ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρόεδροι τμημάτων Βιολογίας προς Ν. Κεραμέως: Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό

Καθώς στις πανεπιστημιακές αίθουσες διδασκαλίας εισέρχονται και εξέρχονται διαφορετικοί φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι διαρκής, γεγονός που θα οδηγήσει σε παρακώληση της εκπαιδευτικής διαδικασίας
Δημοσίευση: 24/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκκληση προς την Κυβέρνηση της χώρας να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στα ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων τόσο των φοιτητών όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, απευθύνουν οι πρόεδροι των τμημάτων  Βιολογίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων με κοινή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως , σημειώνοντας παράλληλα τα εξής:

  • Η πολιτεία υποχρεούται να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, που στην περίπτωση των ΑΕΙ είναι η επιστροφή στην κανονικότητα του διδακτικού έργου.
  • Σήμερα, εννέα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και παράλληλα παρέχουν υψηλή προστασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Παράλληλα οι πρόεδροι των τμημάτων  Βιολογίας “κρούουν” των κώδωνα του Κινδύνου:

  • Η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε ότι τα PCR και Rapid τεστ βοηθούν στον εντοπισμό θετικών στον ιό ατόμων, αλλά δεν εξασφαλίζουν απόλυτα τη μη εκδήλωση κρουσμάτων σε φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα.
  • Επιπλέον, καθώς στις πανεπιστημιακές αίθουσες διδασκαλίας εισέρχονται και εξέρχονται διαφορετικοί φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι διαρκής, γεγονός που θα οδηγήσει σε παρακώληση της φυσιολογικής εκπαιδευτικής διαδικασίας και σε μεγάλη ταλαιπωρία των φοιτητών και των διδασκόντων.

Ακολουθεί η επιστολή

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

H επί τρία συνεχόμενα εξάμηνα εξ αποστάσεως διδασκαλία στα ΑΕΙ άφησε ένα δυσαναπλήρωτο μαθησιακό κενό.  Ιδιαίτερα επλήγησαν τα Τμήματα Θετικής Κατεύθυνσης, εφόσον η εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει εξ αποστάσεως. Εκτιμούμε ότι η απώλεια ενός ακόμη εξαμήνου θα είναι καταστροφική, διότι το μαθησιακό έλλειμμα των φοιτητών μας θα καταστεί μη αναπληρώσιμο.   

Ως εκ τούτου,  η απόφαση του ΥΠΑΙΘ για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία στα ΑΕΙ, δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους. Στόχος των διδασκόντων είναι η ασφαλής και αδιατάρακτη ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων μας και γενικότερα των ΑΕΙ. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι απαραίτητη η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που μας παρέχει η επιστήμη στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19.

Η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε ότι τα PCR και Rapid τεστ βοηθούν στον εντοπισμό θετικών στον ιό ατόμων, αλλά δεν εξασφαλίζουν απόλυτα τη μη εκδήλωση κρουσμάτων σε φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα. Επιπλέον, καθώς στις πανεπιστημιακές αίθουσες διδασκαλίας εισέρχονται και εξέρχονται διαφορετικοί φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι διαρκής, γεγονός που θα οδηγήσει σε παρακώληση της φυσιολογικής εκπαιδευτικής διαδικασίας και σε μεγάλη ταλαιπωρία των φοιτητών και των διδασκόντων.

Σήμερα, εννέα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και παράλληλα παρέχουν υψηλή προστασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα εμβόλια πρέπει να αξιοποιηθούν σε ένα περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη διασπορά του ιού,  λόγω της υψηλής κινητικότητας των φοιτητών, της συγκέντρωσης ατόμων από όλες τις περιοχές της χώρας σε μία πόλη και της έντονης και πολύπλευρης κοινωνικής ζωής των νέων ανθρώπων.

Η πολιτεία υποχρεούται να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, που στην περίπτωση των ΑΕΙ είναι η επιστροφή στην κανονικότητα του διδακτικού έργου. Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση της χώρας να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στα ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων τόσο των φοιτητών όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Εκ μέρους των Προέδρων όλων των Βιολογικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας:

-Καθηγητής Γιώργος Γαρίνης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

-Καθηγητής Μηνάς Γιάγκου, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, Α.Π.Θ.

-Καθηγητής Δημήτρης Καρπούζας, Πρόεδρος Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο    Θεσσαλίας

-Καθηγητής Παναγιώτης Κατσώρης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

- Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Μαραγκός, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

-Αναπληρωτής Καθηγητής Αριστείδης Παρμακέλης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, ΕΚΠΑ

-Καθηγήτρια Αικατερίνη Χλίχλια, Πρόεδρος Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, Δ.Π.Θ.

