ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Για το νέο νόμο πλαίσιο γα τα ΑΕΙ ενημέρωσε η Ν. Κεραμέως την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σημερινή σαραντάλεπτη συνάντηση

Το "οικοδόμημα" του νέου νόμου πλαισίου, τα βασικά σημεία του ο οποίου θα παρουσιάσει η υπουργός στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 18 Δεκεμβρίου, πατάει στα “θεμέλια” του “Νομπελίστα” Σύμβουλου του Κ. Μητσοτάκη Χριστόφορου Πισσαρίδη
Δημοσίευση: 09/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για το νέο νόμο πλαίσιο  λειτουργίας των  ΑΕΙ  και  τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ,το οποίο ετοιμάζει επιτελείο του υπουργείου παιδείας με “αρχιτέκτονα” τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλη Δμητρόπουλο, ενημέρωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως την   Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη σημερινή  σαραντάλεπτη  συνάντηση.

"Σήμερα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας  για ζητήματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας-μεταξύ των οποίων-για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε για τη μεγαλύτερη ευελιξία, αυτονομία και εξωστρέφεια του πανεπιστημίου και για τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ” δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες το "οικοδόμημα" του νέου νόμου πλαισίου, τα βασικά σημεία του ο οποίου θα παρουσιάσει η υπουργός στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 18 Δεκεμβρίου,  πατάει στα “θεμέλια” του “Νομπελίστα”  Σύμβουλου του Κ. Μητσοτάκη Χριστόφορου  Πισσαρίδη.

 Πάντως στους κύκλους των πανεπιστημιακών δασκάλων υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς η πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να κρατά “κλειστά τα χαρτιά” ως προς το περιεχόμενο του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ, ενώ το Σχέδιο του  Χριστόφορου  Πισσαρίδη,  για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,το οποίο θα κληθεί η υπουργός Παιδείας να υιοθετήσει,  μεταξύ άλλων εισηγείται:

Συμβούλια Ιδρυμάτων: Eπαναφορά των Συμβουλίων   Ιδρυμάτων:

  •              με αυξημένη συμμετοχή εξωτερικών μελών, και
  •             με ισχυρές και αποφασιστικές αρμοδιότητες στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην επιλογή εκτελεστικής διοίκησης των πανεπιστημίων (πρυτάνεις, κοσμήτορες), μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αναμόρφωση του συνολικού χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, και να συμβάλλουν στην βελτίωση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, αλλά και με τις διεθνείς εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Aνασχεδιασμός ολόκληρου του ακαδηνμαϊκού χάρτη:  Θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα ανασχεδιασμός ολόκληρου του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των προγραμμάτων σπουδών, με ενίσχυση κατευθύνσεων και ειδικοτήτων σε γνωστικά αντικείμενα όπου αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια και σταδιακό περιορισμό ειδικοτήτων, όπου αναμένεται ή ήδη παρατηρείται υπερβάλλουσα προσφορά αποφοίτων.

Οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα: Αυτό μπορεί ευκολότερα να επιτευχθεί, εφόσον ενισχυθεί η οργανωτική ευελιξία των ιδρυμάτων και η κύρια οργανωτική ακαδημαϊκή μονάδα είναι η Σχολή (που καλύπτει ευρύτερο φάσμα συγγενών γνωστικών αντικειμένων) αντί του – συχνά υπερεξειδικευμένου – Τμήματος. Η οργάνωση των πανεπιστημίων με βάση τις Σχολές, στις οποίες θα πρέπει να εισάγονται οι φοιτητές, θα συμβάλλει επιπλέον στην παροχή της δυνατότητας εξατομίκευσης της μάθησης από αυτούς, με επέκταση των επιλογών τους και της δυνατότητας οριζόντιας κινητικότητας μεταξύ προγραμμάτων. Αυτές οι αλλαγές μπορούν, επιπλέον, να συνδυαστούν με το άνοιγμα των ελληνικών πανεπιστημίων σε συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, τόσο σε προπτυχιακό όσο, και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Κέντρα Αριστείας: Η θεσμοθέτηση και ενίσχυση Κέντρων Αριστείας στην ανώτατη εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη καλών πρακτικών φοιτητοκεντρικής μάθησης και στην ενίσχυση των κινήτρων για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στην ίδια κατεύθυνση, η στήριξη της λειτουργίας Κέντρων Υποστήριξης Διδασκαλίας στα πανεπιστήμια, με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς καλές πρακτικές, μπορεί να συμβάλλει στην απαραίτητη αλλαγή υποδείγματος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην πανεπιστημιακή διδασκαλία.

