Αύξηση κρουσμάτων σε μαθητές παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού

"Η ανάλυση των δεδομένων ανά Περιφερειακή Ενότητα δείχνει ξεκάθαρα ότι αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού,όπου έχουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου".
Τη δήλωση αυτή έκανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ενώ τόνισε τα εξής:
- Τα σχολεία, με άλλα λόγια, αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας. Ο συστηματικός έλεγχος των παιδιών βοηθά σημαντικά στην αποτύπωση της πορείας της πανδημίας.
- Σύμφωνα με τα δεδομένα ιχνηλάτησης του ΕΟΔΥ, επικρατεί ενδοοικογενειακή μετάδοση και έτσι βλέπουμε σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, να έχουμε επίσης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις ηλικίες 35 με 45 που είναι οι γονείς των παιδιών που πάνε σχολείo.
- Ανασκοπώντας την επίπτωση των νέων κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών, ανά περιφερειακή ενότητα, βλέπουμε ότι σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η Αττική, όπου ξέρουμε ότι 61,2% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο στα παιδιά Δημοτικού όσο και στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου παρέμεινε σταθερά χαμηλός.
- Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία και Θράκη με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου και αυξήθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
- Τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού. Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων. Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της σχολικής τους ζωής.
- Οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και ότι ως γονείς, εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους και συμβάλουν στην διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους αλλά και στην ομαλή συνέχιση της σχολικής χρονιάς.
Είναι ακόμα νωρίς για να πούμε ότι θα βγάλουμε τις μάσκες στα σχολεία
Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Σήμερα ανακοινώθηκε στη Γαλλία ότι σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, στα δημοτικά σχολεία τα παιδιά θα πάψουν να φορούν μάσκα. Και θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια εκτίμηση ή συζήτηση να συμβεί το ίδιο στην Ελλάδα, όχι στις μεγάλες πόλεις, αλλά στην Περιφέρεια, σε μικρότερες πόλεις, όπου δεν υπάρχουν και πολλά κρούσματα. Ίσως θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφοροποίηση. Και ένα δεύτερο. Τώρα που θα ψυχράνει ο καιρός και τα παιδάκια θα αρχίσουν να οργανώνουν παιδικά πάρτι στα σπίτια ή σε κλειστούς χώρους, υπάρχουν κάποιες οδηγίες; Πως θα πρέπει να προσέρχονται; Με self test; Ο αριθμός; Ευχαριστώ.
Β. Παπαευαγγέλου: Για το πρώτο ερώτημα, αν θα βγάλουμε τις μάσκες στα παιδιά Δημοτικού σε κάποιες μικρές πόλεις, νομίζω ότι όταν αποφασίσουμε με το καλό να κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν θα έχει σχέση τόσο πολύ με το σε ποια πόλη είναι τα παιδιά, σε ποιο Δημοτικό σχολείο είναι. Θα έχει πιο πολύ σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής. Γιατί εδώ βλέπουμε με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε παιδιά, σε περιοχές που είναι μικρότερες από την Αθήνα, με πολύ μικρότερο πληθυσμό από την Αθήνα, όμως έχουν πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση, ανά 100.000 πληθυσμού, σε σύγκριση με την Αθήνα, ακριβώς λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.
Άρα δεν είναι το μέγεθος της πόλης. Είναι η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού και το επιδημιολογικό φορτίο ανά εβδομάδα, ανά εποχή που θα είναι.
Είναι κάτι πρώιμο, όμως. Εδώ προσπαθούμε να πείσουμε ότι δεν έχουμε ενδοσχολική διασπορά εφόσον τηρούνται τα πρωτόκολλα που έχουμε έτσι όπως τα έχουμε ορίσει και ότι πρέπει να συνεχίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.
Είναι ακόμα νωρίς για να πούμε ότι θα βγάλουμε τις μάσκες στα σχολεία στην Ελλάδα.
Τώρα, ως προς τα πάρτι δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε.
Νομίζω ότι όλος ο κόσμος είναι πια πολύ έμπειρος. Κοινή λογική υπάρχει και πρέπει να υπάρχει. Συνεπώς, όταν κάποιος σχεδιάζει για ένα παιδικό πάρτι σε έναν κλειστό χώρο τώρα που θα είναι λίγο πιο κρύο, νομίζω ότι θα πρέπει να ξαναθυμηθεί την φούσκα.
Θα πρέπει να ξαναθυμηθεί την φούσκα και συνεπώς να έχει τους συμμαθητές του, που έτσι κι αλλιώς το παιδί αυτό τους βλέπει και προφανώς ο καθένας μας πρέπει να επιλέγει ποιους θα φέρει στο σπίτι του, να είναι άνθρωποι οι οποίοι τους εμπιστεύεται ότι έχουν εμβολιαστεί και φυσικά αν θέλει να κάνει κάτι πιο μεγάλο, με περισσότερα άτομα, η χρήση του selftest είναι κάτι το οποίο το οποίο θα το έβλεπα πολύ θετικά.
Δεν το έχουμε συζητήσει αλλά νομίζω ότι είναι θέμα κοινής λογικής.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Δήμου Αιγιαλείας
- ΔΟΕ: . Να αποσυρθεί η απόφαση για τηλεκπαίδευση στη Θεσσαλία
- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: 10.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή Οκτώβριο και Νοέμβριο
- Κανονισμός Λειτουργίας της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Υπηρεσιακές μεταβολές και χορήγηση κανονικών αδειών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών
- Ζ. Μακρή: Η ΚΕΔΕ είπε ότι οι Δήμοι θα κλείσουν καθολικά τα σχολεία στη Θεσσαλία
- ΟΛΜΕ: Να αποσυρθεί η απόφαση για τηλεκπαίδευση στη Θεσσαλία
- Πρόσληψη 10 (δέκα) εκπαιδευτικών αρμένικης γλώσσας και ιστορίας
- ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Όχι στην τηλεκπαίδευση σε κλειστά λόγων καιρικών συνθηκών
- Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι "μάνατζερ" (Εκτελεστικοί Διευθυντές) στα Πανεπιστήμια
Σχόλια (2)
- Παλαιότερα μας λέγατε ότι τα παιδιά κολλάνε εκτός οικίας και άρα να τα "μαντρώνουμε" στο σπίτι. Τώρα κολλάνε από "ενδοοικογενειακή μετάδοση"?
- Παλαιότερα μας λέγατε ότι τα παιδιά κολλάνε τους μεγαλύτερους (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες) με τους οποίους συγκατοικούν. Τώρα οι μεγάλοι κολλάνε τα παιδιά?
- Σε μια σχολική τάξη με 20 παιδιά, εάν πχ 3-4 (για να μην πω 10) έχουν κολλήσει, υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσουν και τα υπόλοιπα? Εγώ γιατρός δεν είμαι..... αλλά δεν δίνω και μεγάλες πιθανότητες.
- Τέλος, πόσο ασφαλές είναι άραγε να βγάζουμε συμπεράσματα και μάλιστα "ξεκάθαρα", για την ενδοσχολική διασπορά του ιού..... με βάση τα self test???
Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα τα έχει η Κρήτη. Έχει επίσης και τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Την ύπαρξη συσχέτισης των κρουσμάτων με τις καιρικές συνθήκες φαντάζομαι την αγνόησαν.