ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επίτιμος Διδάκτορας του ΠΑΔΑ ο Γκας Μπιλιράκης, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Δημοσίευση: 31/10/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Η δια ζώσης τελετή αναγόρευσης του Γκας (Κωνσταντίνου) Μπιλιράκη,  εκ καταγωγής Καλύμνιου ομογενούς, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η απονομή του τίτλου σε αυτόν του επίτιμου διδάκτορα από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών (ΣΔΟΚΕ) του Ιδρύματος είχε ήδη αποφασιστεί ομόφωνα από τη συνέλευση του οικείου Τμήματος επί Προεδρίας του αείμνηστου Περικλή Λύτρα το 2018, αλλά είχε αναβληθεί λόγω των δυσκολότερων συνθηκών της πανδημίας που επικρατούσαν.

Ο Γκας Μπιλιράκης είναι σημαίνων Έλληνας της Διασποράς, που δραστηριοποιείται στην Τάμπα της Φλόριντα των ΗΠΑ. Έχει διατελέσει Βουλευτής στην πολιτειακή Βουλή της Φλόριντα από το 1999 έως το Νοέμβριο 2006, οπότε και εξελέγη στην Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλέον υπηρετεί την τέταρτη συναπτή θητεία του. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ΗΠΑ, πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιο Στέτσον, ΗΠΑ, έχει εκτεταμένη δικηγορία και διδάσκει στο Κολλέγιο του St. Petersburg της Φλόριντα, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

Μερικοί από τους τομείς της πολιτικής δράσης του εξειδικεύονται στην Επιτροπή Ενέργειας & Εμπορίου όσον αφορά συγκεκριμένα στο ψηφιακό εμπόριο και την επικοινωνία/τεχνολογία, καθώς και στη θεσμοθέτηση του “Travel Promotion Act” για το οποίο ήταν εισηγητής το 2014, γεγονός που συνδέει τη θεσμική δράση του ιδίου με τον τομέα του Τουρισμού. Όντας σημαντική φωνή για τη Φλόριντα, όπου και κατοικούν μόνιμα χιλιάδες Έλληνες μετανάστες από την Κάλυμνο αλλά και άλλες περιοχές της πατρίδας μας, αποτελεί σημαντική φωνή στα πολιτικά δρώμενα της Αμερικής για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας, αλλά και των Ελλήνων Ομογενών που διαβιούν στην Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπροεδρεύει στην Επιτροπή του Κογκρέσου για τα ελληνικά θέματα.

Όπως επεσήμαναν ο Κοσμήτορας της ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ Καθηγητής Αθανάσιος Σπυριδάκος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού Αναπληρωτής Καθηγητής Αριστείδης Παπαγρηγορίου για όλα αυτά διακρίνεται ο κ. Γκας Μπιλιράκης και με χαρά εντάσσεται στην κοινότητα του Ιδρύματος. Στην προσφώνησή του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, αναφέρθηκε στην εξαιρετική τιμή ένταξης του Γκας Μπιλιράκη στην ακαδημαϊκή οικογένεια του ΠΑΔΑ και τόνισε την συνεισφορά του στην ελληνο-αμερικανική συνεργασία και τις ακαδημαϊκές προοπτικές που διανοίγονται.

Τιμητική πλακέτα στον Επίτιμο Διδάκτορα απένειμε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων προσκεκλημένων τα μέλη της Συγκλήτου από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος, ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, εκπρόσωποι της Αμερικανικής Πρεσβείας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων Δρ. Γεώργιος Βούτσινος και ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτριος Διακομιχάλης.

Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να τονιστούν ορισμένα από τα λόγια του Επίτιμου Διδάκτορα Γκας Μπιλιράκη στην αντιφώνηση-ευχαριστήρια ομιλία του προς το Τμήμα, αλλά και εν γένει προς το Ίδρυμα που τον τιμά με την επιτιμοποίησή του, γεγονός που εκτιμά και τον χαροποιεί ιδιαιτέρως. Κάνοντας ειδική μνεία στη διαχρονική αξία της δημόσιας εκπαίδευσης, της οποίας είναι θιασώτης, σημείωσε ότι σε αυτήν μόνο μπορεί να βασιστεί η ανάπτυξη ενός Έθνους, αλλά και τη χριστιανική θρησκεία μας. Μέσω της ομιλίας του απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες της Ελλάδας από το ιστορικό χτες, ενώ υπογράμμισε πως οι Αμερικάνοι αναγνωρίζουν και βαθιά θαυμάζουν την Ελλάδα τόσο μέσω των ανθρώπων που την απελευθέρωσαν, αλλά και μέσω των Αρχαίων Ελλήνων που εφηύραν το Δημοκρατικό Πολίτευμα και προσέφεραν στη Δύση όλες τις σύγχρονες φιλοσοφικές της αξίες!
(Φωτογραφίες Εφη Περιβολάρη)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.