Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Υπ. Παιδείας: Edupass.gov.gr το νέο ψηφιακό εργαλείο για την περαιτέρω θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 15/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ένα νέο εργαλείο για  τη  θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων και ιδιαίτερα των Πανεπιστημίων, τίθεται στη διάθεση της εκπαιδευτικής  και ακαδημαϊκής κοινότητας με συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπ. Παιδείας.

Πρόκειται για την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, edupass.gov.gr, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα , όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας:

  • Η νέα πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας. Οι ενδιαφερόμενοι, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα, όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο. Η ως άνω πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα ως άνω στοιχεία  θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.
  • Στόχος του edupass.gov.gr είναι να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Ως την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr.
  • Παράλληλα, με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα  να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων για τη συμμετοχή  των φοιτητών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Η διάρκεια της σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Αρμόδιο για τη σύναψη καθώς και την έγκριση δαπάνης της δημόσιας σύμβασης είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΕΙ, ενώ με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να παρέχεται έκτακτη επιχορήγηση προς κάθε ΑΕΙ για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από τη σύναψη των συμβάσεων.

«Η δια ζώσης λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Θωρακίζουμε την ατομική και δημόσια υγεία, εμβολιαζόμαστε, τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε με ασφάλεια, αξιοποιώντας τεχνολογικά μέσα και εργαλεία που δημιουργούμε για διευκόλυνση των διαδικασιών στο χώρο της εκπαίδευσης», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Σχόλια (9)

 
@σβέλτα σβέλτα ! η πλατφόρμα
18 Σεπ 2021 12:27

Σφήνωσε το πίσω δεξί μπουλόνι. Δυο-τρεις σφυριές και θα πετάει το εργαλείο!

 
@Ηλεκτρονική γραφειοκρατία
15 Σεπ 2021 22:38

Ναι, είναι αυταρχισμός και ταλαιπωρία, αλλά το βάθος αυτού είναι το e-commerce.

 
Χάσαμε το protocol
15 Σεπ 2021 16:08

@Ηλεκτρονική γραφειοκρατία
Σας παρακαλώ αγαπητέ μου, όλα κι όλα! Ο κος Πρωθυπουργός μίλησε ξεκάθαρα για σπάσιμο αυγών και άρα για σπέσιαλ ομελέτα κι εσείς μείνατε ακόμα στα σουβλάκια? Μήπως τα θέλετε και με γιαουρτοσκόρδιον?

@ @@@
Ας πάρουμε το πιο απλό παράδειγμα. Σήμερα με το email και με τον καθημερινό "βομβαρδισμό" με 100δες έγγραφα (αποφάσεις, ΦΕΚ, ΚΥΑ, εγκυκλίους, ως και ενημερώσεις για κάθε είδους επιμόρφωση-σεμινάρια-μεταπτυχιακά-κολλέγια-ξένες γλώσσες) έχετε ΛΙΓΟΤΕΡΗ αλληλογραφία απ' ότι πριν 10 χρόνια? Και κάθε φορά, κι ένα καινούργιο excel (για παροχή στοιχείων, που πολλές φορές έχουν ξαναζητηθεί). Έχουμε πλέον τόσα password, username και pin, που αν τα χάσουμε.... χαθήκαμε!

 
σβέλτα σβέλτα ! η πλατφόρμα
15 Σεπ 2021 16:07

για τους διευθυντές εκπαίδευσης πώς πάει; προχωράει; χρονοδιάγραμμα;

 
Πάνος
15 Σεπ 2021 14:57

Είναι εύκολο να δικάζουμε και να καταδικάζουμε, να στεκόμαστε σε ένα παράδειγμα, να λέμε διάφορα. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για τρίτη χρονιά. Δυστυχώς δεν έχουμε ξεφύγει από την πανδημία και όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας. Ας το καταλάβουμε και να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε.

 
Ιωάννης Κ.
15 Σεπ 2021 14:12

Ό,τι φαντάζονται και νομοθετούν ανήκει στον εικονικό κόσμο που ζούνε. Η σκληρή πραγματικότητα θα τους διαψεύσει και μάλιστα πολύ γρήγορα. Να αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα, 100% πραγματικό: Σε ένα campus που βρίσκεται εκτός μεγάλης πόλης και στο οποίο οι φοιτητές έρχονται κατά εκατοντάδες με προβληματική, κατά κανόνα, αστική συγκοινωνία ο ένας πάνω στον άλλο, ποια είναι τα μέτρα που διασφαλίζουν την ασφάλεια των ίδιων των φοιτητών αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού που θα τους δεχθεί στα μαθήματα και στα εργαστήρια;

 
ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ
15 Σεπ 2021 13:57

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΙΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ...

 
@@@
15 Σεπ 2021 13:54

Δεν υπάρχει γραφειοκρατία με τα ψηφιακά εργαλεία. Δεν είναι όπως ψηφίζαμε με έντυπα ψηφοδέλτια σαλιώναμε και κολλάγαμε. Έχουμε προχωρήσει σε άλλη μορφή.

 
Ηλεκτρονική γραφειοκρατία
15 Σεπ 2021 13:41

Σε λίγο για να πάμε σε σουβλατζίδικο θα ζητάνε να μπαίνουμε σε "ψηφιακή πλατφόρμα" να δηλώνουμε σε ποιο και ο σουβλατζής να μπαίνει σε άλλη "ψηφιακή πλατφόρμα" να βλέπει αν δικαιούμαστε να μπούμε στο μαγαζί του.

Αυτή η κυβέρνηση το έχει τερματίσει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.