ΙΕΚ/Κατατακτήριες για ΑΕΙ: Τι είπε η Ν. Κεραμέως στο esos (Βίντεο)

Τι προβλέπει η απόφαση

11/11/2021

Ενημερώθηκε: 31/03/2022, 07:51

Άκουσε το άρθρο

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η  συγκεκριμένη απόφαση, η οποία θα ορίζει τις διαδικασίες των κατατακτήριων εξετάσεων των ΑΕΙ για τους αποφοίτους των ΙΕΚ δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση  του esos στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου για τα Προγράμματα Σπουδών.

esos: κα υπουργέ πριν περίπου ένα χρόνο ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να διεκδικούν θέσεις στα ΑΕΙ, μέσω κατατακτήριων εξετάσεων . Ωστόσο εκκρεμεί η υπουργική απόφαση για να ξεκινήσουν τα Πανεπιστήμια την προκήρυξη των θέσεων. Πότε θα εκδοθεί αυτή η απ’οφαση;

Ν. Κεραμέως: Είναι αρμοδιότητα του υφυπουργού Παιδείας Α. Συρίγου. Ο υφυπουργός Παιδείας βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της απόφασης που αφορά  στη δυνατότητα των Πανεπιστημίων κάνουν κατατακτήριες εξετάσεις για αποφοίτους των ΙΕΚ. Άρα το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η  συγκεκριμένη απόφαση. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, η υπουργική απόφαση θα ορίζει τα εξής:

Α. Ο αριθμός των θέσεων για τα πανεπιστημιακά τμήματα που θα αποφασίσουν να κάνουν σχετικές προκηρύξεις δεν πρέπει να ξεπερνά το 5% επί του φετινού  αριθμού εισακτέων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Για παράδειγμα  εάν σε ένα τμήμα ο αριθμός των εισακτέων  ήταν 100 , τότε το τμήμα μπορεί να δεχθεί από τα ΙΕΚ, με κατατακτήριες εξετάσεις,  μέχρι 5 αποφοίτους.

Το κάθε τμήμα Πανεπιστημίου μπορεί να καθορίζει τον αριθμό θέσεων από 1 έως 5%

Β. Κανένα Πανεπιστήμιο  δεν είναι υποχρεωμένο να προκηρύξει θέσεις για αποφοίτους ΙΕΚ, αλλά εναπόκειται  στην ευχέρεια της κάθε Συγκλήτου, να αποδεχθεί ή όχι την εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ.

Γ. Προϋπόθεση  για τη συμμετοχή στις κατατακτήριες των αποφοίτων ΙΕΚ    καθώς και του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας,αποτελεί  η επιτυχή εξέταση πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης κατέχουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμο τίτλο

Δ. Επίσης οι  κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, προ της εγγραφής τους στο Ι.Ε.Κ. πρέπει απαραιτήτως να είναι και κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου.

Ε. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στα ΑΕΙ, μέσω κατατακτήριων   σε  συναφείς ειδικότητες  με το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο κατέχουν.

Ζ. Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα γίνουν σε θέματα ανάπτυξης τριών μαθημάτων   του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου.

Η. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων που εξετάζονται. Στη σειρά αυτήν περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία (3) μαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό.

Θ. Με απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής, οι υποψήφιοι που κατατάσσονται μπορούν να απαλλαγούν, ύστερα από αίτησή τους, της υποχρέωσης εγγραφής και παρακολούθησης της διδασκαλίας των μαθημάτων προγράμματος σπουδών, υποχρεωτικών και υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής, το περιεχόμενο των οποίων είχαν διδαχθεί πλήρως ή επαρκώς στην ειδικότητα Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας προέλευσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση εξέτασης σε αυτά, σύμφω- να με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών. Από την υποχρέωση εξέτασης εξαιρούνται τα μαθήματα, στα ο- ποία εξετάσθηκαν για την κατάταξή τους.

Ι. Η επιλογή των υποψήφιων για κατάταξη αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις, που διενεργούνται με την επιμέλεια του Α.Ε.Ι. κατά τον ίδιο χρόνο και τόπο με τις κλασικές κατατακτήριες εξετάσεις  των πτυχιούχων των ΑΕΙ (Διαβάστε εδώ).

Σχόλια (9)

Μαρία
|

@Διπλωματούχος ΙΕΚ, μάλλον δεν είναι ακριβή αυτά που γράφετε. Οι πτυχιούχοι ΕΠΑΛ δεν εντάσσονται στο επίπεδο απλά κάνοντας μαθητεία. Δίνουν και αυτοί εξετάσεις πιστοποίησης στον ίδιο οργανισμό που δίνουν οι απόφοιτοι ΙΕΚ. Επίσης η μαθητεία διαρκεί 11 και όχι 9 μήνες. Οι πτυχιούχοι των ΕΠΑΛ έχουν κάνει, μαζί με τα μαθήματα γενικής παιδείας, 2 χρόνια μαθήματα ειδικότητας. Δεν κάνουν όλοι οι πτυχιούχοι των ΕΠΑΛ μαθητεία, αλλά αυτοί που έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου που στις περισσότερες ειδικότητες είναι πολύ υψηλός!

Διπλωματούχος ΙΕΚ
|

Από την στιγμή που ο πτυχιούχος λυκείου πάει με την 9μηνη μαθητεία στο 5, ο διπλωματούχος ΙΕΚ με τόσα χρόνια επιπλέον σπουδές (2+ έτη μαθήματα, 6μηνη πρακτική, μελέτη και επιτυχία στις πανελλήνιες τύπου-πιστοποίηση μετά από 6-12 μήνες) πρέπει να πάει στο 6, αλλιώς ποιο το νόημα; Το λιγότερο δηλαδή, λέμε, αν θέλουμε ουσιαστικά το "αναβάθμιση ΙΕΚ", που λέει το Υπ. Παιδείας!

Σιγά μη δώσει ΄ένας διπλωματούχος ΙΕΚ κατατακτήριες στα ΑΕΙ (πάλι εξετάσεις!), για να κάνει άλλα 4 τουλάχιστον έτη σπουδές, για να "μάθει" αυτά που έχει μάθει ήδη για το επάγγελμα! χαχαχαχαχα ποιος τα σκέφτηκε αυτά; Να ξεκινήσει να δουλέψει στα 30 του δηλαδή, ένας που δεν είναι και πλούσιος (στα ΙΕΚ δεν σπουδάζει κανένας πλούσιος, είναι κατευθείαν στο εξωτερικό και γίνονται μετά μέχρι και υπουργοί).

NIKOS
|

Αν και δεν θεωρώ ότι οι κατατακτήριες 'αναβαθμίζουν τα ΙΕΚ όταν το πτυχίο ΙΕΚ και μόνο δεν είναι επιπέδου 6, παραταύτα η κεραμέως είναι αντίθετη προς το συμφέρον των αποφοίτων ΙΕΚ (μαζί με τον συριγο)

επαγγελματικα δικαιώματα επιπεδου 6 στα ΙΕΚ τώρα
|

ουτε κατατακτηριες ουτε τίποτα, Συντεχνιτισα κεραμεως

Φτάσαμε στο εξής απίθανο
|

Η κεραμεως και ο Συρίγος δεν ενεργοποιούν ένα πρόσφατα ψηφισμένο νόμο από τους ίδιους και δεν έχει ανοίξει μύτη...ο ΣΥΡΙΖΑ τρία πουλάκια κάθονταν, αναμενόμενο, οι υπόλοιποι?
Τι γίνεται με τις κατατακτήριες θα μας πει κάποιος τελικά?
Παράβαση καθήκοντος και ουδείς ασχολείται?

Δυστυχώς μας έτυχε κεραμέως
|

πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Κα δεν είχε ποτέ σκοπό να αναβαθμίσει τα ΙΕΚ.

έληξε
|

Σήμερα 12/11/2021 έληξε η διορία αιτήσεων για τις κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα ΑΕΙ που με ενδιέφερε. Για τα ΙΕΚ δεν είχε τίποτα όμως! Δηλαδή τι λέει το δημοσίευμα δουν πότε θα βγάλουν τα σχετικά για τους διπλωματούχους ΙΕΚ, αφού έληξε πλέον η διορία!

τα παράπονα...συνε΄χεια
|

Ο συρίγγος μας δίνεις τα ακαδημαικά του φώτα σε ολα τα κανάλια..η κεραμεως το αυτό...πότε να προλάβει ο ανθρωπος...δύο χερια εχει...ε ΙΕΚ είναι ποιός ασχολείται. (εγω ειμαι με τον πάντειο)

εγω δεν καταννοώ απάτες νομους
|

15/11/21ληγουν οι αιτήσεις...για πεστε μας εκει στο esos τι κατανοείτε οτι ειπε?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