Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τα ΑΕΙ

Οι Πρυτάνεις φέρεται να έχουν εκφράσει της δυσαρέσκειά τους με την απόφαση της Κυβέρνησης η διδασκαλία στα ΑΕΙ να γίνεται αποκλειστικά δια ζώσης
Δημοσίευση: 18/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Θορυβημένοι” οι Πρυτάνεις από την εφαρμογή των μέτρων για τη δια ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ,τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, συγκαλούν έκτακτη Σύνοδο για την ερχόμενη Τετάρτη στις 5 το απόγευμα.

Η συνεδρίαση  θα έχει δύο μέρη:

 • Στο πρώτο μέρος    οι Πρυτάνεις θα συνεδριάσουν μόνοι τους.
 • Στο δεύτερο μέρος θα συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, η οποία έχει δηλώσει θετικά στη σχετική πρόσκληση.

Ειδικότερα στη Σύνοδο Πρυτάνεων  θα συζητηθούν:

Α. Η επικείμενη έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου με δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των πανεπιστημίων και τα σοβαρά θέματα που την αφορούν λόγω της πανδημίας καθώς και

Β. Οι   χθεσινές ανακοινώσεις αναφορικά με την εφαρμογή υγειονομικών και άλλων μέτρων είναι σκόπιμο να μας απασχολήσουν σε πλαίσιο έκτακτης συνόδου Πρυτάνεων.

Δυσαρέσκεια Πρυτάνεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos οι Πρυτάνεις φέρεται να έχουν εκφράσει της δυσαρέσκειά τους με την απόφαση της Κυβέρνησης η διδασκαλία στα ΑΕΙ να γίνεται   αποκλειστικά δια ζώσης.

Θεωρούν ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να επιλέξουν και εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκεί που κρίνεται απαραίτητο ή να υπάρχει συνδυασμός Δια ζώσης και εξ αποστάσεως.

Επίσης οι Πρυτάνεις  χαρακτηρίζουν αρκετά δύσκολο τον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού κλπ των φοιτητών .

Παράλληλα διερωτώνται σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι φοιτητές αρνηθούν να επιδείξουν πιστοποιητικά ή δεν φορούν μάσκες.

Στην περίπτωση αυτή ο νόμος δίνει μόνο τη δυνατότητα να κληθεί η αστυνομία κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι καμία Πρυτανική Αρχή δεν προτίθεται να κάνει.

Υπ. Παιδείας: Πως θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το νέο ακαδημαϊκό έτος

Δια ζώσης θα πραγματοποιηθεί φέτος η εκπαιδευτική διαδικασία των Πανεπιστημίων.  

Οπως ανακοίνωσε  το υπουργείο Παιδείας το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

 •     έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,
 •     επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
 •     έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά;

Σε ερώτηση του esos προς το υπουργείο Παιδείας "Ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά;" , η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής:

"Είναι στην αρμοδιότητα των ΑΕΙ . Επισης θα λειτουργήσει η πλατφόρμα edupass.gov.gr.Το αμέσως επόμενο διάστημα  τα ΑΕΙ δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλσιτικό αντικείμενο των έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία".

Υποχρεωτικός   εμβολιασμός

Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.

Δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα

Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017).

Εμβολιαστικά Κέντρα  μέσα στα ΑΕΙ

Παράλληλα προβλέπεται η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος. Το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΑΕΙ δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Το πρωτόκολλο

Συνοπτικά, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

 •     Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
 •     Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
 •     Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
 •     Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
 •     Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών

 • Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. - Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Φοιτητικά γυμναστήρια

 • Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:

 • Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Φοιτητικές εστίες

 •     Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
 •     Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία

 • Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας

 • Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Τα ποσοστά εμβολιασμού

Τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι πολύ ενθαρρυντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ειδικότερα:

 •     Άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει.
 •     Άνω του 87% διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί.
 •     Άνω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί

Σχόλια (28)

