Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείωνν

ΣΥΡΙΖΑ: «Με μπάχαλο σε σχολεία και ανοχύρωτο ΕΣΥ ο κ. Μητσοτάκης είναι επιταχυντής της πανδημίας»
Δημοσίευση: 15/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για μπάχαλο στα  σχολεία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ , ενώ το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση  αποπειράται να καλλιεργήσει κλίμα ανασφάλειας, υπονομεύοντας την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Ειδικότερα, σε ανακοινωθέν, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τα εξής:

 • Την πιο δύσκολη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας και ενώ η χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC είναι στο «κόκκινο», καθώς είναι 2η σε κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και 2η σε θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε σύγχυση και να αποτελεί από μόνη της πηγή κινδύνου και πολλαπλασιαστή της πανδημίας. Χθες το πρωί ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματα στα παιδιά είναι 1.000-1.500, ενώ λίγο αργότερα ο υφυπουργός Γ. Γεωργαντάς είπε ότι είναι 710 και το απόγευμα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 805.
 • Επίσης χθες ανακοινώθηκαν 900.000 self test μαθητών, ενώ ο μαθητικός πληθυσμός αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο. Συνεπώς με βάση όσα επισήμως ανακοινώνει η κυβέρνηση, στα σχολεία μας σχεδόν ένας στους δυο μαθητές δεν ελέγχεται.
 • Τέλος το αλαλούμ για την πρόσβαση των παιδιών, 12-17 ετών, στους κλειστούς χώρους εστίασης αναδεικνύει ότι στη κυβέρνηση δεν επικοινωνούν ούτε οι υπουργοί μεταξύ τους. Η αρχική ΚΥΑ απαγόρευε την πρόσβαση των παιδιών και χθες τελικά ανακοινώθηκε ότι επιτρέπεται η πρόσβαση με rapid test. Για τα ίδια παιδιά ωστόσο στα σχολεία επαρκούν τα self test μειωμένης αξιοπιστίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
 • Η κ. Κεραμέως δήλωνε έκπληκτη για την αλλαγή, ενώ ο κ. Γεωργιάδης υποστήριζε στα κανάλια ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ήδη προαναγγείλει την κοινή υπουργική απόφαση.
 • Με δυο λόγια αλαλούμ.
 • Είναι ζήτημα ανικανότητας;
 • Είναι ζήτημα έλλειψης συντονισμού;
 • Ό,τι και να ισχύει, ένα είναι το σίγουρο: Η κυβέρνηση αυτή είναι πια πηγή κινδύνου για την ελληνική κοινωνία και η υπόθεση της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρή για να τη χειρίζονται τόσο ανεύθυνοι υπουργοί με τόση αβάσταχτη ελαφρότητα.

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τα εξής:

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ, για μία ακόμη φορά, αποπειράται να καλλιεργήσει κλίμα ανασφάλειας, υπονομεύοντας την ομαλή λειτουργία των σχολείων και υποβαθμίζοντας τις ειλικρινείς, συντονισμένες προσπάθειες σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας για την επίτευξη δύο ταυτόχρονων στόχων: την προστασία της υγείας και τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.
 • Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων όλα τα απαραίτητα, σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών, μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ διαφορετικά φετινά δεδομένα.
 • Φέτος υπάρχει το πολύτιμο δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν, για όλους τους μαθητές άνω των 12 ετών και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Τα τμήματα πέρυσι έκλειναν κυρίως για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα μέλη των οικογενειών μαθητών και εκπαιδευτικών. Σήμερα οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες, και όσοι δεν είναι μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το Κράτος. Οι εκπαιδευτικοί μας έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό περίπου 80% και η ασπίδα ανοσίας αυξάνεται, συμπεριλαμβάνοντας όσους επιπλέον έχουν νοσήσει. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο, το σχολείο.
 • Παράλληλα με το εμβόλιο, ακολουθώντας τη διεθνή τάση για τη λειτουργία των σχολείων, φέτος εισάγουμε ένα εντατικό πρόγραμμα τακτικών ελέγχων, εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών, για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα βοηθήσει στον εντοπισμό κρουσμάτων. Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές του τμήματος (εκτός των εμβολιασμένων) θα κάνουν 4 τεστ την εβδομάδα εκείνη: δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και τα δυο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) που κάνουν κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο επιβεβαιωμένο κρούσμα θα κάνουν 7 δωρεάν τεστ για εκείνη την εβδομάδα: 1 τεστ κάθε ημέρα! Η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορωνοϊό (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τακτικοί καθαρισμοί)  που εξακολουθούν να ισχύουν, με στόχο τη διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κενά, ενώ μόλις ξεκίνησε η σχολική χρονιά κατά την οποία οι μονάδες όλης της χώρας στελεχώθηκαν εγκαίρως, με ψηφιοποιημένες, αδιάβλητες διαδικασίες. Μιλά για ακάλυπτες ανάγκες στην καθαριότητα, όταν η καθαριότητα στα σχολεία είναι σε καλύτερο επίπεδο από τα προηγούμενα χρόνια, με αύξηση 20% στον αριθμό των καθαριστριών και 22% στις ώρες απασχόλησής τους, όταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το διδακτικό έτος 2018-2019 διατέθηκαν για την καθαριότητα των σχολικών κτηρίων συνολικά 55 εκατομμύρια ευρώ ενώ επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για το διδακτικό έτος 2020 - 2021 διατέθηκε το ποσό των 85 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Η Αξιωματική Αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο στοιχειώδη θεσμικό της ρόλο, να υποβάλει σοβαρές προτάσεις και να ασκεί εποικοδομητική κριτική.
 • Ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, θα έπρεπε να προτάσσει το δημόσιο συμφέρον και να συνταχθεί στον κοινό στόχο, που εν προκειμένω είναι να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά.
 • Αντ’ αυτών, επενδύει και πάλι στο φόβο, υπονομεύει το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι του κορωνοϊού, καλλιεργεί ανυπόστατες προσδοκίες, μεταδίδει ανακρίβειες και ψεύδη. Αποδεικνύεται και πάλι κατώτερος των περιστάσεων.

