Σύγκλητος Παν. Πατρών προς υπ. Παιδείας: Το 30% των μαθημάτων να γίνεται εξ αποστάσεως

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στην υπ’ αριθ. 192/29.09.2021 έκτακτη συνεδρίαση της, μετά από συζήτηση αφού έλαβε υπόψη της την πρόσφατη ΚΥΑ, την παρουσία του Πανεπιστημίου σε 7 σημεία, την χωρητικότητα και την κατάσταση των αμφιθεάτρων και αιθουσών και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων διαπιστώνει ότι:
1. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
2. Η επιστροφή όμως δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα για την υλοποίηση της, τα οποία αφορούν την υγεία και σχετίζονται με την διαδικασία ελέγχου.
3. Όσοι δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν την εμβολιαστική τους κατάσταση (πλήρως εμβολιασμένοι - έχουν κάνει μία (1) δόση εμβολίου – ανεμβολίαστοι - έχουν νοσήσει – υπόχρεοι rapid test ή pcr test - κλπ.) καλούνται να μην προσέλθουν στο Πανεπιστήμιο.
4. Στα μαθήματα με μεγάλα ακροατήρια όπου η χωρητικότητα των αιθουσών δεν επαρκεί, δύναται να παρέχεται εκτός της δια ζώσης και η δυνατότητα απευθείας μετάδοσης των μαθημάτων.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εισηγείται προς το υπουργείο τα παρακάτω θέματα:
1. Την ύπαρξη πρόνοιας για την προστασία των ευπαθών ομάδων, φοιτητών, καθηγητών και εργαζόμενων.
2. Η διανομή του φαγητού στα φοιτητικά εστιατόρια να γίνεται σε πακέτο.
3. Η έκτακτη χρηματοδότηση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της διαδικασίας εφαρμογής των μέτρων και για την καθαριότητα, καθώς τα μαθήματα και τα εργαστήρια γίνονται 9πμ με 9μμ.
4. Την άμεση λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στο Πανεπιστήμιο.
5. Την εκστρατεία επικοινωνίας με επιστημονική τεκμηρίωση που να προτρέπει να εμβολιαστούν φοιτητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες.
6. Την πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
7. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνδυασμό με πιθανά κρούσματα Covid19, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μέχρι ένα ποσοστό μαθημάτων, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 30% του συνόλου των μαθημάτων κάθε Τμήματος και μετά από εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου, να διεξάγονται εξ αποστάσεως.
Επίσης η Σύγκλητος αποφασίζει ότι η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου για την καλύτερη προετοιμασία του Πανεπιστημίου.
Η Σύγκλητος τονίζει επίσης στην απόφασή της τα εξής:
"Δύο χρόνια μετά δεν πρέπει να κάνουμε τους χώρους των Πανεπιστημίων χώρους άγονων αντιπαραθέσεων. Μην διχαστούμε. Να υπερασπισθούμε με τη στάση μας τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Να τα ανοίξουμε. Να δώσουμε πάλι ζωντάνια στα εργαστήρια και στα αμφιθέατρα. Να υποδεχθούμε τους φοιτητές μας και ειδικά τους δευτεροετείς και πρωτοετείς μας. Να ζήσουμε τη χαρά της ζωντανής επαφής και της γνωριμίας με τους φοιτητές μας. Με αίσθημα ευθύνης και στάση ζωής που θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη θα αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση και θα ανοίξουμε τα Πανεπιστήμια. Επιδεικνύουμε όλοι μας την εμβολιαστική μας κατάσταση ως ένδειξη της προσπάθειας να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και δεν δημιουργούμε προβλήματα σε αυτό το ζήτημα. Δεν το αντέχει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, μετά από 1 1/2 χρόνο με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τους φοιτητές μας μακριά. Εμβολιαζόμαστε, τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας, φοράμε μάσκα και ανοίγουμε τα Πανεπιστήμια δείχνοντας σε όλους ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί, ξέρει και θα αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτή τη δύσκολη κατάσταση".
