ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Γαβρόγλου: Ένιωσα αμηχανία πίκρα στο υπ. Παιδείας από κριτική που ενείχε και προσωπική στόχευση

Έγιναν λάθη που πάρθηκαν υπό συνθήκες πίεσης- Συγκρουστήκαμε με συμφέροντα
Δημοσίευση: 02/10/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο   “Τα Κοινά της Παιδείας”, προέβη στην ακόλουθη  προσωπική εξομολόγηση:

  • Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και την αμηχανία και την πίκρα που ένιωσα ενίοτε από κριτική που ενείχε και προσωπική στόχευση, αυτό που μένει είναι αυτό που τελικά έχει σημασία: η αίσθηση ότι πήγαμε τα εκπαιδευτικά πράγματα ένα βήμα μπρος, ότι διαμορφώθηκε ένα κλίμα ηρεμίας στην εκπαιδευτική κοινότητα, και ότι αυτά έγιναν συλλογικά μαζί με τους υπέροχους συνεργάτες.
  • Ορισμένους τους βρήκα στο Υπουργείο, άλλοι προστέθηκαν στην ομάδα στην πορεία.
  • Αυτό που ζήσαμε ήταν μία μοναδική εμπειρία την οποία την χαρακτήρισε πρωτίστως η διάθεση προσφοράς, η έλλειψη προσωπικής ατζέντας, οι ακαταπόνητες αντοχές σε αμείλικτα ωράρια, και η διάθεση για σύνθεση μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις.
  • Εκτίμησα τη βαθιά γνώση του καθενός και της καθεμιάς για τον τομέα αρμοδιότητας του, τον σεβασμό που είχαν στις απόψεις των άλλων, αλλά και την απόλυτη προσήλωσή τους στο στόχο της προάσπισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, σε όλες της τις πτυχές. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

Νόμοι της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν δυνατό να ακυρωθούν από τη ΝΔ

Ο Κ. Γαβρόγλου αναφερόμενος στο νομοθετικό  του έργο τόνισε:

  • Πολλές και ριζοσπαστικές ήταν οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες.
  • Και πολλές από αυτές δεν ήταν δυνατό να ακυρωθούν από τη ΝΔ.
  • Ακόμη και διατρέχοντας τον πίνακα περιεχομένων εύκολα θα δει κανείς τις θεματικές που μας απσχόλησαν και στις οποίες έγιναν εμβληματικές παρεμβάσεις.

Υπήρξαν λάθη

Ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για λάθη που πάρθηκαν υπό συνθήκες πίεσης.

Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

  • Σίγουρα υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, σίγουρα υπήρξαν αποφάσεις που πάρθηκαν υπό συνθήκες πίεσης, ίσως και με κάποια βιασύνη.
  • Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί; Πιθανότατα, με τη σημερινή μας πείρα, κάποια λάθη θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, θα υπήρχαν, όμως, άλλες, διαφορετικές, παραλείψεις, άλλα λάθη.
  • Ο μόνος σίγουρος τρόπος να μη γίνουν λάθη είναι να μη γίνεται τίποτα, ή να γίνονται τα απολύτως απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν μόνο τα άμεσα καθημερινά προβλήματα. Μία τέτοια πολιτική δεν ήταν η δική μας επιλογή.

Συγκρουστήκαμε με συμφέροντα

“Αντιμετωπίσαμε τις παθογένειες, τις πελατειακές σχέσεις και τα μικροσυμφέροντα που προέβαλαν σθεναρή αντίσταση για ό,τι αλλαγή προτείναμε” είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: “Με ορισμένα από αυτά καταφέραμε να συγκρουστούμε. Δυστυχώς όχι με όλα”.

