Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Απορρίφθηκαν από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ οι προτάσεις για επαναπροκήρυξη απεργίας- αποχής των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση

Παρότι υπέρ της επαναπροκήρυξης απεργίας- αποχής, τάχθηκε το 54% των προέδρων των ΕΛΜΕ, η πλειοψηφία δηλαδή, το καταστατικό της ΟΛΜΕ ορίζει ότι για να υιοθετηθεί μια εισήγηση απαιτούνται οι ψήφοι των 2/3 των ΕΛΜΕ (το 67%
Δημοσίευση: 17/10/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών , η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, απέρριψαν τις εισηγήσεις συνδικαλιστικών παρατάξεων, μετά τη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με την οποία κρίθηκε παράνομη η απεργία, να γίνει επαναπρκήρυξη της απεργίας-αποχής των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση.

Ειδικότερα:

Το  ΔΣ της ΔΟΕ , κατά πλειοψηφία, απέρριψε την εισήγηση μελών του για  για επαναπροκήρυξη  απεργίας- αποχής των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση. “Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών δεν  απαγορεύει την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής, παρά μόνο αυτών που ήδη προκηρύχθηκαν).

Ωστόσο άλλα μέλη του ΔΣ εισηγήθηκαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά της αξιολόγησης , αλλά με άλλες μορφές.

Το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε να τεθεί το θέμα , στη βάση του κλάδου με την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των τοπικών Διδασκαλικών Συλλόγων , μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί το ερχόμενο Σάββατο 23 Οκτωβρίου από τη Συνέλευση των προέδρων των Συλλόγων, η οποία θα γίνει στη Αθήνα.

Η ΟΛΜΕ

Στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο, στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας, απορρίφθηκε επίσης η εισήγηση συνδικαλιστικών παρατάξεων   για επαναπροκήρυξη  απεργίας- αποχής των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση.

Παρότι υπέρ της επαναπροκήρυξης  απεργίας- αποχής,  τάχθηκε  το 54% των προέδρων των ΕΛΜΕ, η πλειοψηφία δηλαδή, το καταστατικό της ΟΛΜΕ ορίζει ότι για να υιοθετηθεί μια εισήγηση απαιτούνται  οι ψήφοι των 2/3 των ΕΛΜΕ (το 67%).

Έτσι η Γενική Συνέλευση των ΕΛΜΕ ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση , σχετικά με νέες κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης.

Ωστόσο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να αποφασίσει άλλες μορφές κινητοποιήσεων κατά της αξιολόγησης.

Ακολουθεί το ενημερωτικό της ΟΛΜΕ για τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ σχετικά με την απεργία-αποχή

Καταρχάς ενημερώνουμε ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές μορφές συνέχισης του αγώνα. Δεν υποχωρούμε, θα συνεχίσουμε και ενωμένοι/ες θα μπλοκάρουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων!

Για όσα διαδραματίστηκαν στην ΓΣ των Προέδρων:

Σχετικά με τη συνέχιση του αγώνα κατά της αξιολόγησης κατατέθηκαν διάφορες  προτάσεις από 6 διαφορετικές ΕΛΜΕ (Καβάλα, Λάρισα, Περιστέρι, Ε Θεσσαλονίκης, Καρδίτσα, Α’ Πειραιά). Όλες οι προτάσεις αφορούσαν στην επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής αλλά διαφοροποιούντο ως προς τις διαδικασίες υλοποίησής της και οι πρόεδροι κλήθηκαν να ψηφίσουν με βάση την εξουσιοδότηση που είχαν από τις ΕΛΜΕ τους με ανάταση χειρός. Η πρόταση που έλαβε περισσότερες ψήφους μεταξύ αυτών (Α’ Πειραιά) τέθηκε και σε ονομαστική ψηφοφορία, αλλά δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό που προβλέπεται από το καταστατικό.

