Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγωγές εκπαιδευτικών στα Αστυνομικά Τμήματα

Δημοσίευση: 25/10/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
  1. Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δοθεί, στις αρμόδιες περιφερειακές του Υπηρεσίες, κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες αφενός μεν για την αυξημένη, εμφανή, αστυνόμευση μέσω της πραγματοποίησης πεζών και εποχούμενων περιπολιών, αφετέρου δε για τη διενέργεια επισταμένων και ουσιαστικών ελέγχων σε χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας.
  2. Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει της τρέχουσας σχολικής περιόδου και προς τον σκοπό εξασφάλισης των απαιτούμενων συνθηκών ασφάλειας, απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολικών συγκροτημάτων και προστασίας της μαθητικής κοινότητας από κάθε είδους έκνομη ενέργεια, εκδόθηκε η από 10-09 τ.ε. Διαταγή του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
  3. Προσέτι, λόγω της εμφάνισης του απαράδεκτου και συνεχώς διογκούμενου, οργανωμένου και κατευθυνόμενου από τρίτους φαινομένου, της άσκησης προσχηματικών και αβάσιμων μηνύσεων κατά εκπαιδευτικών, έχω ζητήσει από τον κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα Αστυνομικά Τμήματα (Α.Τ.) εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό. Εφόσον δε, προκύπτουν θέματα μηνύσεων, η διαδικασία που ακολουθείται θα πρέπει να γίνεται χωρίς την μετάβαση των εκπαιδευτικών στα Α.Τ.. Στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η προστασία του αναγκαίου εκπαιδευτικού κλίματος που πρέπει να υπάρχει στα σχολεία.
  4. Κι αυτό διότι δεν είναι δυνατόν να οδηγούμε στα Αστυνομικά Τμήματα, δασκάλους, καθηγητές, διευθυντές σχολείων επειδή εφαρμόζουν το νόμο εξαιτίας του παραλογισμού κάποιων που κάνουν μηνύσεις με σκοπό να διαταράξουν την κοινωνική ομαλότητα δημιουργώντας προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών μας.

Τα παραπάνω τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Προτασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και σημείωσε τα εξής:

  • Η Αστυνομία είναι εδώ για να συμβάλλει στην εφαρμογή των νόμων και στη διασφάλιση της κοινωνικής ομαλότητας. Η παρέμβαση ήταν επιβεβλημένη καθώς τα φαινόμενα αυτά που στερούνται λογικής θα μπορούσαν να πάρουν έκταση. Για τους λόγους αυτούς, η κυβερνητική απόφαση έγινε ευρέως αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία.
  • Προς επίρρωση δε της νομιμότητας της πρωτοβουλίας του υπογράφοντος, εξεδόθη η υπ’ αριθ. 11 από 23-09-2021 Εγκύκλιος του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, απευθυνόμενη προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας, σύμφωνα με την οποία, με σκοπό την αντιμετώπιση των απαράδεκτων φαινομένων υποβολής εγκλήσεων κατά εκπαιδευτικών και λοιπών από «αντιεμβολιαστές», εδόθη η εντολή όπως οι ανακριτικοί υπάλληλοι, όταν λάβουν έγκληση ή μήνυση κατά εκπαιδευτικού, ιατρού, νοσηλευτή κ.λπ., να ενημερώνουν τηλεφωνικά τον αρμόδιο Εισαγγελέα, αναμένοντας τις οδηγίες του, χωρίς στο μεταξύ να προβαίνουν σε ενέργειες εναντίον του μηνυμένου, δηλαδή σε σύλληψη για αυτόφωρο αδίκημα ή και προσαγωγή.
  • Περαιτέρω, στην ίδια Εγκύκλιο παρατίθενται οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης και αντιμετώπισης εκ μέρους της εισαγγελικής Αρχής των υποβληθεισών μηνύσεων, με κύρια στόχευση τη μη σύλληψη και προσαγωγή των μηνυομένων, μη ασκούμενης της διαδικασίας του αυτοφώρου, αλλά της εν συνεχεία διαβίβασης της μήνυσης ή έγκλησης στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σχόλια (1)

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
25 Οκτ 2021 15:20

Είναι σωστές αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά αναρωτιέμαι γιατί και πάλι η πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα το υπουργείο παιδείας έδειξαν τόσο χαρακτηριστική ολιγωρία στην προληπτική ρύθμιση του εξωφρενικού αυτού προβλήματος! Αλήθεια, στερούνται ακόμη και της στοιχειώδους διορατικότητας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι αποφάσεις τους; Η μήπως - το χειρότερο - δεν τους πολυενδιαφέρει και απλώς τώρα σύρονται από τις εξελίξεις, επειδή το πράγμα ξέφυγε από τα όρια;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.