Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Οδηγίες “Κόπτση” σε όλα τα σχολεία: Σε καθημερινή βάση η ενημέρωση του myschool

Η επιβεβαίωση δεδομένων δεν θα πρέπει να είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά μια ουσιαστική προσπάθεια απεικόνισης της σχολικής ζωής μέσα από το Π.Σ. myschool
Δημοσίευση: 07/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να γίνεται σε ε καθημερινή βάση η ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) myschool προκειμένου να αποτυπώνεται η λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας αλλά και κάθε εκπαιδευτικής δομής (Διεύθυνση Εκπαίδευσης/ΚΕΔΑΣΥ), ζητά ο Γενικός  Γραμματέας του υπ. Παιδείας Αλ. Κόπτσης  , με εγκύκλιο, από όλα τα σχολεία της χώρας

Ο Γενικός Γραμματέας ζητά  να καταχωρίζεται κάθε στοιχείο μεταβολής της μονάδας/μαθητικού δυναμικού/εκπαιδευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να αντανακλάται απόλυτα η καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων/εκπαιδευτικών δομών, βάσει της οποίας τα όργανα διοίκησης θα προβαίνουν στον προγραμματισμό δράσεων και στη λήψη αποφάσεων.

Ο κ. Κόπτσης υπενθυμίζει ότι ο/η Διευθυντής/ντρια/Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας/Διεύθυνσης Εκπαίδευσης/ ΚΕΔΑΣΥ είναι υπεύθυνος/η για την καταγραφή, εισαγωγή, επιβεβαίωση και οριστικοποίηση των στοιχείων λειτουργίας.

Οι ενέργειες αποτύπωσης που θα πρέπει να γίνουν, είναι οι εξής:

 • η ενημέρωση του μητρώου των εκπαιδευτικών (απουσίες, άδειες κτλ.), καθώς και το υποχρεωτικό ωράριο τους,
 • οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, καθώς και οι σχετικές αναθέσεις μαθημάτων/συμπληρώσεις-μειώσεις ωραρίου,
 • τα τμήματα που λειτουργούν στη σχολική μονάδα,
 • η ολοκλήρωση των εγγραφών του μαθητικού δυναμικού, καθώς και η σχετική κατανομή τους κατά τάξη, τμήμα, ομάδα προσανατολισμού, τομέα, ειδικότητα ή άλλη ενότητα του
 • προγράμματος σπουδών που ακολουθεί η σχολική μονάδα,
 • η εκτίμηση κενών της σχολικής μονάδας (Λειτουργικά Κενά Μαθημάτων),
 • η αποτύπωση του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος Διδασκαλίας,
 • η ενημέρωση του φακέλου του μαθητή και ιδιαίτερα των απουσιών του,
 • η ενημέρωση στατιστικών στοιχείων, όπως τα «Στατιστικά Στοιχεία Εκπαιδευτικών Αναγκών», καθώς και τα στατιστικά στοιχεία Αλλοδαπών/Παλινοστούντων/Ρομά
 • μαθητών,
 • η ενημέρωση του φακέλου της σχολικής μονάδας και ιδιαίτερα η ομάδα σχολείων στηνοποία ανήκει, καθώς και η κτηριακή υποδομή του.

1η και 15η ημέρα κάθε μήνα

Σχετικά με την επιβεβαίωση δεδομένων υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποίηση της καταχώρισης των απαραίτητων στοιχείων είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιείται την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα για τις σχολικές μονάδες και τα ΚΕΔΑΣΥ (δηλαδή δύο φορές κάθε μήνα), και από την 1η έως την 5η ημέρα κάθε μήνα (δηλαδή μία φορά κάθε μήνα) για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΔΠΕ, ΔΔΕ, ΠΔΕ). Στην περίπτωση Σαββατοκύριακου ή αργίας, η παραπάνω υποχρέωση μετατίθεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα/απορία, οι Διευθυντές/ντριες/Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων/Διευθύνσεων Εκπαίδευσης/ΚΕΔΑΣΥ μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την Ομάδα Υποστήριξης στο 801 200 80 40 / 214 416 97 49 ή να κάνουν καταγραφή προβλήματος μέσω της σχετικής παρεχόμενης φόρμας.
 
