ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΝΕΚ: «Απάντηση στη διασπαστική και συκοφαντική ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Δ.Ε.»

"Είναι η πρώτη φορά που συνδικαλιστική παράταξη που εκπροσωπείται στην ΟΛΜΕ τοποθετείται δημόσια ενάντια σε ειλημμένη απόφαση της ΓΣ των Προέδρων στοχεύοντας σε απεργοσπασία και εκφοβισμό των συναδέλφων"
Δημοσίευση: 23/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με θλίψη παρατηρούμε τη συνδικαλιστική τακτική της ΔΑΚΕ ΔΕ, που αντιλαμβανόμενη ότι οι απειλές του ΥΠΑΙΘ περί «μη συμμόρφωσης» δεν κάμπτουν το αγωνιστικό φρόνημα του κλάδου, επιχείρησε η ίδια να ασκήσει έναν πρωτοφανή εκφοβισμό στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες. Αναφέρεται στην ανακοίνωσή της: «Η θέση της αριστερής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή είναι μία θέση αίολη και οδηγεί τον κλάδο στην αυτοκαταστροφή. Καταρχάς, κάθε αγώνας απαιτεί θυσίες. Η άποψη ότι ο κλάδος μπορεί με την απεργία-αποχή να μπλοκάρει την αυτοαξιολόγηση, χωρίς κόστος, είναι νομικά και συνδικαλιστικά αστήρικτη».

Η ΔΑΚΕ, χωρίς κανένα νομικό ή άλλο επιχείρημα, προσποιούμενη ότι δεν γνωρίζει τις προβλέψεις του Συντάγματος, της υπερνομοθεσίας και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, τρομοκρατεί τους/τις εκπαιδευτικούς ότι θα έχουν συνέπειες αν τολμήσουν να μην συμμορφωθούν εις τας υποδείξεις του ΥΠΑΙΘ. Αλήθεια, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ πού ήταν όταν ο κλάδος συμμετέχοντας σε απεργία αποχή της ΟΛΜΕ μπλόκαρε την περυσινή αξιολόγηση των σχολείων, μπλόκαρε την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, μπλόκαρε την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία; Ας μας πουν, λοιπόν, αν υπήρξε το παραμικρό κόστος σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις.

Κλείνουν το μάτι στην κυβέρνηση και την καλούν να επιβάλλει κυρώσεις στους/τις εκπαιδευτικούς για να βγουν μετά να πανηγυρίζουν, βαυκαλιζόμενοι ότι είναι η «υπεύθυνη δύναμη». Τους ενημερώνουμε ότι τζάμπα ξεφτιλίζονται γιατί ακόμα κι αν η κυβέρνηση τους κάνει το παράνομο χατίρι που επιζητούν,  οι πραγματικά υπεύθυνες δυνάμεις θα φροντίσουν να αποκαταστήσουν κάθε συνάδελφο, που εξαιτίας τους θα τιμωρηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΟΛΜΕ.

Είναι η πρώτη φορά που συνδικαλιστική παράταξη που εκπροσωπείται στην ΟΛΜΕ τοποθετείται δημόσια ενάντια σε ειλημμένη απόφαση της ΓΣ των Προέδρων στοχεύοντας σε απεργοσπασία και  εκφοβισμό των συναδέλφων. Την ώρα που ο ίδιος ο κλάδος σε ποσοστό κοντά στο 90% επιβεβαίωσε στην πράξη την απόφαση αυτή της ΓΣ, συμμετέχοντας στην απεργία αποχή, η ΔΑΚΕ επιζητά την τιμωρία των απεργών.

