Οριστικό: Τετραετή τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών- Δυνατότητα στους πτυχιούχους να κάνουν μόνο Μεταπτυχιακά και όχι Διδακτορικά

Στις Σχολές αυτές οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που εισάγονται σήμερα οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια

20/09/2021

Άκουσε το άρθρο

Τετραετή και όχι τριετή θα είναι τελικά  τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών, τα οποία πρόκειται να θεσμοθετήσει η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, με στόχο να λειτουργήσουν από την επόμενη  ακαδημαϊκή χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos:

  1. Οι Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών θα είναι επιπέδου 6 (Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων), και,
  2. Στους πτυχιούχους δεν  Θα παρέχεται τη δυνατότητα   να κάνουν Διδακτορικό , παρά μόνο   Μεταπτυχιακό .

Στις Σχολές αυτές οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που εισάγονται σήμερα οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα:

  •     θα υπάρχει άλλη , χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  •     Θα δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτές τις σχολές και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ.

Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση  επιδιώκει :

Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης”  από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύψει  από δύο πηγές:

Α. Ενδεχομένως από τη  μετατροπή   λειτουργούντων τμημάτων, και

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις  το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα δώσει  κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητήσει τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

 

Σχόλια (58)

Απορία
|

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών θα εντάσσονται στο ΤΕ ή στο ΠΕ? Ή μήπως σε νέα κατηγορία. Το γράφω διότι αυτή την στιγμή οι απόφοιτοι ΤΕΙ μπορούν να κάνουν διδακτορικό ενώ οι απόφοιτοι των εφαρμοσμένων επιστημών δεν θα μπορούν. Αν λοιπόν ενταχθούν στο ΠΕ ή στο ΤΕ θα έχουν αθέμιτο ανταγωνισμό αφού οι άλλοι θα μπορούν να κάνουν διδακτορικό!!

@G.Ar 22 Σεπ 2021 15:25
|

ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΘΕΣΗ (ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ) ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (Ο ΝΟΜΟΣ - Ν.4763/2020) ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ Ν.4485/2017 ΚΑΙ Ν.4777/2021 ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ (ΠΕ ΚΑΙ ΤΕ), ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4521/2018 ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ + Τ.Ε.Ι.) ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ.

ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟ "ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ" ΠΤΥΧΙΟ Τ.Ε.Ι. + ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΚΑΝΟΝΙΚΑ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΠΑΡ.5 ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΛΕΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΜΕΣΑ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΣΟΝ" ΣΤΟ 6ο ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕ - ΣΕΛ. 12, 28, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 86-87, 98-100, 104).

ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΣΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ C-84/07 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΙΟ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.

ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΕΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ Ν.2916/2001 ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.

ΕΠΙΣΗΣ, ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (DQR) ΓΙΑ ΤΑ "DIPLOM FH" ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΠΤΥΧΙΑ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ EINAI ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΤΥΧΙΑ BACHELOR ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι. (Α.Ε.Ι.).

ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ.

ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ...
|

Σίγουρα! θα πρέπει να μπορεί ο Νόμος να δίνει την δυνατότητα όπως ακριβώς προβλέπεται και τώρα στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο +ΤΕΙ) στο ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (σ. 99-100) να μπορούν οι απόφοιτοι να κάνουν και Διδακτορικό σε κάποιο άλλο ΑΕΙ απευθείας με το Πτυχίο και μόνο, χωρίς καν την μεσολάβηση κάποιου Μάστερ, ακόμη και αν δεν είναι μέσα στα ίδιες αυτές τις σχολές.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Γερμανία και ΟΧΙ στην Ολλανδία, δηλαδή τα Πτυχία να είναι Ακαδημαϊκού Προσανατολισμού, όπως ήταν και είναι των ΤΕΙ (ΑΕΙ) Ελλάδος.

Στην Ελλάδα κανονικά λόγω της ύπαρξης του άρθρου 16 (Παρ. 5 και Παρ. 7) του Συντάγματος δεν μπορεί στη Ελλάδα σε καμία περίπτωση η Ανώτατη Εκπαίδευση στο 6ο Επίπεδο του ΕΠΠ (Νόμος Ν.4763/2020) να είναι επαγγελματική ή κάθε άλλης μορφής εκπαίδευσης που να μην είναι Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση, αλλιώς Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, διότι αλλιώς, θα καταστρατηγηθεί το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος.

Αυτά, όπως και να έχει αν γίνει κάτι τέτοιο θα αφορά κυρίως τις νέες σχολές και όχι τα ΤΕΙ (ΑΕΙ).

