ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Μοριοδοτούμενο Εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα: «Μεθοδολογία και Διδακτική της Ιστορίας» από το E-Learning του ΕΚΠΑ

Η έναρξη των μαθημάτων έχει οριστεί στις 08/11/2021
Δημοσίευση: 20/10/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η διδακτική της ιστορίας συχνά περιορίζεται στο σχολικό εγχειρίδιο και την έτοιμη αφήγηση γεγονότων, πράγμα που στερείται κάθε ενδιαφέροντος για τους μαθητές, αλλά ταυτόχρονα δεν ανταποκρίνεται και στους εκπαιδευτικούς στόχους.

Η διδασκαλία της Ιστορίας αποσκοπεί στην καλλιέργεια της ιστορικής σκέψης-κριτικής σκέψης των παιδιών και της ιστορικής συνείδησης, ώστε οι μαθητές να καταστούν ιστορικά γραμματισμένοι (historical literacy), να μπορούν δηλαδή να αναζητούν, να επιλέγουν, να διαβάζουν κριτικά, να αιτιολογούν, να συνδυάζουν, να αξιολογούν, να συνθέτουν και να επικοινωνούν.

Το ζήτημα της ανάπτυξης της ιστορικής-κριτικής σκέψης των παιδιών, ως μέρος πλέον της διδακτικής διαδικασίας, και η παράλληλη έμφαση στην αποστασιοποίηση από την απομνημόνευση και τη στείρα συσσώρευση ιστορικής γνώσης, καθιστούν επιβεβλημένη τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την επικαιροποίηση των γνώσεών τους στη μεθοδολογία και τη διδακτική του μαθήματος της Ιστορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) προσφέρει αυτό το διάστημα τη δυνατότητα αίτησης στο Μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης  «Μεθοδολογία και Διδακτική της Ιστορίας».

Η έναρξη των μαθημάτων έχει οριστεί στις 08/11/2021.

Βασικός σκοπός του μοριοδοτούμενου αυτού προγράμματος είναι να παρουσιάσει στους εκπαιδευόμενους τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μοντέλα, που είναι χρήσιμα για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και τη διδακτική μεθοδολογία του μαθήματος, ώστε αυτό να μη μετατρέπεται σε έκθεση ιδεολογικών αρχών και πεποιθήσεων, σε διδακτικό μανιερισμό και σε μία μονοδιάστατη άσκηση ή στείρα λειτουργία της μνήμης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας και με την ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης, δηλαδή την κατανόηση των ιστορικών γεγονότων μέσα από την εξέταση αιτίων, παραγόντων και αποτελεσμάτων και την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης, που αφορά την κατανόηση της συμπεριφοράς των ανθρώπων σε συγκεκριμένες καταστάσεις και τη διαμόρφωση αξιών και στάσεων που οδηγούν στην εκδήλωση υπεύθυνης συμπεριφοράς στο παρόν και το μέλλον.

Οι σύνθετες αυτές δεξιότητες θα καλλιεργηθούν υπό το πρίσμα της διαπολιτισμικότητας και στην κατεύθυνση της πρακτικής εφαρμογής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • πτυχιούχους τμημάτων φιλολογίας, ανθρωπιστικών επιστημών και παιδαγωγικών ακαδημιών,
  • εκπαιδευτικούς της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να ενημερωθούν ή/και να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους σε ζητήματα θεωρίας και μεθοδολογίας της διδακτικής της ιστορίας,
  • υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας στην Κεντρική Υπηρεσία και σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε στελέχη της εκπαίδευσης, όπως Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και Διευθυντές Σχολικών Μονάδων,
  • υπαλλήλους μουσείων και κέντρων ιστορικής μελέτης και έρευνας, που έχουν ως αντικείμενό τους την ιστορία, την αρχαιολογία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους αποφοίτους παιδαγωγικών/καθηγητικών τμημάτων, αφού σύμφωνα με το Νόμο 4589, ΦΕΚ Α΄ 13, της 29ης Ιανουαρίου 2019, άρθρο 57, εδάφιο α.ιι («Κριτήρια αξιολογικού πίνακα εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης»), μοριοδοτούνται με δύο μονάδες  [«επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών: δύο (2) μονάδες»].

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Μπαμπούνης Χαράλαμπος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα: https://elearningekpa.gr/courses/methodologia-kai-didaktiki-tis-hstorias

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.