Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Επίκαιρη ερώτηση N. Φίλη: Κατάφωρη αδικία σε βάρος των υποψηφίων που θα κληθούν να εξεταστούν στο μάθημα των Λατινικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022 ενώ δεν το έχουν διδαχθεί

Δημοσίευση: 21/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Κατάφωρη αδικία σε βάρος των υποψηφίων που θα κληθούν να εξεταστούν στο μάθημα των Λατινικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022 ενώ δεν το έχουν διδαχθεί»

Οι ρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα τα δύο τελευταία χρόνια από την Κυβέρνηση της ΝΔ στο χώρο της εκπαίδευσης αποτελούν, μεταξύ άλλων, βαρύ χτύπημα στο Δημόσιο Σχολείο. Του εξοβελισμού των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα των τάξεων του Λυκείου, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ αντιτέθηκε σφόδρα, έπεται η κατάφωρη αδικία σε βάρος των υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του έτους 2021 και εξετάστηκαν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας. Συγκεκριμένα, όσοι εκ των ανωτέρω υποψηφίων θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του έτους 2022 θα εξεταστούν στο μάθημα των Λατινικών, το οποίο όμως δεν έχουν διδαχθεί.

Το Υπουργείο Παιδείας λειτουργώντας αυταρχικά και εκδικητικά σε βάρος νέων παιδιών, σε μια περίοδο μάλιστα που οι μαθητές έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης λόγω των επιπτώσεων της διετούς πια τηλεκπαίδευσης, δεν μεριμνά ώστε οι απόφοιτοι του 2021 να εξεταστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022 στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που έχουν, άλλωστε, διδαχθεί. Η προκείμενη επιλογή του Υπουργείου Παιδείας συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος των «παλαιών» αποφοίτων και αντίκειται (α) στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, καθώς οι προκείμενοι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο νέο για αυτούς μάθημα των Λατινικών, ήτοι σε ένα απαιτητικό και άγνωστο αντικείμενο δυο διδακτικών χρόνων που χρειάζεται συστηματική διδασκαλία και που δεν έχουν διδαχθεί στο σχολείο και το οποίο οι συνυποψήφιοι τους το διδάσκονται ήδη από πέρυσι (β) στο άρθρο 16 Σ. και στο θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν δωρεάν εκπαίδευση, καθώς οι προκείμενοι απόφοιτοι – υποψήφιοι εξωθούνται στα ιδιωτικά φροντιστήρια και οι οικογένειες τους επωμίζονται αναγκαστικά ένα μεγάλο οικονομικό βάρος.

Τόσο από παιδαγωγική όσο και ηθική άποψη είναι παράλογο οι απόφοιτοι να υποχρεώνονται να μελετήσουν και να εξεταστούν σε ένα αντικείμενο που δεν το διδάχτηκαν, ενώ οι εκάστοτε εισαγωγικές εξετάσεις είναι προέκταση της σχολικής διδασκαλίας και τα θέματα των εξετάσεων τίθενται προς επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς της. Επιπλέον σε αντίστοιχη κατά το παρελθόν αλλαγή στο σύστημα των εξετάσεων οι υποψήφιοι έδωσαν Λατινικά και όχι Κοινωνιολογία προκειμένου τα νέα παιδιά να μην επωμιστούν άδικα την αλλαγή της κρατικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Προτίθεται να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου οι απόφοιτοι που θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του έτους 2022 να εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που έχουν διδαχθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

Φίλης Νίκος

Σχόλια (11)

 
george
22 Σεπ 2021 16:57

Ηδη έχω δει τουλαχιστον 4 βουλευτες να ρωτουν την Κεραμεως για αυτο το θεμα. Τις εχω στειλει και εγω ως γονιος επιστολη.
Θα απαντησει ποτε; Ακους Κεραμεως; Θα απαντησεις για να δουμε επιτελους τι θα κανουμε; Ή περιμενεις κανα μηνα ακομα να περασει για να εισαι 100% σιγουρη οτι δεν θα προλαβουν να διαβασουν καθολου τα λατινικα; .Οι εκλογες ερχονται το μαυρο θα σας πεσει βαρυ...

 
Απόφοιτος 2021
22 Σεπ 2021 09:39

Επειδή υπήρξα από τα παιδιά που καλέστηκα καλώς η κακώς να εξεταστώ με το μάθημα της Κοινωνιολογίας πανελλαδικά δεν θα πω οτι δεν ωφελήθηκα μέσα από αυτό.Βοηθήκα και στον τρόπο σκέψης και έκφρασης.Είναι επιστήμη και δεν νομίζω οτι περιμέναμε το συγκεκριμένο μάθημα για να αλλάξουμε ιδεολογία.

 
Απόφοιτος 2021
21 Σεπ 2021 18:05

Μια διαδικασία αναστάτωσης και στη μέση εμείς.Δεν θεωρώ άδικο να δώσω Κοινωνιολογία γιατί αυτό διδάχτηκα διαδικτυακά επειδή το επέλεξε η τότε κυβέρνηση και Λατινικά καλούμαστε να δώσουμε τώρα και να βρούμε τρόπο να το διδαχτούμε επειδή πάλι το επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση.Εμείς τελικά που είμαστε σε όλο αυτό;και ποιός μας ρωτά;Ωραίο παιχνιδάκι.Και πια η σημασία για το τι διδάσκει η Κοινωνιολογία εφόσον απόφαση υπουργού ήταν να δώσουμε Κοινωνιολογία.Μπορούσαμε να κάνουμε κάτι και δεν το κάναμε;Τώρα που υπάρχει ο χρόνος ακόμη αλλαγής γιατί δεν μας λαμβάνουν υπόψη τους;Λατινικά αποφάσισε η κ.υπουργός.