Πλάκα έχουν
|

Άντε μετά να ψάχνεις έναν Γιαβρόγλου για να κάνει τα τμήματα αυτά πανεπιστημιακά, για να έλθει πάλι κάποια κεραμεως να ξαναβάλει ελάχιστη βάση εισαγωγής για να ξαναφτιάξει πάλι τέτοια τμήματα ώστε να βολεύονται και τα παιδιά που δεν ξέρουν να γράφουν το όνομα τους…. κι ο κύκλος δεν θα τελειώνει ποτέ. Αυτά μόνο στο Ελλαδιστάν

G.Ar
|

Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ ποτέ δεν ζήτησαν επίσημα τη πλήρη εξομοίωση των πτυχίων τους με αυτά των Πανεπιστημίων και μάλιστα απευθείας με νόμο. Αυτό άλλωστε δεν έχει καμία πρακτική σημασία διότι:

1. Τα πτυχία ΤΕΙ ανεξάρτητα έτους αποφοιτήσεως είναι πτυχία ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα (επιπέδου 6). Ανήκουν μεν στην ίδια βαθμίδα με τα κλασσικά ΑΕΙ αλλά ΔΕΝ είναι το ίδιο λόγω διαφορετικού προσανατολισμού.
2. Τα πτυχία ΤΕΙ έχουν πρόσβαση σε επάγγελμα που προσδιορίζεται κατόπιν εκδόσεως Π.Δ και ισχύουν για όλους τους αποφοίτους ΤΕΙ. Εδώ υπάρχει διαχρονική παρανομία της πολιτείας (ΣτΕ 4982/12).
3. Όλοι οι πτυχιούχοι ΤΕΙ διορίζονται στο δημόσιο στη κατηγορία ΤΕ με βάση την οποία μπορούν να κριθούν ως την κορυφή της ιεραρχίας (Γενικοί Δ/ντές).
4. Αναγνωρίζονται όλοι οι Μεταπτυχιακοί Τίτλοι Σπουδών των αποφοίτων ΤΕΙ.

Συνεπώς το μόνο που ζητάμε είναι η έκδοση των εκκρεμών Π.Δ σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.

@Oυδέποτε τα πτυχία Εφρμ. επιστημών ήταν ισάξια των ΑΕΙ
|

Από την επικεφαλίδα και μόνο, δεν κατατάσσεις τα Πανεπιστήμια στα ΑΕΙ. Ως εκ τούτου όλα τα υπολοιπα δεν μπορεί κανείς τα λάβει υπόψη. Παντού στη σύγχρονη Ευρώπη υπάρχουν τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, τα οποία λειτουργούν μάλιστα με απόλυτη επιτυχία. Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, έτσι κι αλλιώς μέχρι το Μάρτιο του 2018, τη στιγμή δηλαδή που συγχωνεύθηκαν,χορηγούσαν βεβαιώσεις σε φοιτητές και αποφοίτους, σαν Universities of Applied Scienceσ, σαν Πανεπιστήμια δηλαδή Εφαρμοσμένων Επιστημών. Και έρχεται πολύ σωστά το Υπουγείο Παιδείας τώρα και τα βάζει εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Oυδέποτε τα πτυχία Εφρμ. επιστημών ήταν ισάξια των ΑΕΙ
|

Είτε ήταν Τεχνολογικού τομέα είτε πανεπιστημιακού.
Ο νόμος ν. 4485/2017 ''σπάει'' την τελευταία εναπομείνασα διαχωριστική γραμμή των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων που ήταν η έρευνα. Επιτράπηκε η διοργάνωση διδακτορικών από τα ΤΕΙ γεγονός που δίνει επίσημα την βούλα στα ΤΕΙ μετά από χρόνιες προσπάθειες να μπούνε στο Πανεπιστημιακό στερέωμα μαζί με τους φοιτητές/αποφοίτους που εκκρεμεί ακόμα η ισοτίμηση των πτυχίων τους για διάφορα συμφέροντα/συντεχνίες.
Τα πανεπιστήμια εφ. επ. παντού αναγνωρίζονται ώς ''ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ'' ΙΕΚ αναβαθμισμένα δηλαδή.
Είναι απάτη και τραγελαφικό να μιλάτε και να τα συγχέετε τα ΤΕΙ με τα εφαρμ. επιστημών. Το ένα ίδρυμα (ΤΕΙ) πριν καταργηθεί το 2019, ''πήρε'' το ΟΚ για την διοργάνωση διδακτορικών σπουδών έπειτα από αλεπάλληλες αξιολογήσεις και αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι οι απόφοιτοι είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου κάτι που η πολιτεία αργά ή γρήγορα θα το αποδεχτεί και θα θέσει όρους ισοτίμησης με τα νέα πτυχία .
Επίσης στην αξιόλογης των WORLD UNIVERSITY RANKING του 2019 ΤΕΙ όπως το Αν. Μακ Θράκης, Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Πειραιά, βρέθηκαν σε υψηλότερες θέσεις απο Πανεπιστήμια.
(Να χαρώ εγώ ''έρευνα'' που κάνουν μερικά πανεπιστήμια..)

