Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Live/Βουλή (9 π.μ.) Συζήτηση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Το esos συνέθηκε διαδικτυακά με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση
Δημοσίευση: 10/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σήμερα , Παρασκευή, στις 9 το πρωί, θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση  του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ Κωνσταντίνου Μπούμπα , με θέμα: «Χωρίς εκπροσώπηση το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα των Σερρών στην Διοίκηση του «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας» (ΔΙΠΑΕ)».

Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει  ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Το esos   συνέθηκε διαδικτυακά με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Σχόλια (9)

 
@Το περιεχόμενο της επερώτησης
10 Σεπ 2021 19:24

Το κούρασες, απλά έπρεπε να πεις ότι: Η ΔΕ ορίστηκε από το ΥΠΑΙΘ σκόπιμα (ούτε καν εκλογές), μόνο και μόνο για να πουν ότι ο συντονισμός δε μπορεί να επιτευχθεί. Εκλογές έγιναν μόνο στα τμήματα, όχι για την ΔΕ. Η ουσία του πράγματος αυτή είναι..
Αν σου φέρω μια τράπουλα γεμάτη άσσους εκτός από έναν παππά και σου πω απόδειξέ μου ότι έχει μόνο παππάδες, πρέπει να είσαι πολύ καλός ταχυδακτυλουργός για να με βγάλεις λάθος.
Κάτι παρόμοιο γίνεται και εδώ, κάποια μέλη ΔΕΠ προσπαθούν για το καλύτερο .
Τα μεγάλα τμήματα (εγώ ανήκω σε ένα απ' αυτά) δεν επηρεάστηκαν τόσο (γιατί έχουν καλή εσωτερική οργάνωση, τα μέλη τους συνεργάζονται για τις δυσκολίες), τα μικρά όμως είναι μια άλλη ιστορία..

 
Το περιεχόμενο της επερώτησης
10 Σεπ 2021 16:58

Αντί να υπάρχουν σχόλια για την ουσία της επερώτησης, βρήκαμε πάλι διαδικτυακό τόπο να αναφέρει ο καθένας την άποψή του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρας μας...

Επί της ουσίας, τι αναφέρει η επερώτηση:
Στην διορισμένη από την κυβέρνηση Διοικούσα του ΔΙΠΑΕ που αποτελείται από 3+1 βασικά campus (Σίνδος, Σέρρες, Καβάλα + τις εγκαταστάσεις του αρχικού ΔΙΠΑΕ στη Θέρμη), δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος ΔΕΠ των 7 Τμημάτων που εδρεύουν στις Σέρρες. Μιλάμε για ολόκληρο campus 200 στρεμμάτων με 13 μεγάλα κτίρια που στεγάζουν τα 7 Τμήματα. Αναρίθμητα τα ουσιαστικά αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, καθώς δεν υπάρχει έστω ένας ο οποίος να γνωρίζει το προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και τις ανάγκες του campus των Σερρών στο κεντρικό όργανο του Ιδρύματος όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη 2η διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, καθώς μόλις κέρδισε τις εκλογές η νυν κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει την 1η Διοικούσα που διορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τουλάχιστον στην προηγούμενη Διοικούσα συμμετείχαν ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του κάθε πρώην Ιδρύματος, διασφαλίζοντας ένα λειτουργικότερο σχήμα για τους επιμέρους πόλους.

Τι απάντησε ο κ. Συρίγος:
Υπάρχουν δυο εκπρόσωποι των Σερρών:
1. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών που έχει την έδρα της στις Σέρρες. Βεβαίως ο Κοσμήτορας ανήκει και διδάσκει σε Τμήμα της Θεσσαλονίκης, άρα ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποτελεί εκπρόσωπο του campus των Σερρών καθώς δεν γνωρίζει ούτε τις εγκαταστάσεις, ούτε το σύνολο των Τμημάτων, ούτε το προσωπικό κτλ κτλ....
2. Ένας καθηγητής που κατάγεται από τις Σέρρες, ίσως και να διαμένει στην πόλη (!!!) - βεβαίως ο συγκεκριμένος που γίνεται αναφορά δεν έχει καμία σχέση με τα Τμήματα των Σερρών αλλά ανήκει και διδάσκει σε Τμήμα της Καβάλας. Σαν να λέμε ότι αν εγώ διδάσκω στο ΑΠΘ και συμμετέχω στη Σύγκλητο, ενώ η καταγωγή μου είναι από την κοινότητα Τραχανοπλαγιάς Ευρυτανίας, ότι η Τραχανοπλαγιά εκπροσωπείται στη Σύγκλητο του ΑΠΘ.

Τα σχόλια δικά σας.

 
Ιωάννης Κ.
10 Σεπ 2021 13:32

Εδώ ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Κ. καταγόμενος από Σέρρες, που ίδρυσε το Διεθνές αντιτάχθηκε στο νέο Διεθνές, δηλαδή στην αναβάθμιση των Σερρών, και μερικοί από εσάς ονειρεύεστε φούμαρα, μεταφορές Τμημάτων στην πόλη σας κ.ά. Πίσω από τους ευσεβείς πόθους μερικών τοπαρχών, μάθετε επιτέλους πως βρίσκονται άνθρωποι με οικογένειες, που έχουν τα εργαστήριά τους, τον εξοπλισμό τους, τα ερευνητικά τους έργα, τα μεταπτυχιακά τους κ.λπ. Να μην τολμήσει κανείς να φανταστεί πως θα γίνουν αποδεκτά εκτρώματα τύπου Αθηνάς 1.

