ΒΟΥΛΗ

Νίκη Κεραμέως προς αντιπολίτευση: Στηρίξτε εμβολιασμό και δια ζώσης εκπαίδευση

Δημοσίευση: 20/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στα  μέτρα που έλαβε, και εξακολουθεί να λαμβάνει, η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας  στην εκπαίδευση και τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν  την τελευταία διετία εν μέσω πανδημίας, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο και τη δια βίου μάθηση, αναφέρθηκε  απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, δηλώνοντας πως «Είναι πολύ σημαντικό να εκπέμψουμε σήμερα όλοι μαζί ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. Οφείλουμε να το κάνουμε για την εκπαιδευτική κοινότητα, για τα παιδιά μας.»

Αναφερόμενη στη δια ζώσης εκπαίδευση, η υπουργός επεσήμανε τα μέτρα για την εξασφάλισή της, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός και αυτοδιαγνωστικός έλεγχος, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλλείματα και το ποσοστό του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών που αγγίζει το 82%.

Για τα ΑΕΙ, είπε, τα ποσοστά είναι ακόμη πιο υψηλά: άνω του 75% οι φοιτητές με 1 ή 2 δόσεις εμβολίου ή με πιστοποιητικό νόσησης, άνω του 87% εμβολιασμός για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό και άνω του 91% για μέλη ΔΕΠ.

 Επίσης, δρομολογείται η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19, και θα διευκολύνει τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εμβολιαστικών κέντρων εντός των ΑΕΙ.

Η κ. Κεραμέως απαντώντας στο  ΚΙΝ.ΑΛ. , μεταξύ άλλων, τόνισε:

 • Ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. ζήτησε σήμερα να υπάρχουν περισσότερα Πρότυπα ΕΠΑΛ στη χώρα, είχε καταψηφίσει την ίδρυσή τους από την Κυβέρνηση.
 • Ενώ αναφέρθηκε σήμερα στην εισαγωγή των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων λέγοντας ότι «αυτά είναι πολύ καλά, άξια, αυτονόητα», τα είχε καταψηφίσει και τα δύο στη Βουλή.
 • Ενώ ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, είχε καταψηφίσει στη Βουλή σχετικές διατάξεις για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών εκπαίδευσης. 
 • Ενώ στις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια, είχε καταψηφίσει τις διατάξεις της Κυβέρνησης για την απελευθέρωση των προγραμμάτων αυτών και τη δυνατότητα του κάθε Πανεπιστημίου να ιδρύσει – δίχως καμία έγκριση – ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα.  

Ταυτόχρονα η κ. Κεραμέως παρέθεσε σειρά μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τη τελευταία διετία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα εξής:

 • δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας μία θέση για κάθε 4χρονο της χώρας στην προσχολική εκπαίδευση
 • Αγγλικά στο νηπιαγωγείο
 • 453 νέα Προγραμμάτων Σπουδών, μερικά από  οποία δεν έχουν ενημερωθεί από το 1998, 123 ήδη θα δοκιμαστούν από φέτος.
 • αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου
 • Πολλαπλό βιβλίο
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευση, ψηφιοποίηση διαδικασιών, ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού)
 • 16.200 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση.

"Αυτή κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ, είναι η ολιγωρία μας στα επείγοντα. Εσείς λέτε ότι «σερνόμαστε πίσω από τις εξελίξεις», ότι «ανακοινώνουμε αποσπασματικά μεγαλεπήβολα έργα». Εμείς μιλούμε με πράξεις. Με σχεδιασμό, με δράσεις, με κινητοποίηση. Με μέριμνα, ώστε στις δύσκολες συνθήκες, να στηρίζουμε και τους πιο αδύναμους, να μη μένει κανένας πίσω», είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός, και κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να αναλάβει τις ευθύνες του", τόνισε η υπουργός Παιδείας και σημείωσε:."Είναι ώρα ευθύνης και όλοι τιθέμεθα προ των ευθυνών μας. Είναι μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Σας καλώ να πείτε ένα ηχηρό ΝΑΙ στη δια ζώσης εκπαίδευση και ένα ηχηρό ΝΑΙ στον εμβολιασμό".