Ας μιλήσουμε όμως και για «κυβιστήσεις»

Αντιγράφουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ για την αξιολόγηση Κεραμέως τον Φλεβάρη του 2020:

«Αρνούμαστε την ανάμειξη της ΑΔΙΠΠΔΕ, τόσο στην αυτοαξιολόγηση, όσο και στην επικείμενη σύνταξη του Π.Δ. για την ατομική αξιολόγηση. Η ΑΔΙΠΠΔΕ δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συνεπώς αποτελεί εξωτερικό αξιολογητή. Η διαχρονική θέση της ΔΑΚΕ είναι η εξής: «Όχι στην εξωτερική αξιολόγηση». Επίσης, αντιτιθέμεθα στην πρόταση για ανάρτηση της έκθεσης της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας στην ιστοσελίδα του σχολείου, γιατί η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Επιπροσθέτως, αρνούμαστε την ανάμειξη των Δήμων, των Γονέων και των Μαθητών (Σχολικό Συμβούλιο) στη διαδικασία σύνταξης της έκθεσης της αυτοαξιολόγησης». 

 «Είναι αδόκιμο εν μέσω των απρόβλεπτων συνεπειών ενός ασύμμετρου κινδύνου, όπως είναι η πανδημία, το ΥΠΑΙΘ, δίχως τις αυτονόητες συζητήσεις με τον κλάδο και δίχως να συνυπολογίζει την επιπλέον πίεση που υφίσταται ο εκπαιδευτικός (εξ αποστάσεως διδασκαλία, απαγόρευση μετακινήσεων, επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, κρούσματα σε σχολεία και εκπαιδευτικούς κ.α.), να προωθεί διατάξεις που αφορούν στην αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων.  Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από σλόγκαν «όποιος αξιολογεί αξιολογείται», αλλά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στο χώρο της εκπαίδευσης με σύνεση και ρεαλισμό».

Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας εξηγήσουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ γιατί εξαφανίστηκε η κριτική αυτή από την τελευταία τους ανακοίνωση, όταν όχι μόνο δεν καταργήθηκαν όσα καταδίκαζαν αλλά ψηφίστηκε και ο ακόμα δυσμενέστερος νόμος 4823/21.

Θα είχε επίσης, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας εξηγήσουν γιατί η ΔΑΚΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένει πιστή, προς τιμήν της, στην απόφασή της να συνταχθεί με τον κλάδο, ενώ η ΔΑΚΕ της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αδιαφορεί για τις αποφάσεις του κλάδου και μετατρέπεται, ανοικτά πλέον, σε υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής!

Για την χυδαία συκοφάντηση των ΣΥΝΕΚ

Η θέση των ΣΥΝΕΚ για την αξιολόγηση είναι ξεκάθαρη και σταθερή εδώ και 30 χρόνια, η οποία έχει ψηφιστεί και ως θέση της ΟΛΜΕ στο 8ο Συνέδριο:

«Οι διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου ως εσωτερική, δημοκρατική και συλλογική διαδικασία του Συλλόγου διδασκόντων, μπορούν να εξελιχθούν  σε εργαλεία θετικής ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού έργου μόνο εφόσον διασφαλίζεται ότι θα είναι μία αποκλειστικά εσωτερική διαδικασία, χωρίς αποτύπωση σε φόρμες, ποσοτικούς δείκτες και δημοσιοποίηση των τελικών εκθέσεων που θα οδηγεί στη σύγκριση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Όχι στην εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών»

Όσον αφορά στον προηγούμενο νόμο (4547/18)

Ο νόμος αυτός, πατούσε στις αρχές της απόφασης του 8ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ -καθώς δεν περιελάμβανε ούτε υποχρεωτικότητα, ούτε δημοσιοποίηση εκθέσεων/κατηγοριοποίηση  σχολείων, ούτε εξωτερική αξιολόγηση, ούτε ατομική αξιολόγηση- και γι αυτό ο κλάδος μέσα από τις γενικές του συνελεύσεις τον αποδέχτηκε. Υπενθυμίζουμε στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ότι, από την ψήφιση του ν. 4547/18 και έπειτα, σε κάθε ΓΣ Προέδρων έμπαινε σε ψηφοφορία η πρόταση για απεργία αποχή και ο κλάδος την καταψήφιζε κάθε φορά. Όπως την καταψήφισε και στο 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ όπου αποφασίστηκε και η οριστική αποδοχή του νόμου αυτού. Οι ΣΥΝΕΚ, όπως πάντα, σεβάστηκαν την απόφαση του κλάδου, και το ίδιο θα έπρατταν αν ο κλάδος αποφάσιζε διαφορετικά. Την απάντηση και στις δύο περιπτώσεις την έχει δώσει ο ακηδεμόνευτος κλάδος.