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας εφιστά την προσοχή πως:

 1.  Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΔΠΕ, ΔΔΕ) και τις ΠΔΕ, ώστε να προβαίνουν σε ουσιαστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων για τις υφιστάμενες μονάδες τους κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
 2. Η επιβεβαίωση δεδομένων δεν θα πρέπει να είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά μια ουσιαστική προσπάθεια απεικόνισης της σχολικής ζωής μέσα από το Π.Σ. myschool.
 3.  To ΠΣ myschool παρέχει μια πλειάδα στατιστικών στοιχείων που μπορούν να συνδράμουν τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΔΠΕ, ΔΔΕ) και τις ΠΔΕ προς τον σκοπό αυτό.

Σχόλια (14)

 
Τι έχει η Δευτεροβάθμια;
08 Σεπ 2021 22:29

@ΑΠΟΡΙΑ, σε Λύκειο με σχεδόν 500 μαθητές δεν υπάρχει καμμία γραμματειακή υποστήριξη, με τεράστιο γραμματειακό όγκο δουλειάς!

 
ΑΠΟΡΙΑ
08 Σεπ 2021 20:33

Ο 1566/85 προβλέπει γραμματειακή υποστήριξη στα δημοτικά σχολεία από 250 μαθητές (αν θυμάμαι σωστά τον αριθμό) και πάνω. Πότε επιτέλους θα γίνει πράξη; οι δ/ντές των σχολείων αυτών είναι υποζύγια; για να το πω κομψά....
η β΄θμια γιατί έχει;;;;

 
Πατάτες Φασόλια
08 Σεπ 2021 15:21


"Κάθε" σχολείο???.... Πχ στο Δημοτικό Σχολείο της Κάτω Ραχούλας, σε ποιόν και για ποιές εκδηλώσεις, προτείνετε να ενοικιάσουμε τους χώρους?
Γιατί το σχολείο πρέπει να μετατρέπεται σε πολυχώρο εκδηλώσεων(ώστε να έχει έσοδα), αντί η πολιτεία να είναι συνεπής στις αυτονόητες υποχρεώσεις της? Μήπως δεν πληρώνουμε φόρους (άμεσους και έμμεσους)? Ή μήπως στο τέλος, να λειτουργούμε και λαϊκές αγορές στην αυλή?

 
@ Π
08 Σεπ 2021 09:41

Κάθε σχολείο έχει πλέον τη δυνατότητα να έχει έσοδα από εκδηλώσεις, ενοικίαση χώρων : πού ζούνε υπουργοί, στελεχη και κάποιοι σχολιαστές ;;;;;;

να τους πούμε επίσης ότι με τα άλματα τα ψηφιακά ναααααα οι ντάνες τα χαρτιά ! κρίμα και για τον πιερρακάκη που τον εκτιμούσαμε και πανηγυρίζει . για τι ακριβώς; μπάχαλο οι τοποθετήσεις. άλλο είναι το πρόβλημα.

 
Π
08 Σεπ 2021 08:55

Κάθε σχολείο έχει πλέον τη δυνατότητα να έχει έσοδα από εκδηλώσεις, ενοικίαση χώρων κλπ. Μπορούν με αυτά τα έσοδα να προσλάβουν προσωπικό, έστω μερικής απασχόλησης;

 
όλα αυτά;
08 Σεπ 2021 00:50

μα ο πρωθυπουργός μας είπε ότι η σχολική ζωή πρέπει να είναι ουσιαστική (μάθηση και επικοινωνία) και όχι γραφειοκρατική
αρχίσατε πάλι τις καρτέλες και τις καταχωρίσεις;

 
εκπαιδευτικος_χ
07 Σεπ 2021 23:57

Περί γραμματειακής υποστήριξης..... Στο δικό μας σχολείο (δεν ξερω πως ) γραμματειακή υποστήριξη κάνει ο "αδυνατούντας" για εκπαιδευτικό έργο ... Με πολλά χρόνια αποχής από το εκπαιδευτικό έργο, με οργανική θέση .....
Ελλάς το μεγαλείο σου......