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Ιδρύεται Σχολή Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου
- Κώδικας Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής Πανεπιστημίου Πειραιώς
- Καταργούνται τομείς στο Παν. Πατρών
- Οι δράσεις του Παν. Πατρών
- Σχολική βία-Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου- Η ανώνυμη καταγγελία από μαθητές και επώνυμη από γονείς ο "κορμός" τ...
- Αντισυνταγματικότητα διατάξεων με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα- Παρα...
- Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Οι εγκύκλιοι για τον προσδιορισμό των κενών θέσεων
- ΔΟΕ: Απεργία- αποχή από την ατομική αξολόγηση των εκπαιδευτικών
- Πρότυπα ΕΠΑΛ: Οι δεκτοί και μη δεκτοί υποψήφιοι Διευθυντές
- Τη μοριοδότηση των πυρόπληκτων μαθητών, για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, ζητά ο Δήμαρχος Παλλήνης
Σχόλια (11)
Αξιότιμε κύριε Πρύτανη του
Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή Χρήστου
Μπούρα
Σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου
του Πανεπιστημίου Πατρών επιθυμούμε να
σας υπενθυμίσουμε ότι η ΚΥΑ με Αριθμ.
119847/ΓΔ6 ΦΕΚ Β 4406 - 24.09.2021 «_Λειτουργία των
Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
(Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή
διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά το
ακαδημαϊκό έτος 2021-2022_» προβλέπει
συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των
πανεπιστημίων αποκλειστικά δια ζώσης
εκπαίδευσης για το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Είναι πρόδηλο ότι το αίτημα για 30% εξ
αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να
γίνει δεκτό.
Με εκτίμηση
Αποστόλης Δημητρόπουλος
Γενικός Γραμματέας Ανώτατης
Εκπαίδευσης
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων
Μπράβο στη Σύγκλητο, τόλμησε να αποφασίσει το αυτονόητο. Διαφορετικά θα γινόταν χαμός, δεν "βγαίνει" κανένα πρόγραμμα σπουδών με τις συνθήκες που ήθελε το Υπουργείο, και το ξέραν/ξέρουν όλοι. Το ερώτημα είναι γιατί επιμένουν τόσο.
@Σοβαρό σχέδιο Αθηνά
Καλό!!! Νομίζω ότι οι "εμπνευστές" του, ζουν εκτός Αθήνας(και Ελλάδος) σήμερα. Με Κεραμέως-Μητσοτάκη, μας βλέπω για σχέδιο Paris. Θα έλεγα και σχέδιο New York..... αλλά εκεί μπορεί να γίνουν και παρανοήσεις (με συνώνυμο κολλέγιο).
Αναμένουμε επιτέλους το σχέδιο Αθηνά νο53967 με... σχέδιο! Ναι, μέχρι και μείωση των ΑΕΙ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με ισόρροπη λ, παράλληλα, ανάπτυξη των ΑΕΙ σε περιφέρεια, ώστε και αυτή να ζωντανέψει στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, που χρειάζεται επιτακτικά η χώρα (μαζί με το δημογραφικό πρόβλημα). (Δώσαμε στον κουβά των μεγαλουπόλεων, σειρά της περιφέρειας πια)
Ναι, οκ, ζω Ελλάδα και άρα μην περιμένω κάτι σοβαρό... Είπα να κάνω την ευχουλα μου...
Παρεμπιπτόντως, μια ημέρα πριν την αναμενόμενη έναρξη μαθημάτων δια ζώσης (νοίκιασαν σπίτια οι φοιτητές) θυμήθηκαν για χρονική μεταφορά έναρξης του εξαμήνου και τέθηκε το ζήτημα για εξ αποστάσεως διδασκαλία μερικών μαθημάτων εκεί σε Πάτρα-Μεσολογγι-Αγρινιο;
Αγαπητέ, με αυτή τη λογική να έχουμε πανεπιστήμια μόνο στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα που τίθεται είναι το εξής, γιατί το υπουργείο δίδει πολλαπλάσιες θέσεις σε σχέση με αυτές που τα ίδια τα τμήματα ζητάνε; Γνωρίζει καλύτερα το υπουργείο από τα τμήματα; Γνωρίζετε τί σημαίνει περιφερειακή ανάπτυξη; τί σημαίνει ισόρροπή ανάπτυξη; ποιος ο ρόλος των πανεπιστημίων στην περιφέρεια; ποιο θα είναι το κόστος της χώρας από τη μη ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη. Πρωταρχικός σκοπός της ΕΕ είναι η Βιώσιμη ανάπτυξη και η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα σίγουρα πορεύεται στην αντίθετη κατεύθυνση. Το κόστος από μια στρεβλή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη θα τα πληρώνουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά των παιδιών μας.
