Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

“Προφητική” η ερώτηση του esos πριν δυο χρόνια στην υπ. Παιδείας για τις μηνύσεις γονέων κατά εκπαιδευτικών

Τι απάντησε η υπουργός Παιδείας
Δημοσίευση: 22/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Προφητική” ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου του esos πριν δυο χρόνια , όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για τον Κορωνοϊό, προς την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως για το πως θα προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί στο ενδεχόμενο μηνύσεων κατά εκπαιδευτικών.

Σήμερα δυο χρόνια μετά οι εκπαιδευτικοί δέχονται μηνύσεις απο γονείς.

Δείτε την απάντηση της υπουργού Παιδείας  στο βίντεο που ακολουθεί (σ.σ. Στη συνέχεια ακολουθεί το κείμενο  της απομαγνητοφώνησης):

esos: Εάν υπάρξουν γονείς που το απευχομαστε,οι οποίοι θα στραφούν δικαστικά κατά εκπαιδευτικών, είτε  για λάθος χρήση μάσκας την οποία θα χρεωθούν οι εκπαιδευτικοί, είτε γιατί το παιδί αισθάνθηκε δυσφορία και λυποθυμισε,θα υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση για αυτό ωστε να καλύψει νομικά τους εκπαιδευτικούς;                                                                                                Υπουργός  Παιδείας 

Ν. Κεραμεως: Κοιτάξτε καταρχήν όπως είπα θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες και από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας ,και από την Επιτροπή, για την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας, για λεπτομέρειες σχετικά με την χρήση της μάσκας. Τώρα ότι έχει να κάνει με.  προφανώς  οποιοσδήποτε πολίτης  ,κοιτάξτε,  μπορεί να προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά οποιουδήποτε, αυτό ισχύει ούτως η άλλως ανεξαρτήτως.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο, οι εκπαιδευτικοί έχουν πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις, και αυτές τις υποχρεώσεις οφείλουν να τηρούν προφανώς.

Ετικέτες: 
Νίκη Κεραμέως

Σχόλια (13)

 
Ω μον ντιε μουσιού
23 Σεπ 2021 13:04

@Πιτσιφλής
@23 Σεπ 09:29 Στο "ρωτειστε", δεν είχε ούτε καν τον τόνο, που βάλατε εσείς για να τον βοηθήσετε. Άρα, μείον 20 μόρια παρακαλώ αγαπητέ συνάδελφε.
@23 Σεπ 08:43 Η Λία δεν κατεβαίνει Κρήτη νομίζω.... Ελάτε εσείς Αθήνα.... Απαιτείται μάσκα(όχι της Κεραμέως), πιστοποιητικό εμβολιασμού(γνήσιο) και πάνω απ' όλα, η καλή σας πάντα διάθεση.
@22 Σεπ 11:16 Κρίνοντας από τις υπόλοιπες λύσεις (νομικές ή και λιγότερο νομικές) που έχει δώσει μέχρι σήμερα η νομικός-υπουργός μας.... νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε... για κανέναν καλό-η νομικό.

 
Πιτσιφλής
23 Σεπ 2021 09:29

Το "ρωτείστε" επιφέρει μείον δέκα μόρια στην αξιολόγηση. Να του αφαιρεθούν πάραυτα. Και επειδή συχνά πυροβολεί την ελληνική γλώσσα, να λειτουργήσει η διαδικασία του αυτοφώρου...

 
Πιτσιφλής
23 Σεπ 2021 08:43

Θέλουμε να γνωρίσουμε την Προφήτρια - τι λέω Θεέ μου! - του esos, να δούμε τη μορφή της και το κυριότερο: να μάθουμε πώς θα επικοινωνούμε μαζί της, ποιες ώρες, με ποιο τρόπο... Και θα είναι δωρεάν οι προφητείες ή θα...
Εγώ, θέλω να τη συναντήσω κάπου, δεν θέλω δημοσίως να εκτεθώ... Γίνεται;

 
@Ανήσυχος εκπαιδευτικός
23 Σεπ 2021 01:34

Τους κακόμοιρους, τους δίστιχους, πόσο θλίβομαι, είναι κατακριτέο, είναι απαράδεκτο, δεν θα έπρεπε να γίνει, πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, θέλεις και άλλα..... ????
Αν η ωμή πραγματικότητα σε σοκάρει τότε πρέπει να σκεφτείς αν τα μηνύματα που λαμβάνεις γίνονται αντιληπτά από το συνειδητό ή το θυμικό. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει όσο και αν την εξωραΐζουμε.