Όπως προαναφέρθηκε, οι διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν όλες επί της ουσίας μιλούσαν για επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής και η διαφορά τους αφορούσε στο κατά πόσο θα γινόταν με νόμιμες ή όχι διαδικασίες.

Παράνομη επαναπροκήρυξη μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, θα σήμαινε ότι οι απεργοί σε μία τέτοια περίπτωση πέρα από τις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 56 του ν. 4823 και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα θα είχαν πλέον και ποινικές ευθύνες.

Νόμιμη επαναπροκήρυξη σημαίνει επί της ουσίας πλήρης συμμόρφωση στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη (που η ΟΛΜΕ έχει πάρει απόφαση να μην εφαρμόσει) και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, δηλαδή: α) προσφυγή στον ΟΜΕΔ (ν.4808/21), β) ορισμός προσωπικού ασφαλείας (ν.4808/21), γ) ορισμός προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (λόγω απόφασης του πρωτοδικείου που δεν αναιρέθηκε από το Εφετείο) και δ) αλλαγή των αιτημάτων της απεργίας αποχής (για να μην κριθεί καταχρηστική), που είναι η κατάργηση των νόμων της αξιολόγησης (4692/20 και 4823/21). Ταυτόχρονα, ο ορισμός προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας (άρθρο 95, ν.4808/21) σημαίνει ότι οι ΕΛΜΕ θα έπρεπε υποχρεωτικά να ορίσουν ονομαστικά το 1/3 των υπηρετούντων σε κάθε σχολείο, ως υπεύθυνους εφαρμογής της αξιολόγησης, καθώς μόνο τα 2/3 θα είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην απεργία αποχή. Επομένως, ακόμα και αν η ΓΣ Προέδρων αποφάσιζε να επαναπροκηρύξει την απεργία αποχή με όσα προβλέπονται από το νόμο, το 1/3 των συναδέλφων δεν θα ήταν νομικά καλυμμένο στο να μην υλοποιήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, με απόφαση των ΓΣ των ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, ο αγώνας κατά της αξιολόγησης των νόμων 4692/20 και 4823/21 θα συνεχιστεί με άλλα μέσα και όχι με τη συνέχιση της απεργίας αποχής.

Διευκρινίζουμε ότι με την επίσημη λήξη της απεργίας αποχής ακυρώνονται αυτόματα οι δηλώσεις που είχαν κατατεθεί στο πρωτόκολλο του σχολείου. Δεν απαιτείται η απόσυρση της παλιάς δήλωσης ούτε η  κατάθεση νέας.

Όσο για τις ανακρίβειες που διαδίδονται από διάφορους στο διαδίκτυο, δηλώνουμε εμφατικά και σε όλους τους τόνους ότι στην ΓΣ ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό, όπως πάντα. Η προσπάθεια κάποιων να παραπληροφορήσουν τον κλάδο και να τον διχάσουν σε τόσο κρίσιμες στιγμές μόνο θλίψη προκαλεί. Η προφανής πρόθεση όλων αυτών να αποπροσανατολίσουν τους/τις εκπαιδευτικούς από τον μεγαλειώδη αγώνα τους, διαλύοντας την ενότητα και τη συσπείρωση του κλάδου.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δηλώνει ότι δεν θα ανεχτεί τέτοιες προσβολές και τέτοια ψεύδη!

Ο αγώνας κατά της αξιολόγησης αλλά και κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠΑΙΘ θα συνεχιστεί ανυποχώρητα με όλους τους πρόσφορους τρόπους και πάντα σε συνεργασία με τις άλλες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.

Καλούμε τους συναδέλφους να απομονώσουν όσους προσπαθούν να διχάσουν τον κλάδο και να συνεχίσουν με μαζικότητα τον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης!