Στην

@Thomas Paschalis
|

Οι δομές Εφαρμοσμένων Επιστημών από στόματος του επίσημου Υπουργείου, είναι πια γεγονός. Κάποιοι το έλεγαν καιρό τώρα. Προφανώς κάτι θα ήξεραν εκ των έσω. Δικαιώνονται αυτοί, διαψεύδονται οι άλλοι. Ευτυχώς όλα προχωρούν κατ' ευχήν. Όποιοι στεναχωριούνται, πρόβλημά τους. Οι υπόλοιποι προχωράμε μπροστά !!!

Thomas Paschalis
|

@Σταθερά Ευρωπαϊκά
Μάλλον κάτι δεν έχεις καταλάβει. Αυτά τα τμήματα που ευαγγελίζεται το υπουργείο δεν είναι αυτά που φαντάζεσαι και ουδεμία σχέση θα έχουν με τα ευρωπαϊκά. Επίσης η αντιστοίχιση των πτυχίων ΤΕΙ είναι ακαδημαϊκής φύσης και δεν έχει καμία σχέση με το ΕΠΠ.

Καλά τα λέτε
|

Απάντηση, @Σταθερά Ευρωπαϊκά
Στα λόγια εγώ, εσείς και το ΥΠΑΙΘ φυσικά μπορούμε να πούμε πολλά, ωστόσο οι πράξεις είναι που μετράνε. Ποιος μου διαβεβαιώνει ότι οι γνωστές άγνωστες συντεχνιακές δυνάμεις του τόπου δε θα πατήσουν πόδι; Το έκαναν τότε, τι τους εμποδίζει να το κάνουν και τώρα;
Η ορθή και δίκαιη λύση θα έχει τσακωμό, αν δε φανεί κάποια ενόχληση.. Όλο και κάποιο λάκκο θα χει η φάβα... Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

@Σταθερά Ευρωπαϊκά
|

Πολύ σωστά η Κυβέρνηση, όπως σε ολόκληρη την Πολιτισμένη Ευρώπη, με τις δομές (Ιδρύματα, Σχολές, Τμήματα) Εφαρμοσμένων Επιστημών, Πανεπιστημιακές πια, φυσικά 6ου επιπέδου, δίνει στον Τεχνολογικό Χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης τη ύπατη σημασία που του αρμόζει. Με την πλήρη εφαρμογή του Ν. 4763/2020 επιπρόσθετα, δίνει οριστικά λύση στην αντιστοίχιση των πτυχίων των αποφοίτων ΤΕΙ με τα Πανεπιστημιακά.

@Σταθερά Ευρωπαϊκά
|

Πολύ σωστά η Κυβέρνηση, όπως σε ολόκληρη την Πολιτισμένη Ευρώπη, με τις δομές (Ιδρύματα, Σχολές, Τμήματα) Εφαρμοσμένων Επιστημών, Πανεπιστημιακές πια, φυσικά 6ου επιπέδου, δίνει στον Τεχνολογικό Χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης τη ύπατη σημασία που του αρμόζει. Με την πλήρη εφαρμογή του Ν. 4763/2020 επιπρόσθετα, δίνει οριστικά λύση στην αντιστοίχιση των πτυχίων των αποφοίτων ΤΕΙ με τα Πανεπιστημιακά.

Σταθερά Ευρωπαϊκά
|

Σαν απόφοιτοs των πρώην ΤΕΙ / Universities of Applied Sciences, περιμένω την επανίδρυση των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών , 6ου επιπέδου του Ε.Π.Π.σύμφωνα με την εξαγγελία τηs Υπουργού Νίκηs Κεραμέωs.
Εννοείται ότι μπορούν να αποκτήσουν Διδακτορικό τίτλο σπουδών οι απόφοιτοι των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που απονέμουν διδακτορικούs τίτλουs σπουδών.

Α.Σ.Π.ΕΦ.ΕΠ
|

Από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικών και ΕΦαρμοσμένων ΕΠιστημών δεν θα υπάρξει καμία ανακοίνωση ποτέ?
Ναι σε όλα?

