ΒΟΥΛΗ

"Κάηκε" τροπολογία στη Βουλή λόγω εξίσωσης πτυχίων Κολλεγίων -Πανεπιστημίων

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των νέων Γεωπονικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας
Δημοσίευση: 25/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνέβη κι αυτό στη Βουλή. Μία παράγραφος για την επαγγελματική  εξίσωση των πτυχίων των Κολλεγίων  με τα αυτά των ελληνικών Πανεπιστημίων ,  οδήγησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης , στην απόσυρση  της τροπολογίας, η οποία θα ψηφίζονταν σήμερα, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των  πτυχιούχων των νέων Γεωπονικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας.

"Η τροπολογία  αποσύρεται  για νομοτεχνικούς λόγους και θα επανέλθει ως άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Δεν είναι λοιπόν, προς συζήτηση σήμερα ούτε προς ψήφιση" ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός.

Ολα ξεκίνησαν  όταν κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης έθεσε το θέμα ως εξής:

"Εμείς διατυπώνουμε τις έντονες ενστάσεις μας σε ό,τι αφορά τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2. Φέρνετε στην ουσία εκ του πονηρού -και σε αυτό δεν αναφέρθηκε ο Υπουργός- με την τροπολογία αυτή, με την παράγραφο β του άρθρου 2 της συγκεκριμένης τροπολογίας με γενικό αριθμό 1141 και με ειδικό 37, από την πίσω πόρτα την εξίσωση κολλεγίων με ΑΕΙ στη βάση του ότι δίνετε τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στα νεοσυσταθέντα τμήματα μιας σειράς πανεπιστημίων, που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου. Αλλά πονηρά, όπως είπαμε, στη δεύτερη παράγραφο βάζετε την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κολεγίων τριτοετούς φοίτησης δηλαδή με τα πέντε χρόνια που χρειάζονται για να σπουδάσουν οι διάφορες ειδικότητες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κύριε Υπουργέ, ζητούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου. Ζητούμε και πραγματικά θέλουμε να τοποθετηθείτε. Για αυτήν την παράγραφο ζητούμε την απόσυρσή της.

Φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι στην πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας, ότι δίνεται η δυνατότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνων σε μια σειρά από σχολές που προκύπτουν από συγχωνεύσεις. Σε αυτό θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Όμως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όσο υπάρχει αυτή η κατάπτυστη δεύτερη παράγραφος. Ζητάμε λοιπόν την απόσυρσή της και ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και για αυτό και για τις τροπολογίες του Κομμουνιστικού Κόμματος".

Το επίμαχο σημείο της τροπολογίας

Το επίμαχο σημείο της τροπολογίας που οδήγησε στην απόσυρση ολόκληρης της τροπολογίας , έχει ως εξής:

Σχόλια (12)

 
Aristos
29 Νοε 2021 15:04

Η βεβαίωση επαγγελματικής ισοδυναμίας, θεωρητικά, έχει ήδη εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων για τα οποία έχει βγει η βεβαίωση με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ της ημεδαπής. Οπότε η β παράγραφος περισσεύει. Οτι επαγγελματικό δικαίωμα αποκτήσει το μεν, το ίδιο δικαίωμα αποκτά και το ισοδύναμό του αυτόματα θεωρώ (απλά μαθηματικά Αν α=β τότε και 2α = 2β). Τσάμπα ο κόπος

 
@Και πάλι ΕΛΕΟΣ
27 Νοε 2021 15:03

Όταν εν γνώσει μου μπαίνω σε σχολή που ΔΕΝ δίνει επαγγελματικά δικαιώματα, ποιός μου φταίει που στο τέλος δεν έχω επαγγελματικά δικαιώματα; Εγώ δεν έχω ευθύνη που πήγα εκεί να σπουδάσω;
Αν αγοράσω αυτοκίνητο χωρίς ρόδες εν γνώσει μου, έχω δικαίωμα μετά να φωνάζω ότι μου το πούλησαν χωρίς ρόδες;

 
Ούτε να το σκέφτεστε για τα κολλέγια!!
26 Νοε 2021 13:57

Εδώ δεν αναγνωρίζεται αυτόματα, απ το Υπ. Παιδείας και το ΤΕΕ, το βασικό πτυχίο μηχανικού απ το ΜΙΤ.

 
Και πάλι ΕΛΕΟΣ
26 Νοε 2021 13:48

Το ακουσαμε κι αυτό. Καταλάβατε τι γράψατε; Για το γεγονός ότι η πολιτεία έπρεπε εδώ και καιρό να έχει λύσει το θέμα φταίνε οι φοιτητές? Αλλά ευτυχώς είμαστε στην ΕΕ και είναι θέμα χρόνου τα 5ετη δημόσια γεωπονικά πανεπιστήμια να συμπεριληφθούν οπως προέβλεπε ή τροπολογία. Και κάτι άλλο. Το κράτος έχει συνέχεια.

 
@bob μάστορας
26 Νοε 2021 12:48

o Εμ. Ροϊδης ήταν... :)

Προσωπικά έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου - για τις μελλοντικές γενιές, όχι για μάς - στην Ευρώπη, τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, κλπ. Γενικά απ'έξω. Οι μέσα δεν έχουν κανένα κίνητρο να σπασουν αυτό το απόστημα.

Βρες άλλο κράτος όπου το αν έχεις επαγγελματικά δικαιώματα εξαρτάται από ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Μήπως ήταν η ΕΣΣΔ, δεν ξέρω, παλιότερα....

