Το σχόλιο της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για τους Συντελεστές Βαρύτητας

Σημαντική η χθεσινή ημέρα: ανακοινώθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για εισαγωγή σε Τμήματα και Σχολές, όπως αυτοί καθορίστηκαν για πρώτη φορά από τα Πανεπιστήμιά μας.
Πιστοί στη δέσμευσή μας, ενισχύουμε την αυτονομία τους, εφαρμόζοντας το νόμο που ψηφίσαμε πριν από 9 μήνες.
Πλέον, μαζί με τον ορισμό του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τα ΑΕΙ μας θα διαμορφώνουν πιο ολοκληρωμένα τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για να εισαχθούν, επομένως και την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία που αυτά θα έχουν επιλέξει.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Απάντηση σε σχέση με καταγγελίες περί ΑΔΙΑΦΑΝΩΝ αναθέσεων στα Δημόσια ΙΕΚ
- Μάθημα μετά μουσικής σε γνωστό ιδιωτικό σχολείο
- Υπογραφή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Λισαβόνας βάζει ο Κ. Πιερρακάκης μετά από δυο δεκαετίες καθυστέρηση
- Πανελλαδικές 2024: Οι νέοι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) στα ΑΕΙ
- Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα αποτελέσματα του Διεθνούς διαγωνισμού Pisa 2022
- Κατάταξη του Πανεπιστημίου Πατρών στο QS World University Rankings: Sustainability 2024
- Πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου
- Κ. Πιερακάκης προς κόμματα αντιπολίτευσης: Θα κάνω το παν για μεγαλύτερες δυνατές προϋποθέσεις συναίνεσης σε όλα τα...
- Live/Βουλή: Συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών 13 Κυπριακών Πανεπιστημίων
- My school: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου
Σχόλια (10)
H αυτονομία των ΑΕΙ είναι αντίρροπη με το αυστηρό εισαγωγικό σύστημα των πανελλαδικών. Η μη εισαγωγή φοιτητών στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης είναι ένα παράδειγμα. Η μη πρόσβαση μετρίων και καλών μαθητών από ΑΕΙ αποτελεί κοινωνικό θέμα και όχι μια απλή <<αρρυθμία>> όπως χαρακτηρίστηκε.
Θα συμφωνήσω πλήρως με τις δηλώσεις της κ.Υπουργού. Θελουμε ακαδημαικά Ιδρύματα και ακαδημαικές προοπτικές.
Ντροπη στη πιο καταστροφικη υπουργο. Το παραξυλωσε, αρκετα επαιξε με το μελλον παιδιων!
Οι ακαδημαικές προϋποθέσεις είναι το βασικό και μόνο κριτήριο και όχι αν θα έχουν φοιτητές Τμήματα που δημιουργήθηκαν χωρίς προγραμματισμό, με βάση κομματικά και τοπικιστικά κριτήρια.
Για όσους μαθητές δεν έχουν αυτές τις προυποθέσεις να υπάρξουν αξιόπιστες σπουδές για επαγγελματική αποκατάσταση.
Εντάξει το καταλάβαμε.. μείον 30.000 εισαχτέοι για το 2022, μείον 40.000 το 2023...το 2030, θα έχουμε π.χ 20 πρωτοετείς στο χημικό ΑΠΘ όσους είχε τη δεκαετία του '60. "Άριστα" τη στιγμή μάλιστα που οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν βάλει άλλους στόχους, αύξησης των ποσοστών νέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αφού τα ΑΕΙ αποφασίζουν για το αν θα κλείσουν ή θα ανοιξουν τα πανεπιστήμια ας καθορίσουν και τις προϋποθέσεις, τον αριθμό φοιτητών, τη συντήρησή τους και τις υποτροφίες ή τις χορηγίες τους.
Οι συντελεστές βαρύτητας στα 4 μαθήματα δεν αλλάζουν κάτι, απλά κάνουν το σύστημα ακόμα πιο περίπλοκο.
Η βασική αλλαγή που πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ είναι να καταργηθεί η Β φάση του μηχανογραφικού. Μία και μοναδική φάση του μηχανογραφικού δελτίου με απεριόριστες προτιμήσεις.
Βάλαμε την ΕΒΕ, βάλαμε συντελεστές, δεν χρειάζονται επιπλέον διαδικασίες που θα δυσκολέψουν και τους καλούς μαθητές.
για τους προσωρινούς διευθυντές και τις διαδικασίες τίποτα έχει να πει; αχαχαχαχ
Σημαντικό βήμα κ. Κεραμέως, αλλά υπάρχει και ένα ακόμα που πρέπει να τολμήσετε για την αναβάθμιση και την προσαρμογή στα πλαίσια της εποχής μας της επιστημονικής μας εκπαίδευσης. Η Πληροφορική είναι θεμέλιο για τις Θετικές Επιστήμες σήμερα και οι υποψήφιοι του Επιστημονικού πεδίου των Θετικών Επιστημών δεν εξετάζονται στην Πληροφορική. Πρέπει να δοθεί η επιλογή της Πληροφορικής και στα παιδιά του 2ου και του 3ου πεδίου, όπως συμβαίνει και στην Κύπρο.
Ύστερα από το μπάχαλο της ελάχιστης βάσης έρχεται το μέγα μπάχαλο με τους πολλούς διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας ανά τμήμα. Δεκτοί οι συντελεστές, αλλά έπρεπε να είναι ίδιοι ανά σχολή, όχι ανά τμήμα. Πάλι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με προβλήματα, τα οποία φυσικά δεν προέβλεψε το υπουργείο της αρίστης (π.χ. το μπέρδεμα με σχολές κοινές σε πολλά πεδία). Και η κατάληξη θα είναι η γνωστή: θα την πληρώσουν οι μαθητές, αλλά η ευθύνη θα βαρύνει τις σχολές που επέλεξαν τους συντελεστές και όχι το υπουργείο που τους επέβαλε χωρίς κανένα σχέδιο.