ΒΟΥΛΗ

“Φιτιλιές” στη Βουλή για το εάν είναι τα Πανεπιστήμια κομματικά εξαρτημένα

Ν. Φίλης: Με ποιο τρόπο τα πανεπιστήμια είναι κομματικά εξαρτημένα; Μέσω των καθηγητών; Μέσω των φοιτητών;
Δημοσίευση: 24/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αντίδραση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η τοποθέτηση του   προέδρου της  Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Π. Μήτκα, όταν , κατά τη σημερινή συζήτηση, στη Βουλή, για τη διασύνδεση Πανεπιστημίων με την οικονομία, επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα: “Ήρθε η ώρα για απελευθέρωση των ΑΕΙ από τις κομματικές εξαρτήσεις;”

Π. Μήτκας (Προέδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης): Θα θέλαμε να το πιστεύουμε αυτό, (ότι ήρθε η ώρα για απελευθέρωση των ΑΕΙ από τις κομματικές εξαρτήσεις) αλλά δεν ξέρω. Θα προτιμούσα να δω, όπως είπα νωρίτερα, μια κομματική συναίνεση για τα βασικά, το βασικό τρόπο λειτουργίας και τους στόχους των πανεπιστημίων.

Ν. Φίλης: Είναι κομματικά εξαρτημένα τα πανεπιστήμια; (ομιλεί εκτός μικροφώνου).

Β. Διγαλάκης: Κ. Φίλη, παρακαλώ. Κ. Μήτκα, ολοκληρώστε για να περάσουμε και στον κ. Μπουντουβή.

Ν. Φίλης: Συγγνώμη. Ακούει ο κόσμος τώρα. Ρωτάει η κυρία Κεφαλίδου, η κομματική εξάρτηση των πανεπιστημίων να τελειώσει και απαντάτε ότι: «Το εύχομαι». Υπάρχει εξάρτηση; Ήσασταν πρύτανης.  Είχατε εξάρτηση από κόμματα εσείς;

Π. Μήτκας:  Υπήρχε και υπάρχει σοβαρή εμπλοκή των κομμάτων στη λειτουργία των πανεπιστημίων, γενικώς.

Ν. Φίλης: Με ποιο τρόπο;

Π. Μήτκας: Με πολλούς διαφορετικούς.

Ν. Φίλης: Με ποιο τρόπο τα πανεπιστήμια είναι κομματικά εξαρτημένα; Μέσω των καθηγητών; Μέσω των φοιτητών;

Β. Διγαλάκης: Παρακαλώ, κ. Φίλη. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν νεολαίες πολιτικές στα πανεπιστήμια, συνδικαλιστές και λοιπά.

Ν. Φίλης: Και οι κομματικές νεολαίες δημιουργούν κομματική εξαρτήση των πανεπιστημίων; Αυτό μου λέτε τώρα;

Μ. Τζούφη: Καταρχήν, η ιστορία των κομματικών νεολαιών, δια της συμμετοχής τους στα πανεπιστήμια, έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια και σε όλα τα νομοθετήματα. Εκτός αν λέμε ότι οι πρυτάνεις είναι κομματικά εξαρτημένοι, οι οποίοι κατέβηκαν και με ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Ν. Φίλης: Εγώ αυτό κατάλαβα.

Β. Διγαλάκης:Δεν είπε κανείς ότι εξαρτώνται οι διοικήσεις των πανεπιστημίων από συνδικαλιστές. Δεν είπε αυτό το πράγμα.

Ν. Φίλης: Τότε, δεν καταλάβαμε καλά όλοι. Συγγνώμη.

Κ. Μάρκου: Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Δηλαδή,  κύριε Μήτκα, θεωρείτε ότι υπάρχει κομματική εξάρτηση στα Πανεπιστήμια; Και σε ποιες πτυχές;
Κύριε Πρόεδρε, και εσείς τοποθετηθήκατε τώρα μόλις.

Β. Διγαλάκης: Κύριε Μάρκου, όταν στο παρελθόν είχαμε καταλήψεις από Νεολαίες και έκλειναν τα Πανεπιστήμια, αυτές δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων;

Σχόλια (11)

 
σε άλλο μήκος κύματος
27 Νοε 2021 10:01

Κομματικά εξαρτημένα; Α μπα! Πρώτη φορά το ακούμε! Μπαίνουν και διακόπτουν τα μαθήματα ; Α πα πα! Αν διαφωνήσεις; Την έβαψες που λένε;

 
Πιτσιφλής
26 Νοε 2021 13:24

@ Ανήσυχος εκπαιδευτικός
Ο Διγαλάκης ήταν πράγματι αμήχανος, έε, δεν είναι μαέστρος, δεν συγκρίνεται μ' αυτόν που δεν παραδεχόταν στο Κοινοβούλιο ότι δεν φορούσε μάσκα κι ότι, αν την έβγαλε για ελάχιστο χρόνο, θα ήταν εκείνη η στιγμή που τον φαγούριζε ανυπόφορα η μύτη του!
Αααχαχαααααα....
Δεν υποτιμώ κανέναν! Πιστεύω ότι ΄όλοι μαζί ενωμένοι μπορούν να κάνουν θαύματα στον χώρο της Παιδείας. Απλώς απελπίζομαι μερικές φορές και τότε βλέπω για λίγο οράματα, μάλιστα ψυχανεμίζομαι ότι ο Μακρυγιάννης δεν θα έρθει μοναχός, θα έρθει μαζί του κι ο Νικηταράς, μπορεί να στείλει κι ο Κανάρης ένα πυρπολικό, μήπως τους βάλουν σ' ένα πλοίο και τους βγάλουν τάχα βόλτα στο Αιγαίο...

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
26 Νοε 2021 10:43

@Πιτσιφλής
Σωστό το σχόλιο περί υποκρισίας, αν και δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ή ποιους από τους συνομιλητές αναφέρεται. Θα έλεγα ότι όλοι παριστάνουν ότι δεν ξέρουν. Αλλά ο Διγαλάκης μοιάζει ο πιο αμήχανος, αφού αδυνατεί να αποσαφηνίσει τους ισχυρισμούς του και κυρίως να ξεκαθαρίσει τις στοχεύσεις των αναφορών του! Ίσως λοιπόν για την περίπτωσή του ο μέγας Κρητικός βάρδος να έχει τραγουδήσει το έτερον εμβληματικό άσμα: "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί... και μην φωνάζαμε ζήτω και γεια..."

 
φοιτητής
26 Νοε 2021 09:33

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Κομματικές νεολαίες χωρίς λόγο. Λίγοι από τους εγγεγραμμένους παρακολουθούν και η πρωτοτυπία του πανεπιστημίου είναι οι εκλογές οι φοιτητικές. Αν υπαρχει και καμία κατάληψη η χαρά ορισμένων και η απραξία. Μιλάμε για πρόοδο όχι αστεία.

 
ΔΕΠ
26 Νοε 2021 09:28

Μια βόλτα στα κεντρικά ΑΕΙ θα σας πείσει για την κομματικοποίηση ή όχι κ. Φίλη. Θα δείτε αφίσες, πανό, σφυροδρέπανα, τον τσε γκεβάρα, κτλ. Αν θέλετε στείλτε μου τη διεύθυνσή σας να σας στείλω φωτό.

 
Πιτσιφλής
26 Νοε 2021 08:41

Ρεσιτάλ υποκρισίας!...
Μπαρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη
πάρε μαύρο γιαταγάνι
κι έλα στη ζωή μας πίσω
το στραβό να κάμεις ίσο.

 
@Μάλλον…
25 Νοε 2021 13:23

Όταν βλέπει ο κόσμος μόνο τις καταλήψεις, αυτά θα πει. Ένας συγχωρεμένος θείος μου ο οποίος δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Μήτκα δεν μπορούσες να πεις ότι δεν είχε πάρε δώσε με κόμματα, όταν τον προσέγγισαν κάποιοι.

 
τι συζητάμε τώρα;
25 Νοε 2021 08:45

Kομματικές νεολαίες. Το είπε μόνος του. Καταλήψεις και βαθμοί για την είσοδο 2 και 3! Μεγαλείο.

 
Μάλλον…
25 Νοε 2021 07:27

Ο Μητκας αναφέρετε στο δικό του πανεπιστήμιο ή στο ΕΜΠ!
Εγώ είμαι φοιτητής 4 χρόνια στο ΠΑΔΑ και δεν έχω χάσει ούτε ένα μάθημα από κατάληψη! Αυτό για να ακούγεται και η αλλά πλευρά.. η οποία υπάρχει και δεν είναι εξαίρεση!

 
Άλλος πλανήτης
24 Νοε 2021 23:09

Οι καταλήψεις στα ελληνικά πανεπιστημια δε γίνονται; Κάποιοι τις στηρίζουν έτσι δεν είναι;

 
Μόνο αλήθειες
24 Νοε 2021 23:07

Δεν είναι κομματικά εξαρτημένα; Για ρωτήστε τους φοιτητές και καθηγητές! Το δε ξέρω δεν είδα τελείωσε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