 
Νικος
07 Σεπ 2021 23:35

Ποιος είναι ο αριθμός των γραμματέων του κ. Γενικού;
Ποιος είναι ο αριθμός των γραμματέων ενός διευθυντή σχολείου;
Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε.

 
ΑΚΑΜΑΤΗΣ
07 Σεπ 2021 22:48

''Η εκτίμηση κενών της σχολικής μονάδας (Λειτουργικά Κενά Μαθημάτων) ''.
Φαντάζομαι οτι με την άμεση καταγραφή στο myschool τα κενά στις σχολικές μονάδες θα αναπληρώνονται άμεσα ...........

 
Τηλέφωνο και Excel
07 Σεπ 2021 18:59

και πολύ λέω

 
EYANGELOS
07 Σεπ 2021 18:43

Πρωτοποριακό. Μα πως σκέφτηκε τέτοιο πράγμα που δεν είχε σκεφτεί κανείς μέχρι σήμερα. Ε, αν είσαι άριστος, φαίνεται.

 
Παρουσιολόγος
07 Σεπ 2021 15:02

- Ήταν που με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και τις πλατφόρμες, θα είχαμε λιγότερη γραφειοκρατεία. Καμία καλή γραμματέα(δηλ. έμπειρη) θα μας στείλετε?

- Νομίζω ότι "η απεικόνιση της σχολικής ζωής", είναι κάτι πολύ ευρύτερο (και ουσιαστικότερο) από τη συλλογή αριθμητικών δεδομένων μέσω ενός ηλεκτρονικού μέσου καταγραφής. Άρα η απεικόνιση, "κινδυνεύει" να είναι μια εικονική πραγματικότητα της σχολικής ζωής.

- Τα όργανα διοίκησης, πάντα ενημερώνονται από τα σχολεία για τις ελλείψεις-προβλήματα-ανάγκες τους. Πότε τα όργανα διοίκησης "προβαίνουν στον προγραμματισμό δράσεων και στη λήψη αποφάσεων", σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν από τα σχολεία, για να το κάνουν και τώρα? Μακάρι αλλά δεν το βλέπω.

- Υπάρχουν άραγε αποφάσεις της διοίκησης, που δεν λαμβάνουν υπόψη και που δεν έχουν σχέση με τη σχολική πραγματικότητα-ζωή? Αλλά με τί έχουν σχέση τότε?

- Τέλος, καλοί οι αριθμοί και τα στοιχεία και η στατιστική.... αλλά αν πέσουν σε λάθος χέρια, πολλές φορές βγάζουν και λάθος συμπεράσματα-αποτελέσματα.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
07 Σεπ 2021 15:01

Σωστά είναι όλα αυτά κι έτσι πρέπει να γίνονται και νομίζω ότι τα σχολεία στη συντριπτική τους πλειονότητα ανταποκρίνονται σωστά σ' αυτή την ανάγκη.
Το ζήτημα όμως είναι να αναβαθμιστεί δραστικά το myschool, για να αποτελεί πραγματικά ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης του σχολείου. Δεν μπορεί, π.χ., ακόμη να μην έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αποστολής sms για άμεση ενημέρωση των κηδεμόνων. Δεν μπορεί η φόρμα αποστολής email να μην έχει τη δυνατότητα αποστολής συνημμένων εγγράφων, πράγμα που θα διευκόλυνε αφάνταστα στη σωστή ενημέρωση των κηδεμόνων.
Θα πρόσθετα και άλλα: Γιατί να μην καταργηθούν επιτέλους τα έντυπα απουσιολόγια, ώστε να καταχωρούνται κατευθείαν από τον διδάσκοντα οι απουσίες στο myschool; Γιατί να συνεχίζουμε τον αναχρονισμό των έντυπων βιβλίων ύλης και να μην γίνεται και πάλι η σχετική καταχώριση της διδασκόμενης ύλης από τον διδάσκοντα στο myschool, ώστε έτσι πολύ εύκολα να γνωρίζει το υπουργείο και την πορεία της ύλης σε όλη την επικράτεια;

 
Geo
07 Σεπ 2021 14:55

Ας τοποθετηθεί γραμματειακή υποστήριξη σε κάθε σχολείο. Ιδού η Ρόδος ιδού και το ΠΉΔΗΜΑ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