ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

Προ των πυλών η θεσμοθέτηση Μεταπτυχιακού ως προαπαιτούμενο για για να κάνουν οι πτυχιούχοι Ιατρικής, αγροτικό ή και ειδικότητα

Κοσμήτορας Ιατρικής Κρήτης : Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω που αποσκοπεί η πρότασή σας, αλλά σίγουρα δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση των σπουδών των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών
Δημοσίευση: 03/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προ των πυλών βρίσκεται η  θεσμοθέτηση προγράμματος μεταπτυχιακής  κλινικής εκπαίδευσης (foundation year), το οποίο θα είναι προαπαιτούμενο για να κάνει ο απόφοιτος της Ιατρικής, αγροτικό ή και ειδικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ως αιτιολογία προβάλλεται  η ελλιπής πρακτική εκπαίδευση  των φοιτητών και η αναγκαιότητα εδραίωσης των προπτυχιακών σπουδών, μέσω της πρακτικής εφαρμογής της σε πραγματικές συνθήκες.

Η  εισήγηση σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει 6 μήνες άσκηση σε επείγοντα, σε παθολογικές και χειρουργικές κλινικές Νοσοκομείων και στη συνέχεια 6 μήνες σε αγροτικό ή Κέντρο Υγείας .

Χθες στην  ολομέλεια του ΚΕΣΥ , ως πρώτο θεμα συζήτησης, στην ημερήσια διάταξη, ήταν η  εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για τη θεσμοθέτηση προγράμματος μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης (foundation year), το οποίο θα είναι προαπαιτούμενο για να κάνει ο απόφοιτος της Ιατρικής, αγροτικό ή και ειδικότητα.

Το γεγονός ήδη προκαλεί  αντιδράσεις στο χώρο των πανεπιστημιακών δασκάλων .

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Παν. Κρήτης Καθηγητής Γεώργιος Εμμ. Κοχιαδάκης , με ανοικτή επιστολή τονίζει τα εξής:

  • Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, θα ήθελα να σας αναφέρω προς ενημέρωσή σας ότι η Σχολή μας και όλες οι Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, υφίστανται τακτική αξιολόγηση η οποία συντονίζεται από την ΕΘΑΑΕ, ενώ προσφάτως αξιολογήθηκαν τα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης αξιολογήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από Διεθνή Επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών γιατρών και βαθμολογήθηκε με άριστα σε όλους τους ελεγχόμενους τομείς. Σημειωτέον, ότι ένα στοιχείο που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από την Επιτροπή είναι η επαφή των φοιτητών μας με τους ασθενείς από τα πρώτα έτη των σπουδών τους και η διετής διάρκεια των κλινικών ασκήσεων τους σε Πανεπιστημιακές Κλινικές με στόχευση την απόκτηση καθορισμένων κλικών δεξιοτήτων.
  • Επιπρόσθετη απόδειξη της υψηλής επιστημονικής κατάρτισης των αποφοίτων μας είναι ότι διακρίνονται σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής και αρκετοί από αυτούς είναι περιζήτητοι ως γιατροί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Αμερικής χωρίς κάποιο προαπαιτούμενο συμπληρωματικής κλινικής εκπαίδευσης.
  • Αγαπητές/οι κυρίες/κύριοι,
  • Εάν θέλετε περαιτέρω αναβάθμιση της μόρφωσης και της κλινικής εμπειρίας των αποφοίτων, πέρα από αυτήν που λαμβάνουν στα 2 έτη κλινικών σπουδών, προ του πτυχίου, θα πρέπει να προτείνετε αύξηση των κονδυλίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτίωση των υποδομών τους και το κυριότερο αύξηση των μελών ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών, ιδιαιτέρως των περιφερειακών Ιατρικών Σχολών. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι τα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών είναι 600 λιγότερα από ότι προ 10ετίας.
  • Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω που αποσκοπεί η πρότασή σας, αλλά σίγουρα δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση των σπουδών των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών.
Ετικέτες: 
ιατρική

Σχόλια (19)

 
Χουρδάκης Μιχαήλ
20 Μαρ 2022 20:24

Όλοι αυτοί που λυσσάνε να αναγνωρίζονται πενταετή και εξαετή (και δεκαετή) τμήματα ώς μεταπτυχιακά δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοια μεταπτυχιακά είναι παντελώς άχρηστα. Όσο πιο πολλοί το έχουν τόσο πιο άχρηστο χαρτί είναι.

Δηλαδή τι θα αλλάξει αν οι γιατροί θεωρούνται κάτοχοι μεταπτυχιακού; Η αγορά εργασίας θέλει Χ γιατρούς, Χ γιατροί θα δουλεύουν είτε έχουν είτε δεν έχουν μεταπτυχιακό. Από τη στιγμή που το έχουν όλοι δεν θα έχει καμία αξία. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους.

Είναι τόσο το ζόρι τελικά να διοριστεί ο κόσμος στο δημόσιο.

 
Νίκος
23 Ιαν 2022 20:23

Στη Βρετανία που υπάρχει foundation year η ιατρική σχολή είναι 5 έτη.

 
Γιάννης
04 Δεκ 2021 19:38

Ψ΄άχνουν κορόιδα για τζάμπα γιατρούς ώστε να μην προσλάβουν στη θέση των ανεμβολίαστων άλλους. Οι απόφοιτοί Ιατρικής θα φύγουν έξω για ειδικότητα και δεν θα έχουν ανάγκη να κάνουν το αγροτικό και το έτος αγκαρείας εδώ. Μόνο που οι Έλληνες πληρώνουμε για να τους παίρνουν έτοιμους τα άλλα κράτη.

 
Κατερίνα.
25 Νοε 2021 16:15

Απαράδεκτο. Όταν ο γιος μου
Πέρασε ιατρική ήξερε οτιτθα τέλειωσει στα 6. Χρόνια και προγραμματίσε τη ζωή του
Τώρα του ζητούν 1 ακόμη, χρόνο. Δυστυχώς θα φύγουν πολλά παιδιά έξω

 
Ευτυχώς υπάρχουν και οι ξένοι ανεξάρτητοι
10 Νοε 2021 10:35

@Κωνσταντινος
Το υστερόγραφό σας, νομίζω ότι είναι παραπάνω από σχετικό, τόσο για τη διακυβέρνησης της χώρας μας όσο και για τη στάση-ευθύνη μεγάλου μέρους της εγχώριας δημοσιογραφίας.
Αξίζει να μπει κανείς στο youtube και να παρακολουθήσει το απόσπασμα της συνέντευξης, με την ερώτηση της Ολλανδής (ανεξάρτητης) δημοσιογράφου και την απάντηση του κ. Μητσοτάκη. Ο καθένας μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Το γεγονός επίσης που αναφέρατε, για τις σπουδές της κόρης του κ. Πρωθυπουργού στην Αμερική, νομίζω ότι επίσης είναι πολύ εύστοχο και χαρακτηριστικό παράδειγμα (όχι μόνο ως προς την ουσία του αλλά ακόμα και ως προς τον χρόνο και τον τρόπο που παρουσιάστηκε) της αλαζονείας, της αμετροέπειας και της παντελούς έλλειψης ενσυναίσθησης αυτών των ανθρώπων.

 
Κωνσταντινος
10 Νοε 2021 09:19

Ειχα μια ελπιδα οτι η κορη μου θα μεινει να εξασκησει το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ στην Ελλαδα που επελεξε να σπουδασει , αλλα το συνονθύλευμα ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ / ΚΕΡΑΜΕΩΣ / ΓΚΑΓΚΑ την διωχνουν μακρυα... Ντροπη σας .
Μου αρεσει που τις ημερες που βγαιναν οι βασεις ο Πρωθυπουργος της χωρας εκανε πρωτο θεμα στις ειδησεις το πανεπιστημιο στην Αμερικη που πηγε η κορη...
ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ !!!

ΥΓ : Ασχετο αλλα να αγιασει το στομα της Ολλανδεζας δημοσιογραφου...

 
Λένα
05 Νοε 2021 19:30

Μας ρωτάνε εμάς τους γονείς , αν αντέχουμε κι άλλα έξοδα ; Δηλαδή πάλι ενοίκια και όλα τα άλλα έξοδα που χρειάζεται ένας φοιτητής μεταπτυχιακός ,πέρα από τα φροντιστήρια στο Λύκειο και τα έξι χρόνια σπουδών; Πόσο θα μας τεντώσουν; Έτσι αμείβονται κάποιοι από τους άριστους;

 
Θύμιος
05 Νοε 2021 18:33

Δηλαδή το να δουλεύεις στο νοσοκομείο είναι μεταπτυχιακό;

 
ΚΩΣΤΑΣ
05 Νοε 2021 13:31

Αίσχος να παίζουν με παιδιά που κουράστηκαν τόσο πολύ για τόσα πολλά χρόνια. Και εγώ που έλεγα στα παιδιά μου να μην φύγουν για το εξωτερικό δεν έχω καμιά ελπίδα πια...ας το ξανασκεφτούν και ας αλλάξουν γνώμη ... δεν είναι αργά. ...ας αντικαταστήσει αυτό το έτος το αγροτικό και φυσικά να πληρώνονται κανονικά για την υπηρεσία στο ΕΣΥ που θα προσφέρουν!!!!

 
φιλελεύθερος
05 Νοε 2021 02:27

Επομένως τα 6 χρόνια της ιατρικής γίνονται 7! Αρρωστημένο.

 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
04 Νοε 2021 15:54

Ήδη έχουν αρχίσει τα καραβάνια μεταναστών γιατρών με αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Από το πρώτο έτος οι φοιτητές τόσο στις ιατρικές όσο και στις άλλες σχολές σχεδιάζουν σε ποια χώρα του εξωτερικού θα κάνουν μεταπτυχιακό και θα δουλέψουν μετά. Η Ελλάδα θα γίνει ένα μεγάλο γηροκομείο και τουριστικός προορισμός για ένα μήνα κάθε καλοκαίρι για τους απόδημους Έλληνες.

 
Σ.Σ
04 Νοε 2021 15:49

Παρα πολύ ωραία!…Τώρα έχω έναν ακόμη λόγο : Με το που τελειώνω την Ιατρική , φεύγω και δεν ξαναπατάω. Τόσο απλά, τόσο ωραία!

 
ΕΛΕΝΗ
04 Νοε 2021 15:09

Ντροπή και μόνο που το σκέφτηκαν. Αυτό είναι που εκτιμάνε τους γιατρούς και για την προσφορά τους . Δεν τους φτάνει που εργάζονται και ως αγροτικοί και ως ειδικευόμενοι με μισθούς πείνας; Τσαλαπατάνε την αξιοπρέπειά τους με κάθε τρόπο και θέλουν και δωρεάν προσφορά στο σύστημα. Πώς να μην φύγουν για το εξωτερικό; 250 ευρώ στους ιδιώτες για μία εφημερία, καθαρά, έχουν όμως να δώσουν και πάλι δεν πάνε να ενισχύσουν το εθνικό σύστημα υγείας. Στην υγεία τους και ζήτω τα κορόιδα...

 
Επιτέλους κάτι πάει να αλλαξει
04 Νοε 2021 11:22

Οσοι έχουν ζήσει καταστάσεις σε αγροτικά ιατρεία, καταλαβαίνουν γιατί είναι αναγκαίο κα΄τι τέτοιο( 6 μήνες άσκηση σε επείγοντα, σε παθολογικές και χειρουργικές κλινικές Νοσοκομείων).

 
Ελλάς το μεγαλείο σου!
04 Νοε 2021 08:30

Αίσχος!!!

 
Ε.Τ.
04 Νοε 2021 00:12

Πως είναι δυνατόν να αναγνωρίζονται ότι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τα πενταετή τμήματα του πολυτεχνείου και η εξαετή απόκτηση πτυχίου ιατρικής να απαιτεί έξτρα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών για απόκτηση ειδικότητας? ΕΛΛΑΣ το μεγαλείο σου......

 
N.Χ
03 Νοε 2021 23:42

Ψάχνουν για κορόιδα.....
Να δουλεύουν τσάμπα!!!!

Τα παιδιά αυτά διαβάζουν μια 10ετια τουλάχιστον για να πάρουν λεφτά στα χέρια τους ,και θα τους υποχρεωσουν να δουλεύουν ενα χρόνο τσάμπα για να πληρωθουν?????
Και αν δεν είναι "ικανοί " για αγροτικό ,πως είναι "ικανοί " για τα επειγοντα, τις παθολογικές και όλα αυτά που λένε???
Και αν δεν είναι ικανοί ποιος φταίει???
Οι φοιτητες ????

Α .... και κάτι τελευταίο...
Σε ποιο άλλο επάγγελμα είναι προαπαιτουμενο ενας χρόνος τσάμπα δουλειά για να πληρωθεις???????

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ !!!!

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΈΤΣΙ......

 
Μαρία
03 Νοε 2021 23:22

Απαράδεκτο!!!! Αντί για προσληψεις τζάμπα δουλειά για ένα χρόνο για τη κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ

 
Θύμιος
03 Νοε 2021 20:16

Αποσκοπεί στο να δουλεύουν ένα χρόνο οι απόφοιτοι στα νοσοκομεία και να καλύψουν τις τρύπες του ΕΣΥ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.