Βελτίωση της αναλογίας διδασκόντων-φοιτητών: Απαραίτητη προϋπόθεση για τον σκοπό αυτό αποτελεί, οπωσδήποτε, η βελτίωση της αναλογίας διδασκόντων-φοιτητών, ανά μάθημα και συνολικά στα πανεπιστήμια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων, αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών και των προσφερόμενων μαθημάτων, αλλά και με εισαγωγή κινήτρων και αντικινήτρων για την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών από τους φοιτητές.

Ίδρυση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών μέσα στα ΑΕΙ

Επίσης ο νέος νόμος πλαίσιο θα περιλαμβάνει την  ίδρυση και λειτουργία  Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών, μέσα στα Πανεπιστήμια από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos:

  •     Οι Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών θα είναι επιπέδου 6 (Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων) και η διάρκεια σπουδών θα είναι   τετραετής.
  •     Στις Σχολές αυτές οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που εισάγονται σήμερα οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα:

  •     θα υπάρχει άλλη , χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  •     Θα δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτές τις σχολές και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ.

Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση  επιδιώκει :

Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης”  από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Τα    τετραετή τμήματα θα έχουν   τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή  των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύψει  από δύο πηγές:

Α. Ενδεχομένως από τη  μετατροπή   λειτουργούντων τμημάτων, και

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις  το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα δώσει  κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητήσει τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

Σχόλια (13)

 
Υπεραπλουστεύσεις και ιδεοληψίες
11 Νοε 2021 12:00

Από Υπουργό ή μια επιτροπή συμβούλων θα θέλαμε πρώτα να ακούσουμε ποιά είναι τα καλά παραδείγματα (χώρες) για την ανώτατη εκπαίδευση που θέλουμε να υιοθετήσουμε. Είναι ο πρακτικός τρόπος να καταλάβουμε τι στόχους έχουν και αν μπορούν να επιτευχθούν.
Φυσικά θα θέλαμε να ακούσουμε ξεκάθαρα και από τους ίδιους τις αντιλήψεις για το ρόλο του δημόσιου παν/μιου, τους στόχους και γιατί οι προτεινόμενες οργανωτικές αλλαγές θα τους εξυπηρετήσουν (ισχυρότερη έρευνα, μείωση κόστους, ποιοτική ή ποσοτική αναβάθμιση εκπαίδευσης ?)

Αυτά που ακούμε είναι συνονθύλευμα αντιγραφών από 'δω και από 'κει (άλλα από ΗΠΑ, άλλα από Γερμανία, άλλα από Αγγλία, κλπ.). Που μπορεί να μην ταιριάζουν μεταξύ τους ή στις ελληνικές συνθήκες (γλώσσα, βιομηχανία/ιδιωτικός τομέας, γεωγραφική θέση, υποδομές, κλπ.)

Επίσης υπεραπλουστεύονται θέματα, όπως π.χ. οι Σχολές αντί Τμημάτων. Σε όλα τα σοβαρά ερευνητικά πανεπιστήμια το Τμήμα είναι η βασική ακαδημαϊκή μονάδα, και εντός του τμήματος υπάρχει μεγάλο εύρος επιστημονικών τομέων. Αυτά φυσικά δεν ισχύουν για τα διάφορα "νέα τμήματα" σπουδών, σε κάθε πόλη και χωριό, που αποτελούν κατατεμαχισμό μιας επιστημονικής περιοχής. Αλλά π.χ. Φυσική, Μαθηματικά και Χημεία είναι 3 διακριτές επιστήμες που δεν μπορεί να γίνουν μια "σούπα" Σχολής, εκτός αν θέλεις να τα αποδιοργανώσεις και να τα συρρικνώσεις. Αν ο τρόπος εισαγωγής φοιτητών είναι η Σχολή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και η βασική ακαδημαϊκή μονάδα, γιατί το ποιοτικό πανεπιστήμιο παράγει γνώση και αυτό σχεδιάζεται και υλοποιείται ανά επιστήμη (Τμήμα).

