Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση 37 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε κίνδυνο η υγεία των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19

Δημοσίευση: 21/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με την υποπερ. 1.1 – 1.11. της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17-9-2020, Κοινής Απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, ως άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19, κατόπιν των από 8.9.2020 και 11.9.2020 εισηγήσεων της αρμόδιας επιτροπής, καθορίζονται ως ακολούθως:

1.1. Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.2. Άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.3. Άτομα με διάγνωση νεοπλασίας, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
1.4. Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα, ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
1.5. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια -ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ` οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.
1.6. Άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μια ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα).
1.7. Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
1.8. Γυναίκες που κυοφορούν.
1.9. Άτομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200μL.

Έκτοτε, με αλλεπάλληλες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) στους παραπάνω ανήκοντες στις ομάδες αυξημένου κινδύνου δόθηκε η δυνατότητα ειδικής άδειας απουσίας από την υπηρεσία τους, για την προστασία της υγείας τους. Στο πλαίσιο αυτό και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε την υπ. Αρ. Πρωτ. 136503/Ε3/8-10-2020 εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία: «Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που εμπίπτουν στις ανωτέρω ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται κατόπιν αίτησής τους να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια απουσίας, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από τις σχολικές μονάδες για τον λόγο αυτό δυνάμει των παγίων διατάξεων περί χορήγησης αναρρωτικών αδειών.»

Ωστόσο, με την ΚΥΑ, αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/12-9-2021 (ΦΕΚ Β΄ 4206), με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00.», η οποία επεκτείνει τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που περιλαμβάνει, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: «Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11. της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17-9- 2020 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.»

Με βάση τα παραπάνω κι εν απουσία άλλης ρύθμισης για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ (Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό) των σχολικών μονάδων, οι ανήκοντες στις ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν κανονικά με τους μαθητές τους στις σχολικές μονάδες που είναι τοποθετημένοι.

Κι ενώ σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. , Αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 55254/ 10-9-2021 (ΦΕΚ 4187, Τ. Β΄) οι μαθητές που συνοικούν με άτομο/άτομα που πάσχει/πάσχουν από υποκείμενο νόσημα που οδηγεί σε σοβαρή ανοσοκαταστολή, κ.λ.π, δίνεται η δυνατότητα αποχής τους από τη δια ζώσης διδασκαλία και η ένταξή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επειδή οι γονείς τους βρίσκονται σε κίνδυνο, οι ίδιοι οι γονείς τους είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται δια ζώσης στα σχολεία!!!

 • Επειδή, οι παραπάνω διατάξεις συνιστούν τον ορισμό του νομοθετικού τραγέλαφου.
 • Επειδή, ειδικά στην Πρωτοβάθμια οι μαθητές είναι σε ηλικίες από τεσσάρων(4) έως δώδεκα(12) ετών, ηλικίες για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός κατά του covid-19.
 • Επειδή, ο εμβολιασμός των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δώδεκα(12) ετών και άνω κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, περίπου 10%.
 • Επειδή, σύμφωνα με τους ειδικούς η μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» του κορονοϊού έχει αυξημένη μεταδοτικότητα στις μικρές και πολύ μικρές ηλικίες.
 • Επειδή, τα άτομα αυξημένου κινδύνου εξακολουθούν να απειλούνται σοβαρά από τον covid-19.
 • Επειδή, δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής εργασίας με τη μορφή του back office.
 • Επειδή, μόλις ξεκίνησε ο εμβολιασμός με τρίτη δόση, ειδικά για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
 • Επειδή, η προστασία της υγείας και της ασφάλειας είναι υπέρτατο αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν σε αίθουσες με ανεμβολίαστους μαθητές υψηλής μεταδοτικότητας του ιού;

2. Θα δοθεί η δυνατότητα ειδικής άδειας απουσίας για αυτή την κατηγορία των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ;

3. Υπάρχει σχετική απόφαση της Επιτροπής Ειδικών για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 1. Ραγκούσης Γιάννης
 2. Ζαχαριάδης Κώστας
 3. Αβραμάκης Ελευθέριος
 4. Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
 5. Βαγενά Άννα
 6. Βαρδάκης Σωκράτης
 7. Βέττα Καλλιόπη
 8. Γκιόλας Γιάννης
 9. Δρίτσας Θεόδωρος
 10. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
 11. Ηγουμενίδης Νίκος
 12. Θραψανιώτης Εμμανουήλ
 13. Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
 14. Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
 15. Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
 16. Λάππας Σπυρίδων
 17. Μάλαμα Κυριακή
 18. Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
 19. Μπαλάφας Γιάννης
 20. Μπάρκας Κωνσταντίνος
 21. Ξανθόπουλος Θεόφιλος
 22. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
 23. Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
 24. Παπαηλιού Γιώργος
 25. Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
 26. Σαρακιώτης Γιάννης
 27. Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
 28. Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
 29. Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
 30. Τελιγιορίδου Ολυμπία
 31. Τζούφη Μερόπη
 32. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
 33. Φάμελλος Σωκράτης
 34. Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
 35. Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
 36. Χρηστίδου Ραλλία
 37. Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια (4)

 
Engineer
24 Σεπ 2021 16:56

Υπήρξε απάντηση-εξέλιξη ή να ετοιμαστούμε να δούμε τα ραδίκια ανάποδα;

 
ΚΑΤΙΑ
22 Σεπ 2021 08:57

ηθελα να ηξερα τι περιμενει το υπουργειο;να εχουμε θανατους;τι απαρχαιτ ειναι αυτο;

 
ΜΑΡΙΑ
21 Σεπ 2021 16:35

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΑΤΡΩΤΟΙ!
ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑΤΜΗΜΑΤΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΟΠΩΣ ΠΕΡΣΙ.
ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ,ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ 500 ΑΤΟΜΑ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟ;;;;;

 
ΕΚΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
21 Σεπ 2021 13:03

Επιτέλους, κάποιος που ασχολήθηκε με εμάς που είμαστε σε απόγνωση! Μας στέλνουν ως πρόβατα σε σφαγή! Τα παιδιά μας μένουν στο σπίτι για να προφυλαχθούμε κι εντάσσονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε στην τάξη με ανεξέλεγκτα κρούσματα! Έλεος, πια, κινδυνεύει η ζωή μας! Μπράβο, στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ! κα Κεραμέως, ακούτε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.