Μήνυμα του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης Κρήτης για την 28η Οκτωβρίου

27/10/2021

Ενημερώθηκε: 27/10/2021, 11:56

Άκουσε το άρθρο

Αγαπημένα μας παιδιά,

Aγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της Ελλάδας. Η επέτειος αυτή έχει μία ιδιομορφία· δε γιορτάζουμε τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή της γερμανικής κατοχής, όπως έχει καθιερωθεί σε άλλες χώρες, αλλά την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο. «ΌΧΙ» έγραφαν οι πηχυαίοι τίτλοι στις εφημερίδες, οι οποίοι αφορούσαν στην απάντηση του πρωθυπουργού Μεταξά στο ιταλικό τελεσίγραφο που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, ώστε να καταλάβει στρατηγικά σημεία της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» υιοθετήθηκε ως σύνθημα, εξυψώνοντας το φρόνημα των Ελλήνων. Αποτέλεσε μια στιγμή ενότητας και σηματοδότησε μια σειρά ραγδαίων εξελίξεων, τέτοιων και τόσης έντασης,  που ανέτρεψε καθοριστικά την καθεστηκυία τάξη των πραγμάτων, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Αμέσως, άρχισε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος, το Έπος του ’40. Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής συνέβαλε σημαντικά στην έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια μικρή χώρα που αντιστεκόταν απέναντι σε μία ισχυρή φασιστική δύναμη, και μάλιστα νικούσε, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες, τονώνοντας το ηθικό των λαών στην κατακτημένη Ευρώπη. Ακολούθησε η γερμανική εισβολή που κλιμακώθηκε και κατέληξε στην Κατοχή. Η χώρα μας αντιστάθηκε απέναντι στον ολοκληρωτισμό και τον φασισμό, δείχνοντας μια πρωτόγνωρη αξιοπρέπεια και υπομένοντας σθεναρά την πείνα και τις κακουχίες που επέβαλαν οι κατακτητές. Από την πρώτη κιόλας μέρα, όμως, ήρθε και η εθνική αντίσταση με τη συμμετοχή και τη θυσία Ελλήνων ανεξαρτήτως ηλικίας και πολιτικής τοποθέτησης. Οι ήρωες του ’40 που συμμετείχαν στις μάχες και στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είναι άψυχα σύμβολα, αλλά οι άμεσοι πρόγονοί μας, άνθρωποι της καθημερινότητας, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και πολέμησαν ηρωικά για αξίες και ιδανικά, όπως η ελευθερία, η υπεράσπιση και ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Επέτειοι όπως  σημερινή, δεν αποτελούν μόνο μια ευκαιρία για να τιμήσουμε ότι σπουδαίο μας άφησε η ιστορική μας κληρονομιά. Αποτελούν πυξίδες που μέσα στο πέλαγος της ζωής, μας προσανατολίζουν. Πυξίδες που πρέπει εμείς, ως εκπαιδευτική κοινότητα, να διαθέτουμε προκειμένου να συντηρούμε ζωντανά στις συνειδήσεις των μαθητών και των μαθητριών μας, τα μηνύματα αλλά και τις αξίες των προηγούμενων γενιών που όρθωσαν ανάστημα ενάντια στο φασισμό.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ

Σχόλια (1)

Πιτσιφλής
|

Αφιερωμένο στους νέους εκπαιδευτικούς που έχουν φύγει από τον τόπο τους και διδάσκουν στους ακριτικούς τόπους, στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, στα ορεινά και πεδινά χωριά της Πατρίδας.

Μες στο δρόμο τριγυρνάνε
οι μανάδες και κοιτάνε
ν’ αντικρίσουνε,
τα παιδιά τους π’ ορκιστήκαν
στο σταθμό όταν χωριστήκαν
να διδάξουνε.

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά,
που σκληρά πολεμάτε μέσα στα σχολειά,
παιδιά στη γλυκιά Παναγιά
προσευχόμαστε όλες να διδάξετε καλά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