ΒΟΥΛΗ

Βουλή: Οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό και οι πτυχιούχοι δύσκολα προσλαμβάνονται γι αυτό που σπούδασαν

Το 6,8% του πληθυσμού της χώρας είναι φοιτητές
Δημοσίευση: 24/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ένα περίεργο  φαινόμενο συμβαίνει στην Ελλάδα  σχετικά με την απορρόφηση των πτυχιούχων στην ελληνική αγορά εργασίας.

Όπως είπε   ο πρώην υφυπουργός παιδείας και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Β. Διγαλάκης , στη σημερινή συζήτηση , στη Βουλή, για τη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με  την οικονομία:

  • Έχουμε εταιρείες οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους, λόγω απόκλισης θα έλεγα των δεξιοτήτων που έχουν οι φοιτητές από τα Πανεπιστήμια και αυτών που ζητάνε οι εταιρείες στην οικονομία και έχουμε παράλληλα και αποφοίτους οι οποίοι βρίσκουν δουλειά μεν, αλλά πολύ χαμηλότερη των δεξιοτήτων και των προσόντων τα οποία έχουν αποκτήσει στο Πανεπιστήμιο.
  • Άρα, υπάρχει μία απόκλιση μεταξύ των δεξιοτήτων, των γνώσεων, και των εφοδίων που παίρνουν στο Πανεπιστήμιο και αυτών που ζητά η οικονομία.
  • Αυτό γίνεται πολύ πιο δύσκολο, όταν μπροστά σου έχεις κάτι το αβέβαιο.

Ο Β. Διγαλάκης τόνισε επίσης τα εξής:

Το 6,8% του πληθυσμού της χώρας είναι φοιτητές: Στην Ελλάδα ο αριθμός των φοιτητών είναι μεγάλος. Ως ποσοστό του πληθυσμού είναι περίπου το 6,8% του πληθυσμού της χώρας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρώπης είναι περίπου το μισό, 3,8%.

Το χαμηλότερο στην Ευρώπη το ποσοστό απασχόλησης των   αποφοίτων των Πανεπιστημίων:  Οι φοιτητές   καθυστερούν, έχουν μεγάλη διάρκεια σπουδών, δεν αποφοιτούν είναι ένα γνωστό πρόβλημα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πέραν λοιπόν από το ποσοστό αποφοίτησης το οποίο είναι χαμηλό έχουμε ότι και το ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων των Πανεπιστημίων είναι χαμηλότερο από ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Είναι 58%, σημαντικά χαμηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, την ίδια στιγμή που έχουμε τα εξής δύο παράλληλα φαινόμενα.

Το δημογραφικό πρόβλημα:   Επομένως, αν το συνδυάσει κανείς αυτό το πλαίσιο μαζί με το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας μπαίνει το ερώτημα, κατά πόσον η χώρα σε 5 με 10 χρόνια από σήμερα θα μπορεί να έχει πραγματικά τους εργαζόμενους που χρειάζονται για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να προοδεύσει μέσα στις σημερινές συνθήκες.

Το ερευνητικό έργο αναγνωρίζεται πάρα πολύ από τους επιστήμονες του εξωτερικού:  Ο δεύτερος άξονας που αφορά τη μεταφορά της γνώσης στην πραγματική οικονομία, εκεί πέρα έχουμε, ότι η Ελλάδα στη μεν έρευνα τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Τα Πανεπιστήμιά μας, όπως πιστεύω θα μας πουν οι καλεσμένοι μας, σήμερα, έχουν ιδιαίτερη επιτυχία στην εκπόνηση έρευνας στα Πανεπιστήμια. Είμαστε, νομίζω, δέκατοι σε απόλυτα νούμερα στην Ευρώπη παρά το μικρό μέγεθος της χώρας, έχουμε ερευνητικό έργο το οποίο αναγνωρίζεται πάρα πολύ από τους επιστήμονες του εξωτερικού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει το ίδιο στη μεταφορά της γνώσης στην πραγματική οικονομία. Είμαστε εικοστοί στην καινοτομία στην Ευρώπη οπότε, αν το παραθέσουμε αυτό με τη δέκατη θέση στην έρευνα υπάρχει μία απόκλιση, ένα χάσμα το οποίο πρέπει να κλείσει. Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μιλήσουμε στην Επιτροπή, να δούμε το θέμα της σύνδεσης των Πανεπιστημίων με την οικονομία.

Σχόλια (13)

 
ΝΙΚΟΣ
18 Δεκ 2021 12:05

Το γεγονός ότι στις περισσότερες εταιρίες παίζει το βύσμα το έχετε ξεχάσει?
Μου έχουν πάρει 4 φορές την δουλειά απο συνέντευξη εξαιτίας βύσματος, δεν πα να κοπανιόμουν να κάνω μέχρι και επίδηξη δύναμης του τομέα μου τι μου λέτε τώρα.
Είχα 10 συνεντεύξεις απο εξωτερικό και 2 απο Ελλάδα. Γιατί είναι το εσπα στην μέση κόψτε το εσπα να δουμε ποιος αξιζει σαν εταιρεια.

 
@Polar_Fish
26 Νοε 2021 12:50

Γιατί
1) θέλει να πληρώσεις και μισθούς της προκοπής, αλλά
2) το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα για μια επιχείρηση είναι πολλαπλάσιο αυτού της αντίστοιχης επιχείρησης στο εξωτερικό. Όταν για να δώσεις καθαρά 2 χιλιάρικα στον μισθωτό πρέπει εσύ να πληρώσεις 4 τελικά, υπάρχει πρόβλημα.