 
60 ετών και άνω, μόνον σε εξ αποστάσεως
21 Σεπ 2021 22:41

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών χρήζει 3ης ενισχυτικής δόσης, όπως και οι ευπαθείς ομάδες. Για τους πανεπιστημιακούς 60 ετών και άνω, τουλάχιστον μέχρι να χορηγηθεί η 3η δόση, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη (για το χειμερινό εξάμηνο) να μην γίνει ανάθεση υποχρεωτικών μαθημάτων με μεγάλα ακροατήρια, όπως σε μαθήματα πρωτοετών. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε να επιτραπεί σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η διδασκαλία των μαθημάτων τους μόνον εξ αποστάσεως. Από τα κρούσματα που θα εκδηλωθούν σε διδάσκοντες, η ηλικιακή ομάδα 60-67 ετών κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά και ίσως να επέλθει και το μοιραίο τέλος για κάποιους. Με τους όρους λειτουργίας που θέτει το υπουργείο για δια ζώσης μαθήματα, με 100% πληρότητα αιθουσών, δίχως πρωτόκολλο μέτρων προστασίας (δίχως αποστάσεις, φυσικό αερισμό στα αμφιθέατρα και έλεγχο πιστοποιητικών κατά την προσέλευση στα αμφιθέατρα), η ανάθεση δια ζώσης διδασκαλίας σε 60ντάρηδες (υπό αυτές τις συνθήκες πανδημίας, με 40 θανάτους ημερησίως) ισοδυναμεί με απάνθρωπη και απαράδεκτη μεταχείριση. Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από κανέναν.

 
Η πραγματικότητα
20 Σεπ 2021 22:35

Αυτό το "αυτοδιοίκητο" των πανεπιστημίων οι Πρυτάνεις το ξεχνάνε όταν πρέπει να πάρουν ευθύνες στα χέρια τους. Είναι ικανοί να περιμένουν το Υπουργείο με ΚΥΑ να τους πει και που ακριβώς θα μπούν τα ψεκαστήρια με το αντισηπτικό.
Εδώ και 2 χρόνια έπρεπε να έχουν λύσει προβλήματα, π.χ. κτηριακά, και να έχουν οι ίδιοι σχέδιο για επαναλειτουργία, όχι να περιμένουν το Υπουργείο .... για να έχουν αντίρρηση, φυσικά.
Και η ίδια Κεραμέως αν προσφερόναν να ελέγχει βεβαιώσεις στην Είσοδο τους δεν θα την ήθελαν .... να μην ενοχληθεί μερίδα των φοιτητών για "face control" κλπ

 
ΠΡΟΛΗΨΗ....
20 Σεπ 2021 18:15

απαγορευμένη λέξη για την κυβέρνηση. Εξ ου οι ήττες στα εθνικά θέματα, θέματα πολιτικής προστασίας (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ), αντιμετώπισης πανδημίας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων.

Κανένα μέτρο προστασίας. Με πρωτόκολλο, δέκα γραμμών, γραμμένο κυριολεκτικά στο πόδι. Χωρίς προτάσεις για την ασφάλεια των παιδιών μας, αλλά και ενναλακτικές σε περίπτωση κρουσμάτων. Για τα σχολεία όλων των μικρότερων βαθμίδων, κυκλοφόρησε ΦΕΚ με οδηγίες εισόδου στους χώρους μαθημάτων, ελέγχου και πότε κλείνει ένα τμήμα. Με εγκύκλιο δε, όλες οι βαθμίδες, έχουν ενημερωθεί να είναι έτοιμες, για εξ αποστάσεως εκπαίδευση αν απαιτηθεί λόγω εξάπλωσης της COVID-19. Για τα Πανεπιστήμια, υπάρχει γραπτώς plan B;

