Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πανεπιστημιακοί Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Αρνούμαστε να διδάξουμε σε προβληματικούς χώρους

Δημοσίευση: 08/10/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Αρνούμαστε να διδάξουμε στα μαθήματα που είτε λόγω πολυπληθούς ακροατηρίου, έλλειψης εξαερισμού και περιορισμένου χώρου, είτε άλλων προβληματικών συνθηκών δεν πληρούν τα ήδη ελλιπή μέτρα της ΚΥΑ".

Αυτό αναφέρει απόφαση της Έκτακτης  Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, ως πρώτη αντίδραση “για τις επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες υποχρεωνόμαστε να εργαστούμε και ενάντια στις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος διδασκόντων και φοιτητών-τριών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”.

Οι διδάσκοντες της Φιλοσοφικής ζητούν :

  • να υπάρξει άμεση ενημέρωση από την αρμόδια επιτροπή επιστημόνων για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΑΕΙ
  • να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες κάθε ΑΕΙ, Σχολής και Τμήματος και να προβλεφθεί, κατ’εξαίρεση με απόφαση Τμήματος και έγκριση από τη Σύγκλητο, η δυνατότητα υβριδικής ή/και διαδικτυακής (σε εξαιρετικές περιπτώσεις) διδασκαλίας σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε μαθήματος
  •  να δοθούν άμεσα τα απαιτούμενα κονδύλια για ενοικίαση χώρων και πρόσληψη διδακτικού προσωπικού για όσες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο. Η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού να μην περιορίζεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα με «αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία» αλλά να επεκταθεί και σε προσωπικό καθαριότητας. Ταυτόχρονα δε να δοθεί η δυνατότητα και τα απαιτούμενα κονδύλια για ενοικίαση χώρων που θα αποσυμφορήσουν τις υπάρχουσες δομές.

Όσον αφορά στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι διδάκοντες ζητούν επιπλέον:

  • να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου των εισερχομένων, στις εισόδους της Σχολής, ώστε να αποκλεισθούν οι νοσούντες από COVID-19.
  • να γίνει έλεγχος από την ΤΥΠΑ των αμφιθεάτρων και των αιθουσών για τον επαρκή εξαερισμό τους.
  • να δοθεί η δυνατότητα να διενεργούνται διαγνωστικοί έλεγχοι (PCR ή Rapid Test) πριν την είσοδο διδασκόντων, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού καθώς και φοιτητών στη Σχολή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σχόλια (29)

 
Γενικός Γραμματέας
13 Οκτ 2021 11:28

@Polar_Fish

Αν ήταν αυτοδιοίκητα γιατί επεμβαίνει το υπουργείο; Αυτοδιοίκητο a la carte και όπως και όταν βολεύει την υπουργό.

 
Polar_Fish
13 Οκτ 2021 08:29

Δεν υπάρχει πρόβλημα προσωπικών δεδομένων. Πάντως καλό είναι να μην υπάρχουν αυταπάτες ότι η διδασκαλια με 300 ατομα στο αμφιθέατρο συνιστά εκπαιδευτικη διαδικασία. Ειναι περισσότερο διάλεξη παρά διδασκαλία.

 
@Polar_Fish
12 Οκτ 2021 17:03

Απαγορεύεται η παράλληλη μετάδοση του μαθήματος εξ αποστάσεως, εκτός αν συναινέσουν (γραπτά πριν ξεκινήσει η μετάδοση) όλοι οι φοιτητές που είναι παρόντες στην αίθουσα (σας πληροφορώ ότι όταν τους το ζητάς δηλώνουν ότι «δε νιώθουν άνετα», ακόμη και αν τους πεις ότι θα φαίνεται μόνο ο πίνακας, δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή φοβούνται να μην ακουστεί το όνομά τους ή η φωνή τους). Αν τους αγνοήσεις και το κάνεις, μπορούν να σου κάνουν καταγγελία.

