Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σήμερα: Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τα ΑΕΙ και υπό την “σκιά” του νέου ακαδημαϊκού χάρτη

Οι Πρυτάνεις φέρεται να έχουν εκφράσει της δυσαρέσκειά τους με την απόφαση της Κυβέρνησης η διδασκαλία στα ΑΕΙ να γίνεται αποκλειστικά δια ζώσης
Δημοσίευση: 22/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπό τη  “σκιά”  κατάρτισης του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, δεδομένου ότι η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έχει ζητήσει εισηγήσεις από τα ΑΕΙ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου,  και των νέων μέτρων  για τη δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων , συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα οι Πρυτάνεις.

 Η συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή,  θα έχει δύο μέρη:

 •     Στο πρώτο μέρος    οι Πρυτάνεις θα συνεδριάσουν μόνοι τους.
 •     Στο δεύτερο μέρος θα συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, η οποία έχει δηλώσει θετικά στη σχετική πρόσκληση.

Ειδικότερα στη Σύνοδο Πρυτάνεων  θα συζητηθούν:

Α. Η επικείμενη έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου με δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των πανεπιστημίων και τα σοβαρά θέματα που την αφορούν λόγω της πανδημίας καθώς και

Β. Οι   ανακοινώσεις αναφορικά με την εφαρμογή υγειονομικών και άλλων μέτρων είναι σκόπιμο να μας απασχολήσουν σε πλαίσιο έκτακτης συνόδου Πρυτάνεων.

Δυσαρέσκεια Πρυτάνεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos οι Πρυτάνεις φέρεται να έχουν εκφράσει της δυσαρέσκειά τους με την απόφαση της Κυβέρνησης η διδασκαλία στα ΑΕΙ να γίνεται   αποκλειστικά δια ζώσης.

Θεωρούν ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να επιλέξουν και εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκεί που κρίνεται απαραίτητο ή να υπάρχει συνδυασμός Δια ζώσης και εξ αποστάσεως.

Επίσης οι Πρυτάνεις  χαρακτηρίζουν αρκετά δύσκολο τον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού κλπ των φοιτητών .

Παράλληλα διερωτώνται σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι φοιτητές αρνηθούν να επιδείξουν πιστοποιητικά ή δεν φορούν μάσκες.

Στην περίπτωση αυτή ο νόμος δίνει μόνο τη δυνατότητα να κληθεί η αστυνομία κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι καμία Πρυτανική Αρχή δεν προτίθεται να κάνει.

Υπ. Παιδείας: Πως θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το νέο ακαδημαϊκό έτος

Δια ζώσης θα πραγματοποιηθεί φέτος η εκπαιδευτική διαδικασία των Πανεπιστημίων.  

Οπως ανακοίνωσε  το υπουργείο Παιδείας το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

 •         έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,
 •         επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
 •         έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά;

Σε ερώτηση του esos προς το υπουργείο Παιδείας "Ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά;" , η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής:

"Είναι στην αρμοδιότητα των ΑΕΙ . Επισης θα λειτουργήσει η πλατφόρμα edupass.gov.gr.Το αμέσως επόμενο διάστημα  τα ΑΕΙ δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλσιτικό αντικείμενο των έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία".

Υποχρεωτικός   εμβολιασμός

Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.

Δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα

Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017).

Εμβολιαστικά Κέντρα  μέσα στα ΑΕΙ

Παράλληλα προβλέπεται η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος. Το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΑΕΙ δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Το πρωτόκολλο

Συνοπτικά, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

 •         Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
 •         Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
 •         Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
 •         Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
 •         Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών

 •     Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. - Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Φοιτητικά γυμναστήρια

 •     Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:

 •     Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Φοιτητικές εστίες

 •         Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
 •         Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία

 •     Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας

 •     Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Τα ποσοστά εμβολιασμού

Τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι πολύ ενθαρρυντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ειδικότερα:

