Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Μ. Θεοδωρίδου: Τα παιδιά αποτελούν ένα «ρεζερβουάρ» που διευκολύνει, ευνοεί τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων Κορωνοϊού

Πότε πρέπει να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός και για παιδιά
Δημοσίευση: 18/10/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
  • Ο ιός που βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις, στα παιδιά και στους εφήβους, είναι ζωντανός ιός. Δεν είναι, δηλαδή, τμήματα του ιού τα οποία δεν μπορούν να μεταδοθούν, να μεταδώσουν την λοίμωξη.
  • Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό όπως και το ότι το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι ανεξάρτητο της ηλικίας των παιδιών, είναι ανεξάρτητο της φάσης της λοίμωξης τους, δηλαδή, αν νοσούν, βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι ασυμπτωματικά.
  • Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούν ένα «ρεζερβουάρ» που διευκολύνει, ευνοεί τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων.

Τα παραπάνω τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας,  επικαλούμενη ευρήματα μελέτης  που έγινε σε μεγάλο νοσοκομείο, στο Massachusetts στην Αμερική, με μοριακό έλεγχο και καλλιέργειες ιών από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά, σε μικρότερες ηλικίες και εφήβους.

Δημοσιογράφος: Ήθελα να σας ρωτήσω, σε σχέση με τη μελέτη αυτή του Lancet παρουσιάσατε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα, είπατε ότι το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό στα παιδιά. Είναι υψηλότερο από ότι στους ενήλικες ή απλώς υπάρχει μια διαπίστωση ότι είναι υψηλό και στα παιδιά όπως στους ενήλικες;

Μ. Θεοδωρίδου: Να αρχίσω από το τελευταίο.  Μέχρι σήμερα υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις για το θέμα του ιικού φορτίου και των παιδιών. Η μελέτη αυτή, επειδή έγινε με μοριακό έλεγχο και με καλλιέργειες ιών, πιστοποίησε αυτό: Το ότι είναι ζωντανός ο ιός και το ιικό φορτίο δεν είναι μεγαλύτερο, αλλά δεν είναι υποδεέστερο από το φορτίο των ενηλίκων.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό και δη στις ομάδες των παιδιών. Επειδή ακούμε συχνά από ειδικούς να λένε ότι φέτος πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά όλοι οι ενήλικες άνθρωποι. Μας είπατε πριν λίγο ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες παιδιών. Μία διευκρίνιση θα ήθελα. Επειδή παλαιότερα χρόνια, ο γενικός πληθυσμός των παιδιών προσχολικής ηλικίας εμβολιαζόταν. Φέτος ποια είναι η οδηγία; Γιατί υπάρχει μία σύγχυση. Πότε είναι καλύτερο να γίνει ο εμβολιασμός; Και πόσο διαρκεί η ανοσία;

Μ. Θεοδωρίδου: Θα αρχίσω από την τελευταία σας ερώτηση. Πότε πρέπει να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός και για παιδιά και για μεγάλους και θα επανέλθω στο θέμα των παιδιών.
Είναι ήδη ο μήνας Οκτώβριος που ξεκινά ο εμβολιασμός και είναι ευχής έργον να ολοκληρώνεται μέσα στο Νοέμβριο. Μην ξεχνάμε ότι από τον Δεκέμβριο αρχίζει σιγά – σιγά συνήθως η γρίπη να εμφανίζεται και να κορυφώνεται και Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Η σύσταση, σύμφωνα και με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού στη χώρα μας, είναι για παιδιά που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα ή χρόνια προβλήματα, ειδικές καταστάσεις- είναι γραμμένα με λεπτομέρεια στην εγκύκλιο- ή παιδιά τα οποία έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα.

Επομένως, εάν υπάρχει ένα ευάλωτο άτομο, μία γιαγιά, ένας πατέρας ή κάποιος στην οικογένεια ή ένα νεογνό ηλικίας κάτω των 6 μηνών, τότε τα παιδιά στο περιβάλλον, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να εμβολιστούν.

Δεν υπάρχει γενική σύσταση εμβολιασμού όλων των παιδιών. Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζουν άλλα κράτη, όπως η Αμερική που συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας άνω των 6 μηνών.

Να τονίσω ότι ο πρώτος εμβολιασμός θέλει δύο δόσεις εμβολίου αν είναι το παιδί ηλικίας κάτω των 9 ετών. Και από εκεί και πέρα είναι ο ετήσιος εμβολιασμός για να έρθω στο τελευταίο σας ερώτημα το πόσο κρατάει η ανοσία.

Η ανοσία, λόγω αυτής της μεταβλητότητας της αντιγονικής του ιού της γρίπης, δεν κρατάει πάνω από ένα έτος, γι’ αυτό και έχουμε την ανάγκη των ετήσιων εμβολιασμών με τον εμβόλιο της γρίπης

Σχόλια (3)

 
@ΔΜ
24 Οκτ 2021 10:48

Κανένας σοβαρός επιστήμονας δε δεχόταν ότι τα παιδιά δε μεταδίδουν από την αρχή αυτής της πανδημίας. Λόγω επαγγέλματος συναντώ καθημερινά ιατρούς. Αυτή η καραμέλα ήταν για να δικαιολογήσουν τα γελοία και ανεπαρκή μέτρα τους στα σχολεία. Στο σχολείο της κόρης μου είχαν κολλήσει πολλά παιδιά και εκπαιδευτικοί καθώς και οι οικογένειές τους. Το ότι η Δέλτα είναι πιο μεταδοτική δε σημαίνει ότι τώρα μεταδίδουν τα παιδιά ενώ πριν δε μετέδιδαν.

 
ΔΜ
19 Οκτ 2021 12:06

@ Α ναι;, Μετάλλαξη Δ; Νεώτερα επιστημονικά δεδομένα; Κλινική εμπειρία;

 
Α ναι??
19 Οκτ 2021 00:58

Γιατί μας κάνατε πλύση εγκεφάλου πέρσι ότι τα παιδιά δε μεταδίδουν και έχουν χαμηλό ιικό φορτίο! Και τα στοιβαξατε στις τάξεις με δήθεν μέτρα στα σχολεία...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.