ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύσκεψη Πρωθυπουργού με τις Πρυτανικές Αρχές του Παν. Δυτ. Μακεδονίας για τον στρατηγικό ρόλο του Ιδρύματος στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης χωρίς την έντονη εμπλοκή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας»
Δημοσίευση: 27/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο στρατηγικός ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συζητήθηκε στη σύσκεψη των Πρυτανικών Αρχών του Ιδρύματος με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κοζάνη.

Ο  Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης χωρίς την έντονη εμπλοκή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας» και ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για το σχεδιασμό του Ιδρύματος και τις προτεραιότητες που έχει θέσει.

Προτάσσοντας τον σημαίνοντα ρόλο της εκπαίδευσης, ο Πρωθυπουργός έδειξε επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στην οποία το Πανεπιστήμιο επιδιώκει να αναλάβει κεντρικό ρόλο.

Ο Πρύτανης, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης παρουσίασε στον Πρωθυπουργό την ταυτότητα του Πανεπιστημίου, το όραμα και τον ρόλο του ως στρατηγικό εταίρο στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της περιοχής. Η συγκυρία της μεταλιγνιτικής μετάβασης βρίσκει το Πανεπιστήμιο σε αναπτυξιακή τροχιά με ένα σπουδαίο κτηριολογικό πρόγραμμα υπό υλοποίηση και μία σειρά εμβληματικών και πρωτοπόρων έργων που στόχο έχουν να  καταστήσουν την Δυτική Μακεδονία πρότυπο για άλλες υπό μετάβαση περιοχές της Ευρώπης καθώς και ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τη βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη ημέρα, στην μετά λιγνίτη εποχή.

Ο κ. Θεοδουλίδης ανέπτυξε στον Πρωθυπουργό το ρόλο και τους κεντρικούς στόχους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνουν:

  • την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας, ενισχύοντας το brain gain στην Περιφέρεια
  • την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στη Μετάβαση Α.Ε.
  • την προσέλκυση ξένων φοιτητών από την ευρύτερη περιοχή, μέσω αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.  
  • τον σημαντικό ρόλο του ΠΔΜ στο σχεδιαζόμενο Παρατηρητήριο Δίκαιης Μετάβασης.

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου τέθηκαν μία σειρά αιτημάτων προς τον Πρωθυπουργό με κυριότερο την ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό (εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) καθώς  και την αναγκαιότητα ενεργοποίησης της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Νίκος Παπαθανάσης, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ  Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης   Κωστής Μουσουρούλης.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν ο Πρύτανης, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Στέργιος Μαρόπουλος, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Γεώργιος Ιορδανίδης και η Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγήτρια Άννα Σπύρτου. 

Σχόλια (9)

 
ΤΕΙ
29 Νοε 2021 17:27

Αν έχετε κότσια ξανακάντε το ΤΕΙ. Αλλά αντί να διορθώσετε την καταστροφή που έφερε ο Γαβρόγλου στην τριτοβάθμια εσείς κοιτάται να την διαλύσετε ακόμα πιο πολύ.

 
Πιτσιφλής
29 Νοε 2021 12:52

@ Polar
Πώς τα λες έτσι, δυο πνίγηκαν στο γραφείο, μόλις τελείωσα την ανάγνωση.

 
επιβίωση σε συντρίμμια
29 Νοε 2021 10:30

εκπαιδευτική πολιτική σε συντρίμμια δεν γίνεται.
Μεταναστευτικές ροές έφεραν συζητήσεις για ενίσχυση ΔΠΘ και Παν. Αιγαίου, πυρκαγιές στην Εύβοια συντηρούν τα τμήματα του ΕΚΠΑ στην Χαλκίδα, κλείσιμο εργιστασίων αναβαθμίζει το ρόλο Παν. Δ. Μακεδονίας και πάει λέγοντας.
Απαιτείται κάποια καταστροφή για να επιβιώσουμε σαν ακαδημαϊκά ιδρύματα??
Καιρός να υπ΄άρξει σχεδιασμός σοβαρός με αποκέντρωση σαν γνώμονα.
Ας ξεκινήσει το υπουργείο από τα 500 μικροπανεπιστήμια στο κέντρο της Αθήνας, ας επενδύσει σε στέγαση φοιτητών.
Απαιτούνται άριστοι φοιτητές να πάνε στην επαρχία ώστε να ενδυναμώσουν τον εκεί χώρο δημιουργώντας επιχειρήσεις και αναπτυξιακούς προσανατολισμούς πέραν των αυτονόητων που φθίνουν.

 
Γιάννης κ.
28 Νοε 2021 06:30

K. Μητσοτάκη η υπουργός σας έχει βάλει σκοπό να συρρικνώσει τα περιφερειακά ιδρύματα αν όχι να τα κλείσει. Το κλείσιμο τμημάτων και η μείωση των εισακτέων μαρτυρούν μια πολιτική απομονωτισμού και εγκατάλειψης των "μειονεκτούντων περιοχών".

 
Polar_Fish
27 Νοε 2021 21:43

O πρώτος που πέρασε από εκεί ήταν ο ΓΑΠ. Αυτός ήταν ο πρωτοπόρος.

 
ΔΕΠ
27 Νοε 2021 14:57

Ελεος πια με τις "στρατηγικές"...ακου λεει "δίκαια αναπτυξιακή μετάβαση". Μπορείτε να εξηγήσετε κάτι με απλά λόγια που να μπορεί να καταλάβει κάποιος; Όταν ακούς πολλά buzzwords συνήθως σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιεχόμενο, απλά τα κάνουμε για να λέμε ότι κάναμε.

 
Ήρθε
27 Νοε 2021 14:55

Ήρθε μέχρι την Κοζάνη και δεν πήγε σε ένα σχολειο ... γιατί φοβάται μην κολλήσει από τον χαμό που γίνεται ;;;;Λίγη ντροπή ...

 
τί δεν είδαμε και δε μάθαμε ...
27 Νοε 2021 14:10

για τις συμπλοκές με τα ΜΑΤ στην Κοζάνη δεν ακούστηκε πουθενά σε κανένα ΜΜΕ τίποτε!
Για την μετά λιγνίτη εποχή και τη εσπευσμένη μετάβαση που νέκρωσε την περιοχή κλείνοντας σχεδόν όλες τις μονάδες παραγωγής, το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα, λόγω της τεράστιας αύξησης της τιμής της MWh και λόγω αυξημένης ζήτησης, να δωθεί εντολή για την επαναλειτουργία των κλειστών μονάδων σε Άγιο Δημήτριο και Αμύνταιο.
Αυτό πάει να πει βραχυ-μαρκοπρόθεσμη πολιτική!

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
27 Νοε 2021 13:42

Την υπουργό σου τη ρώτησες; Γιατί στο μυαλό της έχει άλλα σχέδια για τα περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