 •         Άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει.
 •         Άνω του 87% διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί.
 •         Άνω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί

Σχόλια (13)

 
ΑντώνηςΑ
23 Σεπ 2021 15:45

polar Fish & Μελος ΔΕΠ
Στη β'βάθμια που διδάσκω τα παιδιά γίνονται μια αγκαλιά στο διάλειμμα , όσο κι αν προσπαθούμε να τους επιβάλλουμε αποστάσεις. Στα πανεπιστήμια είναι όλοι ενήλικες! Γιατί πρέπει να μιλάμε μόνο για το ακραίο σενάριο ενός γεμάτου αμφιθεάτρου; Οι εξετάσεις Σεπτεμβρίου με την εύκολα ελεγχόμενη ροή εξεταζομένων ή πχ. με την ηλεκτρονική δήλωση εκ των προτέρων για όσους σκοπεύουν να δώσουν κάθε μάθημα θα ήταν μια πρώτης τάξεως πρόβα τζενεράλε, ώστε να αξιολογηθούν τα προβλήματα. Αντ' αυτού τα Ιδρύματα έβγαλαν το φιρμάνι 4-5 μέρες πρίν την εξεταστική για εξ' αποστάσεως . Να σου πω γιατί? Δεν θα έφταναν ούτε 100 τσάρτερ για τον επαναπατρισμό των διεσπαρμένων στα 4 σημεία του ορίζοντα, χωρίς να υπολογίζουμε τις εσωτερικές μετακινήσεις που πλέον βαραίνουν σαν 'υποχρέωση'. Λείπω από τα πανεπιστήμια, αλλά έχω παιδιά εκεί. Εδώ και 3 εξάμηνα το να ζητήσεις να συναντήσεις καθηγητή, για να συζητήσεις μια σκέψη , έναν προβληματισμό σου , είναι ανέκδοτο άλλου πλανήτη! Το να συζητήσεις διαφορετικό τρόπο εξέτασης, όπως δια ζώσης (γιατί κάποιοι φοιτητές τολμούν και το προτιμούν), γιατί δεν μπορείς να εξετάζεσαι στα μαθηματικά (ολοκληρώματα!!) με multiple choice 20 λεπτών (όπως προέγραψα αλλά δεν πήρα απάντηση), γιατί βασίζεσαι οτι θα γράψεις πολύ καλά και όχι να παίξεις λοταρία , είναι κάτι για το οποίο δεν μπαίνει στον κόπο καν να σου απαντήσει ο καθηγητής! 4ο εξάμηνο λοιπόν από μακρυά, και μην τους είδατε μην τους απαντήσατε! Αυτή είναι η πρότασή σας? Έχετε κάνει εσείς κάποια συζήτηση να προσφέρετε κάτι από το χρόνο σας ώστε με κάποιο τρόπο να γεφυρώσετε το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα σε σας και στους φοιτητές? Να περιμένω απάντηση??

 
Polar Fish
23 Σεπ 2021 10:23

@ΑντώνηςΑ
Τα πανεπιστημια είναι χώρος συγκέντρωσης πολλών ατόμων επι πολλές ώρες.
Ενα κατάστημα εχει περιορισμό ατομων ανα τετραγωνικό. Ενας κινηματογραφος έχει περιορισμούς ανάλογα σε μια αιθουσα εχει εμβολιασμένους. Δεν μπορεί το αμφιθέατρο να μην εχει περιορισμούς. Εδω δεν γίνονται εγχειρίσεις λογω επιδημίας. Η κοινωνία δεν έχει ανοίξει, η εστίαση δεν έχει ανοίξει. Αρα για ποιο λόγο να ανοίξει άτακτα το πανεπιστήμιο. Αν το υπουργείο ήθελε πραγματικά να ανοιξουν τα πανεπιστημια για ποιο λογο επέτρεψε εξετάσεις απο απόσταση τώρα το Σεπτέμβριο. Θα ηταν μια καλή επιστροφή στην κανονικότητα. Και όχι την τελευταία στιγμή. Ειναι προφανές ότι δεν υπάρχει σχέδιο.