Σχόλια (12)

 
@για ολα φταιει ο covid
17 Σεπ 2021 22:28

Προσπαθουν να δικαιολογησουν την απαραδεκτη αυταρχικοτητα της πολιτειας. Απαραδεκτη θα ηταν και ανευ covid, απλα τωρα ξεφυγαν.

 
Για όλα φταίει ο covid!
17 Σεπ 2021 21:38

@απορία
Θέλετε σας παρακαλώ να μας εξηγήσετε, τί σχέση έχουν οι εκπαιδευτικοί νόμοι της ΝΔ με τον covid? Ο covid "επέβαλε" την ΕΒΕ? Ή την αξιολόγηση, ή τις πειθαρχικές διώξεις και ποινές για την απεργία, ή την μη επιλογή στελεχών και τις αιώνιες παρατάσεις, ή την Τράπεζα Θεμάτων?..... "γκεγκε"?

 
Ειναι προφανες.
17 Σεπ 2021 19:44

Η αυταρχικοτητα, η αδικια, η προχειροτητα χαρακτηριζει τη κυβερνηση. Οχι οτι πρθν ηταν ολα τελεια, αλλα καμια σχεση με το μπαχαλι που βιωνοτμε.

 
απορία
17 Σεπ 2021 17:14

Στο σχολείο μας μάθανε να μην συγκρίνουμε πατάτες με ντομάτες ...εξηγούμαι ...δεν μπορείς να συγκρίνεις τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (άνευ Κορωναίου) στην εκπαίδευση με τη διακυβέρνηση της ΝΔ (με Κορωναίο) ...γκεγκε; Η ΝΔ έχει να αναμετρηθεί με τις ανάγκες του σήμερα και τα πεπραγμένα της. Όποιος λοιπόν είναι ικανοποιημένος οκ οι υπόλοιποι κολοκυθόπιτα

 
Μιμη
17 Σεπ 2021 13:07

Αμα δε δεις τα χειρότερα δε μπορεις να συγκρινεις. Ας προσέχαμε.

 
Ισοπέδωση
17 Σεπ 2021 12:03

@Έχουν και άποψη
Επί ΣΥΡΙΖΑ.... τουλάχιστον είχαμε ένα ρολόι (κι ας μην ήταν καλά κουρδισμένο). Τώρα ούτε ρολόι ούτε κομπολόι, θα μας αφήσει ο οδοστρωτήρας.

 
@έχουν και άποψη
17 Σεπ 2021 06:37

ενώ τώρα που κάνουν πειράματα οι μαθητευόμενοι μάγοι, τρελά και παράλογα ε; και ψεματάρες και κοροϊδίες. δεν περιμέναμε (όντως) χειρότερους αλλά τους είδαμε !

 
Έχουν και άποψη
16 Σεπ 2021 19:40

Αχ τι να πρωτοθυμηθώ με το ΣΥΡΙΖΑ! Όλα κυλούσαν ρολοι ε;

 
Κλειστά σχολεία
16 Σεπ 2021 10:18

εδώ και δύο χρόνια, αυτό θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στεναχωριέται όταν βρίσκονται λύσεις

 
Ανοίξτε τα μάτια σας
16 Σεπ 2021 09:14

Κοιτάξτε απλά τι επισημαίνει ο Φίλης και τι απαντάει η Υπουργός.. καμία απάντηση σε ότι έφερε ως παράδειγμα για το αλαλούμ που επικρατεί, μόνο γενικόλογα «ξύλινου» λόγου.

 
Γιώργος
16 Σεπ 2021 09:05

Πηγή κινδύνου είναι άλλοι που προσπαθούν απεγνωσμένα να δημιουργήσουν πανικό. Θέλουμε σοβαρή αντιπολίτευση όχι με κραυγές αλλά με σοβαρές θέσεις.

 
μας κουράσατε
16 Σεπ 2021 09:04

Με το που άνοιξαν τα σχολεία προσπαθεί να δώσει εικόνα πανικού και φόβου ο σύριζα, Καλύτερα να επισκεφθεί κανένα σχολείο να δει ότι αυτό που λέει δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα των σχολείων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.