Τα ακριβή νούμερα αναφορικά με τους εμβολιασμένους/νοσήσαντες φοιτητές ανά Πανεπιστήμιο, από που προέκυψαν με τόση ακρίβεια; Από ποια βάση δεδομένων; Από τη στιγμή που γνωρίζουν τα ποσοστά, γιατί δεν ανακοινώνονται με αριθμούς ανά σχολή και τμήμα; Οι πρυτανείες έχουν ακριβή εικόνα, ώστε μεθαύριο να προτείνουν λύσεις;

Δόθηκε η δυνατότητα στα ΑΕΙ, να προσλάβουν -μετά από ανοιχτό διαγωνισμό-προσωπικό για έλεγχο πιστοποιητικών των φοιτητών που εισέρχονται στους χώρους των πανεπιστημίων έως τα τέλη Μαρτίου 2022. Μόνο οι εταιρείες security μπορούν να αναλάβουν κάτι ανάλογο, λόγω εκπαίδευσης του προσωπικού τους. Είναι γνωστό, σε όσους γνωρίζουν, ότι τα διαδικαστικά διενέργειας διαγωνισμού με χρήματα του δημοσίου, απαιτούν τουλάχιστον 2 μήνες για υλοποίηση. Το υπουργείο μεταβιβάζει όλη την ευθύνη στα ΑΕΙ στο παραπέντε.

Αποτελεί ντροπή για το επιτελικό κράτος, να πληρώνουν από την τσέπη τους δυο φορές την εβδομάδα τα rapid/pcr test οι φοιτητές που δεν επιθυμούν (αναφαίρετο δικαίωμα) να εμβολιαστούν. Οι γονείς τους δηλαδή. Οι οποίοι γονείς, λόγω ανικανότητας του κράτους έχουν δώσει μια περιουσία στα φροντιστήρια για να μπορέσει το παιδί τους να εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ. Σε μια δύσκολη επερχόμενη περίοδο, με μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές των αγαθών, ρεύματος, ενοικίων κλπ

Οι Πρυτάνεις την Τετάρτη, έχουν την μεγάλη ευκαιρία να σώσουν την υστεροφημία τους. Να βάλουν κόκκινες γραμμές και να προτείνουν τις πλέον ρεαλιστικές λύσεις για το καλό της φοιτητικής κοινότητας, πάνω από όλα. Υπουργείο και ΑΕΙ είχαν 1,5 έτος να προετοιμαστούν για ασφαλή επαναλειτουργία. Βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο σημείο. Στο σημείο 0 (μηδέν).

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΞΑΝΑ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ, Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΟΧΙ ΕΓΩΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ.

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ, ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΟΥΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ/ΕΛΕΓΧΟ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΔΩ, ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΑΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ 75%), ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ή ΚΟΛΛΑΕΙ/ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ/ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΝΕΤΑΙ.

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ.......

 
Giorgos
20 Σεπ 2021 15:39

Που είναι η αυτονομία των Πανεπιστημίων; Το υπουργείο θα επιβάλει στα πανεπιστήμια πως θα γίνονται τα μαθήματα τους;

 
Μη μας τρελένετε
20 Σεπ 2021 11:57

Με 100% μέγιστη λεει πληρότητα;;; Δηλαδή στα μαγαζιά έξω έχουμε περιορισμούς με τα τετραγωνικά, στο σουπερ μάρκετ για 10 λεπτά πρέπει να είσαι 2 μέτρα από τον άλλον, αλλά στο αμφιθέατρο μια ώρα αγκαλιά ο ένας με τον άλλον μέγιστη πληρότητα;

Ποιά επιτροπή υγειονομικών έδωσε το ΟΚ σ'αυτό; Σε ποιό υγειονομικό πρωτόκολλο προβλέπεται;

 
φυσική παρουσία:Ναι! Αλλά ανθρώπινα αμφιθέατρα,με αερισμό...
20 Σεπ 2021 11:00

Με φυσική παρουσία: ναι! Αλλά σε ανθρώπινα αμφιθέατρα, με συνεχή αερισμό, με αποστάσεις, χωρίς εσωτερική ανακύκλωση του αέρα και χωρίς παμπάλαιη θέρμανση που ανακυκλώνει τον αέρα και τον μεταφέρει από αίθουσα σε αίθουσα!
Φτιάξτε τις συνθήκες αλλιώς μην δοκιμάζετε καταστάσεις τριτοκοσμικές και άκρως επικίνδυνες! Η Ελλάδα έχει ρεκόρ νεκρών στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες!!!