 
Καθηγήτρια Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ
12 Οκτ 2021 15:52

Δυστυχώς πολύ γρήγορα όλοι θα αντιληφθούν πόσο καταστροφική είναι η επιλογή της δια ζώσης διδασκαλίας ακόμα και για ακροατήρια άνω των 100 ατόμων ενώ η πανδημία αναζωπυρώνεται. Η αποκλειστική ευθύνη θα βαρύνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου της Παιδείας και τα όργανα διοίκησης του ΕΚΠΑ.

 
Polar_Fish
12 Οκτ 2021 01:02

@Polar fish ΔΕΠ
Δεν σας εμποδίζει κανείς να κάνετε παράλληλη μετάδοση της διδασκαλίας εξ αποστάσεως.

 
@Πως διαβάζω και δεν καταλαβαίνω την ΚΥΑ
11 Οκτ 2021 21:23

δια ζώσης σημαίνει εκ του σύνεγγυς, δηλαδή με φυσική παρουσία

 
Πως διαβάζω και ερμηνεύω την ΚΥΑ
11 Οκτ 2021 16:13

Οι εξ' αποστάσεως διαλέξεις των μαθημάτων στα ΑΕΙ γίνονται δια ζώσης (δεν είναι καταγεγραμμένες διαλέξεις που απλώς μεταδίδονται στους φοιτητές). Επίσης οι διαλέξεις των μαθημάτων στις αίθουσες διδασκαλίας γίνονται δια ζώσης και απλώς εκεί πραγματοποιούνται με τη φυσική παρουσία των διδασκόντων και των διδασκομένων. Συνεπώς, αφού στην ΚΥΑ χρησιμοποιείται ο όρος δια ζώσης, το λογικό θα ήταν να καταλάβει κάποιος, ότι τα μαθήματα επιτρέπεται να γίνονται είτε εξ' αποστάσεως είτε με τη φυσική παρουσία, είτε υβριδικά.

 
@Polar fish ΔΕΠ
11 Οκτ 2021 08:44

Η ανακοίνωση απευθύνεται πρωτίστως στο ΥΠΑΙΘ που δεν έδωσε χρήματα εγκαίρως για να γίνουν οι προσλήψεις για τους υγειονομικούς ελέγχους, ούτε καν προέβλεψε χρήματα για επιπλέον αίθουσες έτσι ώστε να επιτευχθεί αραίωση, ούτε για διδακτικό προσωπικό για να γίνουν κλιμάκια.
Επίσης η ΚΥΑ του υπουργείου και όχι οι πρυτανικές αρχε΄ςς απαγορεύουν τον υβριδικό τρόπο εκπαίδευσης που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα αμφιθέατρα και τις αίθουσες. Όσο εσείς αναρωτιέστε τι γίνεται, εμείς στη ΦΛΣ είμαστε εκτεθειμένοι φοιτητές και διδάσκοντες σε μεγάλο κίνδυνο!

 
Polar_Fish
11 Οκτ 2021 08:29

Η φιλοσοφική του ΕΚΠΑ ανηκει στο αυτοδιοικούμενο ΕΚΠΑ. Δεν είναι σαφές προς ποια κατευθυνση διαμαρτύρονται.

 
Καθαριότητα
10 Οκτ 2021 13:47

Να φροντιστεί η καθαριότητα. Στη νομική πχ τα πάντα λάμπουν, αίθουσες τουαλέτες κλπ. Ούτε ένα σκουπιδάκι. Ας φροντίσουν και οι φοιτητές άλλων σχολών να μην ρυπαίνουν τους χώρους.

 
Chris
10 Οκτ 2021 13:44

Πανεπιστημιακοί Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Αρνούμαστε να διδάξουμε σε προβληματικούς χώρους
ΠΘ: Δίνω 5 δις για φρεγάτες, την κόρη μου στο Yale και πάω για μπάνιο στην Κρήτη
Κεραμέως: Μήνυση στους καθηγητές με ημερομηνία εκδίκασης χτες.