Σχόλια (22)

 
MaouMaou
05 Οκτ 2021 10:08

Πρώτη φορά ακούω πρ. υπουργό να..."γκρινιάζει" τόσο πολύ. Τι περίμενε, να μη δεχθεί κριτική; Με ποιά "συμφέροντα" συγκρούστηκε δηλαδή (προσοχή, όσοι λένε για "συμφέροντα", παρατηρήστε ότι ποτέ μα ποτέ δεν τα κατονομάζουν...);
Εμείς είδαμε ιδεοληψίες και ταξικά πρόσημα σε ότι έκανε το υπουργείο επί θητείας του. ΟΚ, ίσως κατανοούμε τα γιατί και τα κίνητρα, αλλά δεν τα ξεχνάμε και δεν μπορούν να "ξεπλυθούν" τώρα με επίκληση δήθεν "συμφερόντων" "κάναμε λάθη" κλπ. Πάντα αυτά λένε όσοι τα κάνουν μαντάρα με κάποιο δήθεν σχέδιο στο μυαλό τους.

 
Πιτσιφλής
04 Οκτ 2021 17:02

Όταν προσφέρεις μπριάμ κακομαγειρεμένο, καμένο στον πάτο, πίκρα θα νιώσεις...

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
04 Οκτ 2021 16:11

Δεν εκτίμησα ποτέ ιδιαίτερα τον κ. Γαβρόγλου κι ούτε με αγγίζουν οι ιερεμιάδες του κατόπιν εορτής.
Αλλά ως εκεί, κύριοι σχολιαστές που έχετε μνήμη λωροφάγου. Καμία σχέση ο Γαβρόγλου με κάτι άλλους υπουργούς του παρελθόντος που κυριολεκτικά μας είχαν ισοπεδώσει ως εργαζόμενους και λειτουργούς. Καμία σχέση με τον αλήστου μνήμης Κοντογιαννόπουλο που εκδικητικά μας κράτησε ένα καλοκαίρι επιστρατευμένους στα σχολεία! Καμία σχέση με την μεγλοϊδεάτισσα Διαμαντοπούλου που επιχείρησε να επιβάλει ως επίσημη γλώσσα τα ...αγγλικά και δε στάθηκε ικανή να ετοιμάσει τα σχολικά βιβλία αναγκάζοντας τα σχολεία για μισή χρονιά να δουλεύουν με φωτοτυπίες! Καμία σχέση φυσικά με τον απίθανο κ. Αρβανιτόπουλο που αύξησε το διδακτικό ωράριο, απέλυσε εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες! Έλεος πια. Αν έχετε αποβάλει από την επιλεκτική μνήμη σας όλα αυτά τα αδιανόητα πράγματα που ζήσαμε στο παρελθόν, δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν κιόλας!
Συνεπώς ένας κακός υπουργός παιδείας σαν τον Γαβρόγλου μοιάζει εξιαρετικός μπροστά σε όλους αυτούς που προανέφερα!

 
Γυρίσαμε σελίδα
04 Οκτ 2021 15:38

@ΣΣ04 Οκτ 2021 11:23
Όντως. Μέχρι που εμφανίστηκε η Κεραμέως. Του έκλεψε τα πρωτεία.

 
Σχέδιο
04 Οκτ 2021 12:42

@@ ΣΣ04 Οκτ 2021 11:23
Πλάκα κάνεις; Η Κεραμέως τον ξεπέρασε για πλάκα. Μακράν η χειρότερη. Ακόμα και οι καθεστωτικές δημοσκοπήσεις τη βγάζουν πρώτη από το τέλος.

 
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ
04 Οκτ 2021 11:46

Νομίζω ότι δεν θα σε αναζητήσει η εκπαιδευτική κοινότητα.Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά σου!.Το κακό είναι ότι σε διαδέχθηκε ακόμα χειρότερη!

 
ΣΣ
04 Οκτ 2021 11:23

Ο χειρότερος υπουργός παιδείας που πέρασε...