 
Έκτακτη σύγκλητος ΠΡΙΝ την σύνοδο πρυτάνεων
20 Σεπ 2021 10:46

Το ανώτερο θεσμικό όργανο κάθε πανεπιστημίου, που εκφράζονται όλα τα τμήματα και οι σχολές, είναι η σύγκλητος. Να γίνει έκτακτη σύγκλητος ΠΡΙΝ την επικείμενη σύνοδο των πρυτάνεων, ώστε οι αποφάσεις αυτές να παρουσιαστούν στην σύνοδο ως επίσημη θέση του καθενός πανεπιστημίου παρά σαν απλές τοποθετήσεις του καθενός πρύτανη.
Έκτακτη σύγκλητος με ένα θέμα: Συνθήκες δια ζώσης εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο τάδε, με απόφαση:
"Η δια ζώσης εκπαίδευση ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κάθε πανεπιστημίου, αποφασίζεται μόνον από τα τμήματα ή σχολές κατόπιν τεκμηριωμένων προτάσεων, και εγκρίνεται από την σύγκλητο."
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ψηφιστεί ως κοινή θέση από όλες τις συγκλήτους των πανεπιστημίων για την σύνοδο των πρυτάνεων. Μετά όλα ρυθμίζονται.
Κύριοι πρυτάνεις, πριν την σύνοδο σας συγκαλέστε έκτακτη σύγκλητο με αυτό ως μοναδικό και κατεπείγον θέμα.

 
Βιοεξουσία
20 Σεπ 2021 09:18

edupass κλπ πλατφόρμες θα εξασφαλίσουν το παν στον εκπαιδευτικό κόσμο. Τα υπόλοιπα περιττεύουν στον ανάποδο κόσμο!

 
Sweden
20 Σεπ 2021 09:04

Γιατί κάνουμε συνέχεια το εύκολο δύσκολο? Ας επιτραπούν δια ζώσης τα εργαστήρια. Ας τοποθετηθεί μια ή δύο κάμερες στα αμφιθέατρα (σε ορισμένα ιδρύματα είχε γίνει ήδη πριν την πανδημία) να μεταδίδουν το μάθημα στο delos. Και ας επιτραπεί να μπαίνουν όσοι χωράνε στο αμφιθέατρο διατηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων. Οι υπόλοιποι μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα από το delos ή το teams. Υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που θα προτιμήσουν το delos.
Προφανώς όλη η φασαρία γίνεται ώστε να νοικιαστούν τα διαμερίσματα στην επαρχία και αφού ξεκινήσουν τα μαθήματα σε 2 βδομάδες θα γίνει το μπαμ και θα ξαναγυρίσουμε στην εξ αποστάσεως για όλους.

 
Πρόταση
19 Σεπ 2021 23:43

Να γίνονται: εργαστηριακά μαθήματα δια ζώσης. Εκεί μπορεί να γίνει έλεγχος γιατί τα τμήματα είναι συνήθως μικρά.
Θεωρητικά μαθήματα μεγάλων εξαμήνων όπως και επιλογής όπου παρακολουθούν λίγοι, επίσης δια ζώσης. Θεωρητικά μαθήματα πρώτου και τρίτου εξαμήνου που γεμίζουν τα αμφιθέατρα να γίνουν διαδικτυακά.
Τέλος να γίνονται δεκτοί μόνο εμβολιασμένοι. Δεν θα μπορείς να κανείς εγγραφή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ξεκάθαρες λύσεις