Όσο για τον αποκλεισμό των ιδιωτικών κολλεγίων επειδή είναι ιδιωτικά κολλέγια, και όχι π.χ. γιατί οι σπουδές τους εκεί είναι "λειψές" ή έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα, ψάξε να το βρεις κι αυτό.

Πότε θα κάνει ξαστεριά....

 
ΔΕΠ
26 Νοε 2021 12:43

Ακου λεει να εξισώνετε 3ετή με 5ετή τμήματα (λες και αυτό ήταν το πρόβλημα)!

Το αν χρειάζεται 5 χρόνια για να γίνεις γεωπόνος (ΔΕ χρειάζονται), ή αν το 3ετές πτυχίο είναι "καλό" και σου δίνει τις γνώσεις που χρειάζεσαι, αυτά - προσέξτε - δεν τα εξετάζει ποτέ κανείς! Η συζήτηση γίνεται για άλλα 20 πράματα ΕΚΤΟΣ από αυτό!

΄Έχουμε την ΕΘΑΑΕ η οποία πιστοποιεί προγράμματα σπουδών, αλλά αν είσαι ιδιωτικό κολλέγιο, μαγαζί, οτιδήποτε και έχεις ένα καλύτερο ή χειρότερο πρόγραμμα σπουδών, δεν μπορείς να το πιστοποιήσεις και να πάνε μπροστά οι απόφοιτοί σου.

Αυτή η παράνοια μας δέρνει, κατάλοιπο άλλων εποχών και ιδεοληψιών, και να δουμε πότε θα την αποτινάξουμε επιτέλους.

 
@ΕΛΕΟΣ
26 Νοε 2021 11:36

Σας φαίνεται περίεργο που τμήματα δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα; Μα μόνο στην Ελλάδα υπάρχει (και) αυτή η τρέλα. Σκεφτείτε το εξής:
1) Κάποιο ΑΕΙ ίδρυσε τμήμα - με έγκριση του Υπουργείου, ΧΩΡΙΣ επαγγελματικά δικαιώματα. Όλοι ήταν σύμφωνοι με αυτό τότε και είπαν "θα δουμε".
2) Φοιτητές διάλεξαν να εισαχθούν στο τμήμα, γνωρίζοντας (ή όφειλαν να γνωρίζουν) ότι δεν προσφέρει "επαγγελματικά δικαιώματα". Είπαν κι αυτοί "θα δούμε".
3) Μετά αρκετά χρόνια οι απόφοιτοι - και πολλοί άλλοι - σχίζουν τα ρούχα τους για το ότι το πτυχίο δεν τους προσφέρει επαγγελματικά δικαιώματα, και αρχίζουν οι γκρίνιες, οι φασαρίες και οι τροπολογίες.

Αρκετά γελοία κατα΄σταση για όλους. Δεν εμπνέει καμία "συμπα΄θεια" ούτε για τους πτυχιούχους ούτε για το υπουργείο.

 
Αριστεία, όχι αστεία
26 Νοε 2021 11:12

Υπουργός ιδιωτικής εκπαίδευσης και εκκλησίας. Μόνο αυτοί που ρακιτζίζουν δεν το έχουν καταλάβει ακόμα.

 
Κυβέρνηση των λίγων....
26 Νοε 2021 11:04

Ο υπουργός προφανώς και απέσυρε το συγκεκριμένο άρθρο επειδή πολύ απλά οι του ΓΕΩΤΕΕ δεν συμφωνούν στην εξίσωση των πτυχίων με πρώην τμήματα ΤΕΙ. Όλα τα άλλα είναι μούφες.

 
bob mastoras
26 Νοε 2021 10:54

Κατά τα ΄άλλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για την μη αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η τροπολογία έχει τον τίτλο "Επέκταση άσκησης γεωπονικού επαγγέλματος". Η επίμαχη παράγραφος αφορά "σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού ... ή είναι κάτοχοι αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών ..."

Οι αναγνωρίσεις αυτές δεν είναι ακαδημαϊκές είναι μόνο επαγγελματικές. Είναι δηλαδή σύμφωνα με την αντίληψη του ελληνικού κράτους έτσι και αλλιώς λειψές. (Αυτό διατυπώνεται ρητά και σε νόμους). Κατά την γνώμη μου δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Τώρα όμως ακυρώνεται και η επαγγελματική πλευρά τους. Το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει μεν αλλά δεν αναγνωρίζει δε. Αναγνωρίζει μόνο κατ' όνομα και φροντίζει να ευνουχίσει την αναγνώριση από κάθε πιθανή συνέπεια. Δεν μπορείς να συνεχίσεις σπουδές με την αναγνώριση αλλά ούτε και να δουλέψεις. Έχεις όμως ένα πολύ ωραίο χαρτί. Οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους εταίρους καλύφθηκαν και οι υποσχετικές απέναντι στον ντόπιο συντεχνιασμό καλύφθηκε.

Ο Σουρής δεν ήταν που κάγχαζε ότι πρέπει να ψηφισθεί νόμος που να επιβάλει να εφαρμόζονται οι νόμοι;

 
ερ΄ώτηση
26 Νοε 2021 09:12

απο ποτε τα κολέγια με τα πανεπιστήμια δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Ουπς τι λεω κεραμέως εχουμε...gala κουμουνισμό και κκλησία.

 
ΕΛΕΟΣ
26 Νοε 2021 08:51

Μπορούσε να ψηφιστεί η τροπολογία αφαιρώντας το επιμαχο σημείο. Απιστευτο και όμως ελληνικό. 5ετή πανεπιστημιακά τμήματα (ήδη βγήκαν πρώτοι απόφοιτοι με τα πρόσθετα μαθήματα0 και δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα; Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λύσει το θέμα. Ο υπουργός είναι έκθετος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.