 
Μέλος ΔΕΠ που δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα
23 Σεπ 2021 09:03

Αγαπητέ Αντώνη,
Μάλλον λείπετε χρόνια από τα Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ συνθήκη εφαρμογής οποιουδήποτε μέτρου προστασίας: αίθουσες μικρές για τα ακροατήρια που φιλοξενούν, πουθενά εξαερισμός, φοιτητές/τριες αδιάφοροι για όλα γιατί έτσι τους μάθαμε, καθολική αδυναμία ελέγχου κλπ κλπ.
Δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε καταστάσεις για τις οποίες δίνονται μάχες από τους λογικούς ανθρώπους (σχολικές τάξεις, καταστήματα κλπ) με τις υγειονομικές βόμβες των πανεπιστημιακών αιθουσών.
Βοηθήστε να μην θρηνήσουμε κι άλλους ανθρώπους.

 
ΑντώνηςΑ
23 Σεπ 2021 00:42

Καμιά έκπληξη! Απο τα σχόλια που αναρτήθηκαν ήδη, φαίνεται που θα οδηγηθεί η κατάσταση. Δεν θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια! και ας δεχτούμε ότι η προετοιμασία που σχεδίασε το υπουργείο ήταν ανεπαρκής. Οι ΔΕΠ συνέδραμαν όλο αυτό το διάστημα με προτάσεις προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας? ή απλά περίμεναν τις θεσεις του Υπουργείου για να τις 'πυροβολήσουν'. Παρουσιάστηκε κάπου μια μελέτη, για την αποτελεσματικότητα της εξ' αποστάσεως διδασκαλίας; Και για τις εξετάσεις? Προβληματίστηκε κανείς σχετικά με τη νομική/εκπαιδευτική ορθότητα των μεθόδων εξέτασης που χρησιμοποιήθηκαν? Κρίνεται νόμιμη επαρκής και αδιάβλητη η εξέταση μέσω Google Forms? Δεν ενοχλείται η πανεπιστημιακή κοινότητα, όταν φοιτητές που είχαν να περάσουν μάθημα 2 χρόνια , περνούν 10 σε κάθε περίοδο? Υπάρχει πουθενά δημοσιοποίηση συγκριτικών στατιστικών επιτυχίας στις εξετάσεις δια ζώσης και εξ' αποστάσεως? Έχει νομική βάση, ένα μαθημα πολυτεχνείου που εξετάζεται γραπτά σε 2ωρο ή 3ωρο , να εξετάζεται με multiple choice 20λεπτου? Μαθηματικά 4ου εξαμήνου ας πούμε!

 
ΑντώνηςΑ
22 Σεπ 2021 22:07

Δηλαδή ''Μέλος ΔΕΠ...'', οι ζωές μαθητών, δασκάλων στις άλλες βαθμίδες οδεύουν προς το να γίνουν στατιστικά δεδομένα? Οι ζωές αυτών που εργάζονται αλλού ή αυτών που ψωνίζουν στα καταστήματα? Ολοι οι άλλοι υπόκεινται σε πειραματισμούς και οδηγούνται ως πρόβατα επι σφαγήν? Μόνο με κλειστά πανεπιστήμια, - όπου είναι όλοι ενήλικες και μπορούν να εφαρμόσουν, πιο εύκολα απ' ότι σε άλλους χώρους, μέτρα προστασίας όπως αποστάσεις κλπ - θα είμαστε ασφαλείς όλοι? 2 χρόνια πτυχία εξ' αποστάσεως , και θα δούμε? Μπορείς σε παρακαλώ να διευκρινίσεις αυτό το 'και θα δούμε με βάση την κατάσταση'? Πότε δηλαδή οι συνθήκες θα είναι ευνο'ικές?