 
ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
10 Σεπ 2021 11:29

@ΔΕΠ
Ποιο είναι το ακαδημαϊκό κριτήριο που καθορίζει τον τόπο που θα ιδρυθεί ένα Πανεπιστήμιο;

 
ΔΕΠ
10 Σεπ 2021 10:48

Βουλευτής Σερρών παραπονιέται γιατί τα τμήματα στις Σέρρες δεν έχουν εκπροσώπηση... "Αχ πατρίδα μου καημένη, ποιά κατάρα σε βαραίνει" έλεγε το τραγούδι. Όταν ιδρύεις πανεπιστήμια με κριτήρια μη-ακαδημαϊκά, μετά έχεις τέτοια ζητήματα. Φτιάξανε/τε ένα ΔΙΠΑΕ αλλάζοντας ταμπέλες και επιστολόχαρτα σε 5-6 άλλα ιδρύματα πρ. ΤΕΙ κλπ, σε 5-6 διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις. Και τώρα θα απορούμε πως και γιατί δεν είναι εύκολη η διοίκηση αυτής της λερναίας ύδρας. Ελα ντε....

 
@Κάτι λογικό
10 Σεπ 2021 10:45

"Μια πόλη ένα πανεπιστήμιο" λέτε; Ας σοβαρευτούμε. Αν είναι να ισχύσει αυτό, κοιτάξτε το ΔΙΠΑΕ που αναφέρετε, σε πόσες πόλεις έχει τμήματα; Σέρρες Κατερίνη Καβάλα Κιλκίς Δράμα Θεσσαλονίκη. Εκεί τι θα γίνει με το "μια πόλη ένα πανεπιστήμιο";

Τα πανεπιστήμια δεν (θα έπρεπε να) ιδρύονται ή συγχωνεύονται με τέτοια "αστεία" κριτήρια τοπικιστικού χαρακτήρα - αυτά μας φάγανε τόσες δεκαετίες.

Και στην Αθήνα "μια πόλη ένα πανεπιστήμιο" όλα στο μπλέντερ;
Και στη Βοστώνη (πρέπει να έχει πάνω απο 15 εκεί) να τους πούμε να κάνουν τα ίδια;

 
Κατι λογικο ν2
10 Σεπ 2021 10:22

Να γινει στα ιδια τμηματα ενωση προσωπικου....να γινει μοριοδοτηση των καθηγητων ολων των βαθμιδων ανάλογα με πχ 10 ιδια κριτηρια.....αυτοι που ειναι στο τελευταιο 20 % (περιπου) ολων των βαθμιδων να γινουν τα νεα μελη ΔΕΠ στα τμηματα εφαρμοσμενων επιστημων αυτου του υπερπανεπιστημιου...οι υπολοιποι να μεινουν ως εχουν στα νεα τμηματα....
οι σχολες θα πρεπει χωροτακτικα να χωριστουν...πχ γεωπονικη στο καμπους σερρων......πολυτεχνικη στο καμπους θεσσαλονικης (απορροφωντας ομως την γεωπονικη που θα εχει παει στις σερρες).....οικονομικα...ολα στα κτιρια ΠΑΜΑΚ......
επισης να θεσπιστει ετησια αξιολογηση ολου των ΔΕΠ.....τι κανουν...που δημοσιευουν....ποσο δημοσιευουν...τι προτασεις κανουν (επιτυχεις και μη)....που αλλου ως επιστημονες κυρους συμμετεχουν ή τους προσκαλουν...τι προσφορα εχουν στην κοινωνια...τι βαθμολογηση εχουν απο τους φοιτητες για τα μαθηματα τους...ποσες διπλωματικες/διδακτορικα επιβλεπουν...αν εχουν εργαστηριο ή αν ειναι μελη εργαστηριου κλπ.....

Ενα τετοιο μεγαθηριο πανεπιστημιο θα μπορει να μπει στα μεχρι 100 καλυτερα πανεπιστημια του κοσμου....

Μονο ετσι τα πανεπιστημια μας θα μπορουν να ειναι ανταγωνιστικα ΔΙΕΘΝΩΣ.......

 
Παναγιώτης
10 Σεπ 2021 09:03

Το παράλογο είναι να υπάρχουν ακριβώς ίδια τμήματα σε μια πόλη, θα έπρεπε το υπουργείο να συνενώσει πανεπιστήμια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και όχι να συρρικνώνει τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Παράλογο είναι να επιβιώνει η Γεωπονική Θεσσαλονίκης και Αθήνας και να κλείνουν της περιφέρειας, μάλλον το υπουργείο σχεδιάζει να κάνει χωράφι την Αριστοτέλους και την Ομόνοια.

 
Κατι λογικο
09 Σεπ 2021 21:59

Θα πρεπει να ενωθουν τα ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ το συντομοτερο.
Μια πολη ενα πανεπιστημιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.