Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

ΔΟΕ: Απεργία-αποχή από την αξιολόγηση- Κάλυψη των εκπαιδευτικών στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις

Οι εκπαιδευτικοί στους οποίους επιβληθούν ποινές έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη
Δημοσίευση: 16/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους νόμους 4692/2020 και 4823/2021 καθώς και από την Υπουργική Απόφαση  108906/ΓΔ4/ΦΕΚ 4189/10-9-2021 «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων», κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος,  καλώντας τους συναδέλφους να μην τις εφαρμόσουν.

Στην απόφαση η ΔΟΕ επικαλείται σχετική Γνωμοδότηση. Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τη Γνωμοδότηση

Η ΔΟΕ επισημαίνει   ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση,   προχωρήσει σε εφαρμογή των προβλεπόμενων ποινών στο άρθρο 56 του ν. 4823/2021  , επιχειρώντας να αποκλείσει εκπαιδευτικούς από τις επιλογές στελεχών λόγω συμμετοχής τους στην απεργία αποχή ή να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους, εκείνοι έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη .

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για να καλύψει τους εκπαιδευτικούς   ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει ενισχυτικά και αυτό στα αρμόδια δικαστήρια  και θα προχωρήσει στη σύνταξη και  κατάθεση ενιαίου κειμένου ένστασης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

Νέα Υπουργική απόφαση «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο». Η αυταρχική πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. με απειλές και τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών επιχειρεί να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση με τυφλή εμμονή, δίχως να λαμβάνουν υπόψη το 95% των εκπαιδευτικών οι οποίοι ακύρωσαν, με τη συμμετοχή τους στην απεργία αποχή που κήρυξε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., την απόπειρα επιβολής της Υ.Α.  «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο» τον Φεβρουάριο του 2021, προχώρησαν στην ψήφιση του Ν. 4823/21 (σε συνέχεια και ολοκλήρωση του καταδικασμένου από την εκπαιδευτική κοινότητα Ν.4692/2020) και στην έκδοση της Υ.Α. 108906/ΓΔ4/ΦΕΚ 4189/10-9-2021 «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων».

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ψευδεπίγραφων, αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων είναι η συνέχεια αντίστοιχων προσπαθειών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την επιβολή της αντιδραστικής αξιολόγησης.

Σήμερα, στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, με εκπαιδευτικούς και μαθητές να διακατέχονται από την αγωνία για την ίδια τους τη ζωή, σε σχολεία που άνοιξαν δίχως τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., με τη νέα υπουργική απόφαση, προβαίνει σε μια ακόμη απαράδεκτη και εχθρική ενέργεια, στο πλαίσιο εφαρμογής της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της, ενάντια στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που έχουν κρατήσει όρθιο το δημόσιο σχολείο κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, τα τελευταία χρόνια και που δίνουν εδώ και μήνες τη μάχη για τη στήριξη των μαθητών μέσα στην πανδημία χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της. Η πολιτική αυτή,  της απαξίωσης του κράτους προς τη δημόσια εκπαίδευση, έχει αποτύχει διεθνώς όπου εφαρμόστηκε, έρχεται σε αντίθεση με τις παιδαγωγικές έρευνες και τις θέσεις του κλάδου και επομένως απορρίπτεται.

Η  Διδασκαλική Ομοσπονδία μέσα από αποφάσεις Γενικών της Συνελεύσεων καθώς και  του Διοικητικού Συμβουλίου της έχει, με συνέπεια και υπευθυνότητα, εκφράσει τις ψηφισμένες και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του κλάδου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τον προγραμματισμό και την αξιολογική αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου (με πιο πρόσφατες τις θέσεις της 88ης Γενικής του Συνέλευσης. Η κυβέρνηση, όμως,  όλο αυτό το διάστημα αρνήθηκε πεισματικά να συζητήσει με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε, στη βάση των ψηφισμένων θέσεων του κλάδου.