Αλί σε αυτούς που αλλάζουν τη θέση τους από τον Φλεβάρη μέχρι σήμερα

Αλί σε αυτούς που βλέπουν ίδιους τους νόμους 4692/20 και 4823/21 με τον νόμο 4547/18

Αλί σε αυτούς που αδιαφορούν για τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις του κλάδου

Τους παραδίδουμε στην κρίση του κλάδου!

Καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία αποχή της ΟΛΜΕ, ως απάντηση στην συνολική πολιτική της κυβέρνησης και στον απαράδεκτο εκφοβισμό της ΔΑΚΕ!

Η Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ

Ετικέτες: 
ΣΥΝΕΚΔΑΚΕ ΔΕ

Σχόλια (15)

 
Poyet
26 Σεπ 2021 10:31

Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε άλλους εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης;

 
Για Ιωάννα
25 Σεπ 2021 18:24

Η απεργία-αποχή δεν έχει να κάνει με τους μαθητές! Τα παιδιά θα κάνουν κανονικά τα μαθήματά τους, δεν πρόκειται να τα χάσουν!.
Λάθος πληροφόρηση ή λάθος σκεπτικό υπάρχει..

 
Άλλο το 'να, άλλο τ' άλλο...
25 Σεπ 2021 10:40

Άλλο το «Διηγήθηκα την ιστορία...» κι άλλο το να κοτσάρεις φαρδιά πλατιά, με περισσό στόμφο και σιγουριά, το παρακάτω:
Εωλη= μπαγιάτικη, σάπια. Λατινική λεξη.

Άλλο το 'να, άλλο τ' άλλο... Να ξέρουμε και τι λέμε, έτσι;

 
Πλατάρος Γιάννης
25 Σεπ 2021 09:13

@ έωλος.
Διηγηθηκα την σημασία και την ετυμολογία της λόγιας αυτής λέξης στον ελληνικό τύπο από το1975 που διάβαζα καθημερινά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κυρίως.
Έγινε όλο αυτό το μπέρδεμα. Το θυμάμαι έντονα γιατί είχαμε διενέξεις για. ετυμο και ορθογραφία.
Τα τελευταία χρόνια, η Google στα πλαίσια της ποιοτικής αναζήτησης που βελτιώνει συνεχώς και συνεπώς σε καθημερινή βάση, βγάζει πρώτες και τις έγκυρες σημασίες. Δηλ. Το εωλο ως Ελληνική από το Ηώς, το πρωϊνο, όπου το πρωϊνο, για την ημέρα είναι παλιό χρονικό σημείο, άρα μεταφορικά πεπαλαιομενο, μπαγιάτικο.
Όλα τα υπόλοιπα (λατινικά, "αιόλο") τα έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς και περιόδους, κυρίως στις έντυπες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

 
Απεργός Υπουργός....
24 Σεπ 2021 22:29

@ΙΩΑΝΝΑ
- Γνωρίζετε καμία απεργία, χωρίς "θύματα"? Και τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν απεργούν και οι υπηρεσίες και η ΔΕΗ και τα Δικαστήρια και οι γιατροί στα νοσοκομεία, πάντα τα "θύματα" είναι οι πολίτες.
- "Θύματα" είναι επίσης και οι ίδιοι οι απεργοί, αφού "πληρώνουν ακριβά" την απεργία, με τις περικοπές μισθού που τους γίνονται.
- Οι μόνοι που "δεν πληρώνουν" ποτέ τις απεργίες, είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί (που τις προκαλούν με τις αποφάσεις τους). Εκτός πάλι εάν ξέρετε κανέναν κλάδο, που δεν έχει δουλειά και που ξυπνά ένα πρωί και λέει "Δεν κάνω και μια απεργία έτσι για πλάκα?".
- Τέλος, στις περισσότερες απεργίες των εκπαιδευτικών, τους συμπαραστέκονται και οι ίδιοι οι μαθητές, γιατί γνωρίζουν ότι το δίκαιο των αιτημάτων τους είναι και προς το δικό τους όφελος.