Τέλος, η χώρα χρειάζεται ένα νόμο πλαίσιο που δεν θα ανατραπεί όταν θα αλλάξει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει συναίνεση και πρέπει να ξεκινήσει με συζήτηση για συναίνεση στους στόχους και στη συνέχεια να καταλήξει στις οργανωτικές λεπτομέρειες της λειτουργίας.

Έχει γίνει μεγάλη ζημιά σε πόρους και έχει βαρεθεί η ελληνική κοινωνία κάθε πολιτική πλευρά να δημιουργεί τετελεσμένα που η επόμενη ανατρέπει όπου της είναι βολικό (χωρίς να χάνει ψήφους) και τελικά καταλήγουμε σε στρεβλό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης.

 
@Πάλι τα ίδια...
10 Νοε 2021 20:52

Το αυριο δεν περνάει μέσα απο τα Τμηματα αλλά απο συνεργατικες ομάδες βασικων γνωστικων αντικειμενων.

 
Θύμιος
10 Νοε 2021 19:00

Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε σοβαρά γιατί είναι δουλειά των μελών ΔΕΠ να διοικούν το πανεπιστήμιο. Έχουν γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων, διαχείρισης προσωπικού, οικονομικών; Τα μέλη ΔΕΠ θα έπρεπε να εστιάσουν στην ερευνητική και διδακτική τους δραστηριότητα και να αφήσουν το καθημερινό τρεχαλητό σε μάνατζερ.
΄Όσο για τις σχολές, γιατί να μην υπάρχουν συνενώσεις τμημάτων. Για δείτε λίγο τα προγράμματα σπουδών στα παιδαγωγικά τμήματα και πείτε μου, δεν θα μπορούσε να υπα΄ρχει ένα τμήμα που να βγάζει δασκάλους και νηπιαγωγούς, απλά με λίγο διαφορετικά μαθήματα στο τελευταίο έτος; Το ίδιο με τα δεκάδες οικονομικά τμήματα με διαφορετικούς "χρωματισμούς". Θα ήταν καλό και για τους φοιτητές, που πρέπει όχι μόνο στα 18 να αποφασίσουν τι να σπουδάσουν -γενικά- αλλά και ακριβώς καριέρα.

 
@ @Οι ήδη φοιτούντες
10 Νοε 2021 15:54

Για την ακρίβεια έχει ξεκινήσει ήδη. ΠΑΔΑ και ΕΛΜΕΠΑ ειχυν ήδη τμήματα με integrated master

 
Πάλι τα ίδια...
10 Νοε 2021 12:19

Πάμε πάλι για ράβε-ξήλωνε και περιττή αναστάτωση στα ΑΕΙ....Παλιές εμμονές για διοικητικό συγκεντρωτισμό σε σχολές και συμβούλια (αντί για τμήματα και εκλεγμένα συλλογικά όργανα).

 
@Οι ήδη φοιτούντες
10 Νοε 2021 11:00

Η ΕΘΑΑΕ ξεκινάει οπου νάναι την πιστοποιηση των τμημάτων πρώην ΤΕΙ.
Εκει οι επιτροπές κρινουν αν ειναι integrated master.

 
Μέλος ΔΕΠ
10 Νοε 2021 10:33

Θεωρώ πως η πρόταση για εισαγωγή των πρωτοετών σε σχολές και όχι σε τμήματα είναι μια καλή προοπτική για τα πανεπιστήμια.
-> Αυτό φυσικά σημαίνει ότι τα τμήματα που υπάρχουν θα γίνουν κατευθύνσεις στις σχολές και ότι ο φοιτητής θα επιλέγει ότι τον ενδιαφέρει.
-> Πολύ σωστό, εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες.
-> Ιδιαίτερα αποτελεσματικό για σχολές του 4ου πεδίου (οικονομία και διοίκηση) όπου ο πολυκερματισμός των γνωστικών αντικειμένων οδηγεί σε προπτυχιακά με τίτλους που θα έπρεπε να έχουν τα μεταπτυχιακά. Επίσης χρήσιμο για θεωρητικές σπουδές πχ φιλολογίες, κοιν. επιστήμες.
-> Ας μη γκρινιάξουν τα μέλη ΔΕΠ των τμημάτων που θα συγχωνευτούν. Είναι προτιμότερο από το να κλείσουν τμήματα.
(Δε μιλάω εκ του ασφαλούς, κι εγώ σε αυτή την κατηγορία είμαι. Αν δε γίνει συγχώνευση και μεταφορά της έδρας το τμήμα μου πάει για κλείσιμο.)