 
Πατέρας δύο φοιτητών
22 Σεπ 2021 21:15

Μόνο εξ αποστάσεως διδασκαλία για να μη θρηνήσουμε θύματα λόγω του κοροναϊού. Οι σχολές θα γίνουν υγειονομικές βόμβες και μετά δε θα διορθώνεται η κατάσταση. Ας σταματήσουν όσοι κάνουν τους τολμηρούς με στοίχημα την υγεία και τις ζωές των παιδιών μας και των καθηγητών τους.

 
Μέλος ΔΕΠ που δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα
22 Σεπ 2021 20:01

Περιμένουμε από τη Σύνοδο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Αν οι πολιτικοί έχουν κατανοητές ή όχι σκοπιμότητες, οι ζωές φοιτητών και προσωπικού δεν πρέπει να γίνουν στατιστικά δεδομένα.
Εμολιαζόμαστε όλοι και όλες, παίρνουμε όλα τα μέτρα, αλλά δεν συμφωνούμε με πειραματισμούς των οποίων τα αποτελέσματα θα είναι μοιραία για κάποιους που αν και προσεκτικοί οδηγούνται ως πρόβατα επί σφαγήν.
Ένα εξάμηνο ακόμα εξ αποστάσεως και θα δούμε με βάση την κατάσταση.

 
ΑντώνηςΑ
22 Σεπ 2021 18:39

Προετοιμαστείτε για το μέγα αίσχος! Να μην ανοίξουν πάλι τα πανεπιστήμια!
Ήδη οι καθηγητές που θέλουν να επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία, δέχονται υβριστικές επιθέσεις στις συνελεύσεις!

 
Νίκος
22 Σεπ 2021 18:15

Όπως ο ΕΟΔΥ έβγαλε οδηγίες για τα δημοτικά σχολεία αλλά και για γυμνάσια-λύκεια σχετικές με την λοίμωξη SARS–CoV-2 (COVID-19), θα πρέπει να βγάλει οδηγίες και για τα Πανεπιστήμια και τα Πανεπιστήμια θα πρέπει πιστά να τις ακολουθήσουν. Οι οδηγίες θα πρέπει να είναι ανάλογες. Διαβάζω από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ :
"Σύσταση για μη μετακίνηση των μαθητών σε άλλες αίθουσες από την προκαθορισμένη του τμήματος τους, αλλά εναλλαγή των διδασκόντων εφόσον αυτό είναι εφικτό.",
"Συστηματική αποφυγή ανάμιξης των μαθητών που δεν ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή στην ίδια σταθερή ομάδα παιδιών σε όλες τις εκδηλώσεις της σχολικής ζωής",
"Εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση κάποιας αίθουσας από περισσότερα τμήματα, θα πρέπει να μεσολαβεί καλός καθαρισμός του χώρου και των επιφανειών σύμφωνα με τις οδηγίες του Παραρτήματος III και αρκετός χρόνος (τουλάχιστον 15 min) ώστε να αεριστεί επαρκώς η αίθουσα. Σε χώρους εργαστηρίων όπως πληροφορικής, συστήνεται σχολαστικός καθαρισμός του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση".
Πως θα εφαρμοστεί αυτό σε ομάδες φοιτητών που μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα; Ας μας το λύσουν οι ειδικοί.

 
Να επικρατήσει η λογική
22 Σεπ 2021 13:56

Εύχομαι τα μαθήματα με πολλούς φοιτητές να γίνουν υβριδικά ή απο πλήρη απόσταση

 
ΔΕΠ
22 Σεπ 2021 11:52

Δυστυχώς αντί το υπουργείο να "σπρώξει" για κάτι εφικτό (π.χ. μικρά μαθήματα δια ζώσης, με αποστάσεις ασφαλείας - μεγάλα μαθήματα εξ'αποστάσεως ή με μικτό σύστημα), προσπαθεί να επιβάλει το 100% πληρότητα - 100% μαθήματα.

