Εκπαιδευτικοί και μαθητές διαδηλώνουν σήμερα κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της παιδείας

Απεργούν δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές

11/10/2021

Ενημερώθηκε: 11/10/2021, 06:30

Άκουσε το άρθρο

Συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας θα πραγματοποιηθούν σήμερα  με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Οργάνου  μαθητών Αθήνας και των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτιών μ τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί απεργούν σήμετα  Δευτέρα, ύστερα απο την 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Επίσης η ΑΔΕΔΥ,  κήρυξε  τρίωρη στάση εργασίας στο Λεκανοπέδιο, από τις 11:30πμ έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στο Εφετείo Αθηνών.

Ειδικότερα:

Οι μαθητές

Το Συντονιστικό Μαθητών της Αττικής καλεί τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας να διοργανώσουν διαδηλώσεις,  για σήμερα  Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σε όλες τις πόλεις της χώρας, με τα ακόλουθα δέκα  αιτήματα, όπως διατυπώνονται στο ανακοινωθέν τους:

  1.         ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο ούτε αυτή ούτε η Τράπεζα Θεμάτων.
  2.         Κάλυψη των μεγάλων κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του Υπουργείου.
  3.         Κανένα κενό σε καθηγητές. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά
  4.         Σχολικές εκδρομές τον Οκτώβρη, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
  5.         Να διδάσκονται ΞΑΝΑ στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (πχ σχέδιο).
  6.         Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές και τους γονείς μας για τον εμβολιασμό. Προσλήψεις σχολικών γιατρών.
  7.         Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές χωρίς διαχωρισμό, όχι μόνο σελφ τεστ.
  8.         Ολιγομελή τμήματα με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα
  9.         Εδώ και τώρα προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.
  10.         Η τρομοκρατία του webex δε θα περάσει. Οι καθηγητές να είναι μαζί μας σε αυτό και όχι απέναντι!

24ωρη απεργία

Η ΟΛΜΕ και η  ΔΟΕ κήρηξαν  24ωρη απεργία για σήμερα  11 Οκτωβρίου  και συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών στις 11:30 το πρωί.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της  ΟΛΜΕ

Μία ακόμα κλήτευση επιδόθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 7 Οκτωβρίου 2021 από το ΥΠΑΙΘ, το οποίο άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση για την απεργία αποχή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η απεργία αποχή της ΟΛΜΕ δεν είναι καταχρηστική και δεν διέταξε την απαγόρευση της συνέχισής της κι έτσι το ΥΠΑΙΘ προσφεύγει ενάντια στην απόφαση αυτή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για την έφεση της ΟΛΜΕ, που κατατέθηκε στις 4/10/21, ορίστηκε δικάσιμος στις 25 Ιανουαρίου 2022, ενώ για την έφεση του ΥΠΑΙΘ, που κατατέθηκε στις 7/10/21, ορίστηκε δικάσιμος για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021…!

Επιπλέον, σήμερα, 8/10/21, το ΥΠΑΙΘ έσυρε στα δικαστήρια και την ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε προκηρύξει απεργία αποχή, στηρίζοντας τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Για άλλη μία φορά με διαδικασίες fast track που παραβιάζουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστολή και την ωμή βία ενάντια στους/στις εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Μετά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 1/10/21, υπήρξε νέα καταστολή με χρήση χημικών και βίας και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 6/10/21.

Είναι προφανές ότι η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας έχει τρομοκρατήσει κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, που μέσα στον πανικό τους εκδηλώνουν τα πιο αυταρχικά και αντιδημοκρατικά ένστικτά τους!

Η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι μία: ανυποχώρητος αγώνας!

Συνεχίζουμε συμμετέχοντας στην 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία τη Δευτέρα 11/10/21
και στην απεργιακή συγκέντρωση ΟΛΜΕ ΔΟΕ στο Εφετείο Αθηνών στις 11.30πμ

Δεν θα περάσει η τρομοκρατία!

Η συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΟΕ
 
Μετά την επίδοση της σημερινής κλήτευσης 7-10-21 στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε η Υπ. Παιδείας ώστε να γίνει άμεσα εκτελεστή η πρωτόδικη απόφαση, αποκαλύπτεται ότι σταθερή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., είναι ο αυταρχισμός, η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και η καταστολή.