Σχόλια (18)

 
Γιαννης
18 Οκτ 2021 15:15

Η ΟΛΜΕ εβγαλε ανακοινωση οτι η διαδικασια ηταν αψογη και οτι δεν ισχυουν οι καταγγελιες περι ¨πραξικοπηματος¨.
Δεν ξερω τι ισχυει γιατι δεν ημουν εκει αλλα και δε με πολυενδιαφερει.
Εκεινο που με ενδιαφερει ειναι να σαμποταρουμεμε καθε τροπο την καταστροφικη για το δημοσιο σχολειο αξιολογηση.
Και θα τη σαμποταρουμε που να κτυπιεται κατω και η Κεραμεως !

 
Χρηστος
18 Οκτ 2021 14:53

Με τον νομο Χατζηδακη οχι μονο η δικη μας αλλα και καθε απεργια θα βγαινει παρανομη και καταχρηστικη!
Απαγορευονται οι απεργιες απο δω και περα. Εχουμε χουντα, το εχετε καταλαβει;
Καποιοι μας πηραν στο λαιμο τους με την ψηφο τους!
Οσον αφορα την αξιολογηση ο αγωνας συνεχιζεται

 
Απόστολος Χαραλαμπίδης
17 Οκτ 2021 23:36

Η πραγματική απάντηση είναι να τους "ταράξουμε στην νομιμότητα". Παράδειγμα του τι εννοώ είναι η (πολύ καθυστερημένη, δυστυχώς) 2η απόφαση στο "ενημερωτικό" που εξέδωσε σήμερα η ΟΛΜΕ, περί μη παροχής τηλεκπαίδευσης με δικά μας μέσα και από το σπίτι μας. Προτείνω να γίνει κάτι ανάλογο με τις ιχνηλατήσεις των στενών επαφών των κρουσμάτων στα σχολεία και όλη τη φετινή διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας η οποία φορτώθηκε στα σχολεία και έχει εντελώς αποδιοργανώσει τα μαθήματα. Να ζητηθεί να κάνουν τις ιχνηλατήσεις κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Στο σχολείο μου (χωρίς νοσηλευτή και χωρίς γραμματειακή υποστήριξη) την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε ιχνηλατήσεις με 50 έως 80 στενές επαφές την ημέρα επί 4 συνεχείς ημέρες, και βλέπουμε για την επόμενη... Μιλάμε για πολύωρη υπερωριακή αλλά μη αμειβόμενη βέβαια απασχόληση 3-5 καθηγητών. Με αυτές και άλλες τέτοιες νόμιμες αντιδράσεις να δείτε πώς θα καθίσει η υπουργός να συζητήσει.

 
δυστυχώς χάσαμε ....
17 Οκτ 2021 23:07

δυστυχώς χάσαμε ....

 
Τι είχες Γιάννη....
17 Οκτ 2021 20:58

Ας μην αποθαρρυνόμαστε....μπορούμε και χωρίς αυτούς.

 
@μήπως
17 Οκτ 2021 20:41

είσαι αφελής και νομίζεις ότι η υπουργάρα δεν τα ξέρει και περιμένει εσένα ; σε έχει ακούσει σε διαβουλεύσεις ή σε χαρτομάνι επί χαρτιών για διάφορα θέματα;;;; άντε και κάνε μας τη χάρη ...

 
Ανεξάρτητος
17 Οκτ 2021 20:03

Επειδή βρισκόμαστε σε έναν πραγματικό "πόλεμο" λάσπης με τον αντίπαλο να έχει την υπεροπλία σε ψευδείς ειδήσεις , πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί! Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία μας δεν θέλει αυτόν τον εντελώς επικίνδυνο και ανούσιο νόμο της δήθεν αξιολόγησης!
Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο είναι μια ανόητη εσωστρέφεια και να τα βάλουμε με τους συναδέλφους ή τους συνδικαλιστές μας! Ας σκεφτούμε όλοι τι θα κάνουμε χωρίς το συνδικαλισμό και τους μαζικούς αγώνες: θα πάμε σε ατομική αντιπαράθεση με το κράτος; Όχι βέβαια! Γι αυτό πρέπει άμεσα να βρούμε άμεσα άλλους τρόπους αντιμετώπισης κάθε λανθασμένης και επικίνδυνης για την εκπαίδευση και την αξιοπρέπειά μας πολιτικής! Μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις! Πείτε τη γνώμη σας! Μιλήστε στους γονείς, στην κοινωνία! Ο κόσμος δεν είναι χαζός, απλά έχει αποκοιμηθεί! Και προπάντων, να μιλάμε μεταξύ μας, ακόμη κι αν διαφωνούμε!