 
Εκπαιδευτικός
19 Σεπ 2021 23:17

Προσωπικά αδυνατώ να πιστέψω ότι το Υπουργείο δεν είχε συζητήσει τίποτα απολύτως με τους Πρυτάνεις πριν ανακοινώσει τα μέτρα. Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ για επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία στα ΑΕΙ είναι εδώ και πολύ καιρό εκφρασμένη. Τι ακριβώς δυσαρεστεί τους Πρυτάνεις; Είμαι σίγουρη ότι τα ήξεραν όλα αυτά και δε καταλαβαίνω την αντίδρασή τους τη δεδομένη στιγμή, 10 ημέρες πριν την ημερομηνία που το Υπουργείο όρισε για την έναρξη των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια δια ζώσης.

 
Καθηγητής Πανεπιστημίου
19 Σεπ 2021 23:10

Δήλωση Καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα στις 16/9 στα Παραπολιτικά: "Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους".
Μετά από αυτή τη δήλωση εάν το υπουργείο παιδείας και οι πρυτάνεις επιμείνουν στην επιλογή της διά ζώσης διδασκαλίας ακόμα και στα θεωρητικά τμήματα που υπάρχει η δυνατότητα αποκλειστικά εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα κινηθεί πολύς κόσμος νομικά καταθέτοντας αγωγές και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου σε περίπτωση που νοσήσει από covid.

 
Αθανάσιος Α.
19 Σεπ 2021 22:33

“Θορυβημένοι” οι Πρυτάνεις; Μα γιατί;
Αυτοί δεν έλεγαν μέχρι σήμερα πόσο πολύ θέλουν τα μαθήματα να γίνουν πάλι δια ζώσης;
Αυτές τις "ανησυχίες" δεν τις είχαν σκεφτεί μέχρι σήμερα;
Γιατί αυτές τις ανησυχίες και πολλές άλλες ακόμη τους τις έχουμε εκφράσει επανειλημμένως. Τις γνώριζαν και μας καθησύχαζαν και υποτιμούσαν την κατάσταση.
Πότε το Υπουργείο άκουσε τους Πρυτάνεις για να τους ακούσει και τώρα;
Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι τα μαθήματα δεν μπορούν να γίνουν ακόμη στα αμφιθέατρα. Από που αρχίσεις και που να τελειώσεις: αμφιθέατρα και διάδρομοι χωρίς αερισμό, χωρίς παράθυρα πολλές φορές, κοινόχρηστοι χώροι που φιλοξενούν χιλιάδες φοιτητές, οι φοιτητές αλλάζουν μαθήματα και αμφιθέατρα από ώρα σε όλα, κλπ. Το χθεσινό φοιτητικό κορονοπάρτι στην Μαδρίτη θα γίνεται κάθε μεσημέρι στη Λέσχη του ΑΠΘ.
Δεν είναι θέμα καλής θέλησης. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια.
Οι περισσότεροι συνάδελφοι είμαστε κάποιας μέσης ηλικίας, συχνά με προβλήματα υγείας. Θα πάρουμε όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα μέρος σε ένα τεράστιο πείραμα για να δούμε αν κολλάει και πόσο κολλάει ο κορονοιός.

 
Panx Romana
19 Σεπ 2021 19:23

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι το κράτος λέει παιδιά δεν μας καίγεται καρφάκι για τη δημόσια υγεία εμβολιαστείτε και να έχετε υπόψιν ότι σε λίγο καιρό θα είναι όλα ανοικτά. Και για τα ΑΕΙ ειδικά δεν την αφορά καθόλου, όποτε είμαστε καλά αφού οι δημοσκοπήσεις του ΣΚΑΪ μας βγάζουν μπροστά με λίγη προσπάθεια ακόμα θα μείνουμε στην εξουσια.

 
Pax Romana
19 Σεπ 2021 19:16

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι το κράτος λέει παιδιά εμβολιαστείτε διότι υπάρχει εμβόλιο και να έχετε υπόψιν ότι σε λίγο καιρό θα είναι όλα ανοικτά. Και για τα ΑΕΙ ειδικά σκέφτεται ότι τα πράγματα πάνε καλά, όποτε είμαστε καλά με λίγη προσπάθεια ακόμα.