Μ.Ρ.
|

Επειδη ειδα στα σχολια γραφετε ορισμενοι μα καλα σχολες μηχανικων πανεπιστημιακες που έγιναν 5ετους φοίτησης, θα ξαναγινουν ξανα 4 χρονια;;
Αυτο δεν γινεται! Παιδια που μπηκαν σε πανεπιστημια με πανελλήνιες και μηκαν σε σχολη 5ετους, θα παρουν δίπλωμα μηχανικου 5ετους και αν εχει παρει πιστοποίηση η σχολή, επιπεδου intergrated master. Ολα αυτα που συζητανε θεωρω πως για πολλους λογους δεν θα προχωρησουν και απλα θα γινουν εκλογες.

Προσωπικό
|

Τι θα γίνει με το προσωπικό στα τμήματα που από ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ; Θα δεχτούν υποβάθμιση;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Κ
|

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών θα έχουν πτυχίο επιπέδου 6, δηλαδή αναγκαστικά ισότιμο με αυτό των "κανονικών" πανεπιστημιακών τμημάτων. Ο αριθμός 6 είναι ο αριθμός 6. Δεν είναι 5,5 ούτε 5,8. Εντούτοις δεν θα μπορούν να κάνουν διδακτορικό αλλά μόνο μεταπτυχιακό.
Μα έτσι και αλλιώς, η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων διδακτορικών σπουδών στην Ελλάδα απαιτούν την κατοχή και μεταπτυχιακού τίτλου (και όχι μόνο απλού πτυχίου) για την εισαγωγή σε αυτά.
Εκτός αν το Υπουργείο εννοεί ότι οι πτυχιούχοι των τμημάτων ΕΕ όταν λάβουν το Μεταπτυχιακό τους δεν θα μπορούν να συνεχίσουν σε διδακτορικό δεδομένου ότι οι προπτυχιακές τους σπουδές ήταν μεν επιπέδου 6 αλλά όχι και ακριβώς;
Πρωτοφανείς ερασιτεχνισμοί και προσβολή της κοινής νοημοσύνης. ΕΛΕΟΣ!

Η πραγματικότητα
|

Παλινωδίες και ασυναρτησίες!
Εκεί που νομίζεις ότι γίνεται επιτέλους μια τομή με την ενίσχυση των δημόσιων ΙΕΚ για τα παιδιά που χρειάζονται επαγγελματική εκπαίδευση (με δυνατότητα να περνούν με κατατακτήριες στα παν/μια), να 'σου πετάγονται (ή νεκρανασταίνονται) 4ετή προγράμματα σπουδών ... πανεπιστημιακά για μαθητές οποιασδήποτε βάσης ... να κλείσει το στόμα του λαϊκισμού ότι δεν άφησαν τα παιδιά "από το Περιστέρι" εκτός πανεπιστημίου.
Αυτά όταν σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, πανεπιστημιακά πτυχία (BSc) δίνουν 3ετή προγράμματα σπουδών και τα Μάστερ έχουν επιπλέον 1 ή 2 χρόνια.
Αν βέβαια όλα αυτά γίνονται για να ξαναγίνουν ΤΕΙ οι σχολές των πρώην ΤΕΙ, τότε στο υπουργείο διεκδικούν Νόμπελ μακιαβελισμού.
Εύγε!

Φουλ aristation παρακαλώ μουσιού
|

@Πιτσιφλής 20 Σεπ 19:15
Με την άδειά σας, συμπληρώνω :
Άριστα τα γράφει ο κύριος Χιωτίνης.
Να βρεθούν οι κατάλληλοι άριστοι σύμβουλοι ώστε να γίνει η μεταρρύθμιση με άριστο τρόπο για να πετύχουμε άριστα αποτελέσματα.

αιώνιοι... τεχνίτες!
|

για να γίνεις τσαγκάρης θες τετραετείς σπουδές!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ!!!

Πιτσιφλής
|

Άριστα τα γράφει ο κύριος Χιωτίνης.
Να βρεθούν οι κατάλληλοι σύμβουλοι ώστε να γίνει η μεταρρύθμιση με άριστο τρόπο.

pakis
|

Μετά τα πειραματικά ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ξενόγλωσσα (παγκοσμίου εμβέλειας ΙΕΚ) και τώρα Τετραετή τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών (μάλλον για τους υποψηφίους από τα λαϊκά στρώματα) .. τέτοια αριστεία τέτοια αλφαδιά δεν έχουμε ξαναδεί.