Πρεπει να κανουν ολοι το ιδιο για μη θρηνησουμε θυματα
Στο ΕΚΠΑ οι κτηριακές υποδομές και το πλήθος των φοιτητών θα αποδείξουν ότι το αμφιθέατρο είναι η ιδανική εστία υπερμετάδοσης! Τα Τμήματα φωνάζουν ότι οι υποδομές και το προσωπικό ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ και θα κινδυνεύσουν ζωές, αλλά η Πρυτανεία και το Υπουργείο κωφεύουν! Η Νομική Σχολή έχει χρέος να υποδείξει νόμιμο τρόπο αντίδρασης με πρόταγμα την υγεία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι σύλλογοι διδασκόντων οφείλουν να αποφασίσουν αποχή από το διδακτικό έργο έως ότου ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στην πράξη και όχι στα χαρτιά! Η φυσική απόσταση στα αμφιθέατρα είναι επιβεβλημένη παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα! Κάποιοι προτάσσουν το πολιτικό μέλλον τους και αδιαφορούν για την υγεία των καθηγητών και των φοιτητών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ επιβάλλεται να επισκεφτούν τις Σχολές του ΕΚΠΑ για να διαπιστώσουν τι θα συμβεί μόλις ξεκινήσουν τα μαθήματα με τα δεδομένα του υπουργείου.
Και στη Σύνοδο Πρυτάνεων γιατί δεν συζητήθηκαν αυτά που είναι απόλυτα λογικά; Γιατί δόθηκε η εντύπωση ότι θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή και όποιον πάρει ο χάρος αφού υπάρχει εμβόλιο για όποιον δε θέλει να τον πάρει ο χάρος;
Μην κοροϊδευομαστε είναι αδύνατον να τηρηθούν μέτρα με την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κατηγοριών.
Αγαπητέ/ή το ότι κάποια περιφερειακά τμήματα είναι άδεια δε σημαίνει ότι πρέπει να γεμίσουν με το ζόρι ή δημιουργώντας τεχνητή ζήτηση από το "κόψιμο" θέσεων στα κεντρικά. Αν ένα τμήμα δεν μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε ΚΑΤΙ, και δε μπορεί να προσελκύσει μαθητές με επιδόσεις έστω λίγο κάτω του μέσου όρου, τότε ναι, πρέπει να αλλάξει, να βελτιωθεί αλλιώς να κλείσει. Δεν είναι ούτε αυτοσκοπός ούτε "τ΄ζάμπα" η λειτουργεία των ΑΕΙ, τα πληρώνουμε όλοι.
«3. Όσοι δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν την εμβολιαστική τους κατάσταση (πλήρως εμβολιασμένοι - έχουν κάνει μία (1) δόση εμβολίου – ανεμβολίαστοι - έχουν νοσήσει – υπόχρεοι rapid test ή pcr test - κλπ.) καλούνται να μην προσέλθουν στο Πανεπιστήμιο.»
Εύγε ακαδημαϊκοί δάσκαλοι του Πανεπιστημίου Πατρών!! Πραγματικά μας αφήσατε άφωνους!
Ε βέβαια υπεραριθμοι σε κάποια πανεπιστήμια, άδεια άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια ζητούν λιγότερους φοιτητές και το υπουργείο εν μέσω πανδημίας δίδει υπεραριθμους, ενώ παράλληλα αφήνει άδεια τα κτήρια στα περιφερειακά ιδρύματα. Μια εμμονή να αποδείξει ότι κάποια πανεπιστημιακα τμήματα πρέπει να κλείσουν...