Καταγγέλλουμε τις παραπάνω πολιτικές επιλογές και μεθοδεύσεις, που συνοδεύονται με χημικά, αύρες και άσκηση βίας κατά των εκπαιδευτικών.

Η μακρόχρονη ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος μέσα από τους οργανωμένους αγώνες του κλάδου ΔΕΝ υποτάσσεται- ΔΕ λυγίζει.

Τη Δευτέρα 11-10, ημέρα πανεκπαιδευτικής απεργίας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, επιλέγει η Υπ. Παιδείας να οδηγήσει, για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, την εκπαίδευση στα δικαστήρια.

Η μαζική καθολική συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια της Δευτέρας θα είναι η απάντησή μας!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαζί με γονείς και μαθητές, να γεμίσουν τους δρόμους και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Ενωτικά, μαζικά και αποφασιστικά συνεχίζουμε τον πολύμορφο αγώνα αξιοπρέπειας για το μέλλον των μαθητών μας, του δημόσιου σχολείου και της εργασίας μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (25)

Γονιός
|

Μεγάλη αξία της έδωσαν της άριστης κυρίας. Δεν την αφήνουν στο χάλι της.

Γιάννης (@καθηγήτρια)
|

Ο αγώνας είναι η καθημερινή προσπάθεια για αυτοβελτίωση και ο μόχθος που αυτό συνεπάγεται και αυτό είναι το μάθημα που λείπει από τα παιδιά.
Ενω΄ εσείς αγωνίζεστε μόνο όταν δεν υπάρχει τίμημα και τα εθίζετε στη φυγοπονία ( βλ. υποστήριξη κατάργησης ΕΒΕ, Τράπ. θεμάτων, ν+2 κά). Πού ακούστηκε αποχή από καθήκοντα χωρίς να συνεπάγεται μείωση του μισθού; Τσάμπα μάγκες δηλαδή....
Ωραία μηνύματα περνάτε, συγχαρητήρια.

A.K.
|

Έχει ιδέα η υπουργός και οι συν αυτή τι σημαίνει αξιολόγηση και δη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου; Πιστεύω πως όχι, διότι αξιολόγηση γίνεται και πρέπει να γίνεται, όταν υλοποιούνται πάρα πολλά πριν, προκειμένου να αξιολογηθεί μετά ο καθένας κατά πόσο εφαρμόζει ή ανταποκρίνεται επαρκώς. Τι γίνεται λοιπόν σχετικά με τους εκπαιδευτικούς εκ μέρους της Πολιτείας σε αυτήν την κατεύθυνση; ΤΙΠΟΤΑ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Επιμόρφωση; βελτίωση συνθηκών και υποδομών; κατεύθυνση και συνεχής επαφή με συντονιστές εκπαιδευτικού έργου του καθενός εκπαιδευτικού; πώς και σε τι θα αξιολογηθεί ο εκπαιδευτικός και κυρίως από ποιον; Aντιθέτως με αυτό το νομοθετικό έκτρωμα καλούμαστε να γράφουμε εκθέσεις για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Έτσι, για να περνάμε την ώρα μας, τις πολλές ώρες μας καλύτερα, και να γράφουμε πράγματα που καμία ή ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα και να ωραιοποιούμε μια κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή στοιβάζονται στις τάξεις 27 με τριάντα μαθητές/-τριες. Αυτή είναι η αναβάθμιση. Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ. Όσο για την ατομική αξιολόγηση ας μην μιλήσουμε καλύτερα για το ποιοι και με ποια κριτήρια θα επιλεγούν για να την υλοποιήσουν. Εγώ προσωπικά νιώθω τυχερός που δεν θα βιώσω αυτές τις καταστάσεις, αλλά και άτυχος που δεν θα έχω τύχει μιας σοβαρής και αντικειμενικής αξιολόγησης μετά από 35 περίπου χρόνια υπηρεσίας. Ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια η δική μου αξιολόγηση είναι τα αποτελέσματα των πάρα πολλών μαθητών μου στις εξετάσεις. Επίσης οι τόσες συμμετοχές μου σε ημερίδες και σεμινάρια εφαρμογής και υλοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτά μου αρκούν και μου περισσεύουν. Αδιαφορώ γι' αυτά που τώρα δρομολογούνται με την έννοια ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, απεναντίας υλοποιούν σχέδια διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας..