Αυτό απλά είναι ανέφικτο και αν γίνει με το ζόρι θα καταρεύσει με απρόβλεπτες αναταράξεις στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για ποιό λόγο τόση πρεμούρα; Όταν βάζεις τόσους εισακτέους περισσότερους απ'ότι χωράνε στις αίθουσες του ΑΕΙ, δε μπορεί μετά να θέλεις 100% πληρότητα - αυτή δεν είναι εφικτή υπό κανονικές συνθήκες, όχι τώρα που υπάρχει και η πανδημία.

Μακάρι να συναντηθούν κάπου στη μέση υπουργείο και πρυτάνεις γιατί αλλιώς είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε φιάσκο το εξάμηνο.

 
ΠΝΠ για εν μέρει εξ αποστάσεως
22 Σεπ 2021 09:58

Τα δια ζώσης μαθήμτα, με εμβολιαστική κάλυψη της ηλικιακής ομάδας 18-24 (πλειοψηφία φοιτητών) να είναι 50% (τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ), δεν μπορούν να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ. Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που ανακοινώνονται από το υπουργείο παιδείας για τους φοιτητές δεν επιβεβαιώνονται από τον ΕΟΔΥ καθόσον δεν είναι επιστημονικά αξιολογήσιμα ως μέσοι όροι (πχ ένα ποσοστό 73% μπορεί να προκύπτει από κάλυψη 95% σε τμήμα Ιατρικής και σε 40 ή 50% από άλλα τμήματα).
Επίσης το προσωπικό καθαριότητας είναι κάτω από το 50% (που θα φροντίζει την καθαριότητα και υγειηνή των αιθουσών). Στην ΚΥΑ Τεύχος B’ 4337/18.09.2021 με ισχύ 20 ως 27-9-2021, Παράρτημα 12, Συνέδρια, Ε. ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, σελ. 57885 και 57886, εξειδικεύονται τα μέτρα όπως θα πρέπει να ισχύουν και για δια ζώσης μαθήματα (πράγμα αδύνατον για οριζόντια εφαρμογή της δια ζώσης). Στους διδάσκοντες, οι ηλικίες 60+ (κατά την επιτροπή εμβολιασμών) χρήζουν 3ης δόσης εμβολίου ως ευπαθής κατηγορία, η οποία (ως τέτοια) θα πρέπει να μην εκτεθεί δια ζώσης σε μεγάλα ακροατήρια υποχρεωτικών μαθημάτων.
Αυτά και άλλα πολλά θα πρέπει να ρυθμιστούν με έκδοση μιας νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα προβλέπει (περιγραφικά) ότι ... "η επιλογή για εφαρμογή της δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κάθε πανεπιστημίου. Η εφαρμογή της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου δια ζώσης εκπαίδευσης αποφασίζεται μόνον από τις ΓΣ των τμημάτων κατόπιν τεκμηριωμένων προτάσεων τους και σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ, οι οποίες υποβάλονται στην σύγκλητο προς έγκριση."
Αν εφαρμοστεί οριζοντίως η δια ζώσης, τότε επαφίεται η λειτουργία των πανεπιστημίων στον φυσικό νόμο της δράσης-αντίδρασης (που αφορά τις μάζες).

 
Γυρίσαμε σελίδα
22 Σεπ 2021 08:46

Μετά τη χτεσινή απόφαση του υπ. υγείας για τα οδοντιατρεία και την απαίτηση να έχουν rapid test οι εμβολιασμένοι για να μπορούν να εξεταστούν περιμένουμε με λαχτάρα τους πρυτάνεις και την αξιολάτρευτη και αγαπημένη υπουργό τους τι θα πουν για την πληρότητα 100% σε αμφιθέατρα χωρίς φυσικό ή τεχνητό εξαερισμό. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουν να βρουν τις κατάλληλες δικαιολογίες και να μην κάνουν καμία περαιτέρω ενέργεια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.