Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Νέα Προγράμματα Σπουδών: Ηχηρές αποσιωπήσεις και σιωπηρές οικειοποιήσεις του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση

"Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έγιναν με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες και πλήρη περιφρόνηση της εκπαιδευτικής κοινότητας"
Δημοσίευση: 16/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νίκος Φίλης, Γεράσιμος Κουζέλης & Παύλος Χαραμής

Σε ένα αθέμιτο και ανήθικο παιχνίδι ηχηρών αποσιωπήσεων και σιωπηρών οικειοποιήσεων επιδίδεται άτεχνα, κατά τη συνήθειά της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά τα νέα Προγράμματα Σπουδών.

Έτσι, σε μια εξαιρετικά επιβαρυμένη περίοδο για την εκπαίδευση, με τα κρούσματα της πανδημίας να συνιστούν σοβαρή απειλή για την εκπαιδευτική κοινότητα και το εκπαιδευτικό προσωπικό σε συνεχή αναβρασμό, εξαιτίας της απόπειρας επιβολής μιας αυταρχικής αξιολόγησης, επιζητεί εναγωνίως την άμεση αλλαγή της δημόσιας ατζέντας. Και το επιχειρεί προβάλλοντας το έργο του υπουργείου Παιδείας στα νέα προγράμματα σπουδών και τα αντίστοιχα διδακτικά βιβλία. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η λαθροχειρία της, καθώς οικειοποιείται ασύστολα ενέργειες άλλων και ταυτόχρονα αποκρύπτει το σημαντικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ουσιαστική ανανέωση του περιεχομένου της εκπαίδευσης. 

Πιο αναλυτικά

Η ΝΔ παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα στην τελική φάση της υλοποίησής του, ένα ολοκληρωμένο project για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων, αντίστοιχων βιβλίων και διδακτικών υλικών για όλα τα μαθήματα της γενικής και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πλήρως εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής τετραετίας το ΙΕΠ ενέταξε στον κατάλογο των συγχρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ και τα εξής έργα: 

  • Πρόγραμμα για την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, των βιβλίων και άλλων διδακτικών υλικών όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (MIS 5035542).
  • Αντίστοιχο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, των βιβλίων και άλλων διδακτικών υλικών όλων των τάξεων της Επαγγελματικής εκπαίδευσης (MIS 5027220).

Επίσης, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού προβλεπόταν η επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω στα νέα προγράμματα σπουδών και τα αντίστοιχα διδακτικά υλικά, με τα εξής έργα:

  • Πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Προγράμματα Σπουδών και στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό (MIS 5035543).
  • Πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη διαφοροποιημένη διδασκαλία (MIS 5032906).

Για όλα αυτά δεν υπάρχει λέξη στις ανακοινώσεις και τις τοποθετήσεις του υπουργείου Παιδείας, όπως και στην αντίστοιχη ενημερωτική ύλη των περισσότερων ΜΜΕ.

«Πολιτική ιδεοληψιών και αναχρονισμών»

Ταυτόχρονα, δέσμια των  ιδεοληψιών και των αναχρονιστικών αντιλήψεων που διέπουν διαχρονικά την πολιτική της, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέφερε σημαντικές τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα βασικά χαρακτηριστικά του: την επιστημονική εγκυρότητα και την παιδαγωγική αρτιότητα.

Είναι ενδεικτική, αλλά ασφαλώς όχι μοναδική, η περίπτωση του προγράμματος σπουδών στο μάθημα της Ιστορίας, όπου ακύρωσε διαμιάς το σημαντικό συλλογικό έργο δεκάδων έγκυρων ειδικών επιστημόνων, τόσο πανεπιστημιακών όσο και εκπαιδευτικών της πράξης, από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα πλήγματα, εξάλλου, που υπέστησαν οι κοινωνικές σπουδές και οι καλές τέχνες στο Λύκειο, με τη μείωση ως και εξαφάνιση αντίστοιχων μαθημάτων, κατέδειξαν τη νεοφιλελεύθερη εργαλειακή αντίληψη για τη γνώση που πρεσβεύει η ΝΔ και την απέχθειά της για την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία και τον προβληματισμό στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έγιναν με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες και πλήρη περιφρόνηση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), που είχε την ευθύνη πραγμάτωσης του όλου σχεδιασμού, δεν κάλεσε ούτε μια φορά για διαβούλευση τους εκπροσώπους τουλάχιστον των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ), αν και είχε την θεσμικά προσδιορισμένη υποχρέωση. Η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, εξαιτίας της παρελκυστικής πολιτικής της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να ελέγξει πλήρως την όλη διαδικασία, οδήγησε στο οδυνηρό αποτέλεσμα να παρατείνεται η χρήση παλιών προγραμμάτων που σε μεγάλο βαθμό δεν αντιστοιχούν πλέον στις σύγχρονες εξελίξεις.

Ας πάψει λοιπόν να επαίρεται η κυβέρνηση οικειοποιούμενη αλλότρια έργα και ας φροντίσει να περιμαζέψει τη κατάσταση στα σχολεία, που έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο.

Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας & βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργός Παιδείας

Γεράσιμος Κουζέλης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, πρώην πρόεδρος  ΙΕΠ

Παύλος Χαραμής, φιλόλογος, πρώην αντιπρόεδρος ΙΕΠ

Σχόλια (9)

 
ακούω καλά;
18 Νοε 2021 07:46

Ιδεοληψίες και μεροληψίες; Να θυμηθώ τα μόρια για τα στελέχη το 2019; Τα αποτελέσματα;

 
μελος δεπ
17 Νοε 2021 20:46

σκετη καταστροφη

 
γονιός
17 Νοε 2021 10:47

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από το 2015-19! Δείτε που είχε φτάσει και η επαγγελματική εκπαίδευση... φοβούνται μήπως οικειοποιηθούν το ατράνταχτο έργο και κατηγορούν. Βάζουν και την πανδημία μέσα.

 
Πολιτική ιδεοληψιών και αναχρονισμών»
17 Νοε 2021 10:43

Όταν σε μία μέρα εκτόπισε τα στελέχη, διευθυντές υποδιευθυντές ... το 2017 από τις αποσπασεις εξωτερικού στα ευρωπαϊκά δεν ήταν αναχρονισμός και ιδεοληψία; Ποιοι μιλάνε για ιδεοληψίες!!! Ελεος!

 
πάλι τα ίδια
17 Νοε 2021 10:40

Για ποια λαθροχειρία; Για ποια αυταρχική αξιολόγηση; Η δική σας αξιολόγηση τι ακριβώς ήταν;

 
Πιτσιφλής
17 Νοε 2021 09:53

Μόνο στα μαθηματικά ισχύει: 0 ≠ 1

 
OMG
16 Νοε 2021 21:08

Στο σπίτι κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Ποιοι και πότε κατάργησαν τα προγράμματα σπουδών που μόλις είχαν ολοκληρωθεί το 2015 είναι γνωστό σε όλους εκτός των συντακτών φαίνεται ! Ακόμα και αν κάνουμε την υπόθεση ότι είχαν έτοιμο σχέδιο για να γραφούν νέα προγράμματα (4,5 χρόνια δεν μπόρεσαν οι ίδιοι), τώρα που γράφτηκαν γιατί δεν τα υποστηρίζουν ;

 
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ
16 Νοε 2021 20:55

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΠΣ!ΕΛΕΟΣ!

 
Νέο Σχολείο
16 Νοε 2021 18:26

Δεν είμαστε στα καλά μας, Ο ΣΥΡΙΖΑ πολτοποίησε τα ΠΣ του νέου σχολείου (2014). Μην μας τρελάνετε τώρα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