Βουλή/Σήμερα: Συζήτηση για την κάλυψη των κενών θέσεων του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στα σχολεία με μόνιμους εκπαιδευτικούς

Το esos θα συνδεθεί με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση

15/11/2021

Ενημερώθηκε: 15/11/2021, 07:11

Άκουσε το άρθρο

Στην επίκαιρη ερώτηση  του Βουλευτή   του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος  Γιάννη Δελή, με θέμα: «Κάλυψη όλων των κενών θέσεων του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στα σχολεία με μόνιμους εκπαιδευτικούς», θα κληθεί να απαντήσει η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή, σήμερα Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα, στη Βουλή,.

Ειδικότερα η υφ. Παιδείας, καλείται από τον Βουλευτή του ΚΚΕ να απαντήσει  , τι μέτρα θα λάβει το υπουργείο Παιδείας ώστε:

1. Να προβεί   στην άμεση επικαιροποίηση όλων των οργανικών κενών του κλάδου Φυσικής Αγωγής ανά την επικράτεια.

2. Να προχωρήσει στον απαραίτητο αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης στην επίκαιρη ερώτηση ο Γ. Δελής υπογραμμίζει τα εξής:

  • Η ελαχιστοποίηση των διορισμών μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη μη κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών που οφείλεται στην μη επικαιροποίησή τους, υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό έργο και υποσκάπτει την ευεξία και ευρωστία των μαθητών
  • Η επιλογή του υπουργείου να μην προβαίνει σε επικαιροποίηση των οργανικών κενών των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή είχε ως αποτέλεσμα τον πενιχρό αριθμό των εκατόν δύο (102) προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών στον κλάδο της Φυσικής Αγωγής, στον αντίποδα των χιλίων διακοσίων ογδόντα (1280) προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών Φυσικής Αγωγής (σχολικό έτος 2020-2021) και των διακοσίων ενενήντα πέντε (295) αποχωρήσεων.
  • Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ο κλάδος ήταν τρίτος σε ποσοστά συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην πρωτοβάθμια και τρίτος σε ποσοστά αποχωρήσεων σε όλη την εκπαίδευση.
  • Τα οργανικά κενά του κλάδου έχουν παγώσει από το 2011 και από τότε δεν επικαιροποιούνται τα τρέχοντα, με αποτέλεσμα η εικόνα που παρουσιάζεται για τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής να είναι παρωχημένη ψευδής και ανυπόστατη, ενώ, με βάση τις ελλείψεις στις κατά τόπους διευθύνσεις, εκπαιδευτικοί εκτός ειδικότητας κάνουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής καταχρηστικά και χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις για ασφαλή άθληση.
  • Η συγκεκριμένη τακτική βρίσκει κάθετα αντίθετους όλους τους συλλόγους των χιλιάδων εκπαιδευτικών και πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, καθώς οι προσλήψεις στα οργανικά και λειτουργικά κενά αναπληρωτών μειώθηκαν στα 2/3 σε οκτακόσιες (800) περίπου συμβάσεις (σχολικό έτος 2021-2022) και, μετά την μη παιδαγωγικού χαρακτήρα αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, εν μέσω πανδημίας, είναι έντονη η ανησυχία τους για καταστρατήγηση των θέσεων εργασίας τους.
  • Δεδομένου ότι αναμφισβήτητα το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι ζωτικής σημασίας για τους μαθητές και εν γένει για τη νέα γενιά, ως πρωταρχικός παράγοντας σωματικής και ψυχικής υγείας και ευρωστίας.
  • Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και αξιολογηθεί δεόντως και η ατυχής συγκυρία της πανδημίας και η οφειλόμενη σε αυτήν και στην παρελκόμενη καραντίνα, σωματική αδράνεια των μαθητών και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης και η ανάγκη καταπολέμησης, μέσω της άσκησης, των δυσμενών συνεπειών για τη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών.

Σχόλια (1)

Dimitris
|

Τα κενά στο μάθημα της φυσικής αγωγής θα μπορούσαν να καλυφτούν με τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς που έχουν ως δεύτερη ειδικότητα την φυσική αγωγή η ακόμη και με μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο. Είναι καιρός να ανοίξει η εκπαίδευση και να δεχτεί μετατάξεις δημοσίων υπάλληλων και άλλων υπουργείων που ειναι πτυχιούχοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο παιδείας σε θέματα μετατάξεων από άλλους φορείς κατά το στάδιο της κινητικότητας ειναι κλειστό ας ανοίξει και να μεταφερθεί και άλλη γνώση και εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης από διαφορετικούς φορείς και επαγγελματικούς χώρους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