 
@Chris
10 Οκτ 2021 13:00

Από απειλές έχουμε χορτάσει.
Τις αποζημιώσεις στους αρρώστους, για να μη πω σε όσους
τους βρει το κακό μακριά από δω, ποιος θα τις πληρώσει ;
Η Υπουργός, Ο υφυπουργός, η ο Γενικός Γραμματέας ;

 
Chris
10 Οκτ 2021 12:40

Πανεπιστημιακοί Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Αρνούμαστε να διδάξουμε σε προβληματικούς χώρους

Ενιαία Αρχή Πληρωμών: Αρνούμαστε να σας πληρώσουμε στις 27/10

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Επιστρέψετε ως αχρεωστήτως καταβληθέντα την μισθοδοσία της 13/10

 
@απορία
10 Οκτ 2021 12:32

Επειδή εσείς δεν είδατε, ή δε θέλατε να δείτε τότε τις αντιδράσεις για τα θέματα καθαριότητας, δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν. Για το ότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε στη Σχολή και εξαιτίας της ΚΥΑ, έχετε να πείτε κάτι;

 
@Δημητρης
10 Οκτ 2021 08:58

Πραγματικά το σκεφτήκατε πολύ ώρα το σχόλιο; Σε ποια άρνηση αναφέρεστε; Μιλάτε για ΑΛΛΟ κλάδο εκπαιδευτικών!

 
Παντελής
10 Οκτ 2021 08:17

Φέτος η φιλοσοφική δέχτηκε φοιτητές με 10. Αν δεν εξορθολογιστου΄ν οι εισακτέοι και δεν μπει βάση από το κάθε τμήμα θα βλέπουμε και άλλα χειρότερα. Θα μου πείτε στο ιστορικό με 7 τα άλλα χρόνια. Ε δεν έχω λόγια.

 
απορία
10 Οκτ 2021 08:15

Κάθε σχολή αποφασίζει βάση προϋπολογισμού τα κονδύλια που διαθέτει και ποιες προτεραιότητες. Έχω δει τη φιλοσοφική με σκουπίδια βουνό και συνθήκες καθαριότητες ελλιπείς εδώ και χρόνια, με καταλήψεις και βανδαλισμούς. Εκεί γιατί δεν υπήρξε διαμαρτυρία;

 
Polar_Fish
10 Οκτ 2021 03:12

Τα Τμήματα εκθέτουν τους φοιτητές και τους διδάσκοντες με τα μεγάλα τμήματα και όχι η ΚΥΑ.

 
Φοιτήτρια Ψυχολογίας
09 Οκτ 2021 22:40

Πολύ σωστά στάση. Μπορεί οι νέοι να νοσούν πιο ήπια, αλλά όλοι μας έχουμε μια οικογένεια από πίσω που δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο.

 
Σηφης
09 Οκτ 2021 21:40

Τα κονδύλια και οι θέσεις διδασκόντων δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των εισακτέων δλδ;
Εδώ λειτουργούν σχολεία με εκατοντάδες μαθητές κ κλειστοί χώροι διασκέδασης και τώρα θυμήθηκε η Φιλοσοφική τον εξαερισμό;

 
ΜΗΤΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΚΠΑ
09 Οκτ 2021 18:28

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΚΠΑ. Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑ ΝΟΣΗΣΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ. ΟΙ ΚΑΘΗΓΞΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΔΕΙΤΟΥΡΓΟΙ . ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ 100 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. ΠΕΡΥΣΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΜΑΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ. ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

 
Σκέψη
09 Οκτ 2021 14:35

Είναι λίγο ακατανόητο αυτό το "σκορποχώρι" ανακοινώσεων. Δηλαδή μάλλον θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό να μαζευτούν όλοι που συμφωνούν πχ για εξ αποστάσεως και να βγάζουν κοινή ανακοίνωση αντί να βγάζει η κάθε σχολή μόνη της ανακοινώσεις που μάλλον κρίνεται αναποτελεσματικό.

