ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Να μπει “ασφαλιστική δικλείδα” στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψηφίων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών

Η υπουργός Παιδείας θα πρέπει στη σχετική υπουργική απόφαση να ορίσει ότι η ρύθμιση αφορά μόνο τους υποψηφίους που την ημέρα του σεισμού φοιτούσαν στο Λύκειο της συγκεκριμένης περιοχής που επλήγη.
Δημοσίευση: 10/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Ασφαλιστική δικλείδα” στην  ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψηφίων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών, πρέπει άμεσα να βάλει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα:

Α. Μετεγγραφών υποψηφίων (σ.σ. μετά τον σεισμό) από διάφορες περιοχές σε Λύκεια περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Β. Ανάλογα φαινόμανα είχαμε στο παρελθόν σε αντίστοιχη ευνοϊκή ρύθμιση,και μάλιστα ο τότε υπουργός Παιδείας, μετά τον “θόρυβο” που προκλήθηκε διέταξε έρευνα.

Η υπουργός Παιδείας θα πρέπει στη σχετική υπουργική απόφαση να ορίσει ότι η ρύθμιση αφορά μόνο τους υποψηφίους που την ημέρα του σεισμού φοιτούσαν στο Λύκειο της συγκεκριμένης περιοχής που επλήγη.

Η απόφαση την οποία  υπέγραψε ήδη  η υπουργός Παιδείας   και την παρουσίασε χθες  το esos , προβλέπει ειδικά  και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι  Γενικών και  Επαγγελματικών Λυκείων:

α)του Δήμου Ανατολικής Σάμου,

β) του Δήμου Δυτικής Σάμου,

γ) του Δήμου Ελασσόνας και

δ) του Δήμου Τυρνάβου,

που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι  υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2021, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.).

Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2020-2021 καθώς και για τους αποφοίτους, οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στα Λύκεια των ανωτέρω περιοχών και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021.

Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στις ως άνω περιοχές και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021 ακόμα και εάν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για τα δικαιολογητικά θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας.

Το ειδικό ποσοστό αποδίδεται στους υποψηφίους ανά κατηγορία Λυκείου ως εξής:

  •         Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΓΕΛ, αποδίδεται ποσοστό 0,62% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α).
  •         Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 1,30% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.
  •         Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των εσπερινών ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 1,32% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.
Ετικέτες: 
Νίκη Κεραμέως

Σχόλια (1)

 
Ο,τι και να πουν....
10 Σεπ 2021 13:33

Τις γνωρισαμε τις ρυθμισεις-μεταρρυθμθσεις Κεραμεως. Κατι καλο δε πςριμενουμε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