Το περιεχόμενο και της νέας Υ.Α. είναι αποκαλυπτικό για τις πραγματικές στοχεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Η χρήση και μόνο του όρου «εξωτερική αξιολόγηση» δίνει τον τόνο της μετάθεσης του έργου έξω από το πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Το ίδιο και οι ποικίλες δημόσιες αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα οδηγήσουν στον ανταγωνισμό και την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και στη συνέχεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών με καταστροφικά αποτελέσματα για τη μαθησιακή διαδικασία.

Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης αναλαμβάνει ρόλο εξωτερικού αξιολογητή της σχολικής μονάδας  με «όπλο του» μια δεκάβαθμη κλίμακα αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης.

Μέσα σε ένα κλίμα αυταρχισμού, ελέγχου, απαξίωσης των εκπαιδευτικών και του ρόλου των Συλλόγων Διδασκόντων, που καλείται να «υποτάσσεται» στα κελεύσματα και τις αποφάσεις της Διεύθυνσης, το οποίο εδραιώνεται και με τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4823/21,  που θεσμοθετεί και την ατομική αξιολόγηση, ενοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία, οι ίδιοι οι μαθητές και οι οικογένειές τους, για ό,τι δεν πάει καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία ενώ από την άλλη στόχος είναι να αθωωθούν οι αντιεκπαιδευτικές – αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Η ποσοτικοποίηση, τέλος, της αξιολογικής διαδικασίας (βαθμολογικές κλίμακες) πολύ εύκολα εργαλειοποιείται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων των εκπαιδευτικών με βάση τους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (σύνδεση με χρηματοδότηση, επιλογή σχολικής μονάδας από τους γονείς η οποία θα δημιουργήσει ταξικούς διαχωρισμούς, μεταφορά, αρχικά, δομών του δημόσιου σχολείου στην τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.).

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του αγώνα για την αποτροπή της υλοποίησης των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων της κυβέρνησης. Ο νικηφόρος αγώνας του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση του Π.Δ. 152/2013 και του ν.4024/2011 καθώς και το συντριπτικό ποσοστό του 95% της συμμετοχής στην απεργία αποχή από την Υ.Α. «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο» (του Ν.4692/2020) αποτελούν παρακαταθήκη και οδηγό μας.  Όπως αφήσαμε στα χαρτιά τις ρυθμίσεις για την αναμετάδοση του μαθήματος και τις κάμερες στην τάξη, όπως ακυρώσαμε τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με τις εκλογές – παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με το εμφατικό 95% αποχή, έτσι και τώρα μπορούμε να εμποδίσουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Η επίθεση εκφοβισμού και καλλιέργειας κλίματος τρόμου για πειθαρχικές ποινές (άρθρο 56, Ν.4823/21) που εξαπέλυσε η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. μέσα από τις τηλεδιασκέψεις με τους Διευθυντές/ντριες -προϊσταμένους/ες  των σχολικών μονάδων της χώρας είναι νομικά αβάσιμη και δεν μπορεί να κάμψει τη βούληση των εκπαιδευτικών να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο, τη δημοκρατία στα σχολεία και τη συλλογική δράση.

Κηρύσσουμε  απεργία-αποχή

από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους νόμους 4692/2020 και 4823/2021 καθώς και από την Υπουργική Απόφαση  108906/ΓΔ4/ΦΕΚ 4189/10-9-2021 «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων»  καλώντας τους συναδέλφους να μην τις εφαρμόσουν, με την πλήρη νομική τεκμηρίωση όλων μας των ενεργειών (επισυνάπτεται σχετική γνωμοδότηση της νομικής μας συμβούλου).

Επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση, παρανομώντας, προχωρήσει σε εφαρμογή των προβλεπόμενων ποινών στο άρθρο 56 του ν. 4823/2021 (όπως έπραξε και η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, με την τροπολογία Γεροβασίλη, που απέκλεισε από τις κρίσεις στελεχών, όσους συμμετείχαν στην απεργία – αποχή), επιχειρώντας να αποκλείσει εκπαιδευτικούς από τις επιλογές στελεχών λόγω συμμετοχής τους στην απεργία αποχή ή να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους, εκείνοι έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, όπως έγινε και με τον ν. 4489/2017 (νόμος Γεροβασίλη).  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για να καλύψει τους συναδέλφους, θα προσφύγει ενισχυτικά και αυτό στα αρμόδια δικαστήρια  και θα προχωρήσει στη σύνταξη και  κατάθεση ενιαίου κειμένου ένστασης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δυναμικά και υπεύθυνα οργανώνει όλες τις δράσεις που είναι αναγκαίες ώστε η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., ακούγοντας τη φωνή των εκπαιδευτικών που δίνουν καθημερινά μόνοι τους τη μάχη για το δημόσιο σχολείο, να αποσύρει την Υ.Α. και τους νόμους 4692/2020 και 4823/2021.

Συνάδελφοι, σε κάθε περίπτωση που επιχειρήσει η κυβέρνηση να αυθαιρετήσει, η Ομοσπονδία  με όλα τα μέσα (νομικά και συνδικαλιστικά)  θα σταθεί απέναντι σε αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες. Η μαζικότητα, η ενότητα και η καθολική συμμετοχή στην απεργία – αποχή, όπως και την περσινή χρονιά, είναι που θα αποτρέψουν την υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών και των αυταρχικών απειλών της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σε αυτή τη βάση, καλούμε επιπλέον:

Όλα τα σωματεία να πάρουν μέτρα για την υλοποίηση της απόφασης για την απεργία - αποχή. Να οργανώσουν με όλα τα μέσα την ενημέρωση συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους πραγματικούς στόχους της επιχειρούμενης «αξιολόγησης».

Τους Συλλόγους Διδασκόντων και τα στελέχη εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην απεργία – αποχή της Δ.Ο.Ε. (θα σταλούν άμεσα αναλυτικές οδηγίες εξειδικεύοντας τις νομικές ενέργειες σε συνεργασία με τη νομική μας σύμβουλο και θα πρέπει να ακολουθηθούν π.χ. αναλυτικά βήματα ή/και πρακτικά συλλόγου διδασκόντων κλπ.) και με βάση αυτή την απόφαση,  να μην προχωρήσουν σε καμία διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της Υ.Α. (ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, συγκρότηση ομάδων δράσης, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης»)

Σημειώνουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας. Άλλωστε η απεργία – αποχή χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από την ΑΔΕΔΥ σε όλο το Δημόσιο με μεγάλη επιτυχία και καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Ετικέτες: 
ΔΟΕΑξιολόγηση

Σχόλια (20)

 
ΥΕΝΕΔ
17 Σεπ 2021 13:02

Αγαπητέ ert εδώ θάμαστε για να δούμε το τι θα συμβεί στην συγκεκριμένη περίπτωση της αξιολόγησης

 
alex
17 Σεπ 2021 12:05

Τώρα που έχει προσωπικό κόστος (οικονομικό και διοικητικό) θα δούμε την ανταπόκριση του κλάδου στην απόφαση της Δ.Ο.Ε.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Και θα έρθει η ώρα του απολογισμού .....

 
elsa
17 Σεπ 2021 11:54

Παιδεία Κονγκό και νόμοι Βόρειας Κορέας

 
Ερτ
17 Σεπ 2021 10:05

Αγαπητέ μου ΥΕΝΕΔ δεν έχω είναι η αλήθεια υψηλές απαιτήσεις από Κεραμέως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σε αφήσει να χαχανιζεις.

 
Άδωνις
17 Σεπ 2021 09:39

@Ερτ
"Και όμως, θα είχε απίστευτη πλάκα να δούμε" τις ψήφους της κας Κεραμέως στις εκλογές....

 
είναι έτσι;
17 Σεπ 2021 09:18

Αντε να μπλέξεις με τα δικαστήρια σε βάθος δεκαετίας και να βρουμε το δίκιο μας.