Σχόλια (6)

 
Εκπαιδευτικός
21 Σεπ 2021 15:50

Δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις εκπαιδευτικες δομές τώρα!! Είναι αδύνατον, απαράδεκτο και ανήθικο να συνεχιστεί για 3η χρονιά η εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ο, τι ήταν να δώσει το έδωσε!! Φέτος δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ούτε σοβαρή ούτε αστεία. Οι φοιτητές δεν μπορούν να μείνουν άλλο μακριά από τα αμφιθέατρα. Θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά τόσο σε μορφωτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Φέτος έχουμε εμβόλια και πολλά test. Ο, τι ζητούσε, δηλαδή, η εκπαιδευτική κοινότητα πέρσι. Ας τα εκμεταλλευτουμε και ας πάψουμε να φρεναρουμε τη ζωή. Τώρα μπορούμε να εφαρμόσουμε την τακτική - τη σωστή τακτική - "απομονώνω το κρούσμα και όχι την κοινωνία". Έχουμε τα όπλα να το κάνουμε και επιβάλλεται να είναι αυτή η επιλογή μας. Αν ο εμβολιασμός είναι το όπλο που χρειαζόμαστε, ας τον εκμεταλλευτουμε για να πάμε μπροστά. Ας δείξουμε κοινωνική ευθύνη και σοβαρότητα για το καλό όλων. Ας ανοίξουμε την κοινωνία με σύνεση και προσοχή. Αλλ5ας την ανοίξουμε. Και να μην την ξανακλεισουμε. Αυτό θα ήταν ανήθικο, όχι απλώς άδικο, για όλους αυτούς που έσπευσαν να εμβολιαστούν και εμπιστεύτηκαν την επιστήμη. Ας μη τους πάμε 20 μήνες πίσω. Ας τους δείξουμε ότι έπραξαν το σωστό, γιατί έτσι ξεκολλάει η κοινωνία και η οικονομία.

 
Τασος
21 Σεπ 2021 08:57

Το σχολείο μόνο δια ζώσης όπως σε οκά τα ευρωπαϊκά κράτη! Με προσοχή ! Διατίθεται δωρεάν και το εμβόλιο που φώναζαν για προτεραιότητα περσι οι εκπαιδευτικοί.

 
Γονέας φοιτήτριας
20 Σεπ 2021 23:17

Η κυρία υπουργός αναζητά συνενόχους στην καταστροφική επιβολή της δια ζώσης διδασκαλίας με περισσότερα από 2000 κρούσματα την ημέρα!

 
Νίκος
20 Σεπ 2021 22:45

Τώρα που έχουμε δια ζώσης θέλουν εξ αποστάσεως και φοβούνται τάχα, ότνα είχαμε εξ αποστάσεως ήθελαν δια ζώσης. Δεν υπάρχει!

 
Κωνσταντίνος
20 Σεπ 2021 20:51

Ξέχασες.. καταργήσατε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, καλλιτεχνικά μαθήματα και πολιτισμό, σου γύρισαν την πλάτη στην ηλεκτρονική ψηφοφορία των εκπαιδευτικών, στην αξιόλογη και αυτοαξιολογηση της σχολικής μονάδας, άφησες με την ΕΒΕ χιλιάδες καλούς μαθητές εκτός σχολών, διαφωνούν μαζί σου οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εσύ συνεχίζεις το αδιέξοδο μόνη σου .. τώρα λες να βάλουν πλάτη όλοι!!!! Θα δεις την πλάτη μας στις εκλογές...

 
Πιτσιφλής
20 Σεπ 2021 20:35

Έχετε κάνει λάθη αλλά πρέπει να αποτύχετε πλήρως!
Είστε και δεξιοί... αν πετύχετε κάτι καλό, οι άλλοι τι θα απογίνουν;
Αιθεροβάμονες!...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.