ΜΑΘΗΤΕΣ

Β. Παπαευαγγέλου: Ελέγχουμε τη διασπορά του Κορωνοϊού μέσα στα σχολεία

Δημοσίευση: 04/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι  ότι ελέγχουμε τη διασπορά μέσα στα σχολεία, είναι η σταθερότητα αυτού του ποσοστού, τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους. Γιατί αν μας είχε ξεφύγει η κατάσταση μέσα στα σχολεία το πρώτο πράγμα που θα βλέπαμε είναι να αυξάνεται το ποσοστό των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικία που αντίθετα, εμείς βλέπουμε μείωση, 29% την δεύτερη βδομάδα του σχολείου, μόλις άρχισαν τα τεστ, 25% τώρα. Και το δεύτερο που θα βλέπαμε είναι τους γονείς τους να αρρωσταίνουν. Γιατί τα παιδάκια πάνε σπίτι, αγκαλιάζουνε την μανούλα, θα κολλήσουνε".

Τα παραπάνω δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β.Παπαευαγγέλου, στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και τόνισε τα εξής:

  • Εντυπωσιακή είναι η σταθερή ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων. Παρ’ όλο, δηλαδή, που τα σχολεία είναι ανοιχτά εδώ και σχεδόν δυο μήνες, δεν έχουμε αύξηση ποσοστού των νέων κρουσμάτων στα παιδιά, στους μαθητές.
  • Έτσι, ενώ όταν άνοιξαν τα σχολεία, λόγω του αυξημένου testing που γινόταν για να έχουμε πάλι μαθητές στο σχολείο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας αποτελούσαν το 29% του συνόλου των κρουσμάτων.
  • Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 25%. Επίσης, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα του ποσοστού των νέων κρουσμάτων στους γονείς των μαθητών.
  •  Όπως μονότονα λέγαμε από πέρυσι, τα σχολεία αποτελούν τον «καθρέφτη» της κοινότητας και συνεπώς στις επιβαρυμένες περιοχές προφανώς θα έχουμε και αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας.
  • ​Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, σήμερα μόλις 8 τμήματα επί συνόλου πάνω από 80.000 τμημάτων στην επικράτεια, παραμένουν κλειστά λόγω των κρουσμάτων.
  • ​Στο ίδιο πνεύμα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στις 29 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέδωσε μία οδηγία σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.
  • ​Παρατηρώντας τη σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 εβδομάδων, εξέδωσε μία οδηγία με τίτλο « Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο, κρατήστε τα σχολεία ανοιχτά».
  • ​Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Hans Kluge, ανέφερε ότι το μακροχρόνια οφέλη της διατήρησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα και ότι σήμερα έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία ώστε να μειώσουμε την ενδοσχολική διασπορά.
  • ​Αξίζει ίσως εδώ να σημειωθεί ότι στη χώρα μας έχουμε εφαρμόσει ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα πρόληψης της διασποράς του ιού στο σχολικό περιβάλλον.
  • ​Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ικανότητα του εντατικού testing να συμβάλλει στον έλεγχο της επιδημίας. Είναι λογικό, λοιπόν, η Επιτροπή μας να συμφωνεί με την εφαρμογή αυξημένου testing των ανεμβολίαστων και σε άλλες δραστηριότητες της κοινωνίας μας.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ρωτήσω κυρία Παπευαγγέλου πρώτα εσάς. Αυτή την εβδομάδα έχουμε ακούσει για 6.800 περίπου κρούσματα σε παιδιά. Εάν έχετε εικόνα για νοσηλείες παιδιών σε απλές κλίνες ή σε ΜΕΘ, τι γνωρίζετε επ΄ αυτού. Και την κυρία Γκάγκα: Είναι ένα θέμα που έχει μπερδέψει αρκετά τους γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών. Παίρνουν τα δυο δωρεάν self-test για να κάνουν μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να πάνε στο σχολείο. Από εκεί και έπειτα τα σαββατοκύριακα που θέλουν να πάνε σε ένα θέατρο ή να βγουν για φαγητό ή ένα απόγευμα που θα θελήσουν να πάνε σε ένα εμπορικό κατάστημα πώς θα πάνε τα παιδιά, με self-test; Και αν ναι, είναι η επιβάρυνση αρκετά μεγάλη λένε.

Β. Παπαευαγγέλου: Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης, όντως αυτό είναι το νούμερο. Έχουμε αύξηση συνολικά στα κρούσματα που έχουμε, στις ηλικίες 4 έως 18. Όμως είναι όπως ακριβώς το είπα, δηλαδή είναι παράλληλα σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο ποσοστό αύξησης έχουμε στα παιδιά, στους ενήλικες, στους ανθρώπους άνω των 75 ετών.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο και που δείχνει ότι ελέγχουμε τη διασπορά μέσα στα σχολεία, είναι η σταθερότητα αυτού του ποσοστού, τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους. Γιατί αν μας είχε ξεφύγει η κατάσταση μέσα στα σχολεία το πρώτο πράγμα που θα βλέπαμε είναι να αυξάνεται το ποσοστό των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικία που αντίθετα, εμείς βλέπουμε μείωση, 29% την δεύτερη βδομάδα του σχολείου, μόλις αρχίσαν τα τεστ, 25% τώρα. Και το δεύτερο που θα βλέπαμε είναι τους γονείς τους να αρρωσταίνουν. Γιατί τα παιδάκια πάνε σπίτι, αγκαλιάζουνε την μανούλα, θα κολλήσουνε.

Δεν βλέπουμε αύξηση σε αυτές τις ηλικίες, 35 με 55, που είναι η λογική ηλικία που σκέφτεσαι για τους γονείς των παιδιών.

Τώρα, ως προς τις νοσηλείες στις αρχές της εβδομάδες, πριν από μια- δυο μέρες, είχαμε συνολικά σε όλη την χώρα 35 παιδιά, που ήταν 1,6%, αν θυμάμαι καλά τα νούμερα, δεν είμαι σίγουρη. Πάντως είναι σταθερά χαμηλά ο αριθμός των παιδιών.

Μ. Γκάγκα, Αν υπουργός Υγείας: Δεν έχουμε πολλές νοσηλείες στα παιδιά, ευτυχώς, και βασικά υπάρχουν νοσηλείες που οφείλονται σε ενδοοικογενειακή διασπορά, όπως το παιδάκι των 2,5 μηνών που βεβαίως δεν κόλλησε από κανένα σχολείο, κόλλησε γιατί όλη η οικογένεια είναι άρρωστη και κινδυνεύει γιατί δεν έχει αντισώματα. Ένα νεογέννητο, ένα πολύ μωρό, δεν έχει αντισώματα.

Το θέμα των self test συζητείται ήδη, μας το έχουνε θέσει οι γονείς. Θα σας έχω απάντηση. Δεν έχω αυτή την στιγμή. Θα συζητηθεί και στην Επιτροπή και θα σας έχω απάντηση.

Δημοσιογράφος: Kαλησπέρα. Εγώ θα επιμείνω στο θέμα των παιδιών και θα ήθελα να πω το εξής. Προσδιορίζετε τα ποσοστά και τις αναλογίες αλλά ξεχνάτε ένα πάρα πολύ βασικό νούμερο. Από την μέρα που άρχισαν τα σχολεία τα κρούσματα σε παιδιά αυξήθηκαν κατά 50%. Και στο σύνολο ούτε 20%. Άρα μιλάμε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση εκεί. Δεν ξέρω μήπως θα πρέπει να το ξαναδούμε το συγκεκριμένο θέμα, γιατί να μην μιλάμε μόνο για το πόσοι συμμετείχαν, τα βλέπω εδώ. Από 0 μέχρι 17, από 75.890 κρούσματα φτάσαμε στις, αυξήθηκαν κατά 39.310. Συν 50% μην πω και παραπάνω. Ενώ στο σύνολο έχουμε σήμερα 767.376 κρούσματα από 615. Εκεί η αύξηση την υπολογίζω κάπου 20- 22%. Άρα αναλογικά δεν μας βγαίνει αυτό που λέμε. Και κάτι άλλο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ότι μιλήσατε για την αύξηση των ΜΕΘ από το 19 μέχρι σήμερα. Φτάσαμε να έχουμε 1.300 ΜΕΘ επιτυγχάνοντας τον μέσο όρο που θα έπρεπε να έχουμε πριν από την Covid περίοδο. Φτάνει αυτός ο αριθμός;

Β. Παπαευαγγέλου: Για το πρώτο ερώτημα δεν είμαι τόσο καλή αριθμομνήμων για να σας πω απέξω τα νούμερα, αλλά κάθε Τετάρτη η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ προς το τέλος, στις τελευταίες σελίδες, έχει με ακριβή νούμερο τα ποσοστά 4 με 18, τον αριθμό των 4 έως 18 ετών και το ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού επί των γενικών κρουσμάτων της εβδομάδος. Για ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα. Επειδή το παρακολουθώ σε ένα excel και το βλέπω συνεχώς, τα νούμερα δείχνουν σαφώς να αυξάνουν κάθε εβδομάδα στα παιδιά.

​Τα ποσοστά, επί του συνόλου των κρουσμάτων, παραμένουν σταθερά. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε μια διασπορά μέσα στο σχολείο.

Δεν είναι, δηλαδή, αυτό το θέμα του προβλήματός μας, το πρόβλημά μας στην κοινωνία. Αν δείτε τα στοιχεία κάθε Τετάρτης, από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, θα το δείτε αυτό που σας λέω. Δεν θυμάμαι τα νούμερα.

Δημοσιογράφος: Απλά δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο αυτό. Να βλέπουμε και τη συνολική εικόνα, τι έχει προηγηθεί. Δεν χρειάζεται να δούμε μόνο την επιδημιολογική του ΕΟΔΥ.

Γκ. Μαγιορκίνης: Να προσθέσω ότι τα παιδιά με το που ξεκίνησαν το σχολείο, άρχισε το πιο έντονο testing. Οπότε μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά, κάθε εβδομάδα, κάνουν δύο φορές τεστ και εάν και εφόσον υπάρχει, γίνεται και ακόμα πιο έντονο.

Δηλαδή τα παιδιά ξεκίνησαν μία διαδικασία, οπότε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε πριν και μετά. Δεν είναι άμεσα συγκρινόμενο.

Και να τονίσουμε, επίσης, ότι τις εβδομάδες που ξεκίνησαν, αντίστοιχα, τα rapid test στους εργασιακούς χώρους, έχουν αυξηθεί και εκεί οι διαγνώσεις.

Είναι, λοιπόν, κάτι το οποίο αναμένουμε. Δεν είναι κάτι περίεργο. Για αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκρίνουμε το πριν το σχολείο με το μετά το σχολείο. Για αυτό συμβαίνει και αυτό που λέει η κυρία Παπαευαγγέλου: Ξεκινήσαμε με 29% με το που ξεκίνησε το σχολείο και είδαμε ότι το ποσοστό έχει πέσει, από ό,τι βλέπω, από ό,τι λέει…

Δημοσιογράφος: Μα και αυτό σύγκριση πριν και μετά είναι. Αυτό δεν κάνατε τώρα; Σύγκριση πριν το σχολείο και μετά.

Γκ. Μαγιορκίνης:  Όχι, από την πρώτη εβδομάδα του σχολείου που άνοιξε, οπότε ξεκίνησε το νέο testing system, δεν έχουμε δει σημαντική αύξηση. Και το λέμε για ποιο λόγο; Την πρώτη εβδομάδα ό,τι διαγνώστηκε ήταν πριν ξεκινήσει το σχολείο. Συμφωνούμε;

Αν βλέπαμε αύξηση μέσα στο σχολείο, αυτό το 29% έπρεπε να γίνει 40%. Δηλαδή έπρεπε να μεγαλώσει. Δεν μεγαλώνει αυτό. Πηγαίνει αναλογικά όπως το λέμε, όπως και η υπόλοιπη κοινωνία. 

Σχόλια (3)

 
Ουφ!!!
06 Νοε 2021 21:43

Ναι, πως και δε. Μας πείσατε.

 
Β. Ο.
06 Νοε 2021 21:42

Ανάθεμα κι αν ξέρατε τι συμβαίνει στα σχολεία...
Καληνύχτα

 
Ave Caesar
05 Νοε 2021 09:19

"Ελέγχουμε τη διασπορά του Κορωνοϊού μέσα στα σχολεία"! Εδώ ο ίδιος ο Θεός δεν ξέρουμε αν την ελέγχει.... την ελέγχει η ιατρός Παπαευαγγέλου!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.