ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οι δράσεις του Παν. Πατρών

Δημοσίευση: 10/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υποτροφίες «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών - ακαδημαϊκού έτους 2021-2022  - Υποβολή  αιτήσεων έως την 4η Οκτωβρίου

Συνεχίζεται για 12η συνεχή χρονιά ο θεσμός των υποτροφιών «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022. Οι υποτροφίες για τους προπτυχιακούς και τους υποψήφιους για Master αφορούν μόνο σε οικονομικά ασθενείς φοιτητές (πρώτος τίτλος σπουδών στις αντίστοιχες κατηγορίες). Η υποτροφία που θα δοθεί θα συνεχίζεται σε όλα τα έτη σπουδών υπό  την προϋπόθεση ότι ο υπότροφος έχει καλή επίδοση στις σπουδές του. Αναλυτικά οι προσφερόμενες υποτροφίες έχουν ως εξής:

  •     Για Προπτυχιακές Σπουδές: Έως Τριάντα (30) υποτροφίες των 5.000 €/έτος στους πρωτοετείς φοιτητές (νέο-εισαχθέντες το 2021).
  •     Για Μεταπτυχιακές Σπουδές (master-αποκλειστικά για αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών): Έως Δύο (2) υποτροφίες των 5.000 €/έτος και για δύο το πολύ έτη.

Οι υποψήφιοι για να λάβουν υποτροφία δεν θα πρέπει να έχουν καμία άλλη οικονομική υποστήριξη κατά την διάρκεια των σπουδών τους.

Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για όλες τις κατηγορίες των υποτροφιών λήγει τη Δευτέρα 4η Οκτωβρίου 2021. Οι αιτήσεις καθώς και οι προϋποθέσεις υποβολής για κάθε ένα είδος από τις ανωτέρω υποτροφίες δίνονται στο ιστότοπο των υποτροφιών: https://www.upatras.gr/foitites/prizes-scholarships/mentzelopoulos-schol...

Οι υποτροφίες για Διδακτορικές Σπουδές θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Υπεύθυνος Διαχείρισης Υποτροφιών, Καθηγητής Βασίλειος Αναστασόπουλος (email: vassilis@upatras.gr)

Εξ’ αποστάσεως οι εξετάσεις Σεπτεμβρίου 2021 και δια ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία του νέου ακαδ. έτους  2021/22 -  Διευκρινίσεις για τις  λειτουργία των ΑΕΙ σύμφωνα με  τα μέτρα πρόληψης/ προστασίας από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας η διεξαγωγή των εξετάσεων κατά την επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους που ίσχυσαν και κατά την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου 2021.

Από 1/10/2021 η εκπαιδευτική διαδικασία για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στα ΑΕΙ θα πραγματοποιείται δια ζώσης. Το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό κλπ), καθώς και όσοι εισέρχονται στους χώρους των ΑΕΙ, οφείλουν να είναι κάτοχοι είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε πιστοποιητικού νόσησης είτε βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακών ελέγχων, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην εκάστοτε ΚΥΑ που εκδίδεται και αφορά στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Όσον αφορά στην πρακτική άσκηση φοιτητών σε φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τους εργαζόμενους κάθε φορέα αντίστοιχα, δυνάμει σχετικών αποφάσεων. Αναλυτικά στο σύνδεσμο:  https://www.minedu.gov.gr/news/49875-2-9-21-diefkriniseis-gia-ti-leitour...