 
στα κολλέγια πόσοι είναι εμβολιασμένοι??
19 Σεπ 2021 18:25

Γιατί δεν δημοσιεύει η κυβέρνηση πόσοι είναι εμβολιασμένοι στα κολλέγια (καθηγητές, προσωπικό, φοιτητές)??
Ενώ στα δημόσια πανεπιστήμια έχει η σχετική δημοσίευση.

 
Μέλος ΔΕΠ
19 Σεπ 2021 14:26

Η άμεση αντίδραση των πρυτανικών αρχών με τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου δηλώνει τη σοβαρή ανησυχία και το βαθύ προβληματισμό της ακαδημαικής κοινότητας στις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείο παιδείας για δια ζώσης εκπαίδευσης με μέγιστη κάλυψη των αμφιθεάτρων και αιθουσών.

Αυτό που περιμένουμε από τη σύνοδο των πρυτάνεων είναι προασπιστεί την αυτονομία των ιδρυμάτων, να εξασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασία και να εμποδίσει τη δημιουργία εστιών υπερμετάδοσης της νόσου μέσα στα πανεπιστήμια. Προκαλώ το υπουργείο παιδείας και οποιοδήποτε μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων να δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι μετά τον εμβολιασμό δεν δεν πρέπει να τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση του 1.5 μέτρου.

Το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης υπό το πρίσμα ότι η πανδημία υπάρχει και το γεγονός ότι ο εμβολισμός μειώνει μεν αλλά δεν εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου.

 
Θα ρωτήσει κανείς
19 Σεπ 2021 12:18

Κατάργηση αποστάσεων. Πληρότητα 100%. Είναι σύμφωνη η επιτροπή των ειδικών με αυτή την οδηγία; Έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντηση (σιγά μην υπάρξει...)

 
και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ
19 Σεπ 2021 12:10

Οι πρυτάνεις στην σύνοδο αυτή, θα εκφράσουν τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων (σύγκλητος, σχολές, τμήματα) του κάθε πανεπιστημίου ή θα εκφράσουν τις προσωπικές τους τοποθετήσεις?
Η διαβούλευση με την υπουργό είναι χαμένη υπόθεση αν δεν καταθέσουν στην εν λόγω σύνοδο τις δεσμευτικές προτάσεις των συγκλήτων τους, όπου επίσημα και στοιχειοθετημένα θα αποδεικνύονται οι δυνατότητες και προϋποθέσεις για δια ζώσης λειτουργία με μέτρα προστασίας.
Οι τοποθετήσεις τους θα πρέπει να γίνουν γνωστές στα πανεπιστήμια τους πριν την σύνοδο. Το διακύβευμα είναι η ανθρώπινη ζωή και υγεία, οπότε δεν μπορεί να καταλήξει σε επαμφοτερίζουσα στάση, κατά το Καφαβικό «Είπεν ο Μυρτίας, Σύρος σπουδαστής στην Αλεξάνδρεια, ...εν μέρει εθνικός κι εν μέρει χριστιανίζων».

 
Στα πανεπιστήμια
19 Σεπ 2021 12:04

Χωρίς σχέδιο όπως και στα σχολεία ...λύκειο με 27 μαθητές ...τι περιμένουν οι ειδικοί ; Στην Ιταλία με μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμένων οι φοιτητές κάνουν μαθήματα εναλλάξ μια βδομάδα δια ζώσης μια βδομάδα εξ αποστάσεως στη Γαλλία με ένα κρούσμα κλείνει η τάξη του δημοτικού εδώ περιμένουμε να φτάσουμε στα μισά ..Ανοργανωσιά και αδιαφορία. Το καλύτερο είναι να γίνουν δια ζώσης τα εργαστήρια στα πανεπιστήμια και οι θεωρία εξ αποστάσεως μήπως και γλιτώσουμε ...