ρωτώ
|

Πώς λέγεται όταν ζητούν επιτακτικά τα ονόματα που ψήφισαν ναι στην αξιολόγηση;

γονιός κι εκπαιδευτικός
|

Ίδια αντίδραση σε όλες τις μεταρρυθμίσεις. Άρνηση. Χρόνια τώρα!

Μισή-μισή όμως
|

@Ντροπή 10 Οκτ 16:50
"Φοβάστε την αξιολόγηση ε;" Όχι, φοβόμαστε την Κεραμέως. Στη ζωή μας έχουμε αξιολογηθεί επιτυχώς 10δες φορές. Αλλιώς δεν γίνεται-διορίζεται κάποιος εκπαιδευτικός, εάν δεν το γνωρίζετε.
"Να ξεσηκωθούν οι γονείς, καμιά αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς στα παιδιά μας". Είναι κι αυτό μια λύση. Μπορείτε να τα κρατήσετε και στο σπίτι και να τα διδάξετε εσείς εάν θέλετε. Θα γλιτώσετε και από τα "μισθά" μας. Στα δε ιδιωτικά.... τζάμπα θα σας βγει!

Τασος
|

Χρονια τώρα γίνεται η συζήτηση και η πρόσκληση για την αξιολόγηση των σχολείων. Στη λέξη αξιολόγηση υοαρχει άρνηση. Όχι σε όλα η απάντηση. Μετά κατηγορούν
Ότι δεν υπήρξε διάλογος. Όταν το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι αδιέξοδο έχει νόημα η συνάντηση πάλι; Οι μαθητικές καταλήψεις καλές ε;

Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
|

Φανατισμός είναι να ταυτιζεσαι με ένα κόμμα και να κατηγορείς τον αρχηγό τού αντιπάλου .
Οι συνδικαλιστικοί αγώνες δεν έχουν χρώμα . Η λογική δεν ταυτίζεται με την απόλυτη πειθαρχία ούτε με την έλλειψη αμφισβήτησης. Η κατάληψη της Νομικής το 73 δεν υποκίνησε τον φασισμό αλλά τον πολέμησε .
Όσο για την νεολαία την ζημιά την κάνουν οι κυβερνητικές επιλογές που προσπαθούν με αυταρχικές μεθόδους να "νικήσουν" έχοντας απέναντι τούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Οι εποχές αλλάζουν αλλά οι νοοτροπίες και οι ιδεοληψίες δύσκολα . Δεν είναι θέμα νίκης η ήττας . Όλοι πρέπει να αγωνιστούν για καλύτερη παιδεία.

@Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
|

Οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν είμαστε στο 2000,ούτε στο 2014.
Ο κόσμος δεν γυρίζει πίσω.
Σε κάθε περίπτωση εδώ θα είμαστε από την Τρίτη και θα δούμε.
Εάν κάνω λάθος,θα βγω να το παραδεχτώ.Εσείς;
Κάτι μου λέει όμως ότι ο φανατισμός οδηγεί σε ανατροπή κάθε έννοιας λογικής.Θα βαφτίσουμε πάλι την ήττα,νίκη.
Εδώ πήρε 30% αυτός που αποδεδειγμένα ταλαιπώρησε,δίχασε και κορόιδεψε έναν ολόκληρο λαό.

Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
|

Για την τιμή τών όπλων δεν χάνει κανείς το μεροκάματο ούτε οι αντιδράσεις των μαθητών και των καθηγητών είναι χωρίς λόγο. Όσο για την ανατροπή της λογικής είναι αναγκαία όσο υπάρχει αυταρχισμός και αλαζονεία της εξουσίας.
Όσο για τον νόμο πού θα εφαρμοστεί θυμίζω τίς αντίστοιχες "μεταρρυθμίσεις" του Αρσένη ,της Διαμαντοπούλου ,του Αρβανιτόπουλου ποιος τίς θυμάται πια!
Τίς μεταρρυθμίσεις πρέπει.να τις αποδέχονται πρωτίστως αυτοί που καλούνται να τις εφαρμόσουν.
Άραγε θα δούμε κάποτε διακομματική συναίνεση στην παιδεία και ένα σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα ?