Πρωτοβουλία Ενίσχυσης των Πυρόπληκτων Φοιτητών της περιοχής Β. Εύβοιας

Οι καταστροφικές πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας, συνδεμένες με τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της πληγείσας περιοχής, δημιούργησαν ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία με κοινωνικο-οικονομικά κόστη που επιβαρύνουν και τους φοιτητές του Ιδρύματός μας, που έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές αυτές. Συμεριζόμενη  την συγκεκριμένη κατάσταση, η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών απευθύνει ευγενική πρόσκληση σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, η οποία  αντανακλά την υποχρέωση αλληλεγγύης προς τους φοιτητές μας, όπως αποδειχθεί  έμπρακτα η συμπαράστασή μας προς τους φοιτητές έναντι της  νέας κοινωνικο-οικονομικής  κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους Επιστημονικά Υπεύθυνους Έργων και τα υπόλοιπα μέλη της Κοινότητάς μας, να συνδράμουν στη προσπάθεια αυτή, με τη κάλυψη μέρους των υποτροφιών που θα χορηγηθούν. Για τους σκοπούς αυτούς έχει δημιουργηθεί έργο στον ΕΛΚΕ με κωδικό 60019, στο οποίο μπορείτε μέχρι 30.09.2021, να υποβάλλετε αίτημα για μεταφορά χρημάτων από άλλο πρόγραμμά σας στον ΕΛΚΕ ή να καταθέσετε χρήματα στο τραπεζικό λογαριασμό με IBAN GR60 0110 2290 0000 2295 4000 232, με αιτιολογία «Ενίσχυση πυρόπληκτων φοιτητών-Εύβοια».

Στις 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελετή για την Τιμητική μετονομασία σε «Γιάννη Βαράκη» του Κτιρίου Προκλινικών Λειτουργιών του Τμήματος Ιατρικής

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ., στο αίθριο του κτιρίου Προκλινικών Λειτουργιών, θα πραγματοποιηθεί τελετή για την τιμητική μετονομασία του Κτιρίου Προκλινικών Λειτουργιών του Τμήματος Ιατρικής σε Κτίριο Προκλινικών Λειτουργιών «Γιάννη Βαράκη». Η σχετική απόφαση της Συγκλήτου ελήφθη μετά από εισήγηση του Τομέα Βασικών Ιατρικών Επιστημών ΙΙ, μέλος του οποίου διετέλεσε ο εκλιπών, και πρότασης της Συνέλευσης του Τμήματος, λίγο χρόνο μετά την απώλεια του αγαπημένου Ακαδημαϊκού Δασκάλου Γιάννη Βαράκη, Ομότιμου Καθηγητή Ανατομίας. Σκοπός της απόφασης μετονομασίας του κτιρίου είναι να αποδοθεί φόρος τιμής στον εκλιπόντα αναγνωρίζοντας την ακαδημαϊκή προσφορά  αλλά και την καθοριστική συμβολή του στην ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Κτιρίου Προκλινικών Λειτουργιών του Τμήματος. Η τελετή της μετονομασίας, η οποία δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος λόγω της έξαρσης της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του Ομότιμου Καθηγητή Γιάννη Βαράκη. Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι κείμενες διατάξεις για την δημόσια ασφάλεια, λόγω πανδημίας covid-19.

Στις 11 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του ΠΠ θα πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός εορτασμός της εκατονταετηρίδας του  Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (1921-2021)

Το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών ο Πανηγυρικός εορτασμός της  εκατονταετηρίδας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Η εκδήλωση θα γίνει υβριδικά:  α) με φυσική παρουσία κατόπιν λήψης προσωπικών προσκλήσεων από 20/8/2021 κατά τις εργάσιμες πρωϊνές ώρες στα γραφεία του Ι.Σ. Πατρών με την επίδειξη οπωσδήποτε προσωπικού αντιCOVID πιστοποιητικού (εμβολιασμού ή νόσησης) και β) με ταυτόχρονη διαδικτυακή παρακολούθηση (Live steaming) στο σύνδεσμο: https://youtu.be/iuRCk5pT95s. Αναλυτικές πληροφορίες: εδώ

8ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής 9-11 Σεπτεμβρίου 2021

Από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2021 το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής συνδιοργανώνουν το 8ο Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής. Το συνέδριο μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς και ψηφιακά μέσω live streaming). Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα:https://8thmca2021.wordpress.com/timetable/

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου

Σχόλια (1)

