Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Αλληλοκατηγορούνται, με βαριές κουβέντες, οι παρατάξεις στην ΟΛΜΕ για την απόρριψη της επαναπροκήρυξης απεργίας -αποχής από την αξιολόγηση

Η επίσημη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ σχετικά με την απεργία-αποχή
Δημοσίευση: 18/10/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Βαριές κουβέντες ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΟΛΜΕ , μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ να μην επαναπροκυρηχθεί απεργία  -αποχή των εκπαιδευτικών  από την αξιολόγηση.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις καταγγέλλουν: “Με πολιτική απόφαση των συνδικαλιστικών δυνάμεων των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ, που υπαγορεύτηκε ευθέως από τους πολιτικούς τους φορείς, την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, έκλεισε βάναυσα η απεργία – αποχή, παρά την εκφρασμένη βούληση του κλάδου όπως αποτυπώθηκε στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων, αφήνοντας μετέωρους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και το μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης”.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι στην Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ “αναγκάστηκαν 7 εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ να νοθεύσουν την απόφαση του σωματείου τους, προκειμένου να μη συνεχιστεί ο αγώνας”

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών καταγγέλλουν  ότι “το πραξικόπημα της αλλαγής στάσης κάποιων προέδρων έγινε με τις ευλογίες και την καθοδήγηση του προεδρείου της ΟΛΜΕ / ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ, οι οποίες απέδειξαν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας τους”.

Η ΔΑΚΕ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων,  τα εξής: "Σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΛΜΕ οι Πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ έχουν υποχρέωση να ψηφίσουν μόνο την πρόταση που πλειοψήφισε στην ΕΛΜΕ τους. Αυτήν την τακτική ακριβώς ακολούθησαν όλοι οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ που πρόσκεινται πολιτικά στη ΔΑΚΕ.

Αντίθετα,  Πρόεδροι των ΕΛΜΕ που πρόσκεινται στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, προέβησαν σε σωρεία καταστατικών παραβάσεων, προκειμένου να περάσει πάση θυσία η θέση για απεργία-αποχή από την αυτοαξιολόγηση κάθε απόχρωσης, καθ’ υπέρβασιν της εντολής που είχαν. Και ύστερα, έχουν το θράσος να καταγγέλλουν Προέδρους ΕΛΜΕ, προσκείμενους στη ΔΑΚΕ, που έπραξαν".

Οι ΣΥΝΕΚ ααπαντούν: "Η  προβοκάτσια που επιχειρούν κάποιοι και η συκοφαντική δυσφήμηση των μελών μας για δήθεν αντικαταστατικές ενέργειες που ανέτρεψαν τη βούληση του κλάδου, ξεπερνούν τα όρια της χυδαιότητας .Επί της ουσίας οι εναλλακτικές προτάσεις που υπήρχαν ήταν είτε η επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής, είτε η συμπόρευσή μας με τη ΔΟΕ για μπλοκάρισμα της αξιολόγησης εκ των έσω, με την κατάθεση κοινών κειμένων από όλα τα σχολεία στην πλατφόρμα του ΙΕΠ".

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ  για τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ σχετικά με την απεργία-αποχή

Καταρχάς ενημερώνουμε ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές μορφές συνέχισης του αγώνα. Δεν υποχωρούμε, θα συνεχίσουμε και ενωμένοι/ες θα μπλοκάρουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων!

Για όσα διαδραματίστηκαν στην ΓΣ των Προέδρων:

Σχετικά με τη συνέχιση του αγώνα κατά της αξιολόγησης κατατέθηκαν διάφορες  προτάσεις από 6 διαφορετικές ΕΛΜΕ (Καβάλα, Λάρισα, Περιστέρι, Ε Θεσσαλονίκης, Καρδίτσα, Α’ Πειραιά). Όλες οι προτάσεις αφορούσαν στην επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής αλλά διαφοροποιούντο ως προς τις διαδικασίες υλοποίησής της και οι πρόεδροι κλήθηκαν να ψηφίσουν με βάση την εξουσιοδότηση που είχαν από τις ΕΛΜΕ τους με ανάταση χειρός. Η πρόταση που έλαβε περισσότερες ψήφους μεταξύ αυτών (Α’ Πειραιά) τέθηκε και σε ονομαστική ψηφοφορία, αλλά δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό που προβλέπεται από το καταστατικό.

Όπως προαναφέρθηκε, οι διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν όλες επί της ουσίας μιλούσαν για επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής και η διαφορά τους αφορούσε στο κατά πόσο θα γινόταν με νόμιμες ή όχι διαδικασίες.

Παράνομη επαναπροκήρυξη μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, θα σήμαινε ότι οι απεργοί σε μία τέτοια περίπτωση πέρα από τις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 56 του ν. 4823 και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα θα είχαν πλέον και ποινικές ευθύνες.