 
@Πλατάρος Γιάννης
24 Σεπ 2021 21:25

'Εωλη= μπαγιάτικη, σάπια. Λατινική λεξη.' .....

Μπα.... μάλλον όχι.... Έωλος: από το έως (αττικός τύπος του ηώς δλδ αυγή)...

Από που προκύπτει, φίλτατε, η, κατά ισχυρισμό σας, λατινική προέλευση της λέξης έωλος ? Ποια είναι η αντίστοιχη λατινική λέξη?

 
Παναγιώτης
24 Σεπ 2021 19:23

Σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη υπάρχει απεργία -αποχή χωρίς οικονομικές επιπτώσεις!! Σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της!! Η θα περάσει την αξιολόγηση ή να παραιτηθεί.

 
Πιτσιφλής
24 Σεπ 2021 16:57

Και είπε ο θεός Αίολος:
Μείον 100 μόρια στην αξιολόγηση και αυτόφωρο για κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας και αντιποίηση άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων.

 
Πλατάρος Γιάννης
24 Σεπ 2021 15:32

Εωλη= μπαγιάτικη, σάπια. Λατινική λεξη.
Έολη= εξορθογραφισμος του " εωλη " χωρίς ωμέγα αφού είναι ξένη λέξη και ο εξελληνισμός απαγορεύεται.
Το λάθος όμως συνεχίζετο, αφού μεταφορικά ακούγεται το "άσε τα μπαγιάτικα επιχειρήματα" ως "αιολα" δηλ. του Αιόλου, του αέρα, όπως στο τέρμα Αιόλου που είναι οι "αέρηδες".
Είναι το ίδιο φαινόμενο με το "πρασσειν άλογα" με το " πράσινα αλογα", αφού μεταφορικά, σημαίνει η δεύτερη το ίδιο με την πρώτη. Πράττω παράλογα, είναι πράσινα (ανύπαρκτα) άλογα.
Με το πες-πες των ΜΜΕ (των εντύπων) πήγαινε να λυθεί το θέμα!...
Τότε (πριν 20-25 χρόνια) κάποιος ανεκαλυψε τον τύπο" αιόλο" με τον τόνο στην πάρα ληγουσα που σήμαινε "του αερα", μετέωρο, "αιθεροβαμώνικο"
Αυτό ήταν!... Ξανακυλισαμε!... Ο Κωστοπουλος μας είχε εξαγγλισει και εκβλαχεψει, σιγά να μην γραχει κάποιος "έολος"
Το "αιόλο" υπάρχει!
Πάει αυτό το θέμα....
Να σχολιάσω το σχόλιο των ΣΥΝΕΚ στην άποψη της ΔΑΚΕ...
Αποψεις κυκλοφορούμε, τις υποστηρίζουμε λογικά και αποδομουμε τις παράλογες. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει εδώ και ουδέποτε υπήρξε.
Οι απόψεις επιτρέπονται και κρίνονται κυρίως εκ του αποτελέσματος.
Η δακε στις τεχνικές λεπτομέρειες των επιπτώσεων της απεργίας έχει δίκιο. Τα έχω γράψει και γω. Η σούπα απόψεων που επικρατεί στον κλάδο, έχει μέση τιμή " δεν ξέρω τίποτα" ενώ η μέση τιμή απόψεων των παρατάξεων, είναι " ούτε εμείς ξέρουμε πολλά, αλλά μπορούμε να σας δουλεύουμε απεριόριστα"
Η δακε λέει (κοινοτοπες) αλήθειες τις κοινής λογικής και με τα ιστορικά προηγούμενα που ξέρουμε.
Γίνομαι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΣ:
***Όλες οι απεργίες ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, έχουν ΔΕΎΤΕΡΗ ΦΑΣΗ
*** Η δεύτερη φάση έγκειται στο ότι ο εργοδότης μετά από μια μεγάλη διάρκεια προσφεύγει στην δικαιοσύνη και ζητάει να κηρυχθεί η απεργία, παράνομη και καταχρηστική (καταχρηστική, άρα παράνομη) Είναι λογικό, νομικά λογικό, πρακτικά λογικό.
Εκεί, στο διοικητικό δικαστήριο, ο εργοδότης προσπαθεί να αποδείξει ότι οι επιπτώσεις έχουν μειζωνες διαστάσεις, εθνικές, πλήττουν πάρα πολύ το δημόσιο συμφέρον, η μεγάλη διάρκεια επιφέρει μη αναστρέψιμες ζημιές κοκ. Τα δικαστήρια λένε συνήθως " το παρακάνετε, δεν μπορεί να απεργεί και το μετρό και τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ένα μήνα, γίνεται τεράστια εθνική ζημιά και πλήττεται το δημόσιο συμφέρον. Και κηρύσσει την απεργία παράνομη.
Εμείς άμα απέχουμε όχι μήνα, αλλά ένα χρόνο, πάμε στο καταχρηστικό. Χάνονται χρηματοδοτησεισ εσπα, λεφτά ζεστά ζεστά, που ενεργοποιούν του πολλαπλασιαστες του Κέϋνς. Θα πουν κι άλλα επιχειρήματα και θα αποφασίσει το δικαστήριο.
Υπάρχει και αλλο:
Θα γίνουν πάρα κρατήσεις;
Ναι (εκτιμώ) αλλά εφ όσον αποτιμηθεί το κόστος!
Μέχρι να αποτιμηθεί το κόστος δεν γίνεται παρακράτηση!
Ο κοστολογος πρέπει να δει τι επιπρόσθετο εργασιακό φόρτο επιφέρει αυτό το καθήκον.
Εγω φαντάζομαι ένα 10% του μεροκάματου! (υποκειμενικό)
Αν υπογράψει η Υπουργός το κόστος 10% πρέπει να γίνουν τα παρακατω:
1) παρακράτηση, από την ημερομηνία όπου το δικαστήριο κήρυξε (θα κηρύξει) παράνομη την απεργία.
2) διώξεις μόνον για οσουν συνεχίσουν την αποχή.
3) με το χαρτί του "10% στο μεροκάματο" πάει η ΟΛΜΕ και ζητάει αυξήσεις 10% +. Το δικαστήριο θα προστάξει ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ 10% ΑΎΞΗΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΎΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ.
Όλα τα παραπάνω, είναι πολιτικές επιλογές και είτε γίνονται είτε δεν γίνονται ή κάποιο υβρίδιο. Κάτι εντελώς διάφορο από όλα αυτά, ΔΕΝ ΘΑ ΓΊΝΕΙ (Υποκειμενική εκτίμηση)