 
Νίκος
19 Σεπ 2021 12:02

Με το υπάρχων προσωπικό καθαριότητας και τις υπάρχουσες υποδομές σε θέματα υγείας, το όλο θέμα μοιάζει σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλήθεια πως θα ελέγξετε αν υπάρχουν κρούσματα μέσα στο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο όπου όλοι οι μαθητές πάνε σε ένα τμήμα μόνο. Οι φοιτητές περνάνε από πολλά τμήματα. Επίσης στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει απουσιολόγιο για να γνωρίζεις ποιος απουσιάζει και γιατί. Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι αν μπούμε 5-10 αντιεμβολιαστες σε μια αίθουσα χωρίς μάσκα και απαιτήσουν να κάνουν μάθημα. Δωρεάν παιδεία για όλους θα πούνε. Τι προβλέπει η κυβέρνηση ? Αν ο καθηγητής φύγει και αυτό επαναληφθεί τρεις φορές το μάθημα χάνεται για όλους.

 
steve
19 Σεπ 2021 12:02

Αν γινει δια ζωσης με 100% πληρότητα τα πανεπιστημια θα κλεισουν σε 2 εβδομαδες . Πρεπει το εργαλειο της εξ αποστασεως να χρησιμοποιηθει εξισου και ισοποσα για να προστατευτει η κοινωνια απο την Δ μιας και το εμβολιο δεν την πιανει

 
ΔΕΠ
19 Σεπ 2021 10:26

Το υπουργείο για τους δικούς του λόγους λεει "ανοίξτε τα όλα δια ζώσης 100%".
Ναι ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

1) Δε γίνονται γιατί στα ΑΕΙ έχεις αμφιθέατρα για 100 άτομα και το υπουργείο κάθε χρόνο "χώνει" 300 εισακτέους. Είναι φυσικώς αδύνατο να γίνει 100% δια ζώσης διδασκαλία με αυτές τις συνθήκες. Ή παπάς ή ζευγάς, Υπουργείο! Αν θέλετε να αγνοείτε τα Τμήματα στον καθορισμό των εισακτέων, ΟΚ, αλλά έρχεται και η ώρα που δεν είναι εφικτό αυτό που ζητάτε.

2)Πολλές αίθουσες είναι χωρίς φυσικό αερισμό. Δε γίνεται εκεί να στοιβάξεις κόσμο ο ένας δίπλα στον άλλον. Κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο δεν τα επιτρέπει αυτά. Ούτε στο σουπερ μαρκετ δε μπορείς να μπεις για 10 λεπτά με τέτοιο τρόπο, όχι να κάθονται όλοι ο ένας κολλητά στον άλλον για 3 ώρες τη φορά. Άρα το πρόβλημα των χώρων διδασκαλίας γίνεται ακόμα χειρότερο.

3) Όσο για ελέγχους πιστοποιητικών στους φοιτητές κλπ, πάτε να τα πείτε σε πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ, διάσπαρτα σε 100 κτίρια όπου οι φοιτητές από τη μια ώρα στην άλλη μπορεί να αλλάζουν κτίριο, και το κάθε κτίριο έχει 4-5 εισόδους/εξόδους. Καληνύχτα.

Μια λογική προσέγγιση θα ήταν να αφήσουν τα ΑΕΙ ("αυτοδιοίκητα" βεβαίως, όποτε μας βολεύει) να κάνουν το πλάνο τους. Μεταπτυχιακά μαθήματα, μαθήματα επιλογής, με μικρά ακροατήρια μπορούν άνετα να γίνουν δια ζώσης. Μαθήματα στο 1ο έτος με "θάλασσα" φοιτητών, δε γίνονται 100% δια ζώσης. Μπορεί να γίνονται κατά 30 ή 50%. Αλλά δε μπορείς να επιβάλεις λύσεις υπο αυτές τις συνθήκες γιατί αυτά που πας να επιβάλεις δεν είναι εφικτά. Δεν είναι θέμα "όρεξης" εκ μέρους των ΔΕΠ, είναι φυσικοί περιορισμοί.