Ελπίζω το μέτρο να προχωρήσει. Δεν καταλαβαίνω πώς θα εφαρμοστεί σε άλλα επιστημονικά αντικείμενα. Θα γίνει ξανά σχολή φυσικομαθηματικής; Στα πολυτεχνεία πώς θα γίνει;

 
@Οι ήδη φοιτούντες
09 Νοε 2021 21:52

Να συνεχίσουν στα νέα τμήματα; Ποια; τα 4ετή όπως ακούγεται;Αυτό δε θα είναι υποβάθμιση των νυν 5ετών. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Σχολή Γεωπονίας Παν. Πελοποννήσου 5ετές. Έχει βγει ήδη μια φουρνιά (έχοντας πάρει τα πρόσθετα μαθήματα) και φοιτούν μαθητές σε αυτά. Φέτος μπήκαν 30 στις πανελλήνιες λόγω της βάσης εισαγωγής. Θα μπουν βέβαια και άλλοι από άλλες κατηγορίες. Τι θα γίνει με αυτά τα τμήματα. Η σωστή και δίκαιη διαδικασία θα ήταν να προχωρήσει η αξιολόγηση των φακέλων τους ως integrated master. Δε ζητά κανείς χάρη. Να εφαρμοστεί ο ιχύων νόμος.

 
Απίστευτο
09 Νοε 2021 21:40

Δεν έχει ενημερώσει κανέναν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και πάει και ενημερώνει την ΠτΔ!!!! Έχει σπάσει τα κοντέρ φαιδρότητας, ασχετοσύνης και απάθειας.

 
@Οι ήδη φοιτούντες
09 Νοε 2021 20:28

Ποιος σας είπε ότι έρχεται υποβάθμιση σε πενταετή τμήματα; Αν γίνει αυτό θα γίνει σε ελάχιστες 1-2 περιπτώσεις (όπου είναι όντως απαραίτητο) με προφανώς να δίνεται η ευκαιρία συνέχισης των σπουδών σε άλλο αντίστοιχο τμήμα ή στο νέο τμήμα. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πενταετή τμήματα με integrated master και παραδοσιακών μεγάλων πανεπιστημίων που δεν έχουν αντιστοίχιση ή συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα εδώ και 10-15 χρόνια.

 
Ποσο βιτρίνα ποια;
09 Νοε 2021 20:22

Ενημέρωσε 1+ μήνα πριν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.. άρα όλα καλά! Πήρε την έγκριση από την Ανώτατη αρχή.. 1-2 ημέρες πριν την ψήφιση θα ενημερώσει και τα μέλη ΔΕΠ!

 
Περί "Aνασχεδιασμός ολόκληρου του ακαδηνμαϊκού χάρτη"
09 Νοε 2021 20:02

Όσο υπάρχει καθυστέρηση, τόσο μεγαλύτερες οι αντιδράσεις. Δικαιολογημένα μάλιστα, μη βγαίνουν μετά κάποιοι και λένε λογικές πλάνες στον κόσμο "Να δείτε! Αυτοί δε θέλουν να γίνει καλύτερη η κατάσταση"

 
ΟΙ ΗΔΗ ΦΟΙΤΟΥΝΤΕΣ;
09 Νοε 2021 18:02

Μην ξεχνάτε ότι ήδη φοιτούν σε κάποιες σχολές 5ετείς ήδη φοιτητές που αναμένουν την αναγνώριση των πτυχίων τους ως integrated master και ενδεχομένως να καταργηθούν(;) στο μέλλον. Τι θα γίνει με τους ήδη φοιτούντες; Το θέμα πρέπει να διευθετηθεί.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.