 
Ινώ
03 Οκτ 2021 18:55

Ένας ιδεοληπτικός λιγότερο ,ακόμη πιστεύει ότι ο Σύριζα βελτίωσε την παιδεία. Θυμάται κανείς τον αντισυνταγματικό νόμο περί εκλογής διευθυντών σχολείων, που έκανε διευθυντές πολλούς με μηδενικά προσόντα;

 
ΠΕ19
03 Οκτ 2021 18:44

Και λέγαμε δεν θα δούμε χειρότερα !!!!

 
Eλένη
03 Οκτ 2021 18:22

Αυτό που ζει τώρα η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ότι χειρότερο έχει υπάρξει.

 
Ζουμε ο,τι χειροτερο.
03 Οκτ 2021 12:55

Τον επικροτω! Η μερα με τη νυχτα σε σχεση με Κεραμεως.

 
Άσε μας άνθρωπε μου!
03 Οκτ 2021 12:06

Εσύ χάρισες εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους των Τ.Ε.Ι. στην ΝΔ. Όταν οι σύλλογοι αποφοίτων σου ζήταγαν να μιλήσετε, εσύ και οι γραμματείς σου ούτε το συζητάγατε "δεν δέχεται ο υπουργός συναντήσεις" είχε πεί μια νεαρή βοηθός σου στην Επιτροπή της Βουλής στους εκπροσώπους των Τ.Ε.Ι. σου κόστισε αυτή η επιλογή σου χιλιάδες ψήφους. Είσαι ένας απο τους υπουργούς που εσύ και οι συνεργάτες σου βγάλατε τη ΝΔ και θα τη βγάζετε όσο μιλάτε.

 
Γιώργος
03 Οκτ 2021 11:50

Ο κύριος Κ. Γαβρόγλου ήταν άριστος μόνο σε ένα: Στην ισοπέδωση!

 
Δικαιολογίες
03 Οκτ 2021 11:45

Αν μιλάει αυτός για προσωπική στοχοποίηση,τι να πει και η σημερινή υπουργός;

 
Παντελής
03 Οκτ 2021 11:32

Mε το Αριθμ. Φ. 821/74513 /Η2 του 2017 μας εκτοπίσατε όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς που δίνουμε τον αγώνα μας για ένα καλύτερο σχολείο και μας εξαιρέσατε από τις αποσπάσεις στα ευρωπαϊκά σχολεία. Γιατί; Τόσο οι υποδιευθυντές και διευθυντές είμαστε ενεργά μέλη της σχολικής κοινότητας και μας διαφοροποιήσατε. Για ποια ισότιμη πρόσβαση μιλάτε; Ποιος από την ομάδα σας του υπουργείου νομιμοποίησε αυτή την απαράδεκτη προσθήκη για τα στελέχη;

 
Ι.Τ.
03 Οκτ 2021 10:23

Η παιδεία είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας με αντίκτυπο στις μελλοντικές της προοπτικές. Πρέπει να σχεδιάζεται με ΕΘΝΙΚΗ στρατηγική και μακροπόθεσμους στόχους. Οι λειτουργοί της σε όλα τα επίπεδα πρέπει να την υπηρετούν με όραμα. Οδεύω προς το τέλος της ακαδημαϊκής μου καριέρας και αμφιβάλλω αν έστω και ένας υπουργός λειτούργησε με γνώμονα το μέλλον (χωρίς να παραβλέπω ότι υπήρξαν προσπα΄θεις προς τη θετική κατεύθυνση που όμως έμειναν ημιτελείς ή γράφτηκαν στις ελληνικές καλένδες), η αποτίμηση είναι μια συνεχής φθίνουσα πορεία. Ειδικά για τον κ Γαβρόγλου η πολιτική του φαντάζει ως η 'ταφόπλακα' μιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ταλανίζεται από παθογένιες που αντί να θεραπεύονται, διευρύνονται.

