διοικήσεις των πανεπιστημίων; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσουν τους ιδιοκτήτες φοιτητικών διαμερισμάτων;
Πώς θα γίνονται τα μαθήματα αν πρέπει να ελέγξεις 100 άτομα για τα χαρτιά τους; Οι καθηγητές θα κάνουν ελέγχους; Και αν κάποιος αντιεμβολιαστής και αρνητής κάνει φασαρία, ή αρνηθεί να φορέσει μάσκα τι θα γίνει;

Φαρσοκωμωδία σε όλο το μεγαλείο της
|

..«Να ενοικιάσουμε σπίτι, θα γίνει κανονικά η χρονιά»; Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι εμείς έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας….»
Το θλιβερό είναι ότι θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια να μας κυβερνούν άνθρωποι με τέτοιες δηλώσεις.

Γενικολογίες
|

Καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε. Υπάρχουν έστω και ενδεικτικά στοιχεία για το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 18-24, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος των αντιεμβολιαστικών φοιτητικών κινημάτων; Έχει συνειδητοποιήσει το Υπουργείο ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν γραφειοκρατικά εμπόδια (π.χ. απαίτηση επίδειξης φοιτ. πάσου) στην πρόσβαση των φοιτητών στις κτιριακές υποδομές; Και πώς περιμένει το Υπουργείο από τα ΑΕΙ να εφαρμόσουν μέτρα κατά της διάδοσης της πανδημίας με έναν υπάλληλο ανά κτίριο (τον θυρωρό/φύλακα);

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