ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του ΠΑΔΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Δημοσίευση: 27/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και -προφανώς- με δεδομένη την επίδραση της πανδημίας σ’ αυτόν, είναι αφιερωμένη στη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι, αφ’ ενός μεν, η επιθυμία του κάθε ανθρώπου να ταξιδέψει είναι καθολική και, αφ’ ετέρου, το γεγονός ότι τα πολυάριθμα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης διαχέονται στο σύνολο των κοινωνιών, διαπιστώνει ότι πρόκειται για μια, μάλλον εύστοχη, σκέψη.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι, αναφορικά με την επανεκκίνηση του Τουρισμού και τη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εστιάζει στο τρίπτυχο συνεργασίες – υποστήριξη – προσανατολισμός στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η τρέχουσα χρονική περίοδος προσφέρεται για την ανάπτυξη του ρόλου του κλάδου και σε άλλους τομείς της αναπτυξιακής ατζέντας και την εξασφάλιση της συμμετοχής του συνόλου των κυβερνήσεων, τόσο στην προαγωγή του ρόλου του Τουρισμού στη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη όσο και στον καθορισμό των μέτρων εκείνων, που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω πρόοδο. Τέλος, αναφέρεται ότι η αποκωδικοποίηση των δυνατοτήτων του Τουρισμού και ο προσδιορισμός της αλυσίδας αξίας του, καθώς και η διευκόλυνση της πραγματοποίησης επενδύσεων σε αυτόν, μπορούν να οδηγήσουν στην, επίσης  χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη ανάπτυξη και νέων περιοχών, περιλαμβάνοντας ακόμη και, παραδοσιακά, περιθωριοποιημένες κοινωνίες. Επιπρόσθετα, δε, η διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στην τουριστική εκπαίδευση, θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να ωφεληθούν από τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου.

Ως μέλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στρατηγική του οποίου είναι να επενδύει στους ανθρώπους, θα ήθελα, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, να επισημάνω την ιδιαίτερη σημασία της εκπαίδευσης των εμπλεκομένων στον Τουρισμό, στο επίπεδο τόσο των ακαδημαϊκών τους γνώσεων όσο και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχομένων, από αυτούς, υπηρεσιών και της δημιουργίας, τελικά, ενός ανταγωνιστικού προϊόντος.

Η σημασία των παραπάνω ενισχύεται, κατά τη γνώμη μου, από την παρατήρηση ότι, παρά το γεγονός ότι ο Τουρισμός γνώρισε, διεθνώς, πρωτόγνωρες καταστάσεις και δοκιμάστηκε από την πανδημία όσο λίγοι κλάδοι, ειδικά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, άνοιξε με ασφάλεια και η σεζόν ξεπέρασε τις προβλέψεις, καθιστώντας, μάλιστα, ρεαλιστικό τον στόχο του 60% των τουριστικών εσόδων του 2019.

Συμπερασματικά, εκτιμώ ότι, με την ευκαιρία αυτού του εορτασμού, καλό θα ήταν να σκεφτούμε όλοι, στην πράξη, την κοινωνική, πολιτισμική, πολιτική και οικονομική αξία του Τουρισμού και τη συνεισφορά του στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αριστείδης Παπαγρηγορίου

Αναπληρωτής Καθηγητής

Πρόεδρος Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.