Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ασφάλεια Πανεπιστημίων: Σύσκεψη Πρωθυπουργού με Ν. Κεραμέως- Α. Συρίγου και Τ. Θεοδωρικάκου

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε τη σύσκεψη , κυρίως, μετά το γεγονός της “ομηρίας” Κοσμήτορα στο Πολυτεχνείο Κρήτης , όπου φέρεται αρκετά ενοχλημένος, από τους μη άμεσους χειρισμούς από την πλευρά της πολιτείας
Δημοσίευση: 08/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύσκεψη, με αποκλειστικό θέμα την ασφάλεια των Πανεπιστημίων,  με τους συναρμόδιους υπουργούς έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης,  σύμφωνα με πληροφορίες του esos.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί Παιδείας Ν. Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΑΕΙ, Άγγελος Συρίγος.

Ηδη προηγήθηκε ενημερωτική προσυζήτηση του Α. Συρίγου με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου.

Ο πρωθυπουργός , σύμφωνα με πληροφορίες,   θα δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους δύο υπουργούς προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες:

Α. Εγκατάστασης της “πανεπιστημιακής αστυνομίας” στα κεντρικά Πανεπιστήμια, και,

Β. Εγκατάστασης τεχνικών μέσων ασφάλειας των Πανεπιστημίων που προβλέπει ο νόμος “Κεραμέως”.

Ο πρωθυπουργός  συγκάλεσε τη σύσκεψη , κυρίως, μετά το γεγονός της “ομηρίας” Κοσμήτορα  στο Πολυτεχνείο Κρήτης , όπου φέρεται αρκετά ενοχλημένος, από τους  μη άμεσους χειρισμούς από την πλευρά της πολιτείας, παρά του ότι το γεγονός πήρε άμεσα δημοσιότητα.

Α. Συρίγος:Δεν βρέθηκε ούτε ένας Πρύτανης να κάνει σωστά τη δουλειά του τα τελευταία 35 χρόνια

“Χείμαρρος” ήταν ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ Άγγελος Συρίγος , αναλύοντας το φαινόμενο της βίας στα ΑΕΙ, μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Πότε θα τελειώσουμε επιτέλους με την πολιτική βία;».

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ανέφερε τα εξής:

Μειοψηφικές ομάδες των 10 και 20 ατόμων : Από τ 2008 και μετά η βία έχει περάσει το επίπεδο των φοιτητικών παρατάξεων  που μαλώνουν μεταξύ τους. Μειοψηφικές ομάδες των 10 και 20 ατόμων τα οποία με ένα τηλεφώνημα μπορούν  εύκολα να γίνουν 50 ή 100 οι οποίοι επιμένουν να σου επιβάλουν την άποψή τους είτε είσαι φοιτητής είτε είσαι καθηγητής, είτε είσαι ο οποιοσδήποτε, αλλά απέναντί τους.

Ο νόμος Διαμαντοπούλου: Το φαινόμενο πήρε μεγάλη έκταση, με τα Συμβούλια Ιδρύματος του νόμου Διαμαντοπούλου  το 2011, όπου άρχισε να γίνεται περίπου κανόνας, να διακόπτονται οι συνεδριάσεις με βίαιο  τρόπο και να υπάρχει και άσκηση βίας.

Ήταν αδιανόητο τις δεκαετίες του 1970 και 1980  να ασκήσεις βία σε καθηγητή: Έκτοτε έχει καθιερωθεί περίπου αυτό να είναι κοινός τόπος ότι μπορείς να μπεις μέσα να απειλήσεις ένα καθηγητή, πράγμα το οποίο ήταν αδιανόητο τις δεκαετίες του 1970 και 1980  να ασκήσεις βία επάνω του  και να σηκωθείς να φύγεις.

Η έννοια του ασύλου: Σε μεγάλο βαθμό έχει αποδοθεί αυτό  στην έννοια του ασύλου. Η έννοια του ασύλου όπως την αναφέραμε στο παρελθόν  δεν έχει καμία έννοια με την πραγματική έννοια του ασύλου. Στην πραγματικότητα ήταν άβατο  της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Δεν βρέθηκε ούτε ένας Πρύτανης να κάνει σωστά τη δουλειά του : Έχουν κατηγορηθεί και οι Πρυτάνεις για αυτό το φαινόμενο.

Πράγματι πολλές πρυτανικές αρχές ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Δεν είναι δυνατόν όλοι οι Πρυτάνεις διαχρονικά τα τελευταία 35 χρόνια να μην έχει βρεθεί κάποιος να κάνει σωστά τη δουλειά του. Αυτό σημαίνει ότι  το σύστημα  είχε και ίσως σε ένα βαθμό να εξακολουθεί να έχει  πραγματικές αδυναμίες.

Είναι γνωστοί μέσα στον Πανεπιστημιακό χώρο: Η βασικότερη αδυναμία που πιστεύω ότι υπάρχει είναι ο τρόπος λειτουργίας αυτών των ομάδων , οι γνωστοί άγνωστοι  όπως τους λέμε, που δεν είναι και τόσο άγνωστοι, είναι γνωστοί μέσα στον Πανεπιστημιακό χώρο οι οποίοι έρχονται απειλούν , ξέρουν ότι μπορούν να σου σπάσουν το αυτοκίνητο , μπορούν να σου γράψουν στο γραφείο, να σου διακόψουν το μάθημα, και αν δεν πειθαρχήσεις με τις απόψεις τους να σου ανοίξουν και το κεφάλι.