@καθηγήτρια
|

Το να υποκινείς τον φασισμό των καταλήψεων δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τη δημοκρατία.Επίσης το να εθίζεις τη νέα γενιά στην ανατροπή της λογικής και στην άρνηση της πραγματικότητας, που ισχύει σε ολόκληρο τον πλανήτη,μόνο καλό δεν είναι.

καθηγήτρια
|

@για την τιμή των όπλων
οι δικές σας θέσεις κάνουν ζημιά στη νεολαία. Κάθε αγώνας για δημοκρατία κ αξιοπρέπεια είναι μάθημα ζωής. Προφανώς αγωνίζεστε μόνο όταν είστε σίγουρος/η ότι θα νικήσετε ....

Για την τιμή των όπλων
|

Αύριο τελειώνει ουσιαστικά το θέμα, γιατί από την Τρίτη θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος.Επομενως, αύριο θα κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, μιλώντας για μεγάλες νίκες και άλλα αστεία,ενώ όλη η κοινωνία θα είναι απέναντί μας.Και πώς να μην είναι, αφού πρόκειται για ανατροπή των κανόνων της λογικής.Οπως τότε με το δημοψήφισμα,πάλι θα μιλάμε για συμβολισμούς,με συνθήματα και παραλογισμους.Το χειρότερο όμως είναι για άλλη μια φορά η ζημιά που προκαλούμε στη νεολαία.

Kwn nos
|

Χωρίς αγώνα δεν γίνεται. Όλοι μαζί ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει τα παιδιά μας και τις πόλεις μας που μένουν χωρίς φοιτητές και τα σπίτια. ξενοικιαστα

Ντροπή
|

Φοβάστε την αξιολόγηση ε;
Να ξεσηκωθούν οι γονείς, καμιά αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς στα παιδιά μας.

@Μαρία
|

Στη δική μου είδα το αντίθετο. Μάλλον ζω σε μεσοαστική γειτονιά.

Γιάννης
|

Δωρεάν είναι το εμβόλιο γιατί το rapid ; Τι είδους ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ; Έχουμε τρελαθεί στην ενημέρωση. Κι άλλη; Η αίτημα για να γεμίσει το κενό;

Αναρωτιέμαι
|

Μεγάλη αναβάθμιση με καλήψεις χαμηλή ΕΒΕ , όχι webex…ωραία τα καταφέραμε!

Fotis
|

Η πιο σημαντική και βιωματική δράση στα πλαίσια των "Εργαστηρίων Δεξιοτήτων" είναι η συμμετοχή των μαθητών στις πορείες διαμαρτυρίας για την Παιδεία στο πλευρό των δασκάλων τους.

Γιωργος
|

ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ!

Μαρία
|

Το πιο σημαντικό πράγμα που κατάφερε η Κεραμεως. Συσπείρωσε πάλι τους εκπαιδευτικούς και μαζι και τους γονείς και τους μαθητές. Αναβάθμισε πάλι τα σωματεία και τις συνελεύσεις του κλάδου. Στην πόλη μου είχα χρόνια να δω τέτοια συμμετοχή σε συνέλευση. Αύριο θα ειναι μια απεργία με τεράστια συμμετοχή και η αρχή μια μεγάλης μάχης απέναντι στον αυταρχισμό.

Νίκος
|

Όλοι ενωμένοι στο συλλαλητήριο αύριο. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Το μύνημα θα δοθεί στο υπουργείο. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη!!!! Κεραμεως παραιτησου!!!!

Εκπαιδευτικός
|

Η αρχή του τέλους της ακρονεοφιλελεύθερης αντικοινωνικής εκπαιδευτικής πολιτικής!

Πολίτης
|

Είναι θετικό οι μαθητές να μετέχουν σε δράσεις διαμαρτυρίας για την ανάδειξη προβλημάτων. Όμως .....ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΟΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Σ ΟΛΕΙΟ;
Η Ε.Β.Ε. ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ 7,2....ΜΑΛΛΟΝ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΑ.....ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΗ ΚΟΛΛΑ.....!!!
ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΗΜΑ.....Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (webex) ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.....
Με τέτοια λογική θα μεγαλώνουν οι επόμενες γενιές....!!!

Ντριν-ντριν-ντριν
|

Τα βραχιόλια της βροντούν.
"Ναι.... εσύ Στρατηγέ μου... έχουμε θεματάκι αύριο..."

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