Είναι σαν να μην έχουν ιδέα από το εσωτερικό των ΑΕΙ. Τουλάχιστον κάποιοι, π.χ. ο υφυπουργός κ. Συρρίγος, τα γνωρίζουν τα θέματα πολύ καλά. Είναι απορίας άξιον γιατί το υπουργείο επιμένει έτσι.

 
100% ΕΒΕ
19 Σεπ 2021 10:23

@Μέχρι πτώσης διδασκαλεία
Μήπως.... λέω μήπως, οι γονείς "οδηγούνται" να σκεφθούν, ότι στα πανεπιστήμια τα παιδιά τους θα κινδυνέψουν.... ενώ στα κολέγια όχι....

 
Μ
19 Σεπ 2021 08:33

Μπράβο για τα ποσοστά εμβολιασμών. Μόνο εμβολιασμένοι στα ΑΕΙ. Αυτή είναι η λύση. Έξω τι κάνουν;

 
Δύο κατηγορίες
19 Σεπ 2021 08:32

Οι φοιτητές που έδωσαν ή και θα δώσουν εξετάσεις δια ζώσης ( συνήθως στους "πολύ δύσκολους") ήταν πειραματόζωα; Ξεχάσαμε, με τον έλεγχο πέφτει το επίπεδο!!!!

 
οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες με έλεγχο
19 Σεπ 2021 08:03

οι δημόσιες (δηλαδή λαϊκές) και τα σχετικά αναγνωστήρια (βιβλιοθήκες , γακ) μπάχαλο μόνο μάσκα και όπως τη φορά όποιος , γιατί δεν στέλνει αντίστοιχη οδηγία το υπαιθ ; οι δημοτικές βιβλιοθήκες είναι πιο σοβαρές

 
Μέχρι πτώσης διδασκαλεία
19 Σεπ 2021 01:14

Σχεδόν 15 ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, ενημερωθήκαμε εχθές (από τις ιστοσελίδες ΜΜΕ), Παρασκευή απόγευμα, ότι το υπουργείο αποφάσισε α) δια ζώαης μαθήματα με 100% πληρότητα αιθουσών και β) ορισμό υπεύθυνου covid ανά τμήμα ως μέτρο προστασίας. Το 100% σημαίνει πρόσβαση αδιακρίτως πιστοποιητικού σε όλους τους εγγεγραμμένους φοιτητές με μοναδική "ομπρέλα" προστασίας από τον υπεύθυνο (αν δεχτεί κανείς τέτοια αρμοδιότητα) του τμήματος! Αυτό είναι συνταρακτικό για όσους θα πρέπει να μπουν σε κατάμεστα αμφιθέατρα, ειδικά με πρωτοετείς (που είναι εντελώς αχαρτογράφητη ομάδα πληθυσμού για το πανεπιστήμιο και το υπουργείο).
Τα κολέγια έχουν ήδη ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου την δια ζώσης εκπαίδευση, φροντίζοντας να ενημερώσουν την ιστοσελίδα τους σχετικά και εφαρμόζοντας στην πύλη εισόδου τους έλεγχο όσων εισέρχονται, ενώ στα πανεπιστήμια ούτε το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν μπορεί να εκδοθεί, εν αναμονή των Μέτρων προστασίας (έλεγχος πιστοποιητικών στην είσοδο, απόσταση 2 μέτρα σε κλειστό χώρο, αερισμός αιθουσών εξωτερικά, χρήση μάσκας).
Αλήθεια, πόσοι πρυτάνεις μπορούν να ισχυριστούν ότι οι υποδομές στα πανεπιστήμια τους μπορεί να υποστηρίξουν την δια ζώσης διδασκαλεία υπό την συνθήκη των μέτρων προστασίας που αφορά τον διαρκή αερισμό των αιθουσών από εξωτερικό χώρο?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.