Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Δημοσίευση: 20/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, από την άνοιξη του 2020, η χώρα μας διέρχεται μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας SARS-Cov-2 (COVID-19). Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού βρέθηκε στην "πρώτη γραμμή", τόσο με το έργο των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων αναφοράς, όσο και με το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο πολλών μελών του, καθώς και με τη συμμετοχή πολλών πανεπιστημιακών μας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και σε άλλες Επιτροπές. Παράλληλα, καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης και τη διάλυση μύθων και "πλαστών" ειδήσεων σχετικά με την πανδημία.  Όλη αυτή την περίοδο το βασικό μέλημά μας ήταν να συνεχίσει το Πανεπιστήμιό μας αδιαλείπτως το έργο του ως προς την άρτια μετάδοση της γνώσης, την πρωτοποριακή έρευνα για την παραγωγή νέας γνώσης και την προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας Παιδείας και Υγείας προς την Πολιτεία και την Κοινωνία. Τα μέλη του ΕΚΠΑ κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία και με εναλλακτικές μεθόδους να ανταποκριθούν στους παραπάνω στόχους.

Το Ίδρυμά μας θα συνεχίσει με συγκεκριμένες και εξειδικευμένες δράσεις να προσφέρει  σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με αυτή τη λογική προχωρήσαμε ήδη από τον Ιούλιο στη δημιουργία ενός ειδικού σποτ (https://hub.uoa.gr/spot-ekpa-vaccination/) σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών στις νεότερες ηλικίες, σύμφωνα και με το πνεύμα της απόφασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Το μήνυμά μάς για το νέο ακαδημαϊκό έτος είναι σαφές: Βγαίνουμε έξω σήμερα, ερχόμαστε πιο κοντά με ασφάλεια και αφήνουμε τον κορωνοϊό στο χθες! Εμβολιαζόμαστε όλοι και όλες τώρα! Είναι στο "χέρι" μας!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανταπόκριση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΕΚΠΑ για μαζικό εμβολιασμό ήταν θετική. Λιγότερο από 20% των φοιτητών μας δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό ενώ τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα μικρότερα για τους Καθηγητές και το Οργανικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστροφή όλων μας στο φυσικό μας χώρο, εναρμονιζόμενοι και με τις πρακτικές όλων των μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Μετά από 3 εξάμηνα, όπου η εκπαίδευση ήταν σχεδόν αποκλειστικά εξ αποστάσεως, το τρέχον εξάμηνο πρέπει να γίνει δια ζώσης και είναι «στο χέρι μας» η πραγματοποίησή του. Γιατί θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο Πανεπιστήμιο δια ζώσης, σε γεμάτα αμφιθέατρα, σε πρακτικές, σε ασκήσεις, σε Εργαστηριακά και Κλινικά μαθήματα, καθώς και σε φοιτητικές εκδηλώσεις. Με ασφάλεια και τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όμως, και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας, τους συμφοιτητές μας, τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και ιδιαιτέρως τις ευπαθείς ομάδες.

Το Πανεπιστήμιό μας, κορυφαίος εκφραστής του θεσμού του Δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας, εισέρχεται στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με σύνεση και μεθοδικότητα αλλά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για τις δυνατότητες παρέμβασης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποδεικνύεται ολοένα και πιο καθαρά ότι αποτελεί στέρεο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική προσφορά.

 

Σχόλια (11)

 
Νέα επιστ. έρευνα προβλέπει τι θα συμβεί!
21 Σεπ 2021 11:11

Αρκεί να μελετήσει κανείς το αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στον Τύπο σήμερα για να αντιληφθεί πόσο λάθος και επικίνδυνο είναι να επιστρέψουμε στη δια ζώσης διδασκαλία με τις υποδομές που έχουμε στο ελληνικό πανεπιστήμιο:

 
Πάμε Λουκέτο
20 Σεπ 2021 22:33

Αλήθεια, κύριε πρύτανη εσείς ο ίδιος θα μπείτε την πρώτη μέρα σε ένα κλειστό αμφιθέατρο, γεμάτο με πρωτοετείς, για να τους κάνετε ένα δίωρο μάθημα? Μάλιστα, δίνοντας πρώτος το καλό παράδειγμα, θα αναλάβετε την διδασκαλία ενός υποχρεωτικού μαθήματος πρώτου έτους μπαίνοντας εσείς ο ίδιος (όχι δια αντιπροσώπου σας) 2 φορές την εβδομάδα, για 2-ωρο μάθημα κάθε φορά?
Έτσι μόνον θα αποδείξετε ότι υποστηρίζετε την πολιτική σας με την ζωή σας, όχι με τις ζωές των άλλων. Για να δούμε "πόσα απίδια βάζει ο σάκος".

 
Απορία από μέλος ΔΕΠ εμβολιασμένο...
20 Σεπ 2021 19:25

...αλλά έκπληκτο από τις δηλώσεις σας καθώς γνωρίζει (όπως και ο κάθε πολίτης) ότι μπορεί να νοσήσει και μάλιστα σοβαρά!
Πως είναι δυνατόν να εύχεστε να γυρίσουμε σε "γεμάτα αμφιθέατρα" όταν σε πολλά από αυτά δεν υπάρχει ούτε αερισμός κ Πρύτανη?
Δηλαδή, για να καταλάβουμε το μηνυμά σας καλύτερα, τώρα ισχυρίζεστε ότι 100 φοιτητές με ένα 60χρονο μέλος ΔΕΠ -στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο σε ένα χώρο σχεδιασμένο για 50-60 άτομα (χωρίς αερισμό) είναι ασφαλές?
Τελικά, που απευθύνεστε κ. "συνάδελφε", σε μέλη ΔΕΠ και φοιτητές ή σε δίχρονα?

 
Μέλος ΔΕΠ που δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα
20 Σεπ 2021 18:31

@ Μέλος ΔΕΠ που δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα

Ασφαλώς και είμαι εμβολιασμένος και προωθώ παντού κάθε σχετική δράση.
Απλώς δεν είμαι ηλίθιος.

 
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου
20 Σεπ 2021 13:27

Εκπλήσσει η απόλυτη ταύτιση της ανακοίνωσης του κ. πρύτανη του ΕΚΠΑ με τις θέσεις της κας. υπουργού παιδείας και μάλιστα λίγο πριν τη σύνοδο πρυτάνεων και πριν ακούσει τη γνώμη της συγκλήτου του. Μάλλον διαμορφώνει κλίμα προσαρμογής στην ακατανόητη γραμμή του υπουργείου ενόψει της συνόδου πρυτάνεων ο κ. πρύτανης του ΕΚΠΑ. Δυστυχώς για κάποιους υπάρχουν τηλεοπτικές δηλώσεις τους για την ανάγκη φυσικής απόστασης και αποφυγής συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Κανένας δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να εκθέσει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων για να επιβάλει μία πολιτική άποψη που προφανώς είναι επιβλαβής για τη δημόσια υγεία! Φαίνεται πως θα υπάρξουν πολλές νομικές ενέργειες από όσους αρνούνται να βαδίσουν ως πρόβατα επί σφαγή με βάση στοιχεία αμφισβητούμενα. Π.χ. πως γνωρίζει το εκπα ποιοι φοιτητές του νόσησαν πριν καν τους ζητηθεί το όποιο πιστοποιητικό νόσησης ή πως γνωρίζει το ΕΚΠΑ τον αριθμό των αντισωμάτων των εμβολιασμένων φοιτητών και καθηγητών και των φοιτητών και καθηγητών που νόσησαν ώστε να τους συνωστίσει σε αμφιθέατρα με ακατάλληλο εξαερισμό και πολλά άλλα προβλήματα; Στα κατάμεστα αμφιθέατρα του ΕΚΠΑ, αν δεν τηρηθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ίσχυσαν και πέρσι με μεγαλόστομες διακηρύξεις της ίδιας πρυτανικής αρχής, θα τραυματιστεί ανεπανόρθωτα το κύρος του ίδιου του ιδρύματος.