 
Ερτ
16 Σεπ 2021 21:33

Και όμως, θα είχε απίστευτη πλάκα να δούμε ΟΛΟ του ΔΣ να περνάει πειθαρχικό. Σίγουρα πάντως ετοιμάζεται φάπα επικών διαστάσεων από το Μαρούσι......

 
ΥΕΝΕΔ
16 Σεπ 2021 21:22

Ert θα δούμε στο τέλος ποιος θα χαχανίζει. Εσύ ή εμείς που θα συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή

 
@ερτ
16 Σεπ 2021 20:40

Μη φας... Γλαροσουπα. Σιγά μη στείλουν κανέναν στο πειθαρχικο... Ονειρεψου

 
@ΝΙΚΟΣ
16 Σεπ 2021 19:19

Πρότασή μου είναι να παραιτηθεί η ΔΟΕ. Σε όλα τα μέτωπα έχασε. Όταν έπαψε η ισχύς των πινάκων επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) από τις 3 Αυγούστου 2021 σιώπησε, τώρα θυμήθηκε να ξεκινήσουμε απεργιακό αγώνα.

 
Ert
16 Σεπ 2021 17:57

Και αν σας στείλουν φυλακή, θα σας στέλνουμε τσιγάρα κάθε Παρασκευή! Αχαχα

 
DORA
16 Σεπ 2021 17:29

Απίστευτη ΔΟΕ: Οι εκπαιδευτικοί στους οποίους επιβληθούν ποινές έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη!!
Μετά την ΗΤΤΑ στο θέμα των αιρετών, έρχεται νέα ήττα του κλάδου;

 
KONSTANTINOS
16 Σεπ 2021 16:54

Με απειλές δεν έχεις παιδεία αλλά τρομοκρατία. Είναι θέμα συνείδησης η απάντηση που θα δώσει κάθε ένας από εμάς σε αυτό το Υπουργείο

 
Τρυφων
16 Σεπ 2021 15:49

Έχουμε ήδη κουραστεί απ τους ελέγχους των rapid test των εκπαιδευτικών και τόσων παιδιών... Μας έχετε γονατισει με την τόση γραφειοκρατία, τα χρονοδιάγραμματα, τα εργαστήρια δεξιοτήτων κ. α. Και έρχεστε και θέλετε και αξιολόγηση. Είστε με τα καλά σας;;;;;; Με τη μάσκα τόσες ώρες που μιλάμε... Δεν αντέχουμε άλλο.... Λυπηθείτε μας...κανενας άλλος κλάδος δεν εργάζεται τόσο και δεν ελέγχει τόσο...

 
Λεωνιδας
16 Σεπ 2021 15:46

Μόνο όλοι μαζί μια γροθιά ενωμένοι θα καταφέρουμε ανατροπή του πολυνομοσχεδιου εκτρωματος

 
Μέλια
16 Σεπ 2021 15:44

Μπραβοοοοο. Ετσιιιιι!!!!!!! Πάμε δυνατά!!!!!!!!!! Μαζική αποχή και τώρα, όπως τον Μάρτη. Ούτε βημα πίσω!!!!!!

 
nick
16 Σεπ 2021 15:27

Θα μας κόψουν ένα μισθό και θα τον διεκδικήσουμε στο δικαστήριο; Αυτό εννοεί η ΔΟΕ με τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη;

 
Φ. Φ. Φ.
16 Σεπ 2021 14:38

Τέλεια. Θα απέχουμε όλοι. Οπότε κανείς δε θα γίνει διευθυντής

 
Εδώ να σας δούμε...
16 Σεπ 2021 11:37

Θα γελάσουν και τα πόμολα των γραφείων της ΔΟΕ: Για να δούμε πόσοι θα στασιάσουν τώρα που επισήμως πλέον βάσει ΝΟΜΟΥ, και δεν θα πληρώνονται και θα αποχαιρετήσουν άπαξ τις διευθυντικές καρέκλες...

 
Ert
16 Σεπ 2021 10:42

ΜΕΧΡΙ ποτέ το Υπουργείο απλά θα παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτα; Στείλτε τους όλους αυτούς στα πειθαρχικά επιτέλους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.