 
Εκπαιδευτικός
17 Οκτ 2021 19:43

Δηλ υπάρχουν αφελείς ότι θα κερδίσουν στα δικαστήρια οι εκπαιδευτικοί μετά αυτήν την αστραπιαία επίσπευση που ζήτησε το υπ. παιδείας για τις εφέσεις;;;
Αστεία πράγματα!!
ΘΑ υπάρξει ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ δικαστική απόφαση θα προστεθεί και το καταχρηστική..

Η λύση είναι απεργία διαρκείας αλλά δεν αντέχουμε οι εκπαιδευτικοί...
Διαφορετικά να ξέρουμε τις ψηφίζουμε στις κοινοβουλευτικές εκλογές!

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
17 Οκτ 2021 18:41

Μετά τους αιρετούς δεύτετρη ήττα με την αξιολόγηση για τη ΔΟΕ.
Χαμένος ο συνδικαλισμός και ειδικά η ΔΑΚΕ. Καιρός για παραιτήσεις.

 
μήπως...
17 Οκτ 2021 17:31

Μήπως είναι στιγμή να συμμετάσχουμε στην αξιολόγηση και μέσω αυτης να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ευθύνες του Υπουργείου; Αυτή η επιμονή στην άρνηση τελικά γύρισε εναντίον μας και εμείς δεν το καταλαβαίνουμε στον μικρόκοσμό μας...

 
Επιστροφή στον ρεαλισμό
17 Οκτ 2021 17:30

Αρχίστε να διαβάζετε το νόμο, είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν τον διάβασαν, ΚΑΕ επιλέξτε τις ομάδες στις οποίες θα συμμετάσχετε για την αξιολόγηση!

 
ΚΛΕΙΩ @ ΝΙΚΟΣ
17 Οκτ 2021 17:15

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Η μεγάλη βάση των εκπαιδευτικών εξακολουθεί να αντιτάσσεται στα σχέδια της υπουργού για την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση και αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν και να είναι πλήρως σεβαστό από τις ΕΛΜΕ και τους κατά τόπους συλλόγους των εκπαιδευτικών. Αν δεν μπορούν οι κ.κ. εν ενεργεία συνδικαλιστές, ας παραιτηθούν, να αναλάβουν άλλοι/-ες, πιο μαχητικά και αποφασιστικά, την εν λόγω υπόθεση.

 
Βασιλική
17 Οκτ 2021 16:13

Λένε ότι πολλά λευκά είχε η ψηφοφορία των ΕΛΜΕ...Για μένα το λευκό δεν είναι θέση...ή είσαι υπέρ ή είσαι κατά!Το"ό,τι πουν οι άλλοι" και να φέρουν άλλοι την ευθύνη για την όποια απόφαση,δεν είναι σοβαρή τοποθέτηση...

 
Εκπαιδευτικος
17 Οκτ 2021 16:06

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΕ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ;
ΑΝ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΔΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΒΡΕΙΤΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!

 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ
17 Οκτ 2021 15:59

Να αιτιολογησουν οι ομοσπονδιες την αποφαση.
Με ποια επιχειρηματα δεν προκριθηκε η απεργια αποχη;
Τι αντιπροτεινουν;
Τι κανουμε απο βδομαδα που θα γινουν οι ειδικες συνεδριασεις;

 
ΝΙΚΟΣ
17 Οκτ 2021 15:49

ΑΝ ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΑΠΟΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ, ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!
ΤΟ ΖΗΤΑΕΙ Η ΒΑΣΗ!
ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΜΕ, ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ! ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΑΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ1

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.