 
@Δημήτρης
09 Οκτ 2021 12:37

Μην παραπληροφορείτε και μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Επί ενάμιση χρόνο το Υπουργείο είχε δώσει εντολή τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως. Δεν το είχαν αποφασίσει οι καθηγητές μόνοι τους. Δεν αρνούνταν επομένως να επιτελέσουν τα εκ του νόμου καθήκοντα τους. Αντιθέτως, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες ώστε άμεσα να προσαρμόσουν τα μαθήματα τους στο νέο περιβάλλον και η εκπαιδευτική διαδικασία να προχωρήσει κατά το δυνατόν απρόσκοπτα, με δεδομένες τις συνθήκες.

Και ναι, η άρνηση τους είναι απολύτως νόμιμη. Η ΚΥΑ προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την διεξαγωγή των μαθημάτων δια ζώσης στα Πανεπιστήμια. Αν αυτά δεν διασφαλίζονται από τα εκάστοτε Ιδρύματα και δεν τηρούνται από τους συμμετέχοντες στα μαθήματα, τότε θα είναι και αυτοί παράνομοι που διεξήγαγαν μαθήματα χωρίς να εφαρμόζονται οι προβλέψεις της ΚΥΑ και θα είναι υπόλογοι σε περίπτωση που ασθενήσουν φοιτητές και μέσω αυτών άλλοι άνθρωποι εκτός Πανεπιστημίων.

Και τέλος, η αξιολόγηση στα σχολεία (γιατί φαντάζομαι σε αυτήν την απεργία αναφέρεστε) πρέπει να γίνει βάσει νόμου. Κατά συνέπεια, δεν είναι οι καθηγητές των Πανεπιστημίων που δεν επιτελούν τα εκ του νόμου καθήκοντα τους. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε λοιπόν σύγχυση συγκρίνοντας πορτοκάλια με μήλα.

 
Ανώνυμος
09 Οκτ 2021 09:54

Μονίμως το υπουργείου δίδει διπλάσιο αριθμό εισακτέων από αυτό που τα τμήματα αιτούνται και στη συνέχεια προφασίζεται ότι παίρνει άλλα μέτρα γιατί επιδιώκει την αριστεία. Κυρία υπουργέ η αριστεία επιτυγχάνεται όταν εκπαιδεύουμε τον αριθμό που μπορούμε και αιτούμαστε, σας το λένε οι ειδικοί και σεις κωφεύετε

 
@Γιάννης
09 Οκτ 2021 08:43

Η Φιλοσοφική και ΟΛΕΣ οι σχολές κάθε χρόνο ενημερώνουν το Υπουργείο πόσους εισακτέους χρειάζονται/αντέχουν. Το Υπουργείο διαχρονικά βάζει 2-3 φορές περισσότερο από αυτό στο μηχανογραφικό. Μετά η σχολή καλείται να το διαχειριστεί αυτό το αίσχος.

 
Γιάννης
09 Οκτ 2021 06:13

Η φιλοσοφική έπρεπε να μειώσει τους εισαχθέντες στο μισό. Δεν έχει νόημα να περνούν στη φιλοσοφική με 10. Για να γίνεται και καλύτερη δουλειά.

 
dep
09 Οκτ 2021 01:28

Να περιμένετε την αγωγή από την κ. Κεραμέως.

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
08 Οκτ 2021 23:44

Σιγά να μην ιδρώσει το αυτάκι της υπουργού μας...Κι αν αντιδράσετε, αυτή ξέρει: αγωγή, δικαστήριο και κυρώσεις. Δικηγόρος είναι άλλωστε...

 
Δημήτρης
08 Οκτ 2021 23:31

Η άρνηση δλδ να επιτελέσουν τα εκ του νόμου καθήκοντα τους ενάμιση χρόνο μετά είναι νόμιμη ενώ οι απεργίες όσων τα επιτελούν παράνομες..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