 
Αριστεία, όχι αστεία
23 Σεπ 2021 00:06

@Πλάταρο
Επειδή σε αυτή τη χώρα ευτυχώς ακόμα δεν έχει χαθεί η κοινή λογική ακόμα και μήνυση να κάνει κάποιος εαν είναι προδήλως αβάσιμη, όπως στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, η αστυνομία έχει τους τρόπους της να ενεργήσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέλθει το αυτόφωρο και να γλιτώσει ο μηνυόμενος την ταλαιπωρία.
Αυτά τα ξέρουν μέχρι και οι ασκούμενοι εξού και οι οδηγίες για να ανοίξουν τα μυαλά τους τίποτα κολλημένοι..

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
22 Σεπ 2021 23:38

@Πλατάρος Γιάννης
Μπράβο, Γιάννη Πλατάρο! Ρεσιτάλ κυνισμού και ωμότητας αυτό το σχόλιο. Δε θα μπορούσες άραγε να πεις κάτι για τους συναδέλφους σου που υφίστανται όλη αυτή την ταλαιπωρία, αντί να στέκεσαι προκλητικά δίπλα στην αδιαφορία της υπουργού; Άραγε σου διαφεύγει ότι ένα ανάλογο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν δυνητικά οι ειδικοί των υγειονομικών επιτροπών λύθηκε τελεσίδικα και χωρίς κανένα πλέον νομικό κώλυμα με τη νομοθέτηση του ακαταδίωκτου; Γιατί άραγε εκείνοι δικαιούνται μιας τέτοιας προστασίας, αλλά οι συνάδελφοί σου όχι; Πότε λοιπόν θα αποφασίσεις να σταματήσεις τους δογματικούς αφορισμούς;

 
Νομικός σου λέει άλλος
22 Σεπ 2021 17:48

Έπρεπε να απαντήσει ξεκάθαρα.

Νόμος 4674/2020Άρθρο 52

Νομική υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού δημόσιου τομέα

1.Τα υπουργεία, οι ανεξάρτητες αρχές, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις του Κράτους, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους που υπηρετούν στους φορείς τους, ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος τους για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Η ανωτέρω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται σε περίπτωση ποινικής δίωξης ύστερα από καταγγελία εκ μέρους της Υπηρεσίας. Η νομική υποστήριξη αφορά είτε στη νομική εκπροσώπηση των υπαλλήλων από πληρεξούσιο δικηγόρο που συμβάλλεται για τον ανωτέρω σκοπό με τους προαναφερόμενους φορείς, ανά υπόθεση, είτε στην κάλυψη των εξόδων εκπροσώπησης των ανωτέρω υπαλλήλων διά ή μετά πληρεξούσιου δικηγόρου της επιλογής του υπαλλήλου.

 
Πλατάρος Γιάννης
22 Σεπ 2021 15:54

Ας το μάθουν ολοι:
Οποίος θέλει, ο, τι ώρα θέλει, κάνει μήνυση για οποιοδήποτε λόγο ποινικό, χωρίς κανένα μαρτυρα και η αστυνομια, ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑΤΟΝ ΣΥΛΛΆΒΕΙ!
Ίσχυε ανέκαθεν και δεν αλλάζει...
Το"δεν αλλάζει" είναι δεδομένο, ρωτειστε δικηγόρο.
Δυστυχώς αυτό ισχύει!...

 
Και, ο Θεός βοηθός
22 Σεπ 2021 12:20

Πώωως?....Εεεε....μαααα....δηλαδή ναι....αλλά μπορεί και όχι....ε θα δούμε....

- Και η δυσφορία-αμηχανία ήταν έκδηλη, και καταφανώς αιφνιδιάστηκε, και σαφώς δεν ήταν προετοιμασμένη για την ερώτηση. Αλλά..... "θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες και από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας ,και από την Επιτροπή" και "οι εκπαιδευτικοί έχουν πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις, και αυτές τις υποχρεώσεις οφείλουν να τηρούν προφανώς".