 
ΙΩΑΝΝΑ
24 Σεπ 2021 12:26

Απεργία - αποχή κάποιων εκπαιδευτικών = τα παιδιά χωρίς μάθημα. Άρα για άλλη μια φορά, τα θύματα της κόντρας ΟΛΜΕ - ΥΠΑΙΘ θα είναι τα παιδιά.

 
Μαρία
24 Σεπ 2021 09:17

Σοβαρά; Έγραψαν "αίολη";;;

 
Η άλλη άποψη
24 Σεπ 2021 07:57

Της δημοκρατίας? Της ελευθερίας? Της δημόσιας παιδείας? Της δημόσιας υγείας? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ? Τη δεχόμαστε πάντα την άλλη άποψη?

 
Νικος
23 Σεπ 2021 23:02

ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ ΣΤΗ ΔΑΚΕ!

 
Νότης
23 Σεπ 2021 21:00

Κάναμε αγώνες για να μιλάμε ελεύθερα και να έχουμε δημοκρατία. Και το ίδιο θα συνεχίσουμε. Να μιλάμε απλά και με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Τώρα αν κακοφαίνεται σε κάποιους ....

 
Ηλίας
23 Σεπ 2021 20:26

Αλήθεια οι φόρμες μας πείραξαν; Και στο κάτω κάτω δημοκρατικές διαδικασίες σημαίνει δέχομαι και την άλλη άποψη και δεν αφορίζω όταν διαφωνούμε! Δυστυχώς!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.