Δεν τους φοβίζει η αστυνομία- Το μοναδικό όπλο η δημοσιότητα: Πως το αντιμετωπίζεις; Μόνο με τη δημοσιότητα. Είναι το μόνο που τους φοβίζει. Δεν τους φοβίζει ούτε η παρουσία της αστυνομίας , διότι χτυπάνε και φεύγουν γρήγορα. Δεν τους φοβίζει ούτε το να πάρει κάποιος κάποια μέτρα , διότι ξέρουν ότι θα το πετύχουν κάποια στιγμή αυτό που θέλουν . Τους φοβίζει η δημοσιότητα που παίρνει το γεγονός. Μέχρι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, αυτό είναι το βασικό όπλο.

Τελευταία είχαμε μια περίοδο που τα Πανεπιστήμια δεν λειτουργούσαν. Θεωρώ ότι η δυνατότητα της αστυνομία να παρεμβαίνει μέσα στα Πανεπιστήμια έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Σχόλια (9)

 
μέτρα τώρα
09 Νοε 2021 09:12

Με ποιο δικαίωμα διακόπτουν μάθημα και συνεδριάσεις; Ποιος τους το επιτρέπει;

 
γονιός
09 Νοε 2021 09:10

Γιατί επιτρέπουν να υπαρχουν φοιτητές; εξωτερικές μειοψηφίες ; που δημιουργούν τέτοια θέματα; Γιατί επιτρέπεται η κουκούλα στο πανεπιστήμιο; Διαγραφή τώρα αν είναι φοιτητές. Οι κοινόχρηστοι χώροι με κάμερα. Όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

 
Α καλά.....
09 Νοε 2021 00:11

Τώρα θα συσκεφθείτε παιδιά??? Τον τρίτο χρόνο? Δηλαδή πιο πιθανό να δούμε νέους διευθυντές στα σχολεία το 2022, από το να δούμε τάξη στα πανεπιστήμια? Οι έτοιμοι και άριστοι.... κατά τ' άλλα!

 
ΔΕΠ
08 Νοε 2021 21:00

Πάλι ξαναζεσταμένες οι τελείως άκυρες και - για μένα, αηδιαστικές - δηλώσεις του κ. υφυπουργού: κατηγορούμε το θύμα. Φταίνε οι πρυτάνεις, φταίει που δεν δίνεται δημοσιότητα, και ΄άλλα τέτοια. Σα να πας στη ΝΥ των '80s και να λες φταίνε οι μαγαζάτορες που δεν κάνουν μήνυση όταν τους εκβιάζει η μαφία.
Κατάπτυστο.

Δε μας λετε κ. Συρίγο: αν ένας πρύτανης ή ένας καθηγητής, κάνει τη δουλειά του όπως λέτε, και μηνύσει τους δράστες με ονοματεπώνυμα, θα του δώσετε αστυνομική συνοδεία από κει και μετά καθε μέρα; Αν του κάψουν το ΙΧ θα του πάρετε καινούργιο; Είστε ένας από τους παθόντες, σταματήστε να κάνετε σα να μη γνωρίζετε.

Αν ο Π/Θ ενοχλείται από τους "μη άμεσους χειρισμους" - και ελπίζω να ενοχλείται, όπως ενοχλούμαστε και όλοι εμείς που τόσα χρόνια έχουμε υποστεί διάφορες μορφές βίας (και φυσικής) θα πρέπει να αναθέσει τη δουλειά σε κάποιον άλλον, όχι στον κ. Συρίγο, κάποιον ο οποίος δε θα χαϊ΄δεύει αυτιά και δε θα τα ρίχνει στα θύματα, και κυρίως να δούμε αυτή την περίφημη πανεπιστημιακή αστυνομία, τελεια και παύλα.

 
ΔΕΠ
08 Νοε 2021 20:06

Α. Συρίγος:Δεν βρέθηκε ούτε ένας Πρύτανης να κάνει σωστά τη δουλειά του τα τελευταία 35 χρόνια

Αναμένουμε παρέμβαση εισαγγελέα μετά από αυτή την καταγγελία. Μιλάμε για παράβαση καθήκοντος από βαριά αμέλεια. Σίγουρα θα έχει αποδείξεις ο Συρίγος για να τα λέει αυτά. Ή όχι;

 
Γιάννης
08 Νοε 2021 19:20

Κάμερες και έλεγχος παντού!

 
Νίκος
08 Νοε 2021 19:19

Το θέμα είναι σοβαρό . Μη το υποτιμάτε. Πουθενά στον κόσμο δε συμβαίνει αυτό! Μόνο εδώ! Και στον κοσμήτορα παρακαλώ!

 
γονιός
08 Νοε 2021 16:29

αντί να συγκαλέσει σύσκεψη για τον κορονοιό στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια και να πάρει μέτρα ...Τι να πει κανείς έχω μείνει άφωνη...μας έχουν εγκαταλείψει ...σήμερα λέει περιμένουν 7000 κρούσματα στα σχολεία της περιοχής (Μακεδονία) γίνεται χαμός τα τμήματα δεν κλείνουν αλλά οι γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι άρα ουσιαστικά τα κλείνουν οι ίδιοι ...και αυτοί το χαβά τους ...Τους λυπάμαι, μας λυπάμαι...

 
ΣΑΚΗΣ
08 Νοε 2021 15:52

Πιθανή επιτυχία θα φέρει πολιτικά οφέλη ...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.