 
Σοσιαλλήθωρος
20 Σεπ 2021 13:23

Να πάτε να κάνετε το εμβόλιο αγαπητέ.

 
Μόνο να μην κουραστεί "το χέρι μας"....
20 Σεπ 2021 12:56

Όσοι Πρυτάνεις συμφωνούν με την απόφαση του ΥΠΑΙΘ, για δια ζώσης λειτουργία με 100% πληρότητα και με τα υγειονομικά μέτρα-πρωτόκολλα που προτείνονται γι' αυτό το σκοπό..... ας βάλουν και μια υπογραφούλα ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι προσωπικά την όποια ποινική ευθύνη για το αποτέλεσμα. Τότε πράγματι θα είχαν αξιοπιστία τέτοια λόγια, εφόσον οι πολιτικοί ΔΕΝ αναλαμβάνουν καμία ευθύνη, αφού και ασυλία έχουν και το ακαταδίωκτο.
Αλλιώς, στα λόγια και στην κασίδα των συναδέλφων.... όλα είναι "στο χέρι μας"!

 
Μέλος ΔΕΠ
20 Σεπ 2021 12:02

Ας τηρήσουν μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση όλοι οι πρυτάνεις:
Στη σύνοδο της Τετάρτης ας εξηγήσουν στο Υπουργείο ότι ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ 100% πληρότητα.

Όταν παντού τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν 1,5μ αποστάσεις ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ θα την καταργήσετε μέσα στα ΑΕΙ;

Όταν για να καθίσω να φάω κάπου πρέπει να απολυμαίνεται η επιφάνεια και να υπάρχει απολυμαντικό, ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ δε θα υπάρχει αυτό στα αμφιθέατρα; Και για να υπάρξει, πόσο προσωπικό χρειάζεται για να καθαρίζει έδρανα κάθε ώρα;

Ας μην επιμένει το υπουργείο στη λογική "Αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με ότι έχω στο μυαλό μου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα". Τόσα χρόνια, εισάγει (με το έτσι θέλω βασικά) όσους εισακτέους νομίζει, πολλαπλάσιους από αυτούς που δηλώνουν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν τα τμήματα. 2-3-4 φορές παραπάνω. Έτσι τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δε γίνεται και η πίτα ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο.

Δεν είναι θέμα καλής θελησης εκ μέρους των διοικήσεων ή των συναδέλφων. Είναι φυσικοί περιορισμοί.

 
@ Μέλος ΔΕΠ που δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα
20 Σεπ 2021 11:59

Εμβολιασμένος τουλάχιστον είσαι; Αυτό γιατί το αποσιωπάς;

 
Μέλος ΔΕΠ που δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα
20 Σεπ 2021 11:12

Έχω 250 φοιτητές σε υποχρεωτικό μάθημα, διαπιστωμένο πρόβλημα υγείας, αμφιθέατρο με 120 θέσεις και χωρίς εξαερισμό. Μήπως δεν είναι “στο χέρι μου» η λύση του προβλήματος. Αν δεν μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις καλύτερα να σιωπούμε. Οι πολιτικοί έχουν άλλη σύλληψη του προβλήματος. Δεν χρειάζεται να προηγούμαστε στη διατύπωση των επιθυμιών τους.

 
Μέλος ΔΕΠ, ΑΠΘ και πατέρας δύο φοιτητών
20 Σεπ 2021 08:57

Κύριε Πρύτανη μπορείτε ως ειδικός και ως ακαδημαικός να δώσετε μία ευθεία απάντηση σε ένα απλό ερώτημα; Μέσα στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες διδασκαλίας θα πρέπει να διατηρείται η απόσταση του 1.5 μέτρου; Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο που θα καθορίσει τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων.

Η πιο λογική προσέγγιση είναι στα μεγάλα ακροατήρια να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ στα μικρά ακροατήρια και σε εργαστηριακά μαθήματα η δια ζώσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.