 
Απάντηση
21 Σεπ 2021 18:02

Αν νομίζεις κανείς ότι οι επιστήμες έχουν ιδεολογικό περιεχόμενο κανει λάθος. Η κοινωνιολογία είναι επιστήμη και όχι γλώσσα.
Αν νομίζει ότι δημιουργεί Μαρξιστικό στρατό τοτε δεν θα διδάσκονταν στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.
Όσο για τον Μπουρντιε και τον Μαρξ πρόσφεραν περισσότερα στην επιστημονική έρευνα και γνώση από ότι η διδασκαλία του γερουνδιου.
Πάντως η χώρα μας μετράει 4 πρωθυπουργούς που έχουν σπουδάσει κοινωνιολογία και κανένας τους δεν ήταν Μαρξιστής.
Αλλά μάλλον κάποιους βολεύει αυτή η εξήγηση .
Τέλος η πλειοψηφία των σχολών του 1ου επιστημονικού πεδίου ανήκουν στις κοινωνικές επιστήμες 75% και είναι απόλυτα δίκαιο να διδάσκονται κοινωνιολογία.

 
Καλυτερα Λατινικά
21 Σεπ 2021 16:48

Παρά κοινωνιολογία κ τις Μαρξιστικές μπουρδολογίες των Μπουρδιέ-Πασερόν! Τα Λατινικά προσφέρουν σε ολες τις επιστημες ανεξαιρέτως, σύνδεση με την ενδελεχή μελέτη των επιστημών αυτών αλλά κ περεταίρω εμβάθυνση των επιστημών οπως εξάλλου κ η αρχαία ελληνική.Η κοινωνιολογία παράγει μονο μαρξιστικό στρατό πεπερασμένων ιδεολογιών που καμια επαφη με την πραγματικότητα δεν εχει! Οσοι την συναντήσαμε στα προπτυχιακά μας προγράμματα άκομα κ αν αριστεύσαμε στα μαθήματα αυτά, γνωρίζουμε τι εξυπηρετεί.

 
@Κωνσταντίνος
21 Σεπ 2021 14:47

Όλοι περιμένουν κάτι, γι'αυτό τόσες 10ετίες, οι πολιτικοί (συνήθως παντελώς άσχετοι με τη διοίκηση οποιουδήποτε οργανισμού/επιχείρησης/μονάδας/χώρας) τάζουν σε σένα το Α, σε μένα το Β, και μετά όλα μπάχαλο και αναρωτιώμαστε τι πήγε στραβά. Πως να έχω εμπιστοσύνη σε έναν άνθρωπο που κουνάει το δάχτυλο και δεν έχει καμια απολύτως κατάρτιση στο αντικείμενο για το οποίο συζητάει;

 
@Δημήτρης Κ.
21 Σεπ 2021 13:40

Ααα, τι ειναι αυτά, βρήκατε παλαιότερα στοιχεία που δείχνουν ότι κατηγορούμε όσους έκαναν τα ίδια με μας; Ατυχία....

 
για τον κο Φίλη
21 Σεπ 2021 12:48

δε φταίει αυτός που υπάρχει ανοργανωσιά, προχειρότητα, αδικία. Το χειρότερο υπουργείο που έχει υπαρξει ever...

 
Δημήτρης Κ.
21 Σεπ 2021 11:12

κ. Φίλη,
Σωστά, είναι αδικία να εξεταστούν οι υποψήφιοι στα Λατινικά παρόλο που δεν τα διδάχθηκαν στη Β’ Λυκείου (δηλ. ύλη 2 ετών).
κ. Φίλη,
Αντίστοιχα, πώς θα χαρακτηρίζατε την ίδια ακριβώς πράξη της δική σας Κυβέρνησης το 2015-16; Και οι τότε υποψήφιοι κλήθηκαν να δώσουν στις πανελλήνιες Λατινικά παρόλο που δεν τα είχαν διδαχθεί στη Β’ Λυκείου (δηλ. διαγωνίστηκαν επί ύλης 2 ετών). Αυτό δεν ήταν αδικία; Μήπως θυμάστε ποιος ήταν Υπουργός Παιδείας εκείνο το διάστημα;

 
Γιώργος
21 Σεπ 2021 08:50

Μετά την ΕΒΕ άρχισε για τα Λατινικά!

 
Κωνσταντίνος
21 Σεπ 2021 08:35

Περιμένουμε κ. Φίλη και από εσάς και το κόμμα σας, όχι μόνο όταν γίνουν εκλογές αλλά και τώρα με επερωτήσεις και αγώνες να αρθεί γρήγορα η κατάφωρη αυτή αδικία του εξοβελισμου των κοινωνικών επιστημών.... Είμαστε χιλιάδες που εν μια νυκτί έχει ανατραπεί η προσωπική και οικογενειακή ζωή μας...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.