 
ΔΕΠ
03 Οκτ 2021 10:21

Πολύ κλάψα για το τίποτα. Η ουσία είναι ότι έγιναν τεράστια λάθη - που δεν ήταν "λάθη" αλλά πολιτικές που ακολουθήθηκαν ενσυνείδητα, όπως η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ με μια υπογραφή, άλλα μέτρα με τις γνωστές δικαιολογίες περι "ταξικών προσήμων" κλπ. Η απορία μου για τον κ. Γαβρόγλου είναι γιατί δεν θεσμοθέτησε στην Ελλάδα ΟΥΤΕ ΜΙΑ από τις καλές πρακτικές που ισχύουν στα κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία έχει βρεθεί στην καριερα του. Για άλλους πρ. υπουργούς που δεν είχαν καν περάσει απο ΑΕΙ μπορείς να πεις "ΟΚ, δεν ήξερε". Αυτός ήξερε, αλλά αναλώθηκε σε ιδεοληπτικές πολιτικές που έξω θα της έβλεπαν με γέλιο ή τρόμο, αναλόγως.

 
Έλεος πια με τον κ.Γαβρογλου
03 Οκτ 2021 09:42

Δεκάδες άλλοι πέρασαν από αυτό το Υπουργείο.Ακουσατε κανέναν από αυτούς που έφυγε να ασχολείται συνέχεια με το Υπουργείο που εφυγε;Ακούσατε να λέει κάτι ο Λοβέρδος ή ο Στυλιανίδης;Οι άνθρωποι συνέχισαν την καριέρα τους από άλλη θέση σεβόμενοι τους επόμενους.Ο μόνος που δεν πίστεψε ποτε ότι έφυγε είναι ο κ.Γαβρογλου και ο κ.Φιλης που ζητά να συγκυβερναει.

 
ABC
03 Οκτ 2021 09:39

Ο καλύτερος υπουργός παιδείας. Πήρε την ανώτατη εκπάιδευση ως δυαδικό σύστημα (ΤΕΙ/Πανεπιστήμια) και την έκανε ενιαία. Για τους δήθεν φιλελεύθερους να θυμίσω ότι αυτό το έκανε η Θάτσερ το 1990! Δηλαδή 30 χρόνια πριν. Έκανε αυτό που δεν τολμούσαν: ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ.

 
Πιτσιφλής
03 Οκτ 2021 08:53

Άριστη η σμίκρυνση των λαθών, άριστη και η στρογγυλοποίηση, πάντρεψε υπέροχα τη σαφήνεια με την ασάφεια!...

 
φιλελεύθερος
03 Οκτ 2021 07:45

Δεν πρόκειται να μας λείψεις Γαβρόγλου.

εκπαιδευτικός τάξης, τέως σχολικός σύμβουλος

 
dimitris
03 Οκτ 2021 00:21

Η εκπαίδευση έγινε μια πολύπλοκη διαδικασία ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Η Εκπαίδευση και η εκπαιδευτική διαδικασία έχουν ξεφύγει από τον πραγματικό προσανατολισμό και την σωστή κατεύθυνση. Εμπορευματοποίηση μάρκετινγκ και επικοινωνία ειναι τα βασικά στοιχεία αποπροσανατολισμού των μαθητών, γονέων και φοιτητών. Αποτέλεσμα υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και Πανεπιστημίου. Η συνεχής υποβάθμιση με οποιονδήποτε τρόπο ειναι τέλεια διαφήμιση των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων. Από την στιγμή που η εκπαίδευση από αγαθό μετατράπηκε σε εμπόρευμα κάποιοι κερδίζουν. Δεν υπάρχει λάθος στην εκπαίδευση. Μέσα από τα λάθη και τις ελλείψεις και την φτώχεια μεγαλούργησε η ελληνική εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα με κατξιωμενους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, όσο βρισκόταν μακριά από την εμπορευματοποίηση. Με το πέρασμα των χρόνων ξέφυγε από τον δημόσιο χαρακτήρα . Εμπορευματοποιήθηκε. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.