 
Πρωτόκολλο ελέγχου πρόσβασης
11 Σεπ 2021 10:15

Για την δια ζώσης διδασκαλία, διδάσκοντες και φοιτητές ανυπομονούν να μάθουν ποιο ακριβώς είναι το Πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί για την διαδικασία πρόσβασης.
Για την εξαγγελία: "Το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό κλπ), καθώς και όσοι εισέρχονται στους χώρους των ΑΕΙ, οφείλουν να είναι κάτοχοι είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε πιστοποιητικού νόσησης είτε βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακών ελέγχων...", πρέπει να ανακοινωθεί: 1) από ποιους (φύλακες, διδάσκοντες κλπ), 2) με ποιο τρόπο (εφαρμογή σε κινητό, άλλο?) θα γίνεται ο έλεγχος, και 3) η προβλεπόμενη από τον ΕΟΔΥ απόσταση προστασίας εντός των αιθουσών καθώς και αριθμός κρουσμάτων για να ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία για τους φοιτητές καθενός εξαμήνου. Συγκεκριμένα, για διδάσκοντες-φοιτητές:
Όσοι διενεργούν τον έλεγχο, πως θα έχουν ελεγχθεί τα δικά τους πιστοποιητικά (γνησιότητα), ώστε να υπάρχει φερεγγυότητα στον έλεγχο των υπολοίπων?
Ποιος θα είναι ο μηχανισμός ελέγχου (γνησιότητα, ταυτοποίηση) των πιστοποιητικών, ώστε να μην δημιουργούνται ουρές (συνωστισμός), μεγάλες καθυστερήσεις, και να αποτρέπονται βίαια επεισόδια?
Δεδομένου ότι ο αριθμός των φοιτητών που εγγράφονται σε κάθε μάθημα υπερβαίνει τους 200 και δεν είναι όλοι οι ίδιοι (από τα μεγαλύτερα έτη):
α) Ποιο μπορεί να είναι το ποσοστό κρουσμάτων που θα σταματά την δια ζώσης διδασκαλία? Φυσικά δεν μπορεί να είναι το 50%+1 (πχ 101 φοιτητές από τους 200) όπως στα σχολεία.
β) Πως θα ελέγχεται ο αριθμός κρουσμάτων ανά μάθημα?
γ) Εντός της αιθούσης (ή ενός κτιρίου πχ στα διαλείμματα) ποια θα είναι η απόσταση προστασίας που θα καθορίζει τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανάλογα τα τετραγωνικά. Αν είναι μια ακτίνα 2 μέτρων τότε: (π x 2^2)=12,5 τ.μ. ανά άτομο (για 100 άτομα είναι 1250 τ.μ.). Για ακτίνα 1 μέτρο θα είναι 3,14 τ.μ. ανά άτομο, δηλαδή για 100 άτομα 314 τ.μ.=κορονοπάρτι.
δ) Σε περίπτωση εκδήλωσης νόσησης εντός αιθούσης ή κτιρίου, ποιοι και με ποιο πρωτόκολλο θα χειρίζονται τις περιπτώσεις αυτές?
ε) Προ-covid, μαθήματα και εργαστήρια γινόταν μέχρι την ώρα 9μμ. Τις απογευματινές ώρες (εκτός ωραρίου) πως και από ποιους θα τηρούνται τα μέτρα. Πόσο επιπλέον προσωπικό θα χρειαστεί?
Συνυπολογίζοντας όλα αυτά, ΔΕΝ θα μπορεί η πλειοψηφία των τμημάτων να καταρτίσει εφικτό ωρολόγιο πρόγραμμα, με τις αίθουσες και τον αριθμό διδασκόντων που διαθέτουν (η αναλογία διδάσκοντα-φοιτητών είναι πάνω από 1:200).
Η απροσδιοριστία τέτοιων εξαγγελιών εξυπηρετεί στην εγκατάσταση φοιτητών στον τόπο του κάθε πανεπιστημίου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.