ΜΑΘΗΤΕΣ

Υφ. Παιδείας: Πιθανή αφαίρεση γονικής μέριμνας και ποινική τιμωρία για τους αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

Ο διευθυντής εγγράφως ενημερώνει τους γονείς, εν συνεχεία αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες ή μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή
Δημοσίευση: 24/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Επειδή με τις τροποποιήσεις που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταργήθηκε το πταίσμα, το υπουργείο μας, η κ. Κεραμέως και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, από κοινού ανέλαβαν μια πρωτοβουλία και ήδη επεξεργάζονται την διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι είναι ένα ελαφρύ πλημμέλημα ώστε και αυτό το νομικό κενό να καλυφθεί. Μείζονα σημασία έχει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μόνο υποχρέωση γονέων και κηδεμόνων τα παιδιά να διδαχθούν, είναι και δικαίωμα των ίδιων των παιδιών. Άρα πέρα από την διάσταση που θα έχει η πιθανή αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας από γονείς ή κηδεμόνες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο στερώντας τους αυτό το δικαίωμα, θα έχει πια και την ποινική τιμωρία» επεσήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έρθει τάχιστα στην βουλή.

Για τα παιδιά που δεν φοιτούν αυτή την στιγμή λόγω των γονιών τους που δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είναι μερικές δεκάδες, το υπουργείο έχει μια διαδικασία, λόγω της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, εξήγησε η υφυπουργός. Ο διευθυντής εγγράφως ενημερώνει τους γονείς, εν συνεχεία αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες ή μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή, η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα.

Αναφορικά με το πώς και αν μπορούν οι μαθητές εφόσον επιστρέψουν στο σχολείο τους, να μην χάσουν την χρονιά τους, η κ. Μακρή ξεκαθάρισε πως το υπουργείο δεν έχει αποφασίσει κάτι σχετικά, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των απουσιών δεν τίθεται αυθαίρετα. «Είναι ο αριθμός που κατά τους παιδαγωγούς δεν δικαιολογεί το παιδί να προχωρήσει στην επόμενη τάξη γιατί δεν έχει καλύψει την ύλη. Είναι μιας τάξεως θέμα και πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά θα χάσουν την χρονιά τους και είναι μιας άλλης τάξεως θέμα το να προχωρήσει ένα παιδί στην επόμενη βαθμίδα χωρίς να έχει καλύψει την ύλη της προηγούμενης. Είναι ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει αβασάνιστα».

Σχετικά με τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού που σημειώνονται στο περιβάλλον της σχολικής κοινότητας, η κ. Μακρή διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει λάβει μέτρα, μεταξύ αυτών, υπάρχει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υπάρχει ειδικός εκπαιδευτικός για το bullying, υπάρχει συνεννόηση με την σχολική κοινότητα, με τον σύλλογο διδασκόντων, με τους γονείς και με τα παιδιά που έχουν παραβατική συμπεριφορά.

«Ευτυχώς δεν είναι ένα φαινόμενο τόσο εκτεταμένο όσο σε άλλες χώρες, γι’ αυτό το Υπουργείο φροντίζει αυτά τα μεμονωμένα απολύτως καταδικαστέα φαινόμενα, να μην επεκταθούν, να μην γίνουν κανόνας, να είναι μια θλιβερή εξαίρεση, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε αδιάφοροι».

Η κ. Μακρή σημείωσε πως ενδεχομένως οι συνθήκες να επιτείνουν τέτοια φαινόμενα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολλαπλά και εν τη γενέσει του.

«Επίσης τα εργαστήρια δεξιοτήτων εφαρμόζονται φέτος καθολικά σε όλη την χώρα και είναι βιωματικός τρόπος διδασκαλίας ορισμένων θεματικών ενοτήτων, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οδική ασφάλεια, όλα αυτά επειδή ακριβώς διδάσκονται από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο, θα βοηθήσουν στο να ενημερωθούν τα παιδιά από ήδη εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς για θέματα που άπτονται και επί αυτού του φαινομένου» κατέληξε η κ. Μακρή.

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/z-makri-sto-proto-pithani-afaires...

Ετικέτες: 
Ζέττα Μακρή

Σχόλια (17)

 
Δάσκαλος
25 Νοε 2021 10:20

Τώρα οι γονείς σας φοβήθηκαν. Πωπωπω. Μέχρι που έχετε φτάσει. Απαράδεκτοι.

 
ΕΚ
25 Νοε 2021 10:18

Καλά με τις πέτρες να σας πάρουν και λίγο θα σας είναι. Εσείς καλέ όλοι εκεί οι άριστοι που μαζευτηκατε δεν παίζεστε. Συναγωνιζεστε ποιος θα είναι πρώτος στην βλακεία. Έλεος. Για πάρτε δρόμο επιτέλους.

 
γονιος
25 Νοε 2021 10:08

Σαν δεν ντρεπεστε. Εχετε χασει την μπαλα. Καθε τι που βγαζετε καθε μερα στο αριστο υπουργειο σας ειναι για τον καδο των αχρηστων. Μαλλον ζειτε σε αλλον πλανητη. Η επιστημη μαζι σας σηκωνει τα χερια ψηλα. Απο την μια βλακεια στην αλλη ειστε.

 
Πιτσιφλής
25 Νοε 2021 09:57

@ Ανήσυχος εκπαιδευτικός
Την Αριστερά την αγαπώ, πιο πολύ το ΚΚΕ, και ακόμη περισσότερο τους άστεγούς της... Όποιον αγαπάς, χρειάζεται μερικές φορές να τον μαλώνεις.
Εδώ, την Υφυπουργό μας ήθελα να πειράξω μια φορά, να πάρει μια ανάσα η άλλη.

 
Γονιός
25 Νοε 2021 09:13

Μαζευτείτε γιατί δε θα βρίσκετε ούτε τη ψήφο σας

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
25 Νοε 2021 08:38

@Πιτσιφλής
Έλεος, βρε Πιτσιφλή! Φτάνει πια να κακολογείς ακατάπαυστα την αριστερά με ευφυολογήματα. Απαιτείται σεβασμός και περίσκεψη, πριν τα ξεστομίσει κανείς, όχι μόνο υπεροπτικά να συνετίζει άλλους για ...ακραίες θέσεις! Γνώθι σαυτόν λοιπόν!

 
Μητέρα από Κοζάνη
24 Νοε 2021 21:47

Το γεγονός ότι αφήσατε τα σχολεία της Κοζάνης στην τύχη τους και ότι παιδιά θετικοποιούνται και μεταδίδουν τον ιό στις οικογένειες τους δεν επισύρει ευθύνες για εσάς που εφαρμόζετε την ανοσία της αγέλης; Δεν είστε υπεύθυνοι σε μεγάλο βαθμό;;; Και μη μου πείτε εμβολιαστείτε, γιατί το κάναμε αλλά και εμείς κολλάμε αλλά τα παιδιά του δημοτικού πώς μπορούν να προφυλαχθούν και μην ακούσω ότι κρατούν τα μέτρα γιατί αν υπάρχει σοβαρός δημοσιογράφος μπορεί να αποδείξει το αντίθετο…αφήστε λοιπόν τους γονείς στην ησυχία τους να προφυλάξουν όπως μπορούν την οικογένεια τους και αντιμετωπίστε την πραγματικότητα και πάρτε μέτρα.

 
Γιαννης
24 Νοε 2021 21:24

Ενταξει είπαμε απαράδεκτοι οι αντί εμβολιαστές αλλά όχι και αφαίρεση γονικής μέριμνας τι λόγια λέγονται σκέφτονται πριν μιλήσουν ;; Επίσης καμία διαφορά στα σχολεία Ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς Κυκλοφορούν στα σχολεία κάνοντας ραπιντ τεστ από φαρμακεία ..αν αρρωστήσουν κάθονται μια χαρά στο σπίτι τους ..οι εμβολιασμένοικάνουν και τις ώρες τους κάνουν και τα όλο ημέρα τους κάνουν και τις υπηρεσίες τους πληρώνονται το ίδιο πάρα πολύ ωραία δικαιοσύνη…Τι προνόμια απολαμβάνουν άραγε ;

 
Γεωργοδασκαλος
24 Νοε 2021 20:02

Συγχαρητήρια. Θυμάστε την αυτονομία των σχολικών μονάδων όταν πρέπει οι διευθυντές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Τα πράγματα είναι απλά. Ζητήστε ονόματα και διευθύνσεις από τους διευθυντές, διασταυρώστε τις απουσιες με το mysch και προβείτε στα δέοντα. Εύκολακι Άιντε που θυμάστε τους διευθυντές όταν θέλετε.
Επίσης νομοθετηστε επιτέλους τι θα γίνεται με τις απουσίες στο δημοτικό. Γνωρίζετε, ελπίζω τουλάχιστον, πως ούτε όριο υπάρχει ούτε αυτονομία του σχολείου εφόσον απαιτείται συναίνεση των γονέων ακόμη κι αν το παιδί απουσιασει150 ή όλες τις ημερες της χρονιας. Εδώ να δω μαγκιά....

 
@Πιτσιφλής
24 Νοε 2021 18:48

Μπα, ο ποινικός κώδικας δεν προβλέπει ποινή όταν δεν στέλνεις το παιδί στο σχολείο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

 
Το 1984 σε νέα μορφή
24 Νοε 2021 18:17

Η επιμέλεια αφαιρείται αν οι γονείς είναι εντελώς ανίκανοι(κακοποίηση,παραμέληση,πείνα κλπ).Θα βγάλετε νέο νόμο να προσθέσετε και τους αρνητές του εμβολιασμού;Και αν είναι άριστοι γονείς και οικογενειάρχες πως θα τους πάρετε τα παιδιά τους από το σπίτι;Αντιλαμβάνεστε τι είπατε και τι νοοτροπία έχετε;Πλέον πρέπει να σας φοβόμαστε και να φύγετε το ταχύτερο από την εξουσία.Αυτα μόνο σε ολοκληρωτικά πολιτεύματα λέγονται και γίνονται.Θα πάρετε τα παιδιά από τους γονείς;Ποιοι νομίζετε ότι είστε;Για δοκιμάστε.Και φορτώνετε το πρόβλημα στους Διευθυντές.Ποιος λογικός Διευθυντής θα δεχτεί να κάνει αυτά που λέτε;Και αν το κάνει,χαζοειδώς,ποιος θα τον γλυτώσει από τους γονείς και δικαίως;Όσο για την φυλάκιση που λέτε θα εννοείτε ότι θα κλείσετε τους αρνητές στην φυλακή την ώρα που αποφυλακίζονται ,και ξέρετε ποιοι,κατάδικοι με τον μισό ποινικό κώδικα ή υπόδικοι με ένα σωρό κατηγορίες.

 
Petros
24 Νοε 2021 17:06

Πρέπει να λάβετε μέριμνα για τις απουσίες των παιδιών στα Γυμνάσια, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Από τη στιγμή που το Γυμνάσιο είναι υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει ή να ισχύει ότι και στα Δημοτικά ή πρέπει να ανέβει το όριο απουσιών, με το δικαίωμα στους γονείς να δικαιολογούν απουσίες των παιδιών τους, ώστε να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, σε περίπτωση αρκετών κρουσμάτων ή ιώσεων στο τμήμα. Το Λύκειο είναι διαφορετικά, δεν είναι υποχρεωτικό και εκεί πρέπει να διατηρηθεί το όριο απουσιών στις 114.

 
Πιτσιφλής
24 Νοε 2021 15:54

Απόδειξη το μπλε αριστερό αστέρι της Υφυπουργού.
Το σοβιετικό ήταν απλώς κόκκινο.

 
Όλο και καλύτερα
24 Νοε 2021 15:24

"Πιθανή αφαίρεση γονικής μέριμνας"? Μην στείλουν τα παιδιά τους, στο δικό σας σπίτι οι "αρνητές", κυρία Μακρή μου....
Όσο για τις "ποινικές τιμωρίες", καλό είναι να αποσαφηνιστούν, γιατί στα κανάλια(τα γνωστά)..... ως και για ποινές φυλάκισης των γονιών ακούσαμε....
Βέβαια, με το κόστος ζωής και εκεί που το εκτοξεύσατε, μπορεί τα δύο παραπάνω να είναι και λύσεις στο τέλος....

 
Πιτσιφλής
24 Νοε 2021 14:47

Άριστη αριστερή παρέμβαση· το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα τουλά-χιστον σαραντάχρονο, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί μ' αυτό το θέμα. Αρκετά παιδιά, εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και με κυβερνήσεις προοδευτικές, πολύ προοδευτικές, δεν ολοκληρώνουν τις γυμνασιακές τους σπουδές. Αρκεί μία εύκολη έρευνα στα βιβλία των σχολικών μονάδων για να καταγραφεί το ακριβές μέγεθος του προβλήματος.

 
Αυτά σε Δημοκρατίες δεν γινονται
24 Νοε 2021 14:10

Κανένα παιδί δεν μπορείτε να το πάρετε από τους γονείς του.Που ζούμε κ.Μακρη;Τι εποχές αναπολείτε;Γιατί εμπλέκετε και τους Διευθυντές; Και αν τα πάρετε θα τα πάτε που;Θα είναι καλύτερα χωρίς τους γονείς τους;Υπάρχει ίδρυμα που θα αγαπήσει καλύτερα το παιδί από τους γονείς του;Φοβιζετε πλέον και πρέπει να το καταλάβετε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