- Δυο χρόνια πριν και μόνο για τις μάσκες. Και στο μεταξύ, ήρθαν και τα εμβόλια, και τα τεστ κάθε είδους, και τα κρούσματα, και οι ιχνηλατήσεις, και οι στενές επαφές, και οι καραντίνες.... ως και τα πλαστά πιστοποιητικά. Και φυσικά άρχισαν πολλοί γονείς να αντιδρούν, και άρχισαν να έρχονται και οι μηνύσεις, και οι εκπαιδευτικοί να διαπληκτίζονται στις πόρτες των σχολείων, και να σύρονται και στα αστυνομικά τμήματα.

- Και επειδή,
α) "οι οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας και από τις Επιτροπές" είναι πλέον τόσες πολλές, και πολύπλοκες, και απαιτητικές, και κάθε φορά αλλάζουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ή και είναι αντικρουόμενες σε σχέση με τις προηγούμενες,
β) "οι εκπαιδευτικοί έχουν πολύ συγκεκριμένες" αλλά και πάρα πολλές, και διαφορετικές, και κάποιες φορές μπερδεμένες "υποχρεώσεις που οφείλουν να τηρούν" λες και είναι και φύλακες στην πόρτα, και γιατροί-νοσηλευτές, και νομικοί.... αλλά μην ξεχνάμε να κάνουμε και μάθημα, και δεξιότητες, και αξιολόγηση, και συνεδρίαση.... εκτός βέβαια από αύριο που θα κάνουμε και σχοινάκι, και τρέξιμο, και περπάτημα, και χορό.....
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό, για τους δικηγόρους των μηνυτών, ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ να βρίσκουν τα "κενά" και τις "παραλήψεις". Όχι βέβαια των πολιτικών.... μια και αυτοί έχουν και άσυλο και ακαταδίωκτο. Για την όποια "στραβή", ή ο εκπαιδευτικός ή ο γονιός θα φταίει και θα πληρώσει τη νύφη(αυτή του Αμαρουσίου)....

 
ΔΕΠ
22 Σεπ 2021 11:48

Ως συνήθως, απάντηση που δεν είναι απάντηση σε ένα δύσκολο ζήτημα. Χρειάζεται ΑΜΕΣΗ αντίδραση και αλλαγή του γελοίου νομικού πλαισίου που διέπει τις μυνήσεις και τα αυτόφωρα. Δεν γίνεται να σέρνουν στο τμήμα καθηγητές και δασκάλους. Δώσε τα στοιχεία σου και ας πάει ο μηνυτής να κάνει τη μήνυση, τέλος. Και ποιός θα πληρώνει τους δικηγόρους των δασκάλων; Πρέπει το Υπουργείο ΣΗΜΕΡΑ να ορίσει ομάδες νομικών και να ΕΓΓΥΗΘΕΙ την υπεράσπιση. Διαφορετικά, οι εκπαιδευτικοί ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ για να τρέχουν στα Τμήματα και στα δικαστήρια - αυτό κάποια στιγμή θα φανεί, και σ'αυτό ποντάρουν που κάνουν τις μηνύσεις.

 
ΚΩΣΤΑΣ
22 Σεπ 2021 11:18

Κυρία υπουργέ
Προφανώς οποιοσδήποτε πολίτης , μπορεί να προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά οποιουδήποτε, αυτό ισχύει ούτως η άλλως ανεξαρτήτως.
Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κάνει μήνυση εναντίον του οποιοδήποτε.
Κάνει μήνυση στον Δ/ντη του σχολείου τον οποίο αν μηνύσουν15-20 γονείς πιστεύετε ότι θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά ή ψυχολογικά;
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΒΑΛΤΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΟΥΝ...

 
Πιτσιφλής
22 Σεπ 2021 11:16

Να δοθεί μία νομική λύση ώστε να μην οδηγούνται οι εκπαιδευτικοί στα αστυνομικά τμήματα και στις δικαστικές αίθουσες, όταν εφαρμόζουν κρατικές αποφάσεις. Προέχει η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
22 Σεπ 2021 10:31

Είναι φανερή η αδυναμία της υπουργού - για να μην πω η απροθυμία - να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση και γιαυτό δυο χρόνια μετά, παρόλο που πληθαίνουν καθημερινά τα περιστατικά σε βάρος διευθυντών σχολείων με τρόπο που υπερβαίνει τα όρια της κοινής λογικής, συνεχίζει να κωφεύει στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που προκάλεσε η δική της "μεταρρυθμιστική" αριστεία!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.