ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, για το παρόν και το μέλλον

Δημοσίευση: 13/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι  «Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, για το παρόν και το μέλλον» αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης του θεματικού πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ με τίτλο «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα», τη θεσμοθετημένη πλατφόρμα διαλόγου του ThessalonikiHelexpo Forum 2021 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στο πάνελ συμμετείχαν η Νίκη Κεραμέως, yπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων, ο Νίκος Φίλης, Τομεάρχης Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο Χρήστος Γούλας, Διευθυντής Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΓΣΕΕ και Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Σμαρώ Αβραμίδου.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η υπουργός αναφέρθηκε στο διττό στόχο που εξυπηρετεί: αφ’ ενός αναβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση θεσπίζοντας ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, αλλά και το σύστημα κατάρτισης, εφόσον αναδεικνύεται ως αξιόπιστη εναλλακτική σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης. Αφ’ ετέρου, δίνει καλύτερες προοπτικές στους νέους μας, οδηγώντας τους σε σπουδές με αντίκρυσμα, ενώ θέτει ένα τέλος στον εμπαιγμό τους να εισάγονται με 2, 3, 5 στα 20, με αδυναμία φοίτησης και αποφοίτησης.

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κα Κεραμέως ανέλυσε την πορεία υλοποίησής τους και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως στην ίδρυση νέας και ενισχυμένης Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με νέες αρμοδιότητες για την αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τη θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ βάσει αξιολόγησης - με διαφανή κριτήρια αντικειμενικά (80%) και ποιοτικά (20%) και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων με την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια, την προώθηση της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων με ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων και σύναψη συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού.  

Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση, η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς, ανάμεσα σε άλλα, στις οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Η κυρία Κεραμέως ευχαρίστησε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη συνεργασία τους, τόσο σε όρους τήρησης των μέτρων όσο και προσαρμοστικότητας στις νέες απαιτήσεις, και προέτρεψε όσους εκπαιδευτικούς δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν προκειμένου αφ’ ενός να συμβάλλουν στη θωράκιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφ’ ετέρου να αποτελέσουν, όπως η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων τους, παράδειγμα προς μίμηση.

Ομοίως, παρότρυνε τους γονείς μαθητών άνω των 12 ετών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, προφυλάσσοντας πρώτα από όλα τα ίδια τα παιδιά.

Σχόλια (7)

 
Μαύρη κόλλα
16 Σεπ 2021 16:00

@Γυρίσαμε σελίδα??? Δεν ξέρω τί γράφει η σελίδα στο δικό σας βιβλίο αλλά στο δικό μου είναι κατάμαυρη....

 
εγώ ακόμα ψάχνω....
16 Σεπ 2021 10:25

να βρώ ποιές μεταρρυθμίσεις έχει κάνει...εν τοις πραγμασι ότι ισχυε πριν 30 χρόνια τα ίδια ισχύουν ακόμα..

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις,@

 
Γυρίσαμε σελίδα
16 Σεπ 2021 08:41

Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν και αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι εμβολιάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί και η δια ζώσης λειτουργεί κανονικά με 28 παιδιά στην τάξη. Ναι στην ΕΒΕ γιατί βαθμοί εισαγωγής 0,670 σε ΑΕΙ ήταν ντροπή. Ναι και στην μειωμένη ΕΒΕ για να μπαίνουν με 0,670 στις εμβληματικές πανεπιστημιακες σχολες τριετούς φοίτησης. Τις σχολές τις συντηρούν φορολογούμενοι και όχι το λεφτοδεντρο. Αντίθετα το λεφτόδεντρο το έχουμε για τα ΜΜΕ που εκεί δε σταματάει να γεννάει χρήματα.

 
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις,
16 Σεπ 2021 08:21

το παρον τους λίγο, το μέλλον τους ανυπαρκτο.

 
Μαρια
16 Σεπ 2021 06:27

Κατεστρεφει το παρον των μαθητων, θα διαλυσει το μελλον τους. Οι πραξεις της εχουν μιλησει ξεκαθαρα.

 
η χειροτερη ever
15 Σεπ 2021 12:35

Γιναμε μάρτυρες μιας κατάφωρης αδικίας που πραγματοποιηθηκε εις βάρος μαθητών με την ΕΒΕ. Και φυσικα τιποτα δε σταματα ανθρωπους που αναρωτιεσαι αν εχουν παιδια. Βέβαια οι άνθρωποι αυτοι είναι διαφορετικού επιπεδου. Θεσπισαν εβε στην μέση της χρονιάς, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αγνοησαν μαθητές, γονεις, την ψυχολογική πίεση που έχουν υποστεί τα δύο τελευταία σχολικά έτη.
Ως πολιτεία αντί να σκύψουν πάνω από αυτά τα παιδιά που δύο χρόνια τώρα ταλαιπωρηθηκαν, εκαναν μάθημα μπροστά σε μια οθόνη, με ανεπάρκειες και ελλείψεις, προσπαθησαν να διαχειριστούν το άγχος και την αγωνία τους ,τους έδωσαν την χαριστική βολή με ένα ανάλγητο μέτρο, δεν τους έδωσαν ούτε τον χρόνο να προσαρμοστούν οπως επιβαλλεται.
Ηταν πρωτοφανές, εκδικητικό και άδικο. Οι αδικίες πληρώνονται, αργά ή γρήγορα.

 
Γυρίσαμε σελίδα
14 Σεπ 2021 11:05

Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν και αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι εμβολιάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί και η δια ζώσης λειτουργεί κανονικά. Ναι στην ΕΒΕ γιατί βαθμοί εισαγωγής 0,670 σε ΑΕΙ ήταν ντροπή . Τις σχολές τις συντηρούν φορολογούμενοι και όχι το λεφτοδεντρο. Ας κλείσουν αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.