Σχόλια (12)

 
ΜΚΑ
28 Σεπ 2021 13:06

Από τα σχόλια καταλαβαίνει καθένας γιατί η Κυβέρνηση ΔΕΝ έχει την τόλμη να προβλέψει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών και φοιτητών, που βασική προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά με μεγάλη ευκολία επιβάλλει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών χώρων στη "μέγιστη δυνατή πληρότητα"(!).
Είμαστε άξιοι της τύχης μας!

 
Βάγια
27 Σεπ 2021 14:15

Αφήστε ήσυχα τα παιδιά μας! Κάτω τα χέρια σας!

 
Πρυτάνεις
25 Σεπ 2021 18:00

Γιατί δεν το λέτε στους Πρυτάνεις που συμφώνησαν με το Υπουργείο;

 
Kostas
24 Σεπ 2021 22:27

<<Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση της χώρας να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στα ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων τόσο των φοιτητών όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.>>

Δηλαδή είστε σύμφωνοι να κάνετε τα εμβόλια στους άλλους!! Τους άλλους τους ερωτήσατε? Καλό κι αυτό!! :-)) .

Φέρτε εμβόλια που να αναλαμβάνουν οι εταιρείες την ευθύνη. Επίσης να ολοκληρωθούν οι παρατηρήσεις των εταιρειών στην ομάδα εφαρμογής τους μέχρι τα τέλη του 2023 (συμμετείχαν 40.000 άτομα περίπου) και βλέπουμε τότε για τα συγκεκριμένα εμβόλια....

Έως τότε αποστάσεις, πλένουμε χεράκια και τα λοιπά μέτρα υγιεινής, όχι συνωστισμός, κλπ..

 
Δικαιωμα του καθενος
24 Σεπ 2021 21:51

Τα εμβολια δεν ειναι ασφαλη επειδη ετσι απλα θελουν καποιοι να πιστευουν. Αν ειναι ασφαλη ή οχι θα αποδειχθει στη πορεια του χρονου. Αν καποιοι γονεις στα 14χρονα κανουν τα εμβολια, δικο τους θεμα, καθενας επιλεγει τι θα κανει. Θα κανει καποιος ενα εμβολιο επειδη το κανουν 14χρονα; Τι επιχειρημα ειναι αυτο;

 
Πέτρος
24 Σεπ 2021 20:02

"τα εμβόλια είναι ασφαλή και παράλληλα παρέχουν υψηλή προστασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες". Από πού εξάγεται αυτό το συμπέρασμα, όταν βλέπουμε εμβολιασμένους και να νοσούν και να μεταδίδουν;

 
Αθανάσιος
24 Σεπ 2021 19:59

Δηλαδή μετά δεν θα χρειάζεται έλεγχος ότι πράγματι οι προσερχόμενοι φοιτητές και καθηγητές είναι εμβολιασμένοι;
Πως θα διασφαλίζεται ότι όποιος προσέρχεται στην αίθουσα είναι πράγματι εμβολιασμένος;
Πως φαντάζονται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό; Θα πάνε τα περιπολικά και θα μαζεύουν τον καθένα από το σπίτι του; Μήπως θα ελέγχει η αστυνομία στους δρόμους και όποιον πιάσει ανεμβολίαστο θα τον πηγαίνει σούμπιτο για εμβολιασμό; Μήπως μετά τον εμβολιασμό θα τους σφραγίζουν, στο μέτωπο ή στο χέρι, ώστε να είναι εμφανής η πιστοποίηση του εμβολιασμό και να μην θέλει ειδικό έλεγχο;

 
Νικ
24 Σεπ 2021 19:50

Οι ιατρικές πράξεις δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικές, εκτός αν γίναμε Βόρεια Κορέα και δεν το αντιληφθήκαμε...

 
Χρήστος
24 Σεπ 2021 16:08

Πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για καθηγητές και φοιτητές. Εδώ τα 14χρονα κάνουν το εμβόλιο θα το σκεφτούν οι φοιτητές;

 
NIC
24 Σεπ 2021 15:23

Τα εμβόλια είναι ασφαλή...!!! αλλά κανένας δεν υπογράφει πως θα είναι υπεύθυνος πως δεν θα πάθω τίποτα. Κανένα φάρμακο και κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% ασφαλές. Απορρώ γιατί δεν γίνετε το δικαστήριο να λυθεί το ζήτημα της επιβολή της υποχρεωτικότητας.

 
Legend
24 Σεπ 2021 14:53

Ε άμ μπράβοο! Συγχαρητήρια πολλά!

 
Γιάννης
24 Σεπ 2021 14:46

Οι πρόεδροι των Τμημάτων Βιολογίας δεν είναι ούτε γιατροί, ούτε νομικοί, ούτε πολιτικοί.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