Κωνσταντίνος
|

Για τους απόφοιτους των ΤΕΙ θα πει κάτι η κ. Υπουργός; Περίπου 400.000 απόφοιτοι ΤΕΙ είναι στο αέρα αλλά θα μου πείτε ποιος νοιάζεται για αυτούς;

Στοχαστής
|

@ Νικήτας Χιωτίνης20 Σεπ 2021 16:31
Αφού δεν είναι κακή η θεσμοθέτηση τέτοιων "κέντρων" τι είναι κακό για εσάς τελικά; Καταργούμε τα ΤΕΙ, "αναβαθμίζουμε" τα ΙΕΚ (μόνο στο όνομα) και μετά ξαναφτιάχνουμε ΤΕΙ μέσα στα Πανεπιστήμια. Με άλλη ΕΒΕ από την κανονική ΕΒΕ, με διδακτικό προσωπικό ακαθόριστο αλλά για σας είναι καλό. Μάλιστα καταλάβαμε...

Πολιτική
|

Της καταστροφής. Ένα υπουργείο που πάει από το κακό στο χειρότερο. Έβαλε τις ΕΒΕ για να κλείσει τμήματα ….. θα μαζέψει κόσμο στα κεντρικά πανεπιστήμια κ θα ρημάξει την περιφέρεια. Το ανάποδο χρειάζεται κ λύσεις ανά πανεπιστήμιο κ όχι οριζόντια ….

Χρήστος
|

Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει, να καταστρέφει να καταστρέφει οτιδήποτε στην δημόσια εκπαίδευση.

Thomas Paschalis
|

@ Σταμάτης Ντέμος
Κάνεις μεγάλο λάθος. Το προεκλογικό πρόγραμμα αναφερόταν όχι σε τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών αλλά σε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών με πρώτο και καλύτερο το ΠΑΔΑ. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να γίνει και όσοι το πίστεψαν απλά εξαπατήθηκαν. Τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών υπάρχουν μέσα στα πανεπιστήμια δεκαετίες τώρα και δεν χρειάζονται τέτοιου είδους παγκόσμιες πρωτοτυπίες. Ο μόνος λόγος που η σημερινή ηγεσία θέλει τέτοια τμήματα είναι για να χωρίσει τα ΑΕΙ σε τμήματα δύο ταχυτήτων. Βέβαια αυτούς δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το όλο θέμα μιας που τα παιδιά τους τα στέλνουν στο Αμέρικα....

Νικήτας Χιωτίνης
|

1. δεν είναι κακή η θεσμοθέτηση τέτοιων κέντρων. Είχα προτείνει αυτά τα Τμήματα να είναι 2ετή και 3ετή, αυτό το 4ετές μου φαίνεται υπερβολή, αλλά ας είναι. Καλό θα είναι πάντως να κυμαίνονται από 3τή έως 4ετή, αναλόγως της ειδικότητας. Αυτό γίνεται διεθνώς.

2.Τα υφιστάμενα Τμήματα που μετονομάστηκαν σε Πανεπιστήμια, προφανώς και δεν επιτρέπεται νομικώς να μετατραπούν σε άλλου είδους σχολές: ζήτημα νομοθεσίας περί Ιδρύσεώς τους και τρόπου με τον οποίον εισήχθησαν οι φοιτητές,

3. Ενδεχομένως ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ μερικά Τμήματα να καταργηθούν και να ιδρυθούν αυτά τα νέα ΤΕΙ. Ούτε αυτό είναι κακό, γιατί πολλά Τμήματα δεν θα έπρεπε να ονομάζονται Πανεπιστήμια. Τούτο αφορά και σε Τμήματα παλαιότερων Πανεπιστημίων (το είχα γράψει σε άρθρα μου). Ειδικώς στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έχει γίνει φανερό πως δικαιολογούν τον τίτλο τους πολύ καλλίτερα από πολλά Τμήματα παλαιότερων Πανεπιστημίων.

και κάτι άλλο: πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ των επιπέδων εκπαίδευσης. Υπάρχει η δυνατότητα σε όλους να μεταπηδήσουν από το ένα επίπεδο στο άλλο, αλλά και από τη μιά Σχολή στην άλλη. Ελπίζω να φανούν περισσότερο διαβασμένοι εκεί στο Υπουργείο ....

Μιμικα
|

Το χειροτερο υπουργειο που εχει υπαρξει. Ποιοι το σκεφτηκαν; Για ο,τι κατεστρεψαν στη παιδεια θα παρουν συντιμα απαντηση.

ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
|

ΤΙ ΘΕΑΤΡΟ ΚΙ ΑΥΤΟ...ΤΟΥΣ ΦΕΤΙΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΙΝΙ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ;ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