Νόμιμη επαναπροκήρυξη σημαίνει επί της ουσίας πλήρης συμμόρφωση στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη (που η ΟΛΜΕ έχει πάρει απόφαση να μην εφαρμόσει) και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, δηλαδή: α) προσφυγή στον ΟΜΕΔ (ν.4808/21), β) ορισμός προσωπικού ασφαλείας (ν.4808/21), γ) ορισμός προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (λόγω απόφασης του πρωτοδικείου που δεν αναιρέθηκε από το Εφετείο) και δ) αλλαγή των αιτημάτων της απεργίας αποχής (για να μην κριθεί καταχρηστική), που είναι η κατάργηση των νόμων της αξιολόγησης (4692/20 και 4823/21). Ταυτόχρονα, ο ορισμός προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας (άρθρο 95, ν.4808/21) σημαίνει ότι οι ΕΛΜΕ θα έπρεπε υποχρεωτικά να ορίσουν ονομαστικά το 1/3 των υπηρετούντων σε κάθε σχολείο, ως υπεύθυνους εφαρμογής της αξιολόγησης, καθώς μόνο τα 2/3 θα είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην απεργία αποχή. Επομένως, ακόμα και αν η ΓΣ Προέδρων αποφάσιζε να επαναπροκηρύξει την απεργία αποχή με όσα προβλέπονται από το νόμο, το 1/3 των συναδέλφων δεν θα ήταν νομικά καλυμμένο στο να μην υλοποιήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, με απόφαση των ΓΣ των ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, ο αγώνας κατά της αξιολόγησης των νόμων 4692/20 και 4823/21 θα συνεχιστεί με άλλα μέσα και όχι με τη συνέχιση της απεργίας αποχής.

Διευκρινίζουμε ότι με την επίσημη λήξη της απεργίας αποχής ακυρώνονται αυτόματα οι δηλώσεις που είχαν κατατεθεί στο πρωτόκολλο του σχολείου. Δεν απαιτείται η απόσυρση της παλιάς δήλωσης ούτε η  κατάθεση νέας.

Όσο για τις ανακρίβειες που διαδίδονται από διάφορους στο διαδίκτυο, δηλώνουμε εμφατικά και σε όλους τους τόνους ότι στην ΓΣ ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό, όπως πάντα. Η προσπάθεια κάποιων να παραπληροφορήσουν τον κλάδο και να τον διχάσουν σε τόσο κρίσιμες στιγμές μόνο θλίψη προκαλεί. Η προφανής πρόθεση όλων αυτών να αποπροσανατολίσουν τους/τις εκπαιδευτικούς από τον μεγαλειώδη αγώνα τους, διαλύοντας την ενότητα και τη συσπείρωση του κλάδου.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δηλώνει ότι δεν θα ανεχτεί τέτοιες προσβολές και τέτοια ψεύδη!

Ο αγώνας κατά της αξιολόγησης αλλά και κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠΑΙΘ θα συνεχιστεί ανυποχώρητα με όλους τους πρόσφορους τρόπους και πάντα σε συνεργασία με τις άλλες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.

Καλούμε τους συναδέλφους να απομονώσουν όσους προσπαθούν να διχάσουν τον κλάδο και να συνεχίσουν με μαζικότητα τον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης!

 

Ετικέτες: 
ΟΛΜΕΑξιολόγηση

Σχόλια (7)

 
Σώστης
19 Οκτ 2021 20:50

@Νίκο, σωστότατη παρατήρηση. Με ληγμένα σωματεία πού πάμε! Είναι αυτές κινήσεις να μας εκπροσωπούν; Να χαμηλώσουν οι τόνοι όμως λίγο. Έχουμε σοβαρό έργο και τόσο καιρό ασχολούμαστε με την απεργία- αποχή! Ήμαρτον δηλαδή!! Θα είχαμε τελειώσει τον προγραμματισμό και θα κάναμε κάτι ουσιαστικό για τα σχολεία μας... πάντοτε υπάρχει ευκαιρία για κάτι καλό!

 
Σιγά μη σας κεράσει και σοκολατάκια
19 Οκτ 2021 10:50

@λογικό
Με ποιό θα "συζητήσεις" λέτε??? Αγαπητέ-τη μου, η κα Κεραμέως έλεγε μέσα στη Βουλή, ότι τη δωρεάν σύμβαση της cisco την έχει στο γραφείο της.... και αν θέλει κάποιος Βουλευτής εκπρόσωπος κόμματος, να πάει να τη δει! Σας φαίνεται αλήθεια ότι είναι άτομο που συζητάει???
Πιστεύω επιπλέον, ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση(άνωθεν και έξωθεν). Συνεπώς, το μόνο για το οποίο θα μπορούσε να "συζητήσει" κανείς, είναι για το πόσο άριστη είναι και για το ότι θα μείνει στη ιστορία....

 
Νίκος
19 Οκτ 2021 10:22

Δεν πιστεύω στα μάτια μου. Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις καταγγέλλουν ότι οι συδικαλιστικοι φορείς των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, έκλεισαν βάναυσα την απεργία; Δηλ θεωρούν ότι οι
Παρεμβάσεις εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν τους εκπαιδευτικούς και όχι όλοι μαζί οι υπόλοιποι, που έχουν το 90% των βουλευτών στη Βουλή; Αν δεν είναι αυτή στρέβλωση της πραγματικότητας ποια είναι;

 
Αναμενόμενο
19 Οκτ 2021 09:50

Καθαρό πραξικόπημα... προσβ΄άλλει τον κλάδο. Πάει ενάντια στη βούλησή του.

 
λογικό
19 Οκτ 2021 08:23

Όταν λες όχι σε όλα και δεν κάθεσαι να συζητήσεις με το υπουργείο εδώ φτάνουμε.

 
Ηλίας
19 Οκτ 2021 06:47

Ενώ αν έκαναν απεργία διαρκείας θα ακολουθούσαν οι εκπαιδευτικοί ε;

 
Πιτσιφλής
18 Οκτ 2021 18:22

Και στο δικό μας σπίτι έχουμε δει κι έχουμε ακούσει!...
Τα πιο ωραία ήταν την εποχή της Αλλαγής, αν δεν είχες λίγο πράσινο απάνω σου, ήσουν για το χρονοντούλαπο, το μικρό, το ερημικό...
- Μαα, βρε παιδιά...
- Φύγε, δεν... δεν... δεν...!...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.