ΒΟΥΛΗ

ΑΣΕΠ: 204.113 αιτήσεις υποψηφίωνν εκπαιδευτικών

Στους πίνακες απορριπτέων ενεγράφησαν 18.917, συνολικά, υποψήφιοι για διάφορους λόγους
Δημοσίευση: 08/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνολικά 204.113,   ηλεκτρονικές αιτήσεις υποψηφίων εκπαιδευτικών, υποβλήθηκαν   από τις 25-4-2019 μέχρι 7-2- 2020  σε , εννέα συνολικά, προκηρύξεις, με τις οποίες κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γενικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) να υποβάλουν αίτηση για τη διαδικασία κατάταξής τους με σειρά προτεραιότητας σε αξιολογικούς πίνακες, κατά κλάδο και ειδικότητα.

Αυτό αναφέρει έγγραφο του ΑΣΕΠ προς τη Βουλή, ενώ σημειώνονται τα εξής:

204.113 αιτήσεις: Όπως προκύπτει από το αρχείο του Α.Σ.Ε.Π., στις ως   προκηρύξεις προκηρύξεις αυτές υποβλήθηκαν 204.113, συνολικά, ηλεκτρονικές αιτήσεις υποψηφίων εκπαιδευτικών.

Έλεγχος των παραβόλων: Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π., προκειμένου να καταρτίσει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων προέβη, όπως είχε υποχρέωση, στον έλεγχο των παραβόλων συμμετοχής μέσω της Γ.Γ.Π.Σ.

Ακολούθως δε, μετά την αποστολή από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων του αρχείου του Ο.Π.ΣΥ.Δ. κάθε προκήρυξης και τη διασταύρωση των στοιχείων αυτού με τα αντίστοιχα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων των υποψηφίων, τα οποία τηρούνται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) του Α.Σ.Ε.Π., προέβη στον έλεγχο των δηλωθέντων από τους υποψηφίους στις ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής τους προσόντων, κριτηρίων και ιδιοτήτων, και στην κατάρτιση των προσωρινών αξιολογικών πινάκων κατάταξης και των πινάκων απορριπτέων, ανά προκήρυξη, σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του έτους 2019 μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου του έτους 2020.

Στους  πίνακες απορριπτέων 18.917 υποψήφιοι: Στους πίνακες απορριπτέων για όλες τις προκηρύξεις ενεγράφησαν 18.917, συνολικά, υποψήφιοι για διάφορους λόγους.

Μη καταβολή παραβόλου: Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και απορριπτέοι (σε ποσοστό 4,9%) για μη καταβολή παραβόλου.

14.837 ενστάσεις: Κατά των προσωρινών αποτελεσμάτων υποβλήθηκαν 14.837, συνολικά, ενστάσεις για διάφορους λόγους.

Επανέλεγχο των παραβόλων:  Tο Α.Σ.Ε.Π. προκειμένου να απαντήσει στα κατ ́ ιδίαν παράπονα των υποψηφίων και να αποφανθεί αιτιολογημένα επί των ενστάσεών τους, προσέτρεξε εκ νέου στο αρχείο της Γ.Γ.Π.Σ. για τον επανέλεγχο των παραβόλων ενώ σε αρκετές άλλες περιπτώσεις ζήτησε διευκρινίσεις ή συμπληρωματικά στοιχεία από το Υυπουργείο Παιδείας.

518  αποφάσεις: Για τον έλεγχο νομιμότητας των αξιολογικών πινάκων και την εξέταση των όλων των ανωτέρω ενστάσεων των υποψηφίων αλλά και των 568 αιτήσεων θεραπείας τα αρμόδια Τμήματα του Α.Σ.Ε.Π. εξέδωσαν 518, συνολικά, αποφάσεις.

Τα παράβολα: Για το θέμα των παραβόλων, σας πληροφορούμε ότι το Α.Σ.Ε.Π. εφάρμοσε τον νόμο και απέρριψε τις αιτήσεις υποψηφίων που δεν είχαν καταβάλει/πληρώσει το σχετικό παράβολο συμμετοχής στις ως άνω διαδικασίες των προκηρύξεων.

Σε κάποιες, μεμονωμένες περιπτώσεις υποψηφίων που οι υποψήφιοι είχαν πράγματι καταβάλει το παράβολο αλλά στην αίτηση συμμετοχής τους είτε είχαν δηλώσει λανθασμένα ή ελλιπώς τον κωδικό αριθμό, που κατά μοναδικό τρόπο ταυτοποιεί το συγκεκριμένο παράβολο, είτε είχαν δηλώσει κωδικό διαφορετικό από αυτόν του παραβόλου που είχαν πληρώσει είτε κατά τη συμπλήρωση του κωδικού είχε εμφιλοχωρήσει αναριθμητισμός, το Α.Σ.Ε.Π., στο πλαίσιο της εξέτασης των σχετικών ενστάσεων, έκανε δεκτές τις αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων και, ελέγχοντας περαιτέρω τα δηλωθέντα τυπικά προσόντα και κριτήρια βαθμολόγησής τους, κατέταξε τους παραπονούμενους στον οικείο αξιολογικό πίνακα κατάταξης υποψηφίων.

Αντικείμενο δικαστικού ελέγχου: Τονίζεται, τέλος, ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε, τελικά, αντικείμενο δικαστικού ελέγχου από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγαν υποψήφιοι με αιτήσεις ακύρωσης. Το ως άνω ακυρωτικό δικαστήριο με σειρά αποφάσεών του (Δ.Ε.Α. 562, 563, 724, 729 και 1036/2021) απέρριψε τις ποικίλες αιτιάσεις των αιτούντων για δήθεν ασάφεια των σχετικών όρων της προκήρυξης ή για παραπλάνησή τους κατά τη διαδικασία πληρωμής του παραβόλου μέσω των τραπεζών ή για προβλήματα του πληροφοριακού συστήματος του Α.Σ.Ε.Π. και έκρινε ότι με νόμιμη αιτιολογία το Α.Σ.Ε.Π. απέρριψε τις αιτήσεις συμμετοχής και τις σχετικές ενστάσεις τους.

Είναι λογικό και αναμενόμενο να ανακύπτουν κάποια λάθη: Αλλά και στο θέμα του ελέγχου των δικαιολογητικών των υποψηφίων πρέπει να τονιστεί ότι είναι λογικό και αναμενόμενο να ανακύπτουν κάποια λάθη όταν πρόκειται να συσχετιστούν, μάλιστα σε πρώτη εφαρμογή, αρχεία με μεγάλο αριθμό/όγκο δεδομένων.

Τα   λάθη επιλύθηκαν:  Τα όποια, λίγα σε αριθμό, λάθη ή παραλείψεις παρατηρήθηκαν κατά τη διαδικασία κατάρτισης των προσωρινών αξιολογικών πινάκων επιλύθηκαν είτε με συνεννόηση μεταξύ του Α.Σ.Ε.Π. και του υπουργείου Παιδείας είτε από τα Τμήματα του Α.Σ.Ε.Π. που εξέτασαν τα σχετικά παράπονα των υποψηφίων στο πλαίσιο των ενστάσεων, σύμφωνα με τον νόμο και τους σχετικούς όρους της κάθε προκήρυξης, πάντοτε σε αναφορά με τα όσα οι υποψήφιοι αυτοί είχαν υπεύθυνα δηλώσει στην αίτηση συμμετοχής τους.

Σχόλια (1)

 
Μη κάνετε πίσω
08 Νοε 2021 15:22

Αν ενεργοποιηθεί η αυστηρή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, θα καθαρίσει το τοπίο

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