 
@ΔΕΠ
26 Νοε 2021 12:18

Η εγχώρια αγορά στο μεγαλύτερο ποσοστό ζητά γραμματείς, τηλεφωνητές-πωλητές, λογιστές επιπέδου ΙΕΚ, μέτριους προγραμματιστές, καθαριστές/τριες, ψήστες, γκαρσόνια, ντελιβεράδες, σεκιουρητάδες και περιοδικά οικοδόμους, τεχνήτες και ξενοδοχοϋπάλληλους.

Ανάλογα έχει προσαρμοστεί και η αγορά σπουδών με άλλα ονόματα όμως (π.χ. όπου γραμματέας βάλε "σπουδες μανατζμεντ"). Αυτή είναι η οικονομία μας, αυτά έχουμε.

Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ανάπτυξη της παιδείας χωρίς ανάπτυξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.

 
ΔΕΠ
26 Νοε 2021 11:44

Μήπως γιατί η εγχώρια "αγορά" προγραμμάτων σπουδών έχει γεμίσει από άχρηστα πτυχία και αζήτητα γνωστικά αντικείμενα;

 
Polar_Fish
25 Νοε 2021 16:08

κ. Διγαλάκη αν οι εταιρείες δε βρίσκουν εγχώριο καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό γιατί δεν εισάγουν όπως κάνουν όλες οι χώρες της Δύσης? Πως φεύγουν οι δικοί μας για το εξωτερικό?

 
Μόνο vespa
25 Νοε 2021 14:37

@@αριστεια όχι αστεία 09:42
Το εάν είναι "καλοπληρωμένοι" ή όχι, μπορείτε να το δείτε και μόνος-η σας από τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Εάν από ένα αυτοκίνητο πχ λείπει 1 ρόδα, δεν σημαίνει ότι είναι καλό αυτοκίνητο επειδή από το διπλανό λείπουν 2....

 
Δεν υπάρχει υγιής οικονομία
25 Νοε 2021 12:12

Το μόνο προσωπικό που ζητάνε σήμερα οι εταιρείες είναι χαμηλόμισθους λογιστές και δικηγόρους για να συμπληρώνουν την χαρτούρα της ΑΑΔΕ και της ΕΕ για τα ΕΣΠΑ.

Μετατρέψτε λοιπόν όλες τις σχολές σε τμήματα εφαρμοσμένης λογιστικής, ιδρύστε και μερικές νομικές σχολές επιπέδου "ΤΕΙ" και ξεμπερδέψατε με το πρόβλημα διασύνδεσης σπουδών-αγοράς εργασίας...

Αμ'πώς!

 
Αριστεία, όχι αστεία
25 Νοε 2021 11:50

@αριστεια όχι αστεία25 Νοε 2021 09:42

"Αν" έγραψα, "αν" .

 
"Η σύνδεση με τον αριθμό που καλείτε δεν είναι εφικτή"
25 Νοε 2021 11:32

@Νίκος Π
Σύνδεση με ΠΟΙΑ είπατε??? Είδατε πουθενά "οικονομία" στη χώρα μας? Μέχρι και οι δανειστές μας νομίζω ότι την ψάχνουν, για να πάρουν πίσω τα 350 δις.....

 
μέλος ΔΕΠ
25 Νοε 2021 11:04

Η σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και η έμφυτη αντίληψη της ελληνικής οικογένειας οδηγεί νομοτελειακά έναν νέο/α στον μονόδρομο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένας προορισμός όμως που έχει χάσει την λάμψη του και το όραμα με το οποίο μπορεί να γεμίσει έναν νέο/α. Το αντιμετωπίζει ως ένα ενδιάμεσο και αναγκαίο σκαλοπάτι για να μπορέσει να φύγει στο εξωτερικό. Από αυτή την αντιμετώπιση η μόνη που τελικά βγαίνει χαμένη είναι η ίδια η χώρα. Με αυτήν την προοπτική οι νέοι δεν εμφορούνται από πνεύμα δημιουργίας, αναζήτησης και καινοτομίας. Όσο αφορά τους ερευνητικούς δείκτες αυτοί διαμορφώνονται κυρίως από συμμετοχές σε ευρωπαϊκές ομάδες με ερευνητικές στοχεύσεις διαφορετικές από αυτές των εγχώριων αναγκών. Πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και το όραμα.

 
@αριστεια όχι αστεία
25 Νοε 2021 09:42

Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί είναι καλοπληρωμένοι έτσι όπως τα γράφεις

 
Αριστεία, όχι αστεία
25 Νοε 2021 09:08

Αν δίνουν 800 για διδάκτορα με 12ωρη εργασία και μπόνους ρεπό καλά κάνουν και δυσκολεύονται.

 
Νίκος Π
25 Νοε 2021 06:53

Σύνδεση του πανεπιστημίου με την οικονομία για γρήγορη απορρόφηση. Μεγάλος αριθμος φοιτητών και διάσπαρτα τμήματα και σχολές ανά την επικράτεια με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Αιωνιοι φοιτητές , μια πρωτοτυπία του ελληνικού συστήματος . Βλέπετε άλλωστε ποσο δύσκολο είναι να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στα πανεπιστήμια!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