Κυβ. Εκπρόσωπος: Με self test οι μετακινήσεις των ανεμβολίαστων μαθητών με αστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης στα καθιερωμένα μηνύματα εκτός από τη γκρίνια δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν για να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να εμβολιαστούν

14/09/2021

Ενημερώθηκε: 15/09/2021, 13:36

Άκουσε το άρθρο

Με self test ή rapid test, όποιο δηλαδή πιστοποιητικό χρησιμοποιούν για να μπούν στις αίθουσες, θα μετακινούνται οι ανεμβολίαστοι μαθητές με αστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας τα μηνύματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους δήλωσε: “Είναι χαρακτηριστικό ότι στα καθιερωμένα μηνύματα εκτός από τη γκρίνια δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν για να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να εμβολιαστούν. Αντίθετα ισχυρίζονται ότι τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν. Αλήθεια τώρα;”

Ο Γ. Οικονόμου, συγκρίνοντας τη φετινή σχολική χρονιά με την περσινή είπε τα εξής:

  • Φέτος υπάρχει το πολύτιμο δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν, για όλους τους μαθητές άνω των 12 ετών και για τις οικογένειές τους. Τα τμήματα πέρυσι έκλεισαν κυρίως για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα μέλη των οικογενειών των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σήμερα οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες, και όσοι δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν. Οι εκπαιδευτικοί μας, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό περίπου 80% και η ασπίδα ανοσίας αυξάνεται, συμπεριλαμβάνοντας όσους επιπλέον έχουν νοσήσει.
  • Παράλληλα με το εμβόλιο, ακολουθώντας τη διεθνή τάση για τη λειτουργία των σχολείων, φέτος εισάγουμε ένα εντατικό πρόγραμμα τακτικών ελέγχων, εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών, για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα βοηθήσει στον εντοπισμό κρουσμάτων. Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές του τμήματος (εκτός των εμβολιασμένων) θα κάνουν 4 τεστ την εβδομάδα εκείνη: δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δυο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) που κάνουν κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν 7 δωρεάν τεστ: 1 τεστ κάθε ημέρα!
  • Η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους παντού και σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορονοϊό (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τακτικοί καθαρισμοί)  που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουμε στόχο τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευσης, τη διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δημοσιογράφος: Κύριε Εκπρόσωπε, ακριβώς γι’ αυτό που είπατε και μετά την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους παιδιάτρους, υπάρχει κάτι νεότερο για το αν μπορούν και πότε να γίνονται οι εμβολιασμοί στα ιδιωτικά ιατρεία;

Γ. Οικονόμου: Είχαμε πει ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα από τότε που έγινε επικοινωνία του Πρωθυπουργού, περίπου 3-4 εβδομάδων. Νομίζω ότι αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Δημοσιογράφος: Διατυπώνεται, έτσι, κάποια δυσφορία, να το πω, για την τελευταία θέσπιση της Κυβέρνησης της υποχρεωτικότητας, για την προσκόμιση rapid test από τους ανεμβολίαστους εφήβους για να μπορέσουν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης ή εστιατόρια ή καφέ μαζί με τους γονείς τους, αλλά και για το γεγονός ότι πια και στα ΚΤΕΛ,  στην επαρχία ακόμη και στα αστικά τους δρομολόγια θα ζητείται να έχουν rapid test οι επιβάτες, τα παιδιά που μετακινούνται για να πάνε στα σχολεία τους, στα φροντιστήρια, γιατί είναι σε χωριά πιο απομακρυσμένα. Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτά τα δύο ή παραμένετε στις αποφάσεις που έχετε λάβει;

Γ. Οικονόμου: Η φιλοσοφία των μέτρων είναι ότι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος θα πρέπει να πιστοποιεί με κάποιο τρόπο ότι δεν νοσεί και για τη δική του προστασία και για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, σε ό,τι αφορά δηλαδή τα παιδιά από 12 έως 18 ετών που έχουν πλέον τη δυνατότητα ασφαλούς και δωρεάν εμβολιασμού, έχουμε δύο δεδομένα: Είτε να εμβολιαστούν -παρακινούμε και με κάθε προσπάθεια το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν- είτε θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα αποτελέσματα από τα rapid test 48ώρου, που θα πιστοποιούν ότι δεν είναι φορείς του κορονοϊού. Αυτό γίνεται για λόγους προφανείς. Πρώτον, γιατί και σε αυτή την κατηγορία των παιδιών υπάρχει πλέον η δυνατότητα του δωρεάν εμβολιασμού. Δεύτερον, γιατί όταν μια τετραμελής οικογένεια ήθελε να πάει σε ένα κατάστημα εστίασης δεν ήταν δυνατόν να τρώνε οι γονείς μέσα και τα παιδιά έξω. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι γι’ αυτό υπάρχει μια ειδική εξαίρεση στα παιδιά από 12 έως 18 ετών, αν και ανεμβολίαστα,  να μπορούν να πηγαίνουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, με το τεστ Και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία που είπατε, έτσι κι αλλιώς όσα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να έχουν, είτε τα self test, είτε τα rapid test για να πηγαίνουν στις αίθουσες. Οπότε θα κάνουν χρήση αυτών των πιστοποιητικών και για τις μετακινήσεις τους.

Σχόλια (4)

Όλα για τα ψηφαλάκια
|

@Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχαλια
Πόσο δίκιο έχεις
ΔΕΝ θέλετε να επιβάλετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους ενηλίκους (λόγω πολιτικου κόστους) και για να πιασετε τα επιθυμητα ποσοστα εμβολιασμου δυστυχώς στην πραξη κάνετε τη ζωή δυσκολη με τα μέτρα αυτά και τιμωρειτε τους μαθητές, ντροπή σας.
ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ.
Όλα τα άλλα είναι σανό .

Σπυρος
|

Οι ανήλικοι μπορεί να μην ψηφίζουν, αλλά έχουν γονείς και παππούδες που ψηφίζουν.

Μα τι λενε οι ανθρωποι;
|

Εχουν ξεφυγει; Το μπαχαλο συνεχιζεται.

Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχαλια
|

Δηλαδή στο σχολείο ο μαθητής δεκτός με self test, στο λεωφορείο με self test αλλά στην εστίαση δεκτός με rapid test!
Αν διπλανός συμμαθητής του βρεθεί θετικός επτά τεστ την εβδομάδα τελικά τέσσερα την εβδομαδα.
Δυστυχώς ΔΕΝ μπορείτε να πεισετε, η ΔΕΝ θέλετε να επιβάλετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους ενηλίκους (λόγω πολιτικου κόστους) και για να πιασετε τα επιθυμητα ποσοστα εμβολιασμου δυστυχώς στην πραξη κάνετε τη ζωή δυσκολη με τα μέτρα αυτά και τιμωρειτε τους μαθητές, ντροπή σας.
Είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη ενήλικες ανεμβολιαστοι οδηγοί λεωφορείων, αστυνομικοί, καθηγητές ΑΕΙ (μηδενικα στοιχεία στη δημοσιότητα) και να κυνηγάτε να εμβολιασετε τα